NEGR NEGR komentáře u knih

Mozkodlab: Fifíkovská variace Mozkodlab: Fifíkovská variace Igor Indruch

Nedočetl jsem. Mnoho úvah a myšlenek je téměř geniálních, ale tragédií je podle mě vůbec téma, pojetí knihy: nejde o originální látku, nýbrž o přepracovaný román Michala Viewegha Výchova dívek v čechách, i když přepracovaný téměř k nepoznání a hodně osobitě. Možná jednou knihu dočtu a názor změním, zatím však - - -

19.08.2013 2 z 5

Naše městečko Naše městečko Thornton Wilder

Neobyčejný popis obyčejného života v obyčejném městě. Dosti experimentální.

19.08.2013 5 z 5

Technika duševní práce Technika duševní práce Alois Adalbert Hoch

V mnoha ohledech zastaralé (kvůli technickému pokroku), avšak podstata zůstává. Čistá kniha.

19.08.2013 4 z 5

Giacomo Joyce Giacomo Joyce James Joyce

Subtilní, náznakové. Předehra k pozdějším dílům.

"Nikdy nesmrká. Způsob mluvy: méně je více."
"Němě se ke mně pozpátku blíží."
"Má slova v její mysli: studené, leštěné kameny propadající se bahniskem."
"Její tělo není ničím cítit: květina bez vůně."

19.08.2013 3 z 5

Kniha přátel Kniha přátel Henry Miller

Miller, už více než osmdesátiletý, zde opakuje mnohé, co řekl již v předchozích knihách (a mnohdy lépe), a je často až sentimentální. Pro "millerovce" přesto přínosné čtení. Pro Čechy poznámka: Miller, v mládí vášnivý cyklista, jednu kapitolku věnoval svému bicyklu, který pocházel z České Kamenice.

18.08.2013 2 z 5

Úsměv pod provazovým žebříkem Úsměv pod provazovým žebříkem Henry Miller

Kniha obsahuje dvě kratší prózy, z nichž každá je svým způsobem geniální, a hlavně ta druhá, podle které je pojmenovaná celá kniha, se naprosto vymyká všem ostatním Millerovým knihám - už tím, že je psaná ve třetí osobě namísto první. Kniha měla doprovázet sérii cirkusových ilustrací malíře Fernanda Lègera.

Kolos z Maroussi Kolos z Maroussi Henry Miller

Nechť si přečte každý, kdo kritizuje Millera a zná jen Obratníky nebo Růžové ukřižování. Zde dokazuje, že je schopen i hledání hluboce lidského, spirituálního, navíc kniha obsahuje i lehce komickou surrealistickou pasáž.

Kniha Urizenova Kniha Urizenova William Blake

Počátek Blakeovy kosmogonie (zde, v Knize Losově a Knize Ahanie); napsal jsem jednou esej, v níž porovnávám tuto "pekelnou bibli", kterou Blake ohlásil ve Snoubení nebe a pekla s knihou Genesis a Exodus, tedy s Biblí křesťanskou - doporučuji čtení mýtotvůrce Blakea i kvůli těmto paralelám.

18.08.2013 3 z 5

Kniha snů Kniha snů Jack Kerouac

Nehodnotím literární hodnotu knihy, nýbrž schopnost autora systematicky své sny zaznamenávat a hlavně si je pamatovat.

Maloměsto, velkoměsto Maloměsto, velkoměsto Jack Kerouac

Kerouacův "akademický" styl psaní - překvapivě mě v mnohém oslovuje víc, než díla pozdější.

Tristessa Tristessa Jack Kerouac

Tak touhle knihou se mi Kerouac téměř zhnusil - tady už bylo toho naříkání a sebelítosti trochu moc. Vím, že některý jeho nejlepší díla jsem ještě nečet, ale tahle kniha ve mně vytvořila jistej blok...

18.08.2013 1 z 5

Srdce pod klerikou: Próza Srdce pod klerikou: Próza Arthur Rimbaud

Výjimečné vydání kompletní Rimbaudovy prózy.

Doušek jedu Doušek jedu Arthur Rimbaud

Výborná antologie, pro hlubší zájemce doporučuji pozdější, komplexnější vydání Rimbauda (zvláště v překladu Pohorského, který je často přesnější než ten Nezvalův, ale na druhou stranu o něco méně poetický).

Jonathan Livingston Racek Jonathan Livingston Racek Richard David Bach

Přečteno za půl hodiny na WC.

18.08.2013 4 z 5

Šuplík plný Zappy a Hrátky s Beefheartem Šuplík plný Zappy a Hrátky s Beefheartem Petr Dorůžka

Ani v nejmenším nudná kniha - naopak zde najdet spoustu báječných historek; především osoba Captaina Beefhearta je až neuvěřitelná, což lze poznat i z jeho hudební tvorby.

18.08.2013 4 z 5

Taneční hodiny pro starší a pokročilé Taneční hodiny pro starší a pokročilé Bohumil Hrabal

Viz poslední část Joycova Odyssea...

18.08.2013 3 z 5

Život a dílo skladatele Foltýna Život a dílo skladatele Foltýna Karel Čapek

V závěru dosti podnětné úvahy o umění - doporučuji všem tvořivým lidem.

17.08.2013 5 z 5

Anna Livia Plurabella Anna Livia Plurabella James Joyce

Kdo zná Joycova Odyssea, může pokročit k tomuto, ale - NEDOPORUČUJI. Jde o ryze intelektuální, kryptický výtvor, u kterého lze jen těžko pochopit, jak se někdo mohl pokusit o překlad. Výsledek mnohaletého studia a sezení u stolu, plno narážek a slovních hříček, děj žádný. Asi nejnáročnější kniha, na kterou jsem kdy narazil, za nesrozumitelnost dávám jen 80 %.
(Pro méně informované: jde o část poslední Joycovy knihy nazvané Finnegans Wake, jejíž český překlad nebyl z důvodu smrti překladatele dokončen. Jde o knihu začínající i končící v půlce věty - je tedy psaná v kruhu a je jedno, kde ji začnete číst. Jde o knihu, které ani rodilí mluvčí nemají velkou šanci porozumět.)

17.08.2013 4 z 5

Zpěvy Maldororovy Zpěvy Maldororovy Comte de Lautréamont

Pro zájemce doporučuji esej o Lautréamontovi od Henryho Millera - "Tři čerstvě narozená slůňata nám stačí" - Eseje, 2011.

17.08.2013 4 z 5

Pod střechami Paříže Pod střechami Paříže Henry Miller

No, někde se sice spekuluje, že knihu napsal ve skutečnosti někdo jiný, ale myslím, že v ní lze Millerův rukopis lehce rozpoznat. Prý ji napsal čistě pro peníze - to je pak snad pochopitelné - asi lepší napsat kvůli penězům sračku, abych mohl v budoucnu napsat něco lepšího, než pojít hlady:)

17.08.2013