Prubner Prubner komentáře u knih

Zpověď kudrnaté režisérky Zpověď kudrnaté režisérky Eva Toulová

Moc zajímavé ani vtipné to není, paní režisérka píše o svých zkušenostech s filmováním příliš obecně. Kdo se těší na veselé historky z natáčení, bude zklamaný. Ale má to jen sto stránek, takže se to dá rychle přelouskat.

29.01.2025 2 z 5

Už jsem vám to vyprávěl? Už jsem vám to vyprávěl? Sam Neill

Autor nevypráví chronologicky, ale chaoticky skáče z tématu na téma, velmi špatně se to čte. Musel jsem se nutit, abych to dočetl. A není to ani tak vtipné, jak si autor zřejmě myslí.

28.12.2024 1 z 5

Will Will Mark Manson

Pro mě až příliš mnoho psychologizování, analýz sama sebe a přehrabování se ve vlastní mysli na úkor třeba historek z natáčení. Ale v knize jsem se o Willovi dozvěděl hodně, to zase ano. Jen toho přemýšlení o nesmrtelnosti brouka mohlo být méně.

28.05.2023 3 z 5

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Kniha na 300 stránkách v podstatě popisuje jen to, jak Matthew chlastá, kouří, bere léky, pak se jde léčit, potom do toho znovu spadne, a pak opět totéž, pořád dokola to samé, asi miliónkrát. Obávám se, že pan Perry je ztracený případ a pochybuju, že je už ze všeho venku. Navíc nevím, proč ze svých problémů obviňuje osud, za všechno si může sám. Sorry, Matthew, mám tě rád, ale je to tak.

04.12.2022 2 z 5

Devadesátky! Devadesátky! Johana Fundová

Hodně povrchní, stručné, neúplné, dá se říct odbyté. Ano, nostalgie na nás, Husákovy děti, funguje, ale asi to měl psát někdo, kdo tu dobu zažil naplno. Hodně věcí z devadesátek v knize chybí, některé informace moc nesedí (např. pořad DO-RE-MI na Nově vznikl jako kopie pořadu Carusošou z Primy, což není vůbec zmíněno). A kritéria výběru vzpomínajících osobností (či spíš jen osob) je mi záhadou, navíc jejich vzpomínky zabírají mnoho místa a většinou jsou o ničem.

29.11.2022 2 z 5

ON: Kristian v montérkách ON: Kristian v montérkách Šárka Gmiterková

Knížka je to na pohled hezká a obsáhlá, ale autorka se v ní vlastně zabývá pouze hercovou image a jeho hereckým typem v proměnách času. Což je někdy zajímavé, ale většinou nezáživné. A nenechte se zmýlit předmluvou, která tvrdí, že kniha je čtivá. Není.

11.11.2022 3 z 5

Život mi pristane Život mi pristane Sharon Stone

Asi jsem čekal něco jiného. Sharon píše především o své rodině, zdravotních problémech, charitě a svých názorech. O herectví a filmech téměř vůbec. Takže mě to zklamalo, ale nevylučuju, že někomu jinému toto pojetí může vyhovovat. Pro mě nezajímavé a často i nezáživné čtení.

06.11.2022 2 z 5

Hedy Lamarr – Bohyně stříbrného plátna, vynálezkyně Hedy Lamarr – Bohyně stříbrného plátna, vynálezkyně Michaela Lindinger

Hezké fotky, ale to je tak všechno, co se dá pochválit. Text je chaotický a nezáživný, plný většinou zbytečných odboček. Čtenář se sice o Hedy dozví hodně, ale musí se textem doslova prokousat. A špatný překlad to jen dorazil.

03.10.2022 1 z 5

Toulky českou minulostí 17 Toulky českou minulostí 17 Petr Hořejš

Jednu hvězdu ubírám za kapitolu o Petru Bezručovi, kde se opakují léta tradované nesmysly o tom, že Vladimír Vašek napsal Slezské písně sám...

05.09.2022 4 z 5

Václav Wasserman vypráví o starých českých filmařích Václav Wasserman vypráví o starých českých filmařích Václav Vodička

Napsáno velmi nezáživným stylem. Navíc jsem se tu o starých filmařích nedočetl nic, co bych už nevěděl. Velké zklamání.

14.05.2022 2 z 5

Encyklopedie fantasy filmu Encyklopedie fantasy filmu Petr Cífka

Trochu podobný problém jako u Encyklopedie akčních filmů. Je to určeno spíš pro začátečníky, protože znalci žánru se tu mnoho nového nedozví. Kniha obsahuje především známé a klasické fantasy filmy, kdežto ty méně známé jsou v lepším případě odbyté jedním sloupcem, odstavcem či jednou větou (řada evropských či asijských fantasy), v horším případě tu nejsou vůbec. Ale je to napsáno čtivě a srozumitelně.

14.03.2022 3 z 5

Baví mě bavit aneb Půlstoletí s mikrofonem Baví mě bavit aneb Půlstoletí s mikrofonem Stanislava Jarolímková

Poslední dobou píše paměti spousta lidí, kteří ale nic extra zajímavého neprožili. To je (při vší úctě) případ i pana Rosáka, Až na pár veselých historek z natáčení je to nuda.

02.03.2022 2 z 5

Petr Brukner: Jen tak jsem šel kolem Petr Brukner: Jen tak jsem šel kolem Vladimír Kroc

Nečekal bych, že ten rozhovor bude tak nudný. Spousta řečí o desítkách příbuzných a kamarádů, v nichž aby se prase vyznalo, je dost nezáživná. A že v rozhovoru s kmenovým hercem Divadla Járy Cimrmana nepadne o divadle skoro ani slovo, to považuju za faux pas.

05.02.2022 2 z 5

Spejbl a Hurvínek aneb sólo pro Josefa Skupu Spejbl a Hurvínek aneb sólo pro Josefa Skupu Pavel Grym

Předchozí Grymova kniha Klauni v dřevácích je podle mě o dost lepší, ale i tahle zhuštěná historie Divadla Spejbla a Hurvínka má něco do sebe. Je to hezký portrét Josefa Skupy a výstižná a srozumitelná analýza fenoménu S+H. Najdeme tu i řadu nových informací, které se v Klaunech neobjevily (nebo nemohly objevit).

25.01.2022 3 z 5

Nač se bát Frankensteinů? Nač se bát Frankensteinů? Vít Olmer

Opět směska povídek, fejetonů a bůhví čeho ještě. Bohužel nic z toho není zajímavé nebo nějak vtipné. Olmer tu navíc často opakuje vtipy a motivy z předchozí knihy Tváře jak dětské prdelky.

14.01.2022 1 z 5

Tváře jak dětské prdelky aneb příběhy českého filmaře Tváře jak dětské prdelky aneb příběhy českého filmaře Vít Olmer

Nejzajímavější je první část: humorně laděné vzpomínky (škoda, že nejsou rozsáhlejší). Zbytek knihy je uspořádán stylem: co dům dal. Fejetony, povídky, články, fiktivní rozhovory, přičemž většina z těch příspěvků byla předtím otištěna v časopisech a novinách (včetně těch vzpomínek, ty vycházely v Kinorevue). Aspoň že je to (občas) vtipné.

11.01.2022 2 z 5

Krev na sněhu Krev na sněhu Jo Nesbø

Na Nesboovy poměry se mi to zdá poněkud odbyté...Ale čte se to dobře, jako vždy.

22.08.2021 3 z 5

Dějiny filmu 1895-2005 Dějiny filmu 1895-2005 Jerzy Plazewski

Přehledné, čtivé, poučné. Jen jsou to spíš Dějiny hraného filmu, protože o filmech dokumentárních či animovaných se tu píše jen zřídka.

15.08.2021 4 z 5

Encyklopedie komiksového filmu Encyklopedie komiksového filmu Petr Cífka

Lepší a komplexnější než Encyklopedie akčních filmů od stejných autorů, ale stejně čtivé (a to jinak komiksové filmy moc nemusím).

13.07.2021 4 z 5

Julia Robertsová: miláček Ameriky Julia Robertsová: miláček Ameriky James Spada

Mám rád, když jsou životopisy herců hodně podrobné, a to tato kniha splňuje. Ale ten český překlad je hodně kostrbatý a škodí výslednému dojmu.

15.05.2021 4 z 5