PetK PetK komentáře u knih

Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

O knize jsem toho spoustu slyšela, už když vyšla, ale dostala se ke mně až teď jako audio. Ze začátku jsem se malinko lekla, protože nejsem příznivcem magického realismu, fantasy ani ničeho podobného. Nicméně tenhle motiv se nakonec ukázal i pro mě snesitelným a autorka s ním hezky pracovala, takže jsem se zase brzy uklidnila. Navíc, jak jsem pochopila, je to odkaz na japonské autory.
Vyhovoval mi hovorový jazyk a oceňuji nahlédnutí do tajů japonštiny a japonské kultury. Určitě je to "must have" pro všechny, které tato země a kultura zajímá. Velmi povedený debut.

11.11.2024 4 z 5

Poprava Poprava Yrsa Sigurðardóttir

Tuhle sérii mám moc ráda, poslouchám audio. Tentokrát jsem byla trochu rozpačitá z konce nekonce... Ale další díl si určitě nenechám ujít.

29.10.2024 3 z 5

Sedm metrů čtverečních Sedm metrů čtverečních Jussi Adler-Olsen

Pořád je to oddělení Q, jedna z mých top milovaných sérií. Ale upřímně, od "velkého finále" jsem čekala víc. Když odhlédnu od zmatku spousty postav a jmen, připadalo mi to docela předvídatelné, zvrat a překvapení, které se mnohokrát udály v předchozích dílech - ať už v případech nebo osobních příbězích hrdinů - se nekonalo. Malý podíl na tomhle dojmu může mít i audio v podání Igora Bareše - už jsem u předchozích dílů zmiňovala, že jeho výraz jako z Národního u Hamleta mi nesedí a bohužel neumí přečíst vtip. Každopádně - dám tomu pár let pokoj a pak to možná vezmu znovu od začátku do konce. Za tu několikaletou skvělou jízdu s Carlem a jeho crew díky.

10.10.2024 4 z 5

Pán hory Pán hory Anders de la Motte

Nemohla jsem se ubránit myšlenkám na legendární Oddělení Q, i když skladba spolupracovníků byla značně jiná. :-) Nicméně se pro mě jednalo o standardně dobrou detektivku. Ono když tenhle žánr čtete poměrně hodně, je už asi těžké napsat/najít zcela nového a neotřelého hrdinu, vymykající se příběh... prostě víte, co asi tak dostanete, a doufáte, že se to trefí do vaší chuti a bude vás to bavit. Tady si docela s chutí dám i další díly.

09.09.2024 4 z 5

A stromy ve Vídeňském lese stále stojí A stromy ve Vídeňském lese stále stojí Elisabeth Åsbrink

Poslouchala jsem jako rozhlasovou četbu. Co se týče přínosu informačního, je to bezesporu cenný počin. Osobně mi ale bohužel neseděla forma reportáže - za mě to byl spíš popis, vyprávění bez emocí. Vždyť to je téměř jako příběh Sira Wintona a jeho dětí, tam je takový potenciál! Ano, chápu, má to být reportáž, literatura faktu. Ale bohužel, ty emoce a vtažení do děje, možnost ztotožnit se s postavami, to mi hodně chybělo. Tohle prostě asi nebude můj styl.

05.09.2024 3 z 5

Rozložíš paměť Rozložíš paměť Marek Torčík

Eddie B. z Přerova začátku tisíciletí. Zajímavá sonda do duše kluka, který je prostě "jiný" v mnoha ohledech - chytrý, citlivý a nezapadající. Kniha o alkoholismu, násilí, jen částečně funkční rodině, obětování, chudobě, šikaně... Oceňuji upřímnost a otevřenost. Poslouchala jsem a doporučuji.

04.09.2024 4 z 5

Jednoho krásného dne Jednoho krásného dne Šemi Zarhin

Chvilku mi trvalo, než sem se začetla. Jako by příběh začínal ve vzduchoprázdnu, v úplně náhodném okamžiku. Taky jsem se na začátku trochu lekla cizích názvů a že nebudu rozumět místním souvislostem. Ale vydržela jsem a byla odměněna krásným příběhem plným chutí, vůní, receptů, osudů, které se zdvojují, krásy, něhy, slunce, větru i velkého smutku. A úžasného jazyka. Krásná kniha. Škoda, že nezbylo na korektora...

25.08.2024 4 z 5

Krutý měsíc Krutý měsíc Jana Jašová

A dávám pět hvězdiček, které si šetřím pro opravdu výjimečné knižní zážitky. Miluju detektivky a když se sejde česká detektivka, velmi dobře zpracovaná tíže covidové doby, napětí a příběh, který nemůžete odložit, odkazy na oblíbená popkulturní díla, silné hrdinky... za mě výborné čtení!

12.08.2024 5 z 5

Poklesky maloměsta Poklesky maloměsta Ken Jaworowski

Na čtení mám ráda příběhy a emoce. A tady jsem dostala rovnou tři příběhy a emocí tak akorát. Jazyk mi vyhovoval, přečteno za dva dny dovolené. Pěkné.

05.08.2024 4 z 5

Ignis fatuus Ignis fatuus Petra Klabouchová

Mám vlastně jedinou výtku. Jak se "jen" pořád a pořád stupňovala hrůza a děs, zhruba v 70 % už mě to maličko přestávají bavit... ale pak to zase chytlo na zajímavosti. Ano, že začátku jsem se bála, později už ne. Každopádně dalši velmi dobrá práce autorky.

03.08.2024 4 z 5

Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

Oproti Moři jsem tam postrádala emoce, bylo ti spíš vyprávění, popis... aspoň mně to tak připadalo. Nicméně historický velmi cenné, pokud to vychází z příběhů Paměti národa.

03.08.2024 3 z 5

Hodiny Hodiny Michael Cunningham

Jednotlivé příběhy všech tří žen byly zajímavé a dokázala jsem se do nich ponořit. Každá z nich se cítí svým způsobem vykořeněná, jiná, nepatřící do své doby. Ale po pravdě mi unikalo ono propojení, sem tam se objevilo a já jsem se zarazila - mmnt, tohle asi nějak souvisí. Po doposlechnutí jsem si to dohledala, ale samozřejmě už to nebylo ono. Snad proto, že neznám paní Dallowayovou a neznala jsem všechny odkazy a propojení? Navíc - audio podání Simony Postlerové mi prostě nesedí, což jsem si znovu potvrdila. Je jaksi ploché a bez emocí...

01.07.2024 3 z 5

Bez duše Bez duše Martin Stručovský

Příjemné překvapení a navíc hezké audio. Vidím, že na poli české detektivky mám pořád ještě co zkoumat. :-)

24.06.2024 4 z 5

Vetřelec Vetřelec Kristýna Trpková

Tahle trilogie mě bavila, přišlo mi to trochu jiné než ostatní české detektivky. Třetí díl byl hodně překvapivý. Zajímalo by mě, jestli se chystá další díl.

11.06.2024 4 z 5

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Už u předchozího dílu jsem si říkala, že to je jakési komplikované, ale pořád ještě dobrý. Ale u tohohle dílu jsem se ztratila už komplet. Z části to určitě bylo tím, že jsem poslouchala audio. A tam ještě víc vyniklo, kolik v knize vystupuje postav a polovina z nich má ještě internetové přezdívky a že se velmi snadno ztratíte v chatové konverzaci pěti lidí. Navíc změnili interpreta a přišel mi trochu unylý. Suma sumárum - za mě bohužel dlouhé, matoucí množství postav, matoucí dialogy. Nakonec jsem to doposlouchala už jen proto, abych se dozvěděla pokračování osobních příběhů Strikea a Robin. Chjo. A to jsem se tak těšila.

29.05.2024 3 z 5

Než natáhnu brka Než natáhnu brka Antti Tuomainen

Nevím, proč jsem čekala víc finského černého humoru a drsnosti. Ze začátku jsem byla každopádně docela zaujatá, ale postupem času jsem pak u audia víc a víc ztrácela pozornost a vlastně už ani vůbec nevím, jak se to celé rozuzlilo. Škoda.

23.04.2024 2 z 5

Pád do tmy Pád do tmy Wendy Dranfield

Každý správný vyšetřovatel musí být nějak "divný" nebo "narušený", myslím, že na to musí existovat i nějaký zákon. :-) Nicméně osudy, které ovlivnily oba hlavní hrdiny, mi přišly docela originální (kdybych chtěla moc rýpat, našla bych tam věci, které skřípou, ale nechci). Jinak v rámci žánru dost slušná detektivka, dokonce se autorce podařilo mě překvapit. :-) Už na mě čeká druhý díl.

23.04.2024 4 z 5

Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Úplně si nepotrpím na "nadpřirozeno", ale tady mi to nějak extra nevadilo. Vzpomněla jsem si na Ústav od Kinga... K dobrému dojmu určitě přispělo i pěkně zpracované audio, četl Vasil Fridrich.

23.04.2024 4 z 5

Zahrada mrtvých duší Zahrada mrtvých duší Lukáš Boček

Těžké téma, pro mě je kniha především o tom, jak naše vědomí, nevědomí a nevědomost může ovlivnit nás život. Nebo jak si vědomě překrucujeme realitu a přizpůsobujeme ji k obrazu svému.
Nejsem si jistá, jestli jsem úplně přesně pochytila všechny časové roviny, ale ve výsledku se to spojilo. Taky úplně nemusím magický realismus, ale taky ho byla ještě únosná míra.

06.04.2024 4 z 5

Čtyři ženy a jeden pohřeb Čtyři ženy a jeden pohřeb Narine Abgarjan

Čtyři milostné příběhy, které spojil jeden milenec, pro mě tak trochu vedlejší postava, hlavní byly ty ženy. Četlo se to velmi dobře a každý příběh by mohl fungovat i sám o sobě. Nejsem si jistá, jestli jsem "pochytala" všechna propojení postav. I tak moc fajn.

25.02.2024 4 z 5