orinka3 orinka3 komentáře u knih

Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Napínavý thriller ostrý jako břitva. Udržel mě v napětí a i když se mi podařilo vytipovat vraha, i tak to bylo zajímavé. Padouši opravdu hnusní a úchylní, Kate a Tristan ve svém vyšetřování neúnavní. Nebezpečí na každém kroku, unikající "fanoušek", který měl pocit nepostižitelnosti - a nakonec spadla klec. Na oba dva, vlastně tři. Bryndza nezklamal.

18.02.2022 4 z 5

Večer a jitro Večer a jitro Ken Follett

Nemůžu dát méně, než pět hvězdiček. Nádherné čtení, román, který obsahuje všechno, co má správná kniha mít. Hlavní hrdinové - Edgar, Aldred a krásná Ragna jsou plní života a každý z nich prožívá dramatické okamžiky i dlouhý čas, ve kterých se musí bát o své bezpečí. Normanská princezna Ragna si prosadí sňatek s anglickým šlechticem Wilwulfem, který ji na první pohed očaroval svou mužnou krásou. Tím spíš, že jí hrozil sňatek s neslaným nemastným nápadníkem. Její příjezd lodí za ženichem do Anglie byl pro ni šok. V porovnání s Normandií tu byly poměry, na které nebyla zvyklá. Ale protože byla vychovávána pro vůdčí roli, nelekla se ani tchyně ani zvyků u dvora a zavedla si svůj pořádek. Tím vyvolala nenávist v tchyni a nevlastních bratrech manžela. Po celou dobu ti dva intrikují a ohrožují Ragnu jak v její pozici, tak později i na životě. Dění v Drengově přívozu je stejně tak dobrodružné a nebezpečné, ale trochu jinak. Hrubost majitele přívozu a hospody, jeho krutost vůči všem okolo je v přímém rozporu s tím, jak mu všecko prochází. Edgar s Ardredem brzo přijdou na to, v čem je jádro pudla a Drengových úspěchů. Wynstan je zákeřný a inteligentní, nikdo mu nic nedokáže a naopak umí mazaně ukázat prstem na domnělého viníka. A to je jenom začátek, pár kapitol. Nechci prozrazovat děj, ale všem knihu doporučuji, přestože je obsáhlá. Ovšem je natolik čtivá a poutavá, že konec přijde až nepříjemně brzy. Aspoň pro mě. Děkuji panu Folletovi za další krásnou knihu.

21.09.2021 5 z 5

Velká samota Velká samota Kristin Hannah

(SPOILER) Ta kniha je velká nejen formátem a počtem stránek. Hlavní postavy nás oslovují v každém svém činu, Leni, dospívající holčička se zvláštními rodiči je hrdinkou od samého začátku. Táta, prchající sám před sebou, táhne tříčlennou skupinku až na Aljašku, kde mu jako dar vděčnosti jeho spolubojovník z Vietnamu odkázal svoji chalupu s pozemkem. Prostředí Aljašky je pro mě hodně exotické. Znám ho zatím jen od Jacka Londona, ale tady jsme v současnosti. Komunita obyvatel vesnice, do které ti tři přicestovali, je soudržná - až na otce Ernstova kamaráda z války. Bohužel, Ernst jeho vlivu zcela podléhá a po své rodině požaduje slepou poslušnost. Ke své manželce se ve svých záchvatech chová strašně, celá vesnice o tom ví, ale Cora manžela stále miluje. Pořád doufá v jeho nápravu. Leni to všechno snáší se strachem, otce se bojí, ale s mámou proti němu drží tiché spojenectví. Otec proti sobě nakonec postaví všechny, i toho šíleného Earla. Teď už u něj šílenství propuká naprosto. Cora odmítá nabízenou pomoc okolí, stále zůstává s tyranem. Klasický případ týrané oběti a naučené bezmoci. Leni se zamiluje do Matthewa, roky se mají rádi, ale až nyní je to láska jaksepatří. A zakazovaná, pro otce je Tom, Matthewův otec, úhlavní nepřítel. Lena a Mathew utíkají před Ernstovou pomstou až nahoru do skal, a tam je přepadne bouře. Dojde k tragédii, pádu a smrtelnému úrazu. Všechno se vystupňovává, máma konečně sbírá odvahu k útěku zpět do civilizace. A na konec si všichni počkejte ;) Vřele doporučuji, ta kniha nemá hluché místo, je tam všecko, co má dobrý román mít a je dobře čtivá.

25.06.2021 5 z 5

Mami, vrať se!: Ponížená až na samé dno Mami, vrať se!: Ponížená až na samé dno Oxana Kalemi

Tak nevím, nakolik měla hlavní hrdinka neodvratitelnou smůlu a nakolik si za svůj osud mohla sama. Ano, stala se jí spousta strašných věcí. Jenže vždycky byla na začátku její naivita, špatné rozhodování, nedostatek vůle. Proč se pořádně neučila a nevzdělala se pro svůj další život? Kolik dívek žilo a žije ve špatných poměrech, a přesto jako prostitutky nekončí? Proč si neobstarala aspoň primitivní bariérovou antikoncepci? Proč se zuby nehty držela opilce a narkomana, později zločince, a rodila mu děti? Kvůli vlastní umíněnosti, hlouposti a impulzivnímu rozhodnutí skončila jako prostitutka. Stále se zaklíná dětmi, a přitom žije ze dne na den bez jakýchkoliv dlouhodobějších plánů nebo představ. Rozumím tomu, že v cizích zemích se orientovala těžko. Přesto snad mohla vyhledat policii a hledat ochranu. Pochybuji, že by ji vrátili zpět pasákovi. Zkrátka mě ta Oksana jaksi od začátku štve tím, jak nedokáže být samostatná a pořád se spoléhá na někoho jiného.

18.04.2017 3 z 5

Lovec čertů Lovec čertů Juraj Červenák

Pro pana Červenáka - tedy jeho knihy - mám slabost. Takže i tato mě velmi potěšila. Parádní dobrodružný příběh v dobových kulisách. Bohdan Jaroš se na začátku knihy dostane do křížku se samotným čertem, přemůže ho a na koni dopraví do Trnavy. A tam se ten detektivní příběh rozbíhá a běží po nejrůznějších stezkách plných nebezpečí dál. Jaroš se málem dostane i do otroctví! Prostě napínavé je to od začátku do konce. Budu se těšit na další knížku.

16.08.2024 5 z 5

Půjdu s tebou Půjdu s tebou Lina Nordquist

Román, který dává za pravdu všem pověstem o tom, jací jsou seveřané skvělí vypravěči. Příběh, temnější než ponorná řeka, tu teče pomalým a neúprosným tempem a čtenáře připravuje o dech. Všechno tu je tragické, vyšinuté, plné zmaru a ošklivostí. Uprostřed švédské přírody, která na jedné straně nabízí živobytí, ale na té druhé dokáže připravit o úrodu i naději. Dvě ženské hrdinky, které dělí generace, denně zápasí o svůj život v poměrech k nepřežití. Ta starší, co utíká před nespravedlivým odsouzením, se v nové zemi se svým mužem a dětmi rve o kousek půdy i střechu nad hlavou. Krom vlastní rodiny v získané staré chalupě na samotě tu není nikdo, kdo by se slitoval a ten, co se zpočátku jeví vstřícně, se později po tragické smrti živitele projeví jako nejhorší ďábel. Ta mladší zas bojuje se svými démony v hlavě a její mučivé duševní stavy čtenář prožívá s ní. K zalknutí četba. Přitom navýsost originální, s krásným poetickým jazykem a se stálou hrozbou něčeho dávného, tajemného, co ji pronásleduje. Výborná knížka, autorka je ve věku, který dává naději, že nezůstane jen u této a neusne na vavřínech.

09.07.2023 5 z 5

Sekta Sekta Martin Goffa

Solidně napsaná detektivka, která se v současných vedrech dobře čte. Stran tak akorát a děj ubíhá správným tempem. Je vidět, že autor se dobře vyzná v tématice sekt a oceňuji, že se v knížce věnuje známým případům u nás i v zahraničí. Happy end se tentokrát nekonal, snad někdy jindy.

24.07.2022 4 z 5

Saturnin se vrací Saturnin se vrací Miroslav Macek

Děkuji všem přede mnou, že mi potvrdili můj dojem. Nic originálního, žádné nečekané vtipné situace.

08.06.2021 1 z 5

Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

(SPOILER) Těch pět hvězdiček prostě dát musím. Je obdivuhodné, jak se dvojici autorů daří udržet čtenářovu pozornost od začátku až do konce. Střídají se tu prostředí, postavy a všecko je popisováno naprosto realisticky, jakoby se člověk díval na filmové plátno. Brutální, nepochopitelné scény v táboře, kde Caesar vězní uloupená děvčata, nahánějí husí kůži. A žena, které tam všechna říkají babička, je všechno jiné než ta, kterou si pod tímto jménem obvykle představujeme. Je hrozné sledovat hasnoucí naděje děvčat na útěku, Joona Lina se snaží pachatele vystopovat a sám nasazuje vlastní život. Závěr byl pro mě šokující, tak tohoto pachatele jsem rozhodně netipovala! Výborná detektivka.

17.02.2021 5 z 5

Návrat mistra Návrat mistra František Niedl

(SPOILER) A tak se uzavírá dobrodružný příběh chlapce z Prahy. Lucas Praghense, který se vypracoval z ušlápnutého neduživého učně v mistra svého řemesla a v pohledného, dobře oblečeného i vyzbrojeného milánského elegána. Není mu dopřáno hledět si práce v dílně. Italský šlechtic touží po povýšení a k tomu mu má pomoci právě náš Lukáš. Dostává úkol, který se neodmítá a putuje zpět do Prahy, aby u krále vyprosil slyšení. Václav IV. vládnout příliš neumí a ani nechce. Tak není divu, že mu občas unikají souvislosti. Ještěže je tu Lukáš s věrnými spojenci. Pompézní návrat úspěšné výpravy do Milána je završením trilogie a doufám, že už ho vévoda nechá odpočinout.

07.02.2021 5 z 5

1793 1793 Niklas Natt och Dag

Velké překvapení. Mladý autor, který neusíná na vavřínech, ale slibuje pokračování v podobném duchu. Ti, co si knihu přečetli přede mnou a zaujala je, v podstatě napsali všechno, co bych napsala i já. Pochmurná historická detektivka, která plně vystihuje temné stránky člověka. Nepochopitelně zohavená mrtvola na začátku, 4 části knihy vysvětlují, jak došla ke svému hroznému konci a kdo to způsobil. Všechny jednotlivé části jsou vyvážené, v té druhé vidím paralelu se současnou dluhovou pastí se stejnými následky. Bezpráví a zkorumpovanost provází lidstvo patrně od věků. I tady kraluje. No, a naší detektivové pátrači - bezruký dráb a jeho na smrt nemocný intelektuální kolega, který prosazuje lidskost a spravedlnost, nás přivedou k rozuzlení. I když je kniha vysloveně naturalistická a depresivní, přesto je hodnotná a přínosná. Přečetla jsem pozorně i doslov! Další díly doufám brzy vyjdou.

06.01.2020 5 z 5

Byly tady, a už nejsou Byly tady, a už nejsou Haylen Beck (p)

Dokonalé! Naprostá pecka. Tak napínavou knížku jsem dlouho v ruce nedržela. Nedalo se od ní odejít. Umím si představit zoufalství hlavní hrdinky, která je zákeřně vmanipulovaná do situace, kdy stojí sama proti všem. A nedokáže přesvědčit o své pravdě skoro nikoho. Přesto se nedá zlomit. S velkým potěšením jsem došla do konce thrilleru, kde oproti očekávání zlo přece jenom nevítězí, ale je po zásluze důkladně potrestáno. Kéž by to tak fungovalo v životě vždycky!

16.06.2018 5 z 5

Agnes Agnes Hannah Kent

Silný příběh. Až mrazivý svou přímočarostí. Island slibuje pochmurnou atmosféru, syrové vztahy - a kniha vše naplňuje vrchovatě. Od čtení jsem se nemohla odtrhnout. Máme před sebou drásavý román o lidských vášních, malosti, krutosti, ale i o pochybnostech, soucitu a obětování.

23.09.2016 5 z 5

Hlubina Hlubina Jozef Karika

Ponurý naturalistický horor z šedesátých let. I psychologický, protože hlavní postava major STB Gavenda celou knihu bojuje se svými vzpomínkami a taky se závislostí na Rohypnolu, který ho docela ovládl. Nevím, co bylo vlastně hrůznější, jestli to, co bylo příčinou jeho duševního stavu, odporné postavy estébáků a jejich vyšetřovací "metody" anebo tajemná nepřirozená entita z kosmu. Navíc se všecko odehrává v krutém mrazu slovenských hor, kde Gavendovi všecko připomíná tragédii za SNP, kterou zavinil špatným rozhodnutím. Které ho ve dne v noci pronásleduje. Vlastně v knize není jediný světlý okamžik, je pro čtenáře až dusivá. Určitě bych doporučila jedině dospělým, ona je i složitá - třeba když se popisuje to, co je ohrožuje a konečné rozuzlení je složité tuplovaně.

05.10.2024 5 z 5

Pavouk Pavouk Lars Kepler

Je to takové, až se mi chce napsat "nemám slov" - ale to by asi neprošlo. :D Při četbě se mi nedostávalo dechu a musela jsem dělat pauzy. Nevím, čím to je, že někdo dokáže napsat tak hutnou detektivku. Žádná složitá souvětí, spíš stručné, ale o to pádnější a výstižnější popisy. V Keplerových románech nejde jen o zločin samotný a ty, co stíhají pachatele. V Pavoukovi, stejně jako předchozích knihách, je vždy vypracován precizní systém, matematicky přesný a logický - i když se líhne v utrápeném mozku pachatele. Nepochopitelná krutost, nepolapitelnost, sadistická hra, která se téměř vyhrát nedá a padá jedna oběť za druhou. Jako ona pověstná červená nit se celým příběhem kmitá a připomíná jméno Jurek. To on je v pozadí, i když už fyzicky neexistuje. A vypadá to na pokračování románu, zdá se, že dopadením pachatele všech těch zrůdností nedochází k jeho smíření se světem. Takový mozek dokáže překonat i na první pohled nezdolné překážky.

05.07.2023 5 z 5

Noční brána Noční brána Peter May

Všecko se točí kolem obrazu Mony Lisy. Enzo se sice zaříkává, že už po ničem pátrat nebude, ale stejně mu to nedá! A tak se dostává na kloub velké záhadě z doby 2. světové války. Naslouchá vzpomínkám staré paní z domu, před kterým se našly ostatky napřed neznámého německého důstojníka. Z domu, ve kterém se stala tolik let po válce brutální krvavá vražda. Trochu moc na jedno místo, že? Proplétají se tu osudy, rodinné linie. Enzo se rozjede po Evropě a hledá konce nitek ze zašmodrchaného klubka. Nakonec na všecko samozřejmě přijde, ale ty honičky na stará kolena! I jemu nebezpečí hrozí, dokonce i v hluboké jeskyni. Čte se to výborně, navíc je to román navýsost současný a Enzo překonává nejenom sám sebe, když se vydává z posledních sil, ale taky kličkuje mezi covidovou nákazou. Před kterou se uvědoměle chrání kam se jen vrtne.

10.01.2023 5 z 5

Poslední batalion Poslední batalion František Niedl

Ještě teď lapám po dechu z toho konce! No, ale popořádku. Hlavní hrdina knihy Viktor Koutecký, je pěkné kvítko. Vymetá restorány, žádnou sukni na pokoji nenechá a když na věc přijde, hned se pere. Prostě černá ovce rodiny. Ale v průběhu navýsost zajímavého děje jsem přicházela na to, že on je vlastně rytíř bez bázně a hany. I když to na prvních stránkách knihy tak nevypadá. Sedí na vozíku a bez personálu se ani nenají ani ne...... . Vlastně se to celé začíná jakoby koncem. Jenže to tak naštěstí nezůstane. S rozjasňující hlavou se Viktorovi po kouskách vracejí vzpomínky a ty nejsou vůbec pěkné. Co taky může být pěkného na válce, i když teprve té první, že. A tady vidíme, co ve Viktorovi je. Statečnost, odhodlanost, chladnokrevnost, umění dobře rozhodnout v jediném okamžiku. A taky notná dávka drzosti, se kterou oponuje autoritám a u kterých si tím vysluhuje jednak trest, ale na straně druhé i uznání. Takhle to s ním jde, po krutých bitvách se octne v roli majitele chátrajícího statku. I s tím si dovede poradit. Vůbec se osvědčuje ve všem, na co sáhne. Je po válce, jsou jiné poměry - ale i staré známosti, a ty nastupují Viktorovi na pomoc. Jde to jako po másle, všecko se krásně daří a v hlavě se rojí další podnikatelské nápady. I zahraniční obchodování, s Itálií. Tam to bohužel znovu kvasí a Prasečí hlava o sobě dává vědět. Ale ten konec, ach jo. To byl pro mě hotový Svěrákův šrapnel. To ne!!! No, ale když tak nad tím uvažuju, pořád ještě zbývá naděje, že to nekončí, že se na obzoru objeví nějaká ta plachta bílá a.....

07.01.2023 5 z 5

Korálky z klokočí Korálky z klokočí Naďa Horáková

To snad ani není četba pro dospělé čtenáře? To patří do literatury pro mládež. Nevýrazné postavy, jejichž hlavní starost je láska a zase láska, kamarádky, kamarádi - takové ženské plky, mám-li to nazvat poctivě. A že prý detektivka?? Musím se zasmát. Detektivka přece musí mít dobře vybudované napětí a tady byl nález jakékoliv mrtvoly, přesněji kostry, brán tak nějak bez úleku, bez smutné atmosféry. Jako když děti o prázdninách narazí na poklad. A jelo to dál ve stejném švitořivém duchu. Nutila jsem se do čtení, abych nějak došla na ten kýžený konec, pekelně jsem se nudila. Ani ten konec nepřekvapil a šlo by asi o zázrak, kdyby jo. To se zkrátka nepovedlo a paní Horáková by se měla žánru DETEKTIVKA vyhnout obloukem.

06.10.2022 1 z 5

Případ šíleného tambora Případ šíleného tambora Jaromír Jindra

Třicetiletá válka připravila hodně lidí o život, ale ani po ní nebyly příliš klidné časy. Dezertéři nebo navrátilci se potřebovali nějak uživit, a tak se dávali i na loupeže a vraždy. Právě tím začíná první díl historického románu. Seznamujeme se s tragédií uhlířovy rodiny a jejím vrahem. Banda "němého" tambora řádí po okolí a decimuje pokojné obyvatele. Současně tu je dějová linka z domácnosti městského kata v Třeboni, který nečekanou náhodou získává svého pomocníka. Pestré osudy všech osob jsou poutavé, jazyk románu je živý a čtivý. Už se moc těším na druhý díl.

02.05.2022 5 z 5

Na smrt Na smrt Jozef Karika

Co se musí stát, aby člověk ztratil lidskost? Román čtenáři nedopřeje oddech ani jednou stránkou. Ústřední postavy jsou nuceny měnit své zásady do té míry, že svým obětem berou život, protože ten jejich na tom závisí. Karel Schmidt a Viktor Hiler. Od dětství kamarádi, pak je rozdělí tragická událost. Karel se v Německu mění, podlehne Hitlerovu vlivu a stane se oddaným soukmenovcem. Viktor v Brooklynu zápasí o existenci, až se ho ujme gang a tam uplatní své schopnosti. Rozdíl mezi těmi dvěma je ale v jejich svědomí. Zatímco Karl omluví všechno co dělá věrností k vůdci a Říši, Viktor tak fanatickou základnu nemá. V Osvětimi se všechno stupňuje, Karl postupuje v hierarchii a stále ho ovládá oddanost k nadřízeným - a strach ze selhání. Hippokratovu přísahu složil, chirurg je skvělý, ale své umění používá bez výčitek svědomí k mučení. "To nejsou lidi". Svou vysokou inteligenci a analytické myšlení užívá k vymýšlení systému likvidace vězňů. Už bez výčitek svědomí. Viktor se z Ameriky vrací do Ružomberku, jenže tam právě řádí l'udáci. Protože je Žid, snaží se své přivezené peníze použít na záchranu životů blízkých. Zradou se ocitá v koncentráku a tam prožívá pravé peklo. Hrůza bez úniku. Mengele a jeho pokusy, to je skoro nesnesitelné číst, i když víme z historie, co dělal. Tady je to dokonale přivedené k životu. Závěr knihy důstojně ukončuje mimořádný obraz doby a duše člověka. Doufám, že ta kniha bude přeložena minimálně do němčiny i angličtiny, aby si ji mohli přečíst jak pamětníci, tak hlavně ti, co si nemyslí, že tehdy to tak doopravdy bylo.

17.06.2021 5 z 5