RADOST komentáře u knih
Léto, vedro, prázdniny, koupání... Jak pro koho. Skvělé pokračování série, plné zvratů, neblahých náhod i cíleného ziskuchtivého hnusu. Tentokrát bez politiky, což mi velmi vyhovovalo.
Tato série se mi opravdu líbila. Témata mě zaujala, nutila mě přemýšlet, nebylo to předvídatelné. Doporučuji k přečtení.
Ach, ta atmosféra plavby, uzavřené společnosti, klidu, nic nedělání, zábavy, dávných způsobů, gentlmenství a koketerie... A do toho potřeba odhalit "Květinového vraha", předejít dalším obětem. Kdo má rád klasické detektivky, určitě si přijde na své. Zvláště při poslechu zdařilé nahrávky na YouTube.
Užila jsem si toto příjemné odskočení od současných thrillerů ke staré dobré klasické detektivce. Nic jí nechybělo, naopak byla tak nějak lidštější co se týká pohnutek jednání všech osob. Mělo to spád, napětí, jistou dávku vtipu a přemýšlení, dramatičnost. Poslouchala jsem jako audioknihu, skvěle namluvenou (bohužel nevím kým).
K páchání zla vedou různé podněty a cesty. Všechny jsou zhoubné, mnohdy i těžko pochopitelné. Třetí díl série je opět excelentní.
Opět skvělá detektivka, stejně dobrá jako Noční pták. Důvod, proč se všechno dělo, mi připadá neuvěřitelný. Ale zajímavé to bylo a člověk opravdu neví, co ho v životě potká a jak se to na něm podepíše. Ráda si přečtu i další díl série.
Poutavé čtení pro ženy o společenském problému, který se v různých podobách táhne staletími. A ani dnes není vše tak čisté a dobré, jak bychom si přáli. Všude na světě.
Skvělé pokračování série. Strhující, napínavé, nevšední. Nejen děj vás vede k přemýšlení. I způsob života hlavních postav, ovlivněný minulostí, vede k úvahám nad zásahem dřívějších prožitků do současnosti. Jsou opravdu tak hluboké, že se už nedají odbourat? Posuďte sami, knihu si určitě přečtěte.
Napínavý děj, velmi dobrý příběh o spojení vysoké inteligence, psychopatické zvrácenosti, manipulací a touhy po poznání. Oběti jsou ve skutečné kleci. V těch pomyslných jsou vyšetřovatelé, podezřelí i pachatel. V kleci zažitého myšlení, stereotypů, manipulací, důvěry, víry ve své poslání. A po přečtení se nemohu ubránit srovnání s psychopaty podobného ražení, kteří se neblaze zapsali do dějin lidstva.
Můj návrat k Deaverovi. Bavil mě před patnácti lety, baví mě i dnes. Pokusím se přečíst i dříve nepřečtené díly série. Změnily se technické možnosti kriminalistů i pachatelů, ale postřeh, intuice, dedukce, předvídavost, chytrost i šílenost lidí jsou podobné v každé době.
Výborná detektivka. Napínavá, akční, obsáhlá, zajímavá tématem i hlavními postavami, odhalující nejen OTCE, ale i další skrytá tajemství.
Zajímavá kniha. Naprosto odlišný žánr, než jaký běžně čtu. Skvělá ukázka temných zákoutí lidské duše, ale i vnitřní síly a víry jednotlivců v extrémní životní situaci. To vše umocněno výborným přednesem Jiřího Zavřela, který tuto audioknihu četl.
Opět napínavá četba o lidském zlu, chladnokrevnosti a bezcitnosti, o manipulaci a uplatňování moci. O zvráceném myšlení některých jedinců.
Skvělá kniha o životě, o nutnosti činit rozhodnutí a jejich důsledcích. Kniha o rodičích a dětech, o rodinných tajemstvích. Válka, pronásledování Židů, je zde jen spouštěčem děje, je to historická kulisa. Nejsou zde vykreslovány válečné hrůzy. Jen víme, že je a že ovlivňuje vše. A později jsou stejně v pozadí naznačeny i ty běžné mírové hrůzy. Hrůzy ve vztazích, v nepochopení, hrůzy citové i sociální. Také vše ovlivňují. Doporučuji tuto knihu o Ráchel. O tom, jak se ona ve svém životě s tím vším vyrovnávala.
S humorem a nadhledem sdělované pocity otce při péči o malého syna. Vyjádření lásky přesahující všechna úskalí současného rodičovství.
Skvěle napsáno. Lahůdka. Podstatu příběhu, pravdu o příčinách, okolnostech i důsledcích čtenář nalézá postupně - jak ty houby při opakovaných pátracích trasách, schované v útržcích vzpomínek. Poutavá četba o křehkosti a bezbrannosti lidské duše, nutící k zamyšlení.
Kniha, která mi vysvětlila to, o čem se tady na Těšínsku v posledních padesáti letech neučí a téměř nemluví. Mám mezi zdejšími Poláky hodně přátel, zdánlivě je v našem regionu národnostní klid a přátelství. Pamětníci poslední polské zrady a jejich velikášství postupně umírají. Konečně jsem se dočetla, co se vlastně dělo v době mládí mých rodičů. Pochopila jsem útěk celé početné rodiny z domova, najednou polského, kousek dál k příbuzným na ještě české území (i když později se stalo protektorátem). Mám v uších ty polské pokyny i ten pohrdlivý a trochu nenávistný tón mé matky, když o tom vypravovala nebo nazývala určitý honosný dům v naší obci "Polská křivda" a přidala i vysvětlení, jak to tehdy bylo. Jak hamižnost a náhlá nadřazenost nových vládců udělala ze sousedů nepřátele. A je opravdu s podivem, že ti, kteří ta příkoří zažili, byli pak po válce schopni žít vedle jeho strůjců. S pachutí, ale snahou moc neovlivňovat své potomky. Bylo to hrdinství nebo zbabělost? Protože tady nedošlo k žádnému odsunu. Zůstali zde Poláci i čeští Němci s "volkslistou" i většinoví Češi. Celá historie Slezska je velmi zajímavá a opomíjená stránka našich dějin, v mnohém velmi poučná.
Tuto ságu o životě v polském Valbřichu, zaměřenou převážně na druhou polovinu 20. století, jsem četla poměrně dlouho. Asi proto, že je napsána jedinečně (mistrovsky?) , autorka skvěle ovládá bohatost jazyka, popisem trefně vyjadřuje myšlenky plejády postav, působivě vystihuje atmosféru života v nově vybudovaném hornickém sídlišti a stále jakoby rozmotává klubko osudů tří generací žen a lidiček kolem nich. Je to ukázka běžného života, sonda do snů jednotlivců, obžaloba malosti, závisti, zpátečnictví, ale i náznak toho opačného. Vyvážené tak, jak už to v životě chodí.
Pro mně měla zvláštní kouzlo vlastních vzpomínek na život v podobném hornickém městě - Havířově. Snad u nás vyjdou i jiné knihy Joanny Batorové a budou přeloženy stejně dobře, jak se to povedlo Ivetě Mikešové.
Člověk může ztratit všechno, jen ne naději. Mohou ho okrást o všechno, jen ne o lidskost. Mohou ho zdeptat, ale ne vzít mu sny, odhodlání a přátelství.
Nádherná kniha.
Zajímavý, i když smyšlený, životní příběh etiopských dvojčat, vyrůstajících v lékařském prostředí. Román o kráse i zhoubnosti propadnutí něčemu - profesi, lásce, odkazu předků, touze něčeho dosáhnout, pomáhat nebo se jen zviditelnit. Hodně zajímavých postav i poznatků z oblasti lékařství a života v Etiopii ve 2. polovině 20. století.