Racík Racík komentáře u knih

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Na novou knihu p. Tučkové jsem se moc těšila. Příběh opět výborný, propracovaný, zajímavý, dozvíte se spoustu nových informací, mnohokrát během čtení jsem si dohledávala další informace a podrobnosti o některých aktérech. Mám ráda i autorčin styl, kdy příběh prokládá historickými dokumenty. Jen tentokrát bylo těch historických dokumentů na můj vkus opravdu hodně a trochu to brzdilo spád knihy. Určitě ale mají v knize svoje opodstatnění. Jen proto jsem ubrala jednu *. Kniha je výborná a čtivá. Lehké čtení to ale není.

17.08.2022 4 z 5

Esterčini otcové Esterčini otcové Hana Radulić

Skvěle a neobvykle napsaná knížka na téma holocaustu. Nejprve mě při čtení rušily některé maličkosti, nepřesnosti /např. když ve 30. letech používali houbičku na nádobí/, ale brzy jsem se začetla a přestala je vnímat. Charlottin /Esterčin/ příběh ukazuje, že nic není černobílé a jednoduché, jak se na první pohled zdá. Neměla určitě lehký život a musela toho v sobě spoustu zpracovat, než se dostala ke smíření a pokoře k životu i ke svým dvěma otcům.
Jednoznačně doporučuji k přečtení, počítejte s nějakou slzou a ohromným morálním dilematem, s níž se dokáže vyrovnat jen silný a dobrý člověk. Za mě jedna z nejlepších knih, které jsem v poslední době četla.

02.06.2022 5 z 5

Andílek Andílek Lucinda Berry

Čtivě napsaná kniha na hrozné téma. Nechci prozrazovat děj, ale musím říct, že takto pojatý příběh jsem ještě nečetla. A vlastně do budoucna doufám, že ani číst nebudou. Jednou to stačilo, i když dávám 5* a doporučuji k přečtení.

05.02.2022 5 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Výborně a čtivě napsaná kniha. Paní Mornštajnová je vynikající vypravěčka. Příběh je hodně smutný, ale reálný, i když se jedná o fikci - co by bylo, kdyby....
Jednu * jsem ubrala ne kvůli příběhu, ale protože na mě těch propagandistických a ideologických řečí bylo opravdu hodně. Chápu, že pro řadu čtenářů mají v příběhu svoje místo, ale já tyto části vždy jen rychle proběhla. Ale to je můj subjektivní pocit. Celá kniha je již tradičně napsaná skvěle. Doporučuji k přečtení, i když to lehké čtení není.

21.07.2021 4 z 5

Ďáblova cesta Ďáblova cesta Robert Bryndza

Výborná detektivka. Poutavě a čtivě napsaná, čtení jsem si užila, i když jsem dost brzy odhadla pravděpodobný konec. Ale to vůbec nevadilo, četla jsem s napětím dál.

05.08.2023 5 z 5

Tichý pláč Tichý pláč Lisa Regan

Další skvělá detektivka ze série o Josie Quinnové. Stejně jako předchozí díly se četla jedním dechem, ubíhala rychle, příběh byl napínavý a měl spád. K tomu, již tradičně, troška ze soukromí hlavní hrdinky.
Těším se na další pokračování.

23.04.2023 5 z 5

Co mě naučil tučňák Co mě naučil tučňák Tom Michell

Krásný, jednoduchý příběh postavený na osvědčené životní pravdě. Radost do života vám mohou přinést nejen lidé, ale i zvířata. V této knize je to netradičně tučňák. To činí čtení ještě zajímavější.

14.01.2023 4 z 5

Pohřbené kosti Pohřbené kosti Lisa Regan

Další výborný příběh ze série Josie Quinnová. Líbily se mi všechny, ale tento ještě o kapku víc. Josie i tentokrát projde těžkou životní zkouškou, protože je ohrožen její křehký a slibný vztah s Noahem. Knihu jsem doslova zhltla a byla skvělá!

14.01.2023 5 z 5

Tmavé stěny Willardu Tmavé stěny Willardu Ellen Marie Wiseman

Bylo to smutné čtení, od kterého jsem se ale jen těžko odtrhávala. Clara byla neskutečně silná žena, když ji to, co prožila ve Willardu, nezlomilo. Její linka příběhu byla silnější a nosnější, ale i příběh Izzy se mi celkem líbil. Clara byla velmi statečná, dokud měla naději, že se setká s Brunem, chápala jsem, co ji dodává sílu. Pak už jsem ji jen obdivovala, že to nevzdala a žila dál. Je jen škoda, že autorka celý ten kus života po Brunově smrti, v podstatě přeskočila. Závěr příběhu se mi líbil, protože další neštěstí a trauma už by bylo moc. I přesto to bylo silné a dojemné, plné emocí i slz.

17.07.2022 5 z 5

Skříň plná Diora Skříň plná Diora Natasha Lester

Čekala jsem romantické a oddychové počtení. Dostala se mi ale mnohem víc. Byl to opravdu krásný příběh, který má i hluboký podtext a otevře před čtenářem celkem neznámou část válečných dějin.
Potěšila mě i závěrečná poznámka autorky příběhu, kde jsem se dozvěděla, jak kniha vznikla, co je pravdivé a co je literární příběh.
Určitě doporučuji!

21.03.2021 5 z 5

Vodník Vodník Tereza Bartošová

V krátké době třetí kniha a potřetí spokojenost. Klasická detektivka, vyšetřování, paralelní příběhy a k tomu trocha tajemna a temnoty inspirovaná Erbnovou Kyticí. Za mě moc pěkné detektivní čtení, ve kterém netečou proudy krve, ale čtivé napětí tam nechybí. Doufám, že bude další pokračování. Nevyužitých Erbenových balad je ještě dost.

10.07.2024 5 z 5

Pán hory Pán hory Anders de la Motte

Výborně napsaná detektivka, plná napětí. Souhlasím s názory v jiných komentářích, že se ale nejedná o příběh ve stylu Nesba nebo Larssona. Nicméně do temných stránek lidských osobností nahlédneme opravdu bohatě a velmi čtivě. Vše je ještě umocněno prostředím příběhu. Skvělé čtení, které je plné temnoty a napětí. Brutalita je v příběhu také, ale není popisována úplně přímočaře, spíš se vám dostává postupně pod kůži.

01.05.2024 5 z 5

Ledoborec Ledoborec Kristina Ohlsson

Skvěle napsané druhé pokračování. Stejně jako v prvním díle /Bouře/ i v této knize nepotřebuje autorka spoustu krve a drastických scén, aby vytvořila napínavý a čtivý příběh. Pěkně napsaná je i osobní životní linka hlavních hrdinů.
Četlo se jedním dechem. Těším se na další pokračování.

01.01.2024 5 z 5

Temné ozvěny Temné ozvěny Loreth Anne White

Po skvělém prvním dílu se mi moc líbil i díl druhý. Napětí, překvapení a k tomu jako bonus krásně popisovaná zima, temnota a život v ní.

07.04.2023 5 z 5

Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Na knihu jsem se moc těšila. V podstatě naplnila moje očekávání, byla čtivá, nutila k zamyšlení. Jen vzhledem k tématu to bylo občas hodně náročné čtení. První část je věnována hlavně problémům se stárnoucími rodiči a občas jsem si říkala, že už dál číst nebudu. Pak jsem se začetla a příběh se mi moc líbil. Ale opravdu to není místy lehké čtení.

07.03.2023 4 z 5

Dvě hrsti života Dvě hrsti života Katharina Fuchs

Krásně napsaná knížka. Klidně bych četla ještě dalších pár set stran a dozvěděla se, jak to bylo dál. Třeba nás čeká ještě pokračování? Autorka příběh vypráví podle osudu svých babiček. Ani jedna z nich to neměla jednoduché, obě to byly ale silné ženy, které se dokázaly poprat se svým nelehkým osudem, dokázaly se starat v těžké době o rodinu, bály se o své děti a dokázaly rodinu semknout.
Doporučuji k přečtení, pět * knize určitě patří!

15.04.2022 5 z 5

Mizející dívky Mizející dívky Lisa Regan

Kniha má krátké kapitoly. Je čtivá a vtáhne vás do děje. Líbila se mi, ale hlavní hrdinka je pro mě tak trochu "nečitelná". Na jednu stranu silná, odvážná žena. Na druhou stranu bezbranný uzlíček nervů. Některé její myšlenky nechápu. Jak může taková chytrá a realistická ženská tohle udělat?
Detektivní příběh se uzavřel, ale ten osobní je hezky našlápnutý a jsem zvědavá, jak bude pokračovat. Určitě si nenechám ujít i další díl série.

21.08.2021 5 z 5

Útočiště Útočiště Jérôme Loubry

Skutečně výborně napsaný psychothriller. Napínavý a čtivě napsaný příběh a spousta psychologických momentů - kdo se rád zabývá psychologií a zajímá ho práce psychologů a psychiatrů, bude velmi spokojen. Téma knihy je smutné a tragické, chvílemi jsem měla pocit, že se vlastně ničemu nedá v životě věřit, že všechno je nějak jinak, než to na první pohled vypadá. Výborné čtení.

16.07.2023 5 z 5

Trosečníci Trosečníci Lucy Clarke

Skvělé čtení. Potřebovala jsem změnu tématu a tento příběh byl skvělou volbou. Krátké kapitoly, napínavý děj, který má spád. Čím déle čtete, tím víc potřebujete vědět, jak tohle dopadne. Závěr je nečekaný. Rozhodně neváhejte a na čtení si vyčleňte klidný čas, protože se nebudete chtít odtrhnout, dokud nejste na konci.

07.03.2023 5 z 5

Slib Slib Sharon J. Bolton

Skvěle napsaný thriller, od kterého budete jen těžko odcházet. Je napínavý až do konce a je toho opravdu hodně, co vám může změnit život navždy.

14.01.2023 5 z 5