PollyJean komentáře u knih
Naprosto svérázná, velmi inteligentní a nezávislá žena, což už logicky znamená, že to v životě nemohla mít lehké. V této knize se vrací hlavně do doby svého dětství a mládí, popisuje složité rodinné poměry a okolnosti, za kterých vyrůstala.
Na tuhle knihu jsem čekala docela se zájmem, protože jsem tušila, že nepůjde o žádný bulvár. Autorka je zkušená historička, takže se snaží vycházet z původních pramenů a odhaluje tak a uvádí na pravou míru ledacos z Alžbětina mládí. Jen mi trochu vadí, že ke konci knihy se vzdává své snahy o objektivitu a nepokrytě Alžbětu staví do lepšího světla, než by si zasloužila, ve světle toho, kolik blízkých lidí kolem sebe udělala svým přístupem nešťastných.
Trochu zavádějící název, protože se jedná o pár vybraných dopisů, výhradně z bavorského archivu a pouze vybraným osobám. Přesto na tomto malém vymezeném políčku autorka odvádí skvělou práci, odpovídající té vědecké, ale zároveň zůstává čtivá a o dost převyšuje spoustu bulvárně populárních životopisů císařovny, kterých u nás už několik vyšlo. Jenom by možná nevadil trošku kritičtější odstup ke krásné císařovně, ale to je jen moje osobní poznámka.
Určitě hodně zdařilý životopis, byť je jasně vidět, jak moc byla autorka postavou zpěvačky okouzlená.
Velice zdařilý kompilát, čtivě napsaný, ideální třeba pro studenty nebo laiky začátečníky. Kdo už se v tématu trochu orientuje, mnoho nového tu nenajde, zase si ale může ledacos zopakovat.
Naprosto strhující záležitost, ve které se autor s nikým nemaže, nejméně pak sám se sebou. Jako ostatní hodnotitele i mne dost mrzí, že nestihl napsat pokračování, protože právě tohle jeho životní období by mne zajímalo nejvíc.
Není to takový průšvih jako Ghibliotéka, je to spíš akademický text a výklad jednotlivých filmů, u kterého mi navíc přijde, že se občas dost míjí s podstatou. Ale dá se z něj vyčíst i ledacos nového, i když s některými interpretacemi autorky čtenář nemusí souhlasit. Doufejme, že vyjde ještě nějaký překlad o studiu Ghibli nebo o režisérovi samotném, tentokrát by ale asi bylo dobře, kdyby vydavatelé zkusili sáhnout po nějakém japonském autorovi...
Jedna z nejzásadnějších knih, které jsem kdy četla a pro mne nejlepší Meyrinkova kniha.
Jedna ze zásadních knih, která když se člověku dostane do ruky v ten správný čas/věk, svým způsobem dokáže člověku změnit život. Nebo snad vnímání (a tím pádem život)? Tím silněji, pokud se dotyčný v tu dobu zrovna nachází v Praze.
Nádhera. Kniha by se dala číst znova a znova, to by ale musela být k sehnání.
Moje první kniha od tohoto autora. Vypadá to na novou knižní lásku.
Stejná edice, jako knihy o rodech, které píše Pavel Juřík, podobný formát zpracování, ale přece jen je v textu velký rozdíl. Méně chyb a mnohem více fakt. Snad i proto, že spoluautorem je kastelán zámku Sychrov, který s Rohany tráví už spoustu let.
Vše, co chcete vědět o nové šlechtě v habsburské monarchii. Podrobná a precizní nálož, takže se možná nečte tak lehce, ale o to víc si z ní člověk odnese.
Záslužné zpracování možná krátké, ale zásadní etapy života Gustava Meyrinka.
Taky bych neřekla, že tohle může být prvotina. Suverénní práce s jazykem, i s časovými rovinami, poutavé prolínání osudů jednotlivých postav. Nejlepší knihy jsou ty, které se nedají odložit, protože člověk prostě nevydrží nevědět, jak je to dál.
Komentář za všechny Juříkovy knihy o českých šlechtických rodech. Na jednu stranu je chvályhodné, že toto téma někdo zpracovává, na druhou stranu spousty překlepů, pravopisných chyb. Což by se dalo přejít, jenže je tu taky spousta chyb faktických a genealogických, občas i špatná identifikace u obrazového doprovodu. Vzhledem k tomu, že autor bere údaje ze spousty jiných knih, bylo by fér je přiznat aspoň v seznamu literatury. Tak by mohl Juřík být pro studenty aspoň prvním stupínkem v poznávání tématu, protože sám za sebe jako zdroj rozhodně neobstojí.
Neprávem neznámá záležitost. Některé z recenzovaných knih bych si s chutí přečetla... i když. Kdo ví, jak bych pak dopadla.