NymphMaeve komentáře u knih
Nejsem vůbec nadšená, čekala jsem trochu více napětí. Detektivka to definicí je, ale suchá, s jednoduchou "americkou" zápletkou a trochou tajemna. Ne že by nebyla čtivá, to docela je, ale obsah není úplně skvělý. Postavy byly povětšinou ploché, vývoj předvídatelný a celý příběh chvílemi předimenzovaný. Nikdo nevěřil nikomu, vše souviselo se vším a tak to v celku působilo na jednu stranu složitě a zamotaně, na druhou ale přehnaně až nereálně. Tolik "špatných" rozhodnutí na velmi úzký okruh lidí. Stylem však velmi příjemné, bez velkého množství chyb, celkem čtivé a příjemné. Jen úplný závěr ohledně nálezu hlavy mne překvapil a to jsem něco podobného očekávala. Přečetla jsem si to, nelituji, ale ani se mi to nijak extra nelíbilo, klasický průměr. Uvidíme, možná v budoucnu dám možnost i dalším knihám této autorky, 3 hvězdičky jako průměr a originalitu některých prvků.
Četla jsem Ta přede mnou a nebylo to úplně úžasné. Proto jsem u této knihy neměla velká očekávání. Ale o to větší bylo mé překvapení při dočtení. Celou knihu jsem neměla ponětí, co je pravda a co jen jako. Hlavní hrdinka je skvělá herečka, ale i bytost s emocemi. Musím říct, že jsem se sice občas ztrácela, na druhou stranu to v případě této knihy nebylo vůbec na škodu. Autor čtenáře drží v napětí od začátku do konce a i když jsem tušila, kdo je vrah, váhala jsem a názory měnila. Chvíli se děj vyvíjel na jednu stranu, po pár stránkách zase naopak. Konec pro mne naprosto nečekaný, rozuzlení a vysvětlení až na posledních pár stránkách, takže napětí až do konce. Postavy ty hlavní skvěle vyprofilované, zbylé jsou trochu ploché. Bylo to velmi čtivé, skvěle jazykově zpracované, text hezky graficky upravený, příběh napínavý a nemělo to žádná hluchá či nudná místa. Avšak kvalit strhujících thrillerů to nedosahuje, nadprůměr je to určitě. Jsem ráda, že jsem knize dala šanci, byla by škoda se jí vyhnout.
Dlouho jsem se přemlouvala k tomu, abych se pustila do nějaké knihy oceňovaného slovenského autora Jozefa Kariky. Až při rozečtení této knihy mi došlo, že jsem začala nejslabším článkem. Poznala jsem to celkem brzy. Nemohla jsem se začíst, vše mi přišlo až moc absurdní a asi v polovině knihy mi to už hlava nebrala. Příhody i osudy hlavního hrdiny mi vůbec nepřipadaly logické, bez jakékoliv tendence k vývoji, opakující se a k tomu ještě ta jeho na oko nezdolná statečnost doplněná neustálým místy až fňukáním. Situaci vždy rozřešil náhodou na poslední chvíli, kdy mu docvakly souvislosti. Přiznávám však, že atmosféra byla děsivá a hezky vykreslená. Chvíle hrůzy by se daly spočítat na prstech jedné ruky, o to ale byly silnější. A závěr mi na moment vzal dech, rozřešení mi vzalo vítr z plachet, opravdu silný konec. Proto dávám 3 hvězdičky, bez něj by to bylo méně. Nechci však na jeho knihy zanevřít a určitě si přečtu Trhlinu i Strach.
Četla jsem všechny předchozí knihy od Wulfa Dorna a musím říct, že tato je z nich nejlepší. Má neskutečně propracovaný příběh, až do závěrečného dopisu jsem vůbec netušila a ani neodhadovala pohnutky pachatele. Příjemné bylo i to, že jsme se znovu setkali s Markem Behrendtem a v tomto ohledu otevřený konec mne velmi navnadil. Kniha je neskutečně napínavá, poutavá a stále mne něco hnalo k pokračování ve čtení. Je to hrozné, děsivé, ale i smutné a dojemné. Postavy mi tam všechny sedly a i když na začátku byla velká podobnost s knihou Cizinec od Ursuly Poznanski a Arno Strobela, brzy zmizela. Je přeci jen zajímavé, jaké drobné náhody nám mohou změnit celý život. Myšlenku a poselství tedy kniha určitě má. Každému ji rozhodně rozhodně doporučuji, je to autorovo mistrovské dílo.
Kniha Zimní lidé se mi moc líbila, proto jsem se na další počin stejné autorky moc těšila. Už od začátku jsem ale cítila, že to nebude stejné. Asi od poloviny knihy jsem tušila, jak příběh skončí a co za tím vězí. I rádoby napínavý a dramatický závěr jsem předvídala. Psané je to úžasně, navíc z pohledu tří lidí, což dává možnost sledovat jednu událost z více pohledů. Avšak nebylo to tak čtivé jako Zimní lidé, propracovanost příběhu také malinko pokulhává, ale i tak to byl hezký knižní zážitek, určitě přečtení nelituji. Ale na plný počet hvězdiček to není. Bylo tam i pár naprosto nesmyslných situací, nikdo z postav mi nebyl vyloženě sympatický ani naopak, takové ploché postavy, ke kterým jsem si nedokázala vybudovat žádné emoce. Jinak se mi kniha líbila, číst znovu ji však asi nebudu.
Moc krásný a čistý příběh dvou mladých lidí z předrevolučního období. Milý vhled do života lidí i mysli mladé dvojice a jejich emocí a uvažování. Je to nádherně čtivě napsáno, autorka je mistrná vypravěčka. Neseděla mi tam úplně ta třetí osoba vyprávění, podle mne by první osoba dala příběhu jiný rozměr. Kniha je však úžasná, i když je to taková krátká oddechovka. Určitě se brzy vrátím k dalším knihám od Simony Monyové.
Úžasná a vtipná kniha plná příběhů z pera Marie Doležalové, mé oblíbené herečky. Čtení jsem si užívala, zpracováním je kniha nádherná a originální. Co mi trochu vadilo je formát knihy, který je na šířku a tudíž se mi mimo domov četla hůř a bála jsem se, že jí zničím. Blogu je škoda, ráda si jím listuji, ale nic nemusí být definitivní. Věřím, že by nás Maruška mohla potěšit dalšími literárními výtvory.
Hodně zvláštní příběh, pohádka s prvky strachu, temného čarodějnictví a spoustou směsi z jiných pohádek. Nemůžu říct, že by se mi to nelíbilo, ale bylo to zvláštní, moc zvláštní. Vše doplňují krásné ilustrace, textu je málo, příběh je opravdu hodně krátký. Myslela jsem, že si tuto knihu budeme číst s dětmi ve škole, ale netroufnu si, protože se bojím, že bych jim v hlavě nadělala akorát guláš. Absence jmen toto vše ještě podporuje.
Úplně nevím, co si myslet. Stephena Kinga mám moc ráda, ale musím říct, že tohle nebylo úplně ono. Námět a téma docela zaujímavé, avšak dalo by se z toho dostat víc. Místy byl děj velmi roztahaný, ale bylo to docela čtivé. Na druhou stranu jsem však neměla problém knihu odložit. Líbilo se mi postupné rozplétání příběhu a nacházení řešení, styl textu mě místy štval. Konec mě nepřekvapil, a ani se mi moc nelíbil, čekala jsem konec a ne otevřenou nedokončenou epizodu. Je to škoda, kniha se mi ve finále líbila, ale nadšená nejsem, už se k ní určitě nevrátím.
Humorné články z MF od žurnalisty Martina Moravce shrnuté do oddechové knihy. Nedá se to úplně číst jako běžná kniha, texty jsou asi na půl stránky a témata se dost střídají. Řazené je to časově od nejstarších po nejnovější. Je to neotřelé, vtipné, příjemné a má to pointu, líbilo se mi to.
Wow, já teda autorku zbožňuju, ale tohle jsem nečekala. Musela jsem číst na jeden zátah, bylo to úžasné. Napínavé, celou knihu si udržela kniha mou pozornost, ano místy to je trochu přitažené za vlasy, ale tak to asi mělo být. Námět úžasný, dialogy nenucené a celkově čtivě a skvěle napsané. Závěr i rozuzlení má spád, vše vysvětleno a neodehrávalo se to na posledních pěti stránkách, to velmi oceňuji. Určitě si to přečtu znovu, spolupráce s dalším autorem zde opravdu vyšla a těším se na další knihy.
Nadsázková a humorná oddychovka od mé oblíbené autorky. Příběh Karolíny, která čelí svým bubakům z minulosti a dává dohromady svou psychiku, její zážitky i události jsou popsané z jejího pohledu velmi inteligentní mladé ženy, které ale sarkasmus ani nadhled není cizí. Tím mi kniha sedla, máme toho s Karolínou mnoho společného a já se s ní ztotožnila a fandila jí. Další kniha od Kerstin Gier, která mě potěšila a nezklamala.
Měla jsem velká očekávání, splnila se jen částečně. Je to celkem povedená a hezká alegorie. O včelách jsem doposud nic nevěděla, neznám jejich život a ani po přečtení této knihy asi nebudu. Nevím do jaké míry se drží pravdy, neumím to posoudit, ale Flora 717 mi celkem dost přirostla k srdci, neviděla jsem v ní však románovou hrdinku, ale statečnou včelu, která udělá vše pro úl a své potomky. Konec nečekaný, ale příběh milý a zajímavý. Líbily se mi zvraty, chvílemi nudné popisy se střídaly s napínavými okamžiky. Znovu po ní nesáhnu, ale jsem ráda, že jsem si jí přečetla.
Napínavé, naprosto nečekaný konec i celé rozuzlení. Moc se mi to líbilo. Byla jsem napjatá, měla jsem chvílemi strach a nedokázala jsem vůbec odhadnout, co za vším vězí. Jen škoda, že ne vše bylo v závěru objasněno. Jinak ale moc povedené dílo, po Mrazivém tichu příjemné překvapení. Bohužel mi celou knihu kazily dojem pravopisné chyby a bylo jich tam požehnaně - asi v první třetině knihy jsem napočítala 3 chyby na 5 stranách - od KK na to nejsem zvyklá, velká škoda.
Kniha naprosto ojedinělá, osobitá a jedinečná. Ihned si mě získala, holky - autorky sleduji i na IG a tak mi tato kniha nemůže chybět v knihovničce. Dopřála jsem si jí jako bolestné za lékařské prohlídky, které nesnáším a rozhodně mi zvedla náladu, pobavila a s přítelem jsme se u ní dost nasmáli i kroutili hlavami. Je to kniha oddychovka ("přečteno" za kratičkou chvilku) a pobaví. Zpracování grafické úžasné, holky klobouk dolů :)
Na začátku jsem si myslela, že to bude nuda. Ukňourané vzdychy pubertálních kluků, co neví, co chtějí. Nakonec jsem byla ale velmi příjemně překvapená, trochu i dojatá. Kniha určitě stojí za přečtení, je krásná, čtivá a velmi zajímavá :)
I přesto, že je toto třetí díl deníku Marie Kostkové, autor si stále držel mou pozornost. Nasmála jsem se moc a i přítel, když jsem mu předčítala pasáže se se mnou dost nasmál. Určitě nelituji ani jednoho dílu a tento je určitě stejně dobrý, jako ty předchozí. Mezi jednotlivými díly jsem si dávala asi dvoutýdennní pauzy, což rozhodně doporučuji. Příběh nezevšední a humoru autora se člověk aspoň nepřejí, což pak vede k tomu, že se člověk opravdu zasměje a pobaví :)
Skvěle napsáno, románovou formou přiblíženo, jak to asi mohlo vypadat, jak se cítili lidé, jak byly české země rozhádané a co je vlastně dokázalo spojit. Moc se mi to líbilo, autor dokázal zaujmout :) Velmi čtivé
Po tom, co jsem přečetla první díl a koupila si druhý díl, jsem nějak přeskočila a pustila se rovnou do třetího dílu půjčeného z knihovny.
Upřímně jsem byla fakt zklamaná, po prvním dílu jsem byla hrozně nadšená, líbil se mi na 100% a tak jsem se těšila i na tuto knihu, ale byla jsem zklamaná. Příběhy jsou vyprávěné hezky, vůbec mi nedělalo problém se začíst, ale zakončení každého z příběhů mi přineslo jen křivý úsměv. Nenápadité, docela se i opakující zakončení, rozhodně z ní nejsem nadšená. Jediné, co mě opravdu zaujalo a zalíbilo se mi, byly téměř až komiksové kresby na začátku každé povídky, ty mě neskutečně okouzlily :)
Kniha si mě získala během asi 50 stran a propadla jsem zcela její moci. Přečteno za pár dnů a už jsem za půlkou druhého dílu. Marta mě získala svou čistotou, nevinností a snahou pomoci úplně každému, tahle mladá dívenka je prostě úžasná a rytíř Christian je zase opakem všech, kteří se pohybují kolem. Jeho smysl pro čest, zodpovědnost, statečnost a chování k ženám je v té době tak moc odlišné od chování ostatních. Za mě jedna z nejlepších a nejpovedenějších sérií, kterou jsem kdy četla a kdybych mohla, dám klidně 10 bodů :)