Nikolda Nikolda komentáře u knih

☰ menu

Pro hrst dukátů Pro hrst dukátů Juraj Červenák

V tomto díle se mi líbila autonomie našich tří hlavních hrdinů. Každý se tam projevoval svým vlastním, jedinečným způsobem, ale tak nějak výrazněji, než v předešlých dílech.

17.12.2023 5 z 5


Šarmantní násilníci Šarmantní násilníci Pavel Beňo

Téma bossingu a mobbingu na pracovištích je podle mě velmi těžko uchopitelné. Mnohdy také souvisí s hranicemi osoby, které se to děje. Příběhy uvnitř nesou známky toho, že tahle šikana může mít mnoho podob. A je to velice subjektivní. Nad čím by jiný mávl rukou, druhého může urazit, nebo uplně zničit. V našem malém státě je jistě mnoho zaměstnavatelů vykořisťovatelů, kteří využívají citlivosti, loajality, nebo finanční závislosti svých zaměstnanců. Což je přesně tak tristní jak to zní.

29.10.2023 5 z 5


Základy arteterapie Základy arteterapie Jaroslava Šicková-Fabrici

Knížka, která popisuje arteterapii s barvami a keramickou hlínou. Jsou zde i konkrétní příběhy osob - autorka pracovala s neskutečným počtem klientů všech možných duševních i tělesných nemocí (nebo kombinací obojího) a je opravdu záslužné, jak tuto práci vykonává a zprostředkovává dál. Jediné, co mi trochu přišlo horší, bylo, že obrazová příloha nebyla moc dobře propojená s textem, musela jsem střídavě číst a poté si dohledávat obrázky.

23.07.2023 4 z 5


Sněžný měsíc Sněžný měsíc Michaela Klevisová

V této knize autorky Klevisové jsem opravdu ocenila propracovanost charakterů postav. Opravdu ve mně dokázaly vzbudit pocity, které bych z nich měla, kdyby šlo i o skutečné lidi.

18.07.2023 5 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

(SPOILER) Tahle kniha jsou "historky z natáčení" a také cesta jednoho herce. Musím říct, že jsem se občas od srdce zasmála, ale konec s Tomovými psychickými problémy mě rozesmutnil. Oceňuji, jak se dokázal vydat všanc a jemně vylíčit, že nebyl žádný svatoušek.

08.01.2023 5 z 5


Průvodce psychotesty do služebního poměru k policii či hasičům Průvodce psychotesty do služebního poměru k policii či hasičům kolektiv autorů

Není to špatné, ale už by to chtělo aktualizaci.

13.02.2022 3 z 5


Mléko a med Mléko a med Rupi Kaur

Velké zklamání. Myslela jsem, že si půjčuji knížku poezie, ale jsou to spíš takové citáty, rým 0.0 nic a obrázky. Chápu, že to má být moderní poezie, ale moudra jako "neptej se, jestli jsi pro něj byla dost dobrá, ptej se, jestli on byl dost dobrý pro tebe" opravdu nepovažuji za ženskou poezii.

15.12.2021 1 z 5


Štvanice Štvanice Lucy Foley

Oceňuji, že scénář knihy byl tak, aby do konce nebylo jasné, kdo je oběť a kdo vrah. Díky tomu to bylo napínavější. Postavy - arogantní, většinou s negativními vlastnostmi - na mě udělaly dojem, protože působily velmi reálně. Kdo by neznal tu zazobanou, rozcapenou Mirandu, jejího borce, její černobílou kamarádku a partičku okolo? Myslím, že ti, co by hledali v příběhu hluboký smysl, nepochodí. Příběh je čistě pro zábavu.

06.10.2021 5 z 5


Všechno, co chci Všechno, co chci Simona Ahrnstedt

Tato kniha se mi hodnotí trochu špatně, protože je opravdu dlouhá. Navíc mi tam cosi dlouho nesedělo a trvalo mi, než jsem zjistila co to je. Příběh je laděn do boje proti stereotypům: aby modelky nebyly jen hubené atd., ale přitom je stereotypů plný. Hlavní hrdinka má ze sebe mindrák, že je tlustá. Přitom ji na jejím vyvoleném zajímá především vzhled. Snaží se před ním vypadat jako ve všem všudy silná žena, což jí, jak vidíme z jeho pohledu on dokonale zbaští. Ve finále kniha není špatná, jen mi tam trochu chyběly ty skutečné hodnoty. Téma, kdy má hrdina vnitřní nejistoty a tak ostatním nastavuje zrcadlo sebe sama, je skvělé, ale tady bylo podáno dost zploštěle.

13.06.2021 3 z 5


Noci běsů Noci běsů Kateřina Šardická

Příběh, co strhne a jen tak nepustí. Musím říct, že při některých popisech mi až naskakovala husí kůže. Je tu takové plíživé zlo, trochu jako u knížek S. Kinga. Obzvlášť, když je to v onom staroslovanském duchu. Pro mě, jakožto čtenáře, který si žánr fantasy moc nevybírá, to bylo naprosto neotřelé a originální.

23.04.2021 5 z 5


Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Knihu jsem přečetla za velmi krátký čas. Děj rychle ubíhá, autorka se neunavuje zbytečnými popisy. Upozornit bych ale chtěla na velký cynismus, se kterým je příběh vyprávěn. Obzvlášť ve spojení s lékařským prostředím je to drsné, leč asi pravdivé. Nicméně mi ona lékařská "chladnokrevnost" nebyla úplně příjemná a možná bych knihu nedoporučila někomu, kdo právě skončil s léčbou rakoviny, nebo je po operaci.

22.02.2021 4 z 5


Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Petra Dvořáková

Kniha pojednává o anorexii spíše tak z jedné třetiny. Mnohem více se věnuje nefunkčním rodinným vztahům a dalším problémům, které ženu v příběhu potkaly. Jak už prozrazuje obsah, zde není anorexie postup, jak zdokonalit své tělo, ale jak dosáhnout kontroly nad něčím ve svém životě. Později také jako vlastní trest a sebeuspokojení zároveň. Jde opravdu o diametrálně rozdílný příběh, než na jaké je naše společnost zvyklá - na příběhy náctek a jejich posedlostí vzhledem.

06.12.2020 5 z 5


Vlk a dýka Vlk a dýka Juraj Červenák

Trochu jsem se bála, jak se Barbaričovi povede bez Steina a Jaroše, ale musím ho pochvalně poplácat po rameni. Hned na začátku mě překvapila ich-forma vyprávění, ovšem ta čtenáři umožní k notáři proniknout ještě lépe. Červenák ukazuje, že své postavy zná dokonale, proto tu máme stále uspokojivé a napínavé dílo, které jako by z oka vypadlo těm předchozím a přesto přináší nové momenty.

03.12.2020 5 z 5


Odpočívej v pokoji Odpočívej v pokoji Sofie Sarenbrant

Kniha z hlediska detektivního žánru trochu slabší. Vzhledem k osobním problémům postav jako by autorka spíš plánovala psychologický román. Hlavní hrdinka (pokud se to tak dá říct, postav bylo opravdu mnoho a jejich důležitost kolísavá) byla z ženských charakterů bohužel snad nejméně zajímavá, zato její sestra Josefína působila opravdu realistickým dojmem. Dávám vysoké hodnocení především ze sympatie k lázeňskému prostředí a za dobře vylíčená životní úskalí některých postav

21.11.2020 4 z 5


Úplně cizí lidé Úplně cizí lidé Liane Moriarty

Není to úplně běžná kniha, protože co kapitola to vyprávění jiné postavy, ale právě to dodává příběhu různé úhly pohledu. Vysoké hodnocení dávám především za originalitu a charaktery postav, které se zdají se svými chybami a vnitřními démony opravdu skutečné.

06.09.2020 5 z 5


Memento Memento Radek John

Kniha, která mi připadala jako česká alternativa My děti ze stanice Zoo. Akorát jiná v tom, že hlavní hrdina ve své "kariéře" toxikomana došel ještě dál a propadl se hlouběji. Co je zpočátku jen zábava se najednou obrací v tvrdou závislost. Pak už jen nepřetržitý kolotoč výletů do oblak (pádů) a abstinencí ve vězení, nebo léčebně. Stále dokola ta písnička v hlavě "já můžu přestat, kdy chci", přičemž hrdina vydrží bez dávky pár dnů, potažmo hodin. Velmi dobře tu byl popsán duševní stav narkomanů, kdy jsou schopní něco vykrást, pro trochu peněz na svůj jed, jen aby to oddálilo absťák. Na konci příběhu hlavní hrdina trpí paranoidními stavy, kdy je nebezpečný každému ve svém okolí. Díky popsaným situacím člověk pochopí, jak tito jedinci dokáží ohrožovat ostatní, protože jim droga skutečně vymyla mozek.

23.08.2020 5 z 5


Ďábel v zrcadle Ďábel v zrcadle Juraj Červenák

Opět dobře vystavěný příběh s napínavými scénami. Jen mi přišlo, že v této knize nebylo tolik šťávy, jako v předchozích dílech.

15.07.2020 4 z 5


Skála Skála Peter May

Tahle kniha je bohužel trochu dvojsečná. Většina lidí, co tu dala nízké hodnocení to udělala většinou kvůli dlouhým pasážím z minulosti. Právě tohle mě na knize lákalo, byl to důvod po ní sáhnout. Nicméně jsou tu jiné věci, které mi naprosto zkazily finále a trochu pošramotily celkový dojem z knihy.
(Ti, kteří se na knihu teprve chystají, dál nepokračujte). Stupňování toho kýženého vyšetřování o které se hlavní hrdina z počátku snaží, se jaksi nekoná. Byly tam narážky, že ten či onen je gay a vodítka, která mohla děj někam směřovat. Čtenář si říká: Jo, možná se brzo dozvíme, kdo zmasakroval toho ranaře, co doprovázel lovce guga. A končí to chudákem učitelem, z jehož dobrých úmyslů se vyvine pedofilie. To vše zakryté amnézií hlavního hrdiny, která se nějak rozprostřela na konkrétní okamžiky jeho dětství a dospívání. Potom také z Marseli, sebevědomé a chytré dívenky, která by rozhodně měla v životě na výběr, udělal autor totální hadr na podlahu a rozpolcenou trosku, protože se to hodilo do krámu. Finále zkrátka zklamalo. Nemluvě o překousávání pasáží s problémy mládeže, kdo je a není s kým těhotný...

27.03.2020 3 z 5


Vzorný syn Vzorný syn Čong Judžong

Bohužel, nepovedlo se mi dočíst. Sice jsem překonala rozvleklé popisy na prvních cca 50 stránkách, ale to neustálé ponižování hlavní postavy vlastní matkou a celá atmosféra knihy, mě jen utvrdila v tom, že na tohle čtení asi nemám.

11.03.2020 2 z 5


Stříbrná cesta Stříbrná cesta Stina Jackson

Výjimečně mě víc zaujala dějová linka adolescentní dívky, než dospělého muže. Jeho příběh se v první části dost táhl. Také jsem od správně odtušila, kdo je pachatel, ovšem to zážitek ze čtení nekazilo.

11.02.2020 4 z 5