pavel.2
![Bídníci II. Bídníci II.](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153172/bidnici-ii-EmD-153172.jpg?v=1616539408)
Co jsem již napsal pro díl první, platí i pro tento. Shrnuto, žádná jiná kniha, které jsem dal 5 hvězdiček, nedostalo takové hvězdičky jako tento mistrný kus, který je dokonalý ve všech ohledech. Mít možnost vybrat si jedinou knihu na liduprázdném ostrově, byli by to Bídníci.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bídníci I. Bídníci I.](https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69099/bidnici-i-FaL-69099.png?v=1625043848)
Film z roku 1998 s Liamem Neesonem se mi velmi líbil a postupem času mě inspiroval k přečtení této vynikající knihy. Nejprve jsem knihu odložil v okamžiku, kdy jsem se dostal k líčení napoleonských válek, které mě nudilo... Později jsem dal knize opět šanci počítaje s těmito vedlejšími "větvičkami" (byť značně rozsáhlými), které se splétají ve strom přerůstajícími snad všechny jiné. Opravdu, právě tyto různé osudy - ať už země nebo lidí - které vstupují do života Jeana Valjeana jsem si zamiloval a právě to je jedním z důvodů, proč Bídníky považují za jedno z největších děl lidského ducha (i když to je subjektivní, k malování nebo hudbě nemám tak silný vztah jako k literatuře).
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sedmeroev Sedmeroev](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390459/sedmeroev-RCR-390459.jpg?v=1537900424)
Sice dávám 3 hvězdičky, ale skoro bych dal 4 - už proto, že s ohledem na rozsah knihy jsem ji zchroustnul jako malinu.
Naproti tomu, daleko víc mi sednul Stephenson zamlada - jeho Sníh a Diamantový věk, to bylo něco originálního a správně ujetého. Tohle je úplně jiný typ čtení - zajímavý, s bohatým příběhem, čtivý. Ale některé popisné pasáže - a že jich bylo - byly dlouhé až nudné. K tomu mě iritovalo používání zkratek - něco se dalo vyvodit, co znamená, něco prostě vyšumělo a tak jsem se trochu ztrácel.
Považuji to za účelové natahování textu, přeci jen delší kniha je dražší a autor také víc vydělá, a ty zkráceniny zřejmě považuje za originální způsob jak charakterizovat některé specifika, ale je to spíš otravné.
Ale abych tolik nehanil - je to propracované postapo, místy akční, až se tají dech, popisy postav a charakterů skvěle sednou a knížku si stojí za to přečíst.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Městečko Pines Městečko Pines](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170906/mestecko-pines-170906.jpg?v=1375082911)
Špatné, ztráta času - ještě horší než ostatní knihy Blake Crouche.
Už používání krátkých vět a zároveň celý odstavec vyplněný tou krátkou větou vyvolává pozvednuté obočí a mírné znechucení už od počátku - a nenapraví se to až do konce knihy...
I kdyby hlavní postava nebyla psána tak ploše, jak tomu je, tak ani ostatní postavy to nezachraňují - naopak jako by se autor snažil záměrně o co nejjednodušší způsob psaní, aby vynikla akce. Což je ovšem způsob psaní, který mi extrémně nesedí.
Nepochybně jsem četl i horší knihy, přesto hodnotím také jako odpad a zklamání, a i když mám podezření, že se autor v průběhu čas zlepšuje, jeho další knihy zkoušet už nehodlám.
![Kapitán Kapitán](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482006/kapitan-Knx-482006.jpg?v=1633608559)
Skvělé počtení - na neschopence zhltnuto za necelé dva dny :-) Měl jsem štěstí, že po přečtení prvního dílu už byl tento k dispozici jako ekniha, takže stačilo zaplatit a za 5 minut už jsem pokračoval :-)
Tento díl je akčnější, Max se už povýšen musí potýkat se zodpovědností za své mužstvo i nástrahami vyšší politiky, do které nevidí... Mnoho děje se odehrává v Pustině, mírně se poodhalují některá tajemství čarodějů, magie, Pustiny atd. Nicméně mnohé zůstává stále skryto (takže se cítím stejně jako po prvním díle a nedočkavě vyhlížím ten třetí), naráží se na různé nelidsky obrovské artefakty dávné i méně dálné minulosti - a ve mně roste touha konečně zjistit, jak to celé dopadne a hlavně jaký je svět Seržanta (nutno říci, že hlubokou temnotou oplývající Seržant má větší kouzlo a tak jsem zvědav, jestli tato trilogie také podobně potemní, ať už závěr bude či nebude optimistický...).
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Než vystydne káva Než vystydne káva](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403542/nez-vystydne-kava-APv-403542.png?v=1634201060)
Nebudu hodnotit, neboť jsem se asi dost minul cílovou skupinou...
Proč? Možná autor bere posezení u kávy jako odpočinek a relax a možná se tak rozhodl knihu napsat. To znamená, že než se posune děj, stihne vyrůst kedluben. Vše se tak často opakuje, zřejmě aby to bylo jasné i čtenáři s těžkým mozkovým postižením, že jsem v podstatě u čtení zároveň spal a pak BUM - najednou po celé straně nudy malý posun v ději a pak zase zbytečně se opakující žvatlání.
Čili po první kapitole jsem to vzdal.
Ne že by zřejmě ta část, kde se něco dělo, neměla zajímavou atmosféru. Jen nemám trpělivost kvůli jedné straně děje číst dvacet stran dalších.
![Padající Archanděl Padající Archanděl](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453370/padajici-archandel-bWo-453370.jpg?v=1600598203)
Třetí pokračování si drží úroveň. Vysvětlují se další střípky minulosti Oggerdova světa, na povrch vystupují intriky a hlavní hrdinové bojují o život. Nedočkavě se těším na pokračování.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vteřinu poté Vteřinu poté](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125480/vterinu-pote-oiN-125480.jpg?v=1418210362)
Precizně napsáno, brilantní čistokrevná SF z blízké budoucnosti. Tvrdý boj o přežití každého jednotlivce, USA sraženy na kolena, hlad... jen mi trochu chybí vysvětlení kdo byl příčinou.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO](https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/550/my-deti-ze-stanice-zoo-gZX-550.jpg?v=1434793445)
Četlo se to moc dobře, hlavní "hrdinka" mě občas dost rozčilovala svým chováním, obecně ale bylo moc dobře popsané, jak postupně klesá hloubš a hloubš do marastu spojeného s drogami, kdy je nutné na drogy sehnat peníze a je jedno jak - krádežemi, prostitucí... A na závěr potěší vcelku happy end.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pád Hyperionu Pád Hyperionu](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/1158/pad-hyperionu-1158.jpg?v=1231003956)
Velmi dobré čtení: Poutníci ke Štírovi dál pokračují ve své pouti, zároveň se stupňuje napětí v celém obydleném vesmíru Hegemonie člověka. Postupně se vysvětlují mnohé velké záhady a lidstvo zjišťuje, že jde úplně o všechno...
Napsáno skvěle, místy jsem nebyl nadšen z poezie (obvykle přeskakována), trochu mi vadilo připomínání uplynulého děje (a to nejen z předchozí knihy, ale i toho, co se stalo před pár kapitolami). Ale to jsou tak jediné malé mínusy. Atmosféru to má skvělou a moc jsem se bavil, "jen" 4 hvězdičky dávám proto, že 5 si šetřím pro výjimečná díla a dal jsem je předchozímu dílu, takže celkově 90%.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![1Q84: Kniha 1 a 2 1Q84: Kniha 1 a 2](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137474/1q84-kniha-1-a-2-V0i-137474.jpg?v=1482181291)
Nečetl jsem poslední knihu trilogie, ale tyto první dvě jsou skvělé. Dějové linie jsou hezky vybarvené, hlavní hrdinové plastičtí, a i po prvních dvou knihách jsem měl pocit zakončeného příběhu (od S. Kinga jsem zvyklý na mnohem jiná zakončení).
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Meč v bouři Meč v bouři](https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80322/mec-v-bouri-K3h-80322.jpg?v=1670460972)
Rigantská sága se mi moc líbí, celkově 90%. Svět keltů a jejich přístup k přírodě a ke světu je velmi přitažlivý. Je skvělé sledovat vývoj světa v průběhu času, jak postupně vstupují do legend a jejich potomci se pak musí postavit novým problémům - se stejnou ctí, jako jejich předci před staletími.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pošťák Pošťák](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/2097/postak-2097.jpg?v=1255281993)
Přečteno po shlédnutí filmu - ten mi napoprvé přišel dobrý, pak jsem ho viděl podruhé a už nic moc... Kniha je ale skvělá, perfektně sedla do mého vkusu: lehké postapo reálie, viděno očima hlavního hrdiny, který si velmi dobře pamatuje idealistický svět "před". K tomu trochu nostalgie okolo jednoho u posledních výdobytků techniky - "umělé inteligence", a vylepšení lidé - augmenti, kteří mají na obrovský vliv.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední Mohykán Poslední Mohykán](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13681/pribehy-kozene-punco-13681.jpg?v=1337090981)
Příjemné počtení, na knihu jsem se vrhl po shlédnutí filmu. Film zde ale dokázal precizně předvést to, co žádná kniha mít nemůže: perfektní hudbu a krásné záběry přírody. Z toho důvodu považují - výjimečně - filmové zpracování lepší předlohy.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Citelně mi tu chyběl mi tu Plukovník, ale i tak se kniha četla skvěle. Spolu s prvním dílem mi to přišlo o fous slabší než prostřední dva.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Blaze Blaze](https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/894/blaze-sLq-894.jpg?v=1566803424)
Za mě super, psát něco jiného než DarthElle níže by bylo plýtváním slov :-)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Válečník Válečník](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488212/valecnik-RTy-488212.jpg?v=1642094274)
Skvělá trilogie.
Ne tak skvělá jako knihy s Koniášem a Baklym, ale zase o dost lepší než Predátoři - i když ty mi stylem psaní připomíná.
V podstatě se jedná o roadtrip magickou "pustinou", v čase o několik století později po knize Seržant. Trilogie není ani tak temná, ani nabitá atmosférou jako Seržant, má však rozhodně svoje kouzlo, takže se od čtení těžko odtrhnete :-)
V tomto závěrečném díle zjišťujete, že ve hře je vlastně osud celého civilizovaného světa...
Díky, pane Žambochu, a těším se na další knihy!
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Temné dny Temné dny](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387181/apokalypsa-z-temne-dny-Zrh-387181.jpg?v=1537689020)
Shrnuto: nuda od začátku až do konce.
Jelikož mám knihy o zombíkách v oblibě, tak jsem knihu neodložil a dočetl, ale i tak bylo už od prvních stran jasné, že to není ono... Občas ale nastane nějaký zvrat, který z knihy udělá dobré počtení - což byl taky důvod, proč ji neodložit. Ale žádný takový zvrat nenastal...
Dá se říct, že kniha je plná akce. Ale postavy jsou ukrutně ploché, občas jsem měl dojem jakoby tam byla jen jedna hlavní postava a ostatní jsou jen jeho částí, pro doplnění děje...
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Mezisvět Mezisvět](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12921/mezisvet-65a3ff9a0e65b.jpg?v=1705246618)
Eek, takhle Gaimana neznám. Stručně: dobrý nápad a nic z něj, jen taková pohádka pro mládež. Pořád jsem čekal, až se děj někam posune, až najednou byl konec. Ale uteklo to rychle...
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)