mosem mosem komentáře u knih

Ďáblova dílna Ďáblova dílna Adolf Burger

Kdyby tuhle knihu napsal profesionální spisovatel, dal bych určitě o hvězdičku míň. Stejně tak v případě, že by knihu zpracovával profesionální historik. Nicméně je třeba ocenit osobní svědectví, je třeba mít pochopení pro literární i dokumentační nedostatky. Nicméně, z mého pohledu kniha kromě tohoto osobního svědectví obsahuje velké množství "balastu", který je lépe a podrobněji zpracován v jiných knihách. Nechci ji označit za zbytečnou, právě tím svým osobním svědectvím autora má svou hodnotu, ale do značné míry nenaplnila to, co jsem od ní očekával.

09.02.2020 3 z 5

Sarajevská princezna Sarajevská princezna Edo Jaganjac

Problematiku války na Balkáně se snažím sledovat z nejrůznějších úhlů pohledu. Protože každý pohled bude, svým způsobem je to logické, jednostranný, zkreslený a subjektivní. Takovým je i tahle kniha. Jakkoliv je to zajímavé nahlédnutí do dění v Sarajevu v době války. O to víc, že je to město, které znám a znám se také s lidmi, kteří z tohoto města pocházejí a v době války zde žili. Nicméně, negativní hodnocení mezinárodních sil v této lokalitě je hodnoceno až příliš negativně, v některých momentech jsem se nedokázal ubránit pocitu až jisté účelovosti. Ale vím, že podezírat z účelovosti autora by nebylo fér - tady jsou pouze popsány jeho pocity, jeho vnímání. To že kniha je psána strohým, dokumentárním stylem mně nepřišlo divné, vzhledem k tomu že autor není spisovatel, to bylo i pochopitelné. Spíše jsem měl po jisté době pocit jistého stereotypu popisu. Takže kniha, která stojí za přečtení, pokud hledáte něco zvláště silného. Ale mé očekávání nenaplnila.

30.10.2019 3 z 5

Francie Francie Ruth Blackmore

Stejně jako ostatní průvodce z této edice i průvodce Francií uspokojí nejen turistu na jeho ojedinělém putování, ale i nejnáročnějšího cestovatele,který zemi navštěvuje pravidelně, nebo v ní pobývá dlouhodobě a k poznávání jejích půvabů má dostatek času.

29.12.2018 4 z 5

Rok v Provenci Rok v Provenci Peter Mayle

I když v některých momentech působí kniha velmi svěže a vtipně, jiné pasáže jsem si musel téměř protrpět. Je dobré si knihu přečíst po návratu z Provence,v opačném případě by mně k návštěvě tohoto kouzelného místa nepřilákala.

29.12.2018 3 z 5

Kdyby tak na mě někdo někde čekal Kdyby tak na mě někdo někde čekal Anna Gavalda

Ano, uznávám že moje ohodnocení 2x hvězda je naprosto subjektivní. Možná je to jen tematičnost povídek které mně nesedí, možná v originále některé věci vyznějí jinak (ostatně, těžce si představit "silný pařížský jazyk" na českém překladu. U některých povídek jsem nějak nechápal jejich pointu. A tak tohle hodnocení není ani tak výrazem mého doporučení/nedoporučení jiným čtenářům, jako spíš moje vnitřní pocitová záležitost. Na straně druhé této subjektivnosti jsem si vědom.

29.12.2018 1 z 5

Vrahova hygiena Vrahova hygiena Amélie Nothomb

Charakterizovat tuhle knížku není snadné. Je to knížka, jejíž první polovina mne bytostně nudila. A přesně v okamžiku, kdy jsem se rozhodoval, zda se "trápit" dále, nebo ji odložit nedočtenou, přišel zlom. Zlom, od kterého jsem knížku dočet jedním dechem. Po nudných, plochých rozhovorech z první části přichází rozhovor, vlastně fascinující příběh, proložený filozofií, nad kterou se musíme zamyslet i my. Proložený otázkami, na které v průběhu svého života hledá odpověď každý z nás - otázky štěstí, lásky, smrti.....zde dostávají jiný rozměr. A knížka se stává strhující hrou slov, myšlenek a dialogu. S hodnocením jsem váhal mezi čtyřmi až pěti hvězdami, ale závěr pro mne přišel poněkud předvídatelný a lehce účelový. Možná jiné zakončení by bylo více překvapivé.....ale o závěru rozhoduje autor. A na nás je, jestli jeho záměr odhalíme. Každopádně, kniha hodná přečtení.

17.12.2018 4 z 5

Ticho a vřava Ticho a vřava Nihad Sirees

Je to Proces bez Kafky. Je to 1984 bez Orwella. Všichni poznají kdo je Vůdce, i když není jmenován. Je to román o místě s cenzurou, ale přitom není u nás....Román, který zachycuje myšlenkový proces hlavní postavy, ale zároveň nutí konfrontovat vlastními postoji. A odpověď....ta pak tvoří závěr románu. Kolik různých postojů máme, tolik různých možností románu se nabízí. A žádnou z nich nelze označit jako jedinou správnou.

16.12.2018 4 z 5

Víc štěstí než rozumu Víc štěstí než rozumu Ruth Bondyová

Kniha, která se dá číst jako beletrie, ale přesto zachycuje realitu. Obsahuje celou řadu (alespoň pro mne) nových informací o židovské komunitě a filozofii jejího života, současně s prvky kontrastu s nežidovskou populací. Zvlášť silně na mne působilo sledování myšlenkových pochodů autorky ve skutečných situacích, bez jednoduchých receptů a odsudků "....já bych...". Tato slova může použít jen ten, kdy v takové situaci byl, ale tito lidé se těmto jednoduchým vzorcům vyhýbají. Kniha, která se dá přečíst takřka jedním dechem.

15.12.2018 4 z 5

Sýr a červi Sýr a červi Carlo Ginzburg

Hodnotit knihu jako historickou studii je pro mne složité. Nicméně recenze, resp. upoutávky nabízely "vykreslení každodenního života člověka na konci 16. století", nicméně z mého pohledu tohle kniha nesplňuje. Je dokumentací jednoho procesu...který je zevrubně a poutavě komentovaný, nicméně jen stěží si dovedu tohle zevšeobecnit. Ne, není to zpochybňování toho co se odehrálo, co je zachyceno v protokolech. Je však podle mne pravděpodobné, že v tom případě musel mlynář Menocchio narazit na osvíceného inkvizitora, který s ním ani tak nevedl proces jako s kacířem, ale spíše teologické disputace. A také Menocchio není prototypem běžného člověka z konce 16. století - už jen znalost čtení a psaní, stejně jako jisté společenské postavení mu přisuzovalo jistou výjimečnost postavení...a zřejmě i výjimečnost přístupu k jeho kauze. Kniha může nesporně sloužit studentům historie jako ukázka práce s prameny, přístup k jejich hodnocení, zpracování a komentování, pro laického čtenáře však zůstává na hranici beletrie, kterou jen malá část z nich prostřednictvím poznámek a komentářů překročí.

10.12.2018 3 z 5

Soudce Ti v akci Soudce Ti v akci Robert van Gulik

sbírka, obsahující detektivní povídky s legendárním soudcem Ti dává ochutnat z kompletního menu, které přináší jednotlivé detektivky. Způsob zpracování je osobitý, stejně jako samotné příběhy a jejich řešení, které v mnoha případech dává nahlédnout do odlišnosti uvažování obyvatel staré Číny, naznačuje jejich specifickou mentalitu i odlišnosti úředních přístupů a postupů, letmý pohled do filozofie života i odlišnost života "obyčejných" lidí a těch, kteří se nacházejí v určitém postavení. Příběhy jsou hrou, která mnohdy může vést k hlubšímu zájmu o dějiny tohoto regionu, a hlubší poznání systému vlády a řízení státu v té době, včetně soudních zvyklostí. Pokud na tuto hru přistoupíme, nevadí ani některé nadčasové drobnosti - jako používání soudobých měrných jednotek, výrazy jako gentleman apod. Tyto knihy nejsou historickým ani vědeckým dílem, jsou literaturou se vším všudy, včetně autorské licence.

09.12.2018 4 z 5

Šinjú Šinjú Laura Joh Rowland

I když většina čtenářů ve svých komentářích uvádí, že tento první díl série je oslovil méně než další, u mne tomu bylo naopak. Nejprve se mně dostal do ruky Bundori, a teprve pod jeho vlivem následoval Šinjú. Možná trošku s rozpaky, co očekávat...jestli nepřijde zklamání, které jsem jako možnost cítil právě z jiných příspěvků. Ale nikoliv....tento první díl mně upoutal ještě mnohem víc. Napětí, provázené popisem reálií i společenských konvencí té doby. Přehnané dodržování etikety, zásad bušidó, i striktní pravidla pro všechny a pro všechny. Některé scény sice působily lehce přehnaně, ale .... ve které detektivce, tím víc historické tohle ve větší či menší míře nenajdeme.

08.12.2018 4 z 5

Sál smrti Sál smrti Peter May

Po řadě let jsem vzal do ruky detektivku. Své sehrála všudepřítomná reklama na autora, řada pozitivních recenzí na jeho knížky, i doporučení těch kteří do světa zločinu vcházejí často. A musím říci, že tahle cesta se zdařila. Knihu jsem přečetl jedním, dvěma dechy. A od začátku do konce se nutkání pokračovat dalšími a dalšími stranami prohlubovalo. Kniha je charakterizována jako čínský thriller, ale i drsné scény jsou podány s jakousi uměřeností. Na jedné straně není čtenář ušetřen ani nejmenších, někdy téměř morbidních detailů...na straně druhé tyhle věci nepůsobí, ani nejsou samoúčelné. Nejsou používány, aby se staly primárním důvodem četby. Navíc jsou vyváženy stejně pečlivým popisem čínských reálií, který dokládá autorovu znalost prostředí, a čtenáři tak přinášejí jako bonus informace, ke kterým se by prokousával řadou odborných studií. Informace o politice a kulturní revoluci, informace o fungování společenského a politického systému, informace o kulinářských specialitách, a nakonec překvapivé rozuzlení. To vše je sice zmíněno jen okrajově, nicméně v souvislostech podstatných pro děj. Takže několik hodin příjemného napětí a závěr, že tohle není poslední autorova knížka kterou beru do ruky.

07.12.2018 5 z 5

Na útěku Na útěku Jesús Carrasco

Kniha bez přesného určení místa děje. Postavy bez jména. Děj odehrávající se jen v přibližně určeném čase. Zdá se, že kniha, ve které absentují tyhle základní prvky nemůže být zajímavá. Opak je pravdou. Děj se může odehrávat na spoustě míst, která známe. Každý z nás se může promítnout do některé z postav. Čas není podstatný. Zůstává děj. Na jedné straně se před námi prostírá se zdánlivou leností a plyne jakoby ospale, ale z každé ospalé scény jsme probuzeni jinou, dramatickou scénou. Ta po zdánlivém klidu zazní jako rána gongu, jehož zvuk postupně graduje, až v závěru jsou tóny doslova smrtelné. Kniha, kterou pro tvrdost jejích scén chcete několikrát odložit, ale ta následující vás doslova přinutí pokračovat. Pokračovat až do konce, ve který sice doufáte, který snad i předvídáte....ale současně pochybujete, že by mohl být takový, jako skutečně je. Pro mne jedna z nejpoutavějších knih poslední doby.

03.12.2018 5 z 5

Malý a Velký testament Malý a Velký testament François Villon

Villon je kouzelný, poetický a nadčasový. Když čtu jeho verše, vždy lituji že neumím jazyk natolik, abych si mohl verše vychutnat v originále. I sebelepší překlad nedokáže vystihnout ducha, kterého vložil autor. Nedokáže vystihnout poetičnost, kterou autor básni vdechl a kterou zamýšlel. Sportovní terminologií - není to "přímý přenos". Ale i tak je to pohlazení.

27.11.2018 4 z 5

Srub Srub David Vann

Po přečtení Ostrova Sukkwan jsem si od knihy sliboval víc. Ostrov Sukkwan mi připadal "o stupínek výš". Měl větší napětí, spád, byl mnohem překvapivější a méně předvídatelnější. Odcizení manželé, dcera v ne právě ideálním manželství, nic co by šokovalo, co by se zvlášť vymykalo stovkám a tisícům příběhů které jsou kolem nás. Jakoby se autor snažil ukázat, že vlastně naše příběhy nejsou až tak odlišné od těch románových. Není to sice propadák, ale přesto - není to kniha, po které bych měl touhu sáhnout znovu.

22.11.2018 2 z 5

Noční vlak do Lisabonu Noční vlak do Lisabonu Pascal Mercier (p)

na knize mne upoutala především první část. Druhá polovina je rozvláčná. A především jsem postrádal jasné vyhranění - je kniha beletrií nebo filozofií. Na beletrii v ní bylo příliš filozofie, na filozofii byla příliš dějová. A měla-li jedním nebo druhým, bylo vždy příliš toho druhého. Mám raději vyhraněný žánr. Ale uznávám, že je to otázka osobní preference.

19.11.2018 3 z 5

Meruňková zavařenina Meruňková zavařenina Alexandr Isajevič Solženicyn

Už samotné jméno Solženicyna předznamenávalo, že tahle knížka nebude lehkým, oddechovým čtením. Takové texty on totiž nepíše. Každý jeho text se zaryje do kůže, zanechá tam stopu a vytrvá. A stejně tak tomu je i v téhle knížce. Už první povídka mně přinesla překvapení a svým způsobem šokovala....ale v čem, ponechám bez odpovědi, protože jinak by to nefungovalo. Jiná pasáž knihy mně evokovala srovnání s Mňačkovým "Jak chutná moc", další evokují otázky morálky, spravedlnosti, zodpovědnosti...ale odpověď Solženicyn nedává. Jen klade otázky. A i proto, že kniha přinutí k zamyšlení, nepředkládá hotové odpovědi, si ji stojí zato přečíst.

18.11.2018 5 z 5

Deník bláznivého starce Deník bláznivého starce Džuničiró Tanizaki

Kniha, která formou deníku zachycuje běžné dny stárnoucího japonského muže. Atraktivní prostředí, postavy s jiným typem mentality než je naše. A najednou si uvědomíte, že to co se před vašima očima odehrává v Japonsku, se může odehrávat kdekoliv. Starý muž, který se snaží mobilizovat zbytky svých mužských sil, skrýt svoji slabost a okouzlit svoji mladou a hezkou snachu. Žena, která dokáže starého pána nejen okouzlit, ale doslova vydírat. A tak se ze zdánlivě humorných scén příběhu stává vyprávění, které nutí přemýšlet nad tím, jak vše může být jinak než se nám jeví. Jistě, tohle všechno známe v jiných příbězích, v jiných formách, v jiných kulisách. Ale přesto má tahle kniha svůj půvab.

09.11.2018

Hadohlavec Hadohlavec Peter May

Příběhu se nedá upřít napětí, nedá se mu upřít ani spád děje. Poněkud horší to je se samotnou základní myšlenkou, na které je příběh vystavěn. Myšlenka, které podle mne nemohl uvěřit ani autor sám. Kdyby jí poněkud ubral na neuvěřitelnosti a závěrečném, téměř humorném rozluštění spouštěče, bez rozpaků bych knize dal 5 hvězd. Ale zde byla hrozba dotažena až do absurdna, a poslední 3 stránky by snad našly své místo v knihovně harlekýnek (nic proti gustu, ale detektivkám tahle forma nesluší). Takže napínavé, příjemné čtení, ale v čínské sérii to slabší. Takže jen 4 hvězdy.

08.11.2018 4 z 5

Entomologův odkaz Entomologův odkaz Peter May

Možná,že kdybych tuhle knížku dostal do ruky v době vydání v originále, před sedmi-osmi léty, byl by to plný počet. Přece jen se ale s odstupem času dívám na některé věci trošku jinak. Samotný úvod až příliš naznačuje způsob odhalení vraha...což je právě jeden z momentů, kde faktor poznání s časem hraje roli. Stejně tak i směřování k vrahovi odbočkou k jinému podezřelému bylo podle mne příliš okaté...a nakonec, osobní život Enza - nevěděl jsem jestli jej mám litovat nebo se škodolibě šklebit a říkat si, že mu to patří. Docela jsem váhal jestli 3 nebo 4 hvězdy, ale nakonec 4. Mám rád detektivky bez zbytečné brutality, kterých je podle mne na trhu dnes až příliš.

08.11.2018 4 z 5