PetK PetK komentáře u knih

Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Asi před rokem jsem knížku zhruba ve třetině odložila, protože mě rozčilovaly jména, které se mi strašně pletly. Nino, Rino, Gino... :-) Ale fakt, měla jsem v tom zmatek, stejně jako ve vedlejších postavách holek - kdo je teda čí dcera, sestra...? Kamarádka mě přesvědčila, ať si udělám tahák a zkusím to znovu, že to stojí za to. Ano, pak už to šlo. Ten příběh a způsob vyprávění je opravdu skvělý a už jsem chycená, rozhodně to dočtu až do konce. Ale za to "vyrušování", kdy jsem musela každou chvilku otevřít tahák a zorientovat se v postavách, dávám hvězdičku dolů. Prý už to v dalších dílech bude lepší, tak se těším.

30.11.2018 4 z 5

Honicí psi Honicí psi Jørn Lier Horst

Měla jsem audio. Takový průměr, dalo se to, ale nadšení se nekonalo, ničím to pro mě extra nevyčuhovalo. Nepochopila jsem třeba, proč měl právě propuštěný vězeň potřebu šťourat se ve svém případu... Ale tak k úklidu dobrý.

27.11.2018 3 z 5

A každé ráno je cesta domů delší a delší A každé ráno je cesta domů delší a delší Fredrik Backman

Pokud by to bylo to první, co bude člověk od Backmana číst, jen velmi lehce nakoukne do jeho krásného, dojemného světa. Sám říká, že to původně neměla být kniha, ale především to téma je jiné, než je jeho klasika. Přesto myslím velmi hezky popisuje problém "odcházení", i když tu člověk ještě pořád je. Musím říct, že poté, co jsem před spaním přečetla půlku, měla jsem pak dost zmatené sny plné prapodivných zmatených náměstí a lodí...

25.11.2018 4 z 5

Chladnokrevně Chladnokrevně Robert Bryndza

Bryndza si drží dobrý nadstandard, ty příběhy jsou čtivé a živé. Akorát jsem zjistila, že se mi tahle série plete se sérií od Angely Marsons, která má v hlavní roli podobnou vyšetřovatelku. :-) Berte to i jako tip, pokud hledáte "dalšího Bryndzu".

25.11.2018 4 z 5

Lazar Lazar Lars Kepler

Když po pár stránkách vyšlo najevo, okolo koho se bude děj točit, udělalo se mi maličko zle. Protože takovou emoci, jako Písečný muž, ve mně vzbudilo jen málo knížek. Je to klasický Kepler se vším všudy. Joonou, Sagou, násilím a temnotou, chorou myslí a akcí. Už se těším, až si tak za půl roku dám Lazara v audiu.

21.11.2018 4 z 5

Ďáblův spár Ďáblův spár Lara Dearman

Jakž takž, neurazí, nenadchne... Poslouchala jsem. Nějak mi chybělo napětí, gradace.

21.11.2018 2 z 5

O krtkovi, který chtěl vědět, kdo se mu vykakal na hlavu O krtkovi, který chtěl vědět, kdo se mu vykakal na hlavu Werner Holzwarth

Přečteno asi 68 x :-D

20.11.2018 4 z 5

Deníček moderního fotra 2 aneb Pánbůh mi to oplatil na dětech Deníček moderního fotra 2 aneb Pánbůh mi to oplatil na dětech Dominik Landsman

Audio pro mě bylo zábavnější než čtení. V rámci žánru, kterou je oddechovka, je to dobré, vtipné, všem občas zoufalým rodičům doporučuji. :-)

20.11.2018 4 z 5

Skvrna Skvrna Gillian Flynn

Tak tohle byla fakt jednohubka na nedělní večer. :-) Duchařinu moc nemusím, ale tohle bylo tak nenáročné, rychlé a napsané docela pěkným stylem, že mě to prostě jen osvěžilo. Samotné to působí až směšně, když vidíte, jak procenta na čtečce naskakují rovnou po dvou. :-) Ale pokud je to součást nějaké duchařské povídkové knihy, bude z toho mít člověk asi zase jiný dojem.
Takhle - pro mě jako by to ani nebyla Flynn, i když v jejích knihách je děsu až až, ovšem jiným, hrozivějším způsobem.

11.11.2018 4 z 5

Tíživá láska Tíživá láska Elena Ferrante

Téma komplikovaných vztahů mezi matkami a dcerami je asi věčné, i proto jsem po této knize sáhla. Než se pokusím podruhé pustit do ságy Geniální přítelkyně (napoprvé jsem na to neměla náladu a odložila po pár stranách), chtěla jsem se s autorkou seznámit prostřednictvím kratšího díla.
Ale co jsem se zatím o Ferrante a Geniální přítelkyni doslechla a dočetla, moc jsem si nepomohla. A doufám, že jak bylo už zmíněno, autorka se vypracovala a vypsala. Tohle bylo zmatené, divné, komplikované. Nedokázala jsem si tam spoustu věcí představit; a jak si to neumím představit, blbě se mi to čte. Nakonec to bylo krátké (za což přidávám hvězdu), takže jsem to dočetla, ale ani na konci se žádná katarze nekonala.

11.11.2018 3 z 5

Tichá modlitba Tichá modlitba Angela Marsons

Tohle mě baví hodně. Můj pocit z toho je, že ta série si na nic nehraje, prostě jen je - a je velice dobře a čtivě. Marsons si vybírá zajímavá témata - manipulace, síla rodičovského pouta... Doufám, že brzy budou přeloženy do češtiny další díly, protože ty dva zbývající myslím zhltnu velice rychle. V rámci žánru určitě nadprůměr.

08.11.2018 4 z 5

Jatka Jatka Lee Child

Docela dobrý, průměr. Nic víc, nic míň. Knížka, která splnila svou funkci, když jste člověk, který není schopen jít na pochůzky do města nebo umývat nádobí bez audioknížky v uchu. Akorát holt v tomto žánru už mám něco načteno a tady mě vlastně nic nepřekvapilo, nevyburcovalo, žádné velké napětí se nekonalo. Hvězdu navíc dávám za audio zpracování, poslech to byl příjemný.

07.11.2018 3 z 5

Pod rouškou noci Pod rouškou noci Dennis Lehane

Nedoposlouchala jsem, nezaujalo mě to...

03.11.2018

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Takový krásný příběh... i když slovo "krásný" nevystihuje pohnuté osudy, popisované v knize, ale víte, jak to myslím. Sága podobného typu jako Hotýlek, i když v něm hlavní roli hráli muži, tady to jsou zase ženy. Osudy jedné rodiny a jejího okolí od války až po sametovou revoluci, které se dotýkají snad všech problémů, se kterými se lidé v naší zemi museli potýkat.
A pak ten jazyk, styl vyprávění. Řekla bych, že to je přesně ta věc, za kterou jsou spisovatelé schopní upsat duši ďáblu. Vyprávění jen tak plyne jako potok - ale pod hladinou jsou jasně zřetelné všechny temné proudy a víry. Nádhera, požitek.

31.10.2018 5 z 5

Černé světlo Černé světlo Peter May

Zjistila jsem, že Akta Enzo se mi lépe poslouchají než čtou. Omylem jsem přečetla nejdřív 4. díl a pak teprve poslouchala 3. (ty předešlé už ani nevím). A tak nějak mi to víc sedí. Opět si neodpustím - Ostrovní trilogie to není, ale asi už vždycky přečtu všechno, co May napíše.

30.10.2018 4 z 5

Smrt v rodině Smrt v rodině Karl Ove Knausgård

Odloženo poměrně brzy... Nějak mě to nechytlo. :-/ Ještě to někdy možná zkusím, myslím, že teď jsem na tohle prostě ani neměla náladu.

30.10.2018

Poslední poutník Poslední poutník Gard Sveen

Je to už několikátá kniha, ve které se prolínaly časové roviny současnosti a válečné minulosti, kterou jsem četla. V zásadě mě baví, člověk se leccos dozví a doplní si i nějaké to potřebné info. Akorát zrovna v této knize to pro mě byla trochu dvojsečná zbraň - asi to bylo tím, že vím houby o roli Norska a Švédska za 2. světové války, ale dalo mi občas dost práce se zorientovat a udržet se v souvislostech... Takže mi to trochu dalo "námahu" číst, nakonec mi to přišlo trochu překombinované... Nicméně své kouzlo ten příběh má.

27.10.2018 3 z 5

Ďábelské hry Ďábelské hry Angela Marsons

Nooooo...? :-) Jak mě první díl docela příjemně navnadil, ale že bych si z něj sedla na zadek, tak to ne, druhý byl velmi příjemným překvapením. Protože nejen že pro mě neklesl pod úroveň prvního, ale vidím tady další pozitivní posun. A to jak ve vykreslení složitosti života a povahy hlavní hrdinky Kim, tak případu/případů, které se svými kolegy řešila. Tahle psychopatka mě bavila víc než dávno mrtvé dívky v prvním díle. Čekala jsem tedy trochu větší vhled i do života vedlejších postav, především kolegů Kim Stone, ale - není všem dílům konec! Rozhodně není. Velice se těším na další.

19.10.2018 4 z 5

Mrtvá šelma Mrtvá šelma Jiří W. Procházka

Oceňuji autenticitu místa, do kterého je děj zasazen (věřím, že táborští chrochtají), vtipné chvilky, svižné rozhovory a koření sem tam trefně upuštěného sprostého slova. Akorát že příběh samotný mě nějak extra nezaujal. Doposlouchala jsem včera a přiznám se, že už vlastně tak třetinu zase nevím. Takže takový průměr. Možná maličko nad průměrem. Jo a Otakara Brouska mám čím dál radši - dejte si audio Jmenuju se Ozzy. ;-)

17.10.2018 3 z 5

Hora mezi námi Hora mezi námi Charles Martin

První přídomek, který mě k této knize napadá, je "americký". A to ve smyslu zabarvení příběhu, jeho závěru a především patosu, který vyvstává na povrch především při retrospektivních částech, kdy hlavní hrdina mluví ke své ženě. Nejsem tohoto stylu úplný zastánce, takže tohle mě moc nenaplňovalo. Na druhou stranu to autor sem tam vyvážil docela humornými dialogy.
Okolo poloviny knihy jsem musela "přetrpět" takovou tu zřejmě nutnou část "jak přežíváme v divočině, v podstatě furt stejně...". Pak to zase začalo být o něco zajímavější. Ve třech čtvrtinách jsem věděla, jak to dopadne.
Tož tak. Přiznám se, že očekávání byly o něco vyšší než zážitek. Není to blbé, ale ani mě to nijak nenadchlo.

15.10.2018 3 z 5