R47 komentáře u knih
Spíš zklamání. Miliontá Aldissova variace na téma "hlavní hrdina se vydává na pouť a my spolu s ním objevujeme svět". Jenže zdejší putování postapokalyptickým světem, kde nejsou děti, starci se maskují za mladíky apod., nefunguje. Není to vůbec uvěřitelné. Dejte si spíš Potomky lidí P. D. Jamesové nebo Cormacovu Cesta.
Po Islandu (Cesta slepých ptáků) a Brazílii (Runa Rider) přichází v posledním díle trilogie na řadu lezení v Himálaji i výprava na Mars. "Vtípky" redaktora i postav už mi tentokrát trošku lezly krkem, ale pořád se to ještě dá snést. Jako kluk (který navíc i vyrůstal v těch socialistických kulisách) bych to určitě miloval. Velké dobrodružství a finále trošku překvapilo.
Je to vlastně detektivka. A zbytečně složitá a překombinovaná. S detektivem, který je něco jako James Bond. Na Asimovovy sci-fi krimi o robotech nebo na Gamedeka to nemá ani zdaleka. A princip vazalství mezi rasami je něco naprosto nepochopitelného. Spousta motivů tu je navíc absolutně zbytečných. Třeba budou hrát roli v dalších dílech, ale podívejte na Harryho Pottera, jak se to má dělat... Který idiot Laseru poradil tu obálku? Nebýt toho, že druhý díl dostal Huga i Nebulu, do pokračování bych nešel. Takhle to přece jen ještě zkusím.
(AKTUALIZOVÁNO: K oceněnému druhému dílu není nutná znalost tohoto prvního. Knihy se jen odehrávají ve stejném vesmíru. Vůbec na sebe nenavazují. A podle mě ani druhý díl nestojí za přečtení.)
Tři příběhy. První čistě existenciální o japonském vojákovi poslaném na smrt. Druhá kafkovská, ale tak nějak absurdním způsobem i vtipná a třetí (titulní) asi z celé knihy nejsilnější, mísí absurdno s existenciálnem. Není to oddychovka.
Já se dodnes divím, co s těmi průměrnými povídkami dokázal Hřebejk udělat.
"Prúpařmo pař!" Groteskní romaneto. Jeho zápletka se točí okolo organizace velké diskotéky. Psáno hravým jazykem se spoustou neologismů. Najdete tu něco z Vančury, něco z Allena, Irvinga, Toola, Šimka a Grossmanna... "Jakmile smočil nadpoloviční plochu pokožky, pochopil své rybí stadium a předky, upamatoval se na žábry, ploutve a rozrazil vodní molekuly karatistickou hybností. Nasadil kraula do vykloubení paží, do kyslíkového dluhu a jel."
"Ráj je zachmuřen a zachumelen, Eva prchá mezi křovinami; klikatá pěšinka jejích stop je stále rostoucím hadem na sněhu, který se jí zahryzuje do milostných pat, jež krvácejí..." Reynek mě vždycky uhrane. Rty a zuby, Rybí šupiny, sníh a rozflákaná samota.
Ano, jsou tu složitá souvětí, kde jednotlivé části ne vždycky logicky navazují. Ano, může se zdát, že tu myšlenky nejsou formulované jasně. Ale je to jen usilovný pokus najít přesný výraz. Pro mě srozumitelnější experiment než jiné proudy vědomí.
Já se výborně bavil. Párkrát jsem si při čtení vzpomněl na Douglese Adamse a jeho Stopařova průvodce. V humoristické sci-fi zas není tolik zástupců. A tohle stojí za to.
Já to dočíst nedokázal. Vzdal jsem to po třech kusech. Tohle nemělo vůbec vyjít. Možná do novin ok, jako spotřební četba. Zkazil jsem si Koháka.
Škoda, že se kvůli Maxipsovi zapomnělo třeba na tenhle autorův román. Já se bavil výborně. #dyckyMost!
Koho baví japonská literatura a chce vědět víc. Fundované a přitom srozumitelné. Ukázalo mi to Tanizakiho a Kawabatu ještě trochu jinak.
Neuvěřitelný příběh největší neexistující české superhrdinky a jejích zapomenutých otců. Neuvěřitelná práce s archivním materiálem. A skvělá grafická úprava knihy. Český knižní ekvivalent Jodorowski's Dune. Ale ještě o chlup šílenější.
Nedočteno. Vlastně netuším, proč jsem se do toho pustil. Nesnáším tyhle knížky na objednávku. Ale prostě jsem si říkal, že třeba bude příběh první první dámy černé pleti zajímavý. Třeba je, ale ne v téhle formě.
Ano, je to kontroverzní. Ale má to nápad, čte se to dobře a ještě se něco dozvíte ze života Boženy Němcové. Ostatní Karmínové kameny jsem nečetl.
Těšil jsem se na lovecraftovský horor. Ale tohle jsem dočíst nedokázal.
Překvapení se nekonalo. Průměrný historický román, který se snaží o efekt.
Četl jsem dvakrát. Jednou normálně a jednou podle návodu a čísel. A stejně mi pořád uniká. Jako Bosorka v ulicích. Neuvěřitelně hutná kniha. Pouze pro odvážné.