MOu598 komentáře u knih
Četla jsem v prosinci 2006. Podle mých poznámek:
Útlá knížka. Příběh lásky, žárlivosti, nenávisti. Napínavé, ale ne detektivka. V minulosti, ale se současným příběhem.
Nedořečeno, kde byla chyba, vina. Nevím, co si o tom myslet. Snad jen, že soužití muže a ženy je vždycky složité a mezi láskou a nenávistí je slabá, nebo žádná hranice.
Hezké.
Četla jsem v prosinci 2006. Podle mých poznámek:
Hezky se čte.
Současné. Něco mezi detektivkou a příběhem stárnoucího muže.
Četla jsem v srpnu 2007. Podle mých poznámek:
Super knížka. Sice staré vydání, ale starý jazyk není vůbec na překážku. Hezky se čte.
Hodně v ich formě. Tenhle styl vyprávění staré paní se mi líbil, připomněl mi vyprávění mého dědy.
Četla jsem v červnu 2007. Podle mých poznámek:
Milé vyprávění pro dívky.
Nepřeloženo, převyprávěno.
Četla jsem v červnu 2007. Podle mých poznámek:
Dobře se čte. Nevím, proč převyprávěné, ne přeložené.
Pro dívky. Hezké.
Četla jsem v lednu 2007. Podle mých poznámek:
Autor částečně formou jakoby deníku popisuje události od května 1945 do Sv. Jana 1948, od doby svého zatčení do doby zasedání nejvyššího soudu.
Text je značně různorodý, někde popis toho, co se dělo, dál úvahy o životě, o dětství, pak zase obhajoba činů, za které je odsuzován.
Někde se mi zdá, že to píše velmi starý muž. Byl vlastně skoro devadesátiletý. A kolem 80 let mu bylo, když spolupracoval s Němci.
Místy se čte hezky. Místy jsem z textu rozpačitá. Jaká budu, až mi bude 90 let?
Četla jsem v říjnu 2007. Podle mých poznámek:
Tuto knížku, ani jednotlivé povídky jsem nenašla v Dějinách norské literatury. Vyšlo patrně po autorčině smrti a domnívám se, že jde o počáteční tvorbu, kterou ani nechtěla vydat.
Vůbec se mi to nelíbilo. Dočetla jsem, abych to měla za sebou. Hrozné. Připadá mi to jako slátanina.
Historický román.
Historický román.
Četla jsem v listopadu 2006. Podle mých poznámek:
Historický příběh.
Pěkné.
Četla jsem v lednu 2007. Podle mých poznámek:
Příběh snad s milionem slov. Hůře se čte kvůli malinkým písmenkám a špatnému sešití stran.
Hodně psychologické, o lásce a touze vedle lásky i vlastnit. Místy moc hrabání se v sobě.
Četla jsem v dubnu 2007. Podle mých poznámek:
Poetická, hezká knížka.
Vzpomínky autorky na život s dětmi (žádná zmínka o manželovi, ani proč není), plná popisů Vánoc, svátků, prázdnin, co rodina dělala.
Knížka o pěkných vztazích v rodině.
Četla jsem v září 2007?. Podle mých poznámek:
Hezké. Norský venkov.
Četla jsem v září 2007?. Podle mých poznámek:
Hezké (víc jsem si bohužel nepoznamenala).
Četla jsem v květnu 2007. Podle mých poznámek:
Napínavý příběh, i o statečnosti nejen vůči cizím, ale i ve vztahu uhájit si vlastní sice dětský postoj před otcem.
Pěkné pro děti.
Četla jsem v září 2007. Podle mých poznámek:
Nevšední, hezké. Spousta hezkých barevných foto. Mapky cest. Hodně různých informací a postřehů.
Pěkné.
Autorka nás provází tím, jak dosáhnout šťastného života.
Tuto knížku nechápu jako beletrii, ale spíš jako motivační - pro rozvoj osobnosti.
Zajímavé, podnětné, asi autobiografické. Snad někomu pomůže najít štěstí - jenže na to si každý musí přijít sám.
Knížku jsem vzala do ruky, protože jí napsal jmenovec.
Střídají se v ní kapitoly s různými postavami, různými ději, různým časem.
Dávám za pravdu autorovi: "Čtenář definitivně pochopil, že definitivně nic nepochopil." Pro mne je to buď moc chytré, nebo moc hloupé.
Super jsou hrátky s jazykem a popis čecháčství.
Přes třicet úvah, příběhů, povídání - nebo jak to nazvat.
Super. Milé, lidské, chytré, vtipné.