Red-haired Red-haired komentáře u knih

Dvůr stříbrných plamenů Dvůr stříbrných plamenů Sarah J. Maas

Konečně jsem se po letech dočkala! Nesta Archeronová, za mě jedna z nejzajímavějších postav ze série, konečně dostala svůj vlastní příběh. A to si piště, že ji s Cassianem shipuju už od původní trilogie, takže tento díl byl pro mě nejočekávanější knihou vůbec. Naštěstí můžu říct, že mě ani trochu nezklamala.

Úplný začátek je sice velkým opakováním všeho, co se v minulých dílech událo, což mě osobně nudilo, ale bylo jasné, že někde na těch 720 stranách autorka strčí zase nějakou vycpávku.

Nesta je prostě osobnost, kterou není snadné zlomit, ať už v dobrém, nebo ve špatném. Ale to se mi na ní vlastně líbí, takže i přesto, že ze začátku odmítá veškerou pomoc a působí jako osina v zadku, ve skutečnosti pro její důvody mám pochopení. Nakonec si během příběhu projde přesně takovým vývojem, který jsem si pro ni přála, a nejen ona. O inspirativní ženské hrdinky v knize rozhodně není nouze.

Romantická linka je jedna velká DOKONALOST. A pokud jste zvyklí na umírněnější verzi erotiky, tady ji nečekejte, tady to bude pořádně vřít, a mně se to se vším všudy líbilo.
Co se mi nelíbilo vůbec, bylo chování nejužšího kruhu k Nestě. Obzvlášť z Rhysanda se stal pěkně neempatický zmetek, a ty kraviny, které s Feyre dělali… Já už vlastně po přečtení novely nejsem až v takovém šoku, ale stejně. Ještě že se v této knize dostávají do vedlejších rolí.

Nakonec jsem si ze všeho nejvíc zamilovala celou zápletku s valkýrami a jejich příběh přátelství, dále Dům a Nestin vztah k němu, a v neposlední řadě romantickou linku mezi Nestou a Cassianem, to je jasné.

Tuto dokonalost hodnotím 5*/5*!

13.03.2022 5 z 5

Mezi zloději Mezi zloději Adrienne Young

Do příběhu Fable jsem se naprosto zamilovala. V první řadě se odehrává v úžasném prostředí, které mě snad poprvé v knize nezklamalo. Už jsem totiž pár fantasy knih odehrávajících se na moři četla, ale žádná z nich nedostála mému očekávání. Zato tato? Značka ideál! Nebezpečný život na ostrově, potápění, dobrodružství na lodi, mořské bouře – to všechno jsem si nesmírně užívala.

Hlavní hrdinka Fable mi navíc hned padla do oka. Silná, odvážná, ale lidská, přičemž si hledá své místo ve světě a nemá to vůbec jednoduché. Vše co znala, byl život na moři, dokud ji její vlastní otec nenechal na ostrově zlodějů, na kterém jsou její šance na přežití minimální.

V knize se Fable dostane mezi partičku outsiderů, které jsem si také naprosto zamilovala. Co by se dalo považovat za mínus, je romantická linka, která na mě začne až příliš pozdě, jenže ve výsledku mi to vůbec nevadilo. Navíc je tak skvělá, že stojí za to si na ni počkat.

Já knize tentokrát nemám co vytknout, a tak hodnotím 5*/5* a vřele doporučuji!

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji @humbook v rámci skupiny #humbookblogeri

20.02.2022 5 z 5

Vášeň Vášeň Geneva Lee

Čekala jsem královský příběh v vášnivým alfa samcem v hlavní roli, dostala jsem rádoby dominantního prince, který si na borce spíš hraje, ale skutek utek. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale to, co hlavní hrdinka Clara na Alexanderovi považuje za taaak sexy, pro mě bylo jen podivnou parodii na Padesát odstínů šedi, a to Odstíny ani nemám ráda.

Během čtení jsem se párkrát opravdu začetla a měla pocit, že příběh konečně nabere správný směr, ale pravda je taková, že jsem nakonec knihu aspoň desetkrát odložila a způsobila mi v únoru nemalou čtecí krizi.

Pokud pomineme fakt, že se nám v příběhu dostane naprosto bezdůvodné insta love, které já nejsem fanouškem, že jsou postavy ploché a většina situací působí naprosto nereálně, tak v této erotické knize ani ta erotika nebyla dobrá.

Místo žhavých scén jsem se dočkala několika opravdu nechutných, které nepostrádaly výrazy jako „šourek“ a „číča“ (a to ani nezmiňuju pleskání), kvůli kterým se spíš ozýval můj dávivý reflex. Ten žhavý alfa samec Alexander často neví, co je předehra, ale ani nemusí, protože hlavní hrdinka je přece mokrá už jen z jeho pohledu, takže stačí jen zasunout a naplní očekávání.

Už jste asi mohli poznat, jak jsem znechucená, takže to nebudeme víc protahovat. Jsem ráda, že některé z vás kniha bavila a máte můj obdiv. Já bohužel tímto dílem skončím a dávám smutnou 1*/5*

15.02.2022 1 z 5

9. listopad 9. listopad Colleen Hoover

Colleen to zase dokázala. Dokázala okouzlit, překvapit a emočně vyždímat.
9. Listopad je krásným příběhem lásky odehrávající se pouze jeden den v roce, což už samo o sobě působí dost poeticky. Představte si, že byste na setkání s milovaným člověkem čekali vždy celý rok. Jak to u Colleeen bývá, všechno je ale mnohem zajímavější, komplikovanější a i zdánlivě nesouvislé věci spolu nakonec souvisí.
Kniha si mě získala hned od začátku. Ve chvíli, kdy Ben přirovnává dívku ke knížce, jsem byla jasná. Moc se mi líbilo zvolené téma, které dost souvisí se sebevědomím hlavní hrdinky, a také to, že je Ben spisovatel, dodává knize určité kouzlo. Píše totiž jejich příběh, a pro mě jako pro čtenáře je vždycky zajímavé číst příběh v příběhu.
Asi mě kniha nezasáhla tak silně, jako například Námi to končí od autorky, ale nemám důvod knize těch 5*/5* nedat. Colleen je opět pro jednou naprosto geniální a 9. Listopad budu určitě řadit k jejím nejlepším knihám.

14.02.2022 5 z 5

Prázdné sliby Prázdné sliby Lexi Ryan

Prázdné sliby jsou docela typickou vílí fantasy romancí. Tentokrát o lidské dívce s ohnivými vlasy, která udělá vše pro to, aby zachránila svou sestru, i kdyby se musela vydat do říše víl, které tak nenávidí.

Dobře, nebudeme si nic nalhávat. Prázdné sliby jsou opravdu vykrádačkou mnoha YA fantasy knih, a to hlavně Selekce a Dvorů, přičemž celá dějová linka připomínající Selekci byla za mě v knize dost zbytečná. Mužští hrdinové v milostném trojúhelníku až nápadně připomínají Tamlina a Rhysanda, i když pouze jejich slabý odvar. Je to ale velká škoda, protože ve cca poslední čtvrtině jsem se přesvědčila o tom, že autorka umí psát zajímavě, překvapit čtenáře a držet se svého příběhu. Mohla se ho tedy držet hned od začátku.
Takto celý příběh působí jako přeplácaný chaos, ve kterém se nikdo nevyzná, máloco se vysvětlí a často jsme vhození do akce bez jakéhokoli kontextu.
I přes ten zmatek je kniha většinou čtivá a má pár originálních a zajímavých fantasy prvků, které mě udržovaly u čtení. Nakonec se autorka osvědčila také co se romantické linky týče, takže za to má velké plus. Jasně, že jsem tým Finn.

Závěr rozhodně nakopl moji zvědavost, a tak si pokračování nejspíš přečtu. Vkládám do něj velké naděje.

Hodnotím 3,5*/5* hlavně za čtivost, povedenou romantickou linku a příběh v poslední třetině knihy. Rozhodně je tam dost prostoru pro zlepšení.

19.01.2022 3 z 5

Smrtící vzdělání Smrtící vzdělání Naomi Novik

Už dlouho jsem nečetla fantasy knihu, do jejíhož světa bych se ponořila tak, že bych měla problém ho opustit. Tady se to po delší době stalo a čtecí kocovina je nyní opravdu obrovská, a já nutně potřebuji pokračování!

Co je na knize úplně nejlepší, je hlavní hrdinka. Sarkastická, vtipná, hrdá a zásadová outsiderka, od které se lidi drží raději dál, aniž by cokoli udělala. Je smířená se svým osudem, ale také rozhodnutá bojovat až do konce i s tím málem, co má. Jak o Galandriel prohlásila jiná postava v knize – když ji člověk vidí, má pocit, že začne pršet. Galandriel má totiž ke vší své smůle, tak jako všichni čarodějové, nadání. Jenže v jejím případě je to nadání, od kterého se chce za každou cenu držet co nejdál, a to i přesto, že ji to ztěžuje život.

Orion působí jako dost naivní a jednoduchý hrdina, ale mám takové tušení, že toho v něm bude mnohem víc, jen je potřeba si počkat na další díl.

Celý fantastický svět je možná dost komplikovaný, ale naprosto úžasný. A tak i když si v žádném případě nezapamatuji všechny druhy malefikárií, jsou pro příběh skvělým zpestřením.

Jediným negativem je, že v jednu chvíli kniha ztratila tempo a měla jsem pocit, že se děj vleče, příběh naštěstí nakonec opět nabral spád.

Hodnotím 4,5*/5*, ale k dokonalosti chybělo málo.

06.01.2022 4 z 5

Dívka v zeleném svetru Dívka v zeleném svetru Daniel Paisner

Kniha Dívka v zeleném svetru vypráví autentický příběh dle vzpomínek malé židovské holčičky během druhé světové války, která se svou rodinou a pár dalšími lidmi přežila vyhlazování židů díky čtrnácti měsícům skrývání ve lvovské kanalizaci.

Příběh je vyprávěn opravdu jako vzpomínky - hlavní hrdinka nám tedy vypráví svůj příběh tak, jak si ho pamatuje ona, či jak se dočetla v tatínkových denících. Občas chronologicky, jindy ve vzpomínkách odbočí do budoucnosti či minulosti a zmiňuje také, které události ji poznamenaly dodnes. Styl vyprávění dodává příběhu na mrazivé autentičnosti, ale občas knize kvůli tomu chybí spád a některé informace se často zbytečně opakují.

Každopádně se rozhodně jedná o příběh, který by si měl přečíst každý. Nepřestává mě fascinovat, jak silná dokáže být lidská vůle přežít a v jakých podmínkách je toho člověk schopen. Nepřestává mě udivovat, jakých zvěrstev jsou někteří schopní, ale také jaké oběti občas dokážou podstoupit, aby zachránili úplně cizího člověku.

Román je natolik reálný, že zde naleznete opravdu všechno. Jak dobrou, tak stinnou stránku lidské povahy.

Co mě v knize nejvíc překvapilo je, kolik štěstí rodina Chigerů měla, a jak vynalézavý byl otec Krysi ve snaze udržet rodinu naživu.

Knihu hodnotím 4*/5* - jednu hvězdičku ubírám za časté opakování informací, kvůli kterému se čtení občas vleklo, ale za sebe knihu rozhodně doporučuji.

12.12.2021 4 z 5

Celou tu dobu Celou tu dobu Rachael Lippincott

Pro někoho kniha bude jistě silným, smutným a emotivním příběhem dvou lidí, kteří se vyrovnávají se ztrátou a nalézají štěstí v tom druhém. Pro mě se bohužel jednalo spíš o nezáživnou, zdlouhavou a ke konci překombinovanou telenovelu s nesympatickými postavami v hlavních rolích.
Za normálních okolností bych po knize možná sáhla díky nádherné obálce a faktu, že se mi moc líbil film Pět kroků od sebe dle předlohy od stejných autorek. Jsem si však stoprocentně jistá, že bych knížku nedočetla, kdyby se nejednalo o štafetu.
Příběh určitě není tím, čím se na první pohled zdá být a mnohé čtenáře i několikrát překvapí, bohužel ani jeden zvrat nebyl natolik dobrý, aby mi vynahradil těch 80% obsahu, při kterém jsem se nudila. Některé myšlenky, na kterých je příběh postavený, jsou navíc pořádně přitažené za vlasy a člověk se musí hodně snažit, aby přešel nereálnost celé situace. Bohužel nemůžu nic bližšího naznačit, aniž bych vám vyzradila hlavní překvápka knihy.
Věřím, že některým čtenářům knížka sedne mnohem víc. Obsahuje pár krásných myšlenek i velký osobnostní růst hlavní postavy a zvraty v příběhu vám můžou vyrazit dech. Na mě však ani jedna ze snah autorek nezafungovala, a tak nemůžu hodnotit více než 2*/5*

25.11.2021 2 z 5

Addamsova rodina: Knihovnička Wednesday Addamsové Addamsova rodina: Knihovnička Wednesday Addamsové Calliope Glass

V první řadě je knížka po grafické stránce naprostým skvostem. Je celá laděná do černo fialových odstínů a na každé stránce najdete nádherné ponuré ilustrace i vyladěné písmo.

Co se úryvků z klasických děl týče, i tady mě knížka moc potěšila. Najdete v ní totiž například úryvky z děl E.A. Poea a sester Brontëových, což je za mě ta lepší část povinné četby. :D Navnadila mě ale také na další klasická díla s ponurou tématikou, a to je rozhodně velké plus.

Samotné komentáře Wednesday Addamsové k jednotlivým úryvkům byly bohužel často zklamáním. Čekala jsem spoustu typicky morbidního humoru, na který jsem u hrdinky zvyklá, ale často jsem dostala jen slabý odvar a pár opravdu nepovedených komentářů. Přesto se v knize našly takové, které mě pobavily a ke kterým se budu vracet, jen je škoda, že jich nebylo více.

Knihu hodnotím 3*/5*, ale jsem rozhodně ráda, že tento kousek budu mít v knihovničce. Zhltla jsem knížku za jeden večer a budu se k ní ráda vracet díky skvělým ilustracím i těm pár úryvkům a komentářům, které mě pobavily či zaujaly.

Určitě moc doporučuji všem milovníkům Addamsovy rodiny, popřípadě by knížka mohla nadchnout všechny halloweenské nadšence, protože má tu správnou ponurou atmosféru.

21.11.2021 3 z 5

Co když se utopíme Co když se utopíme Sarah Sprinz

Co když se utopíme je kniha o vyrovnávání se se ztrátou blízké osoby a nových začátcích. Bohužel pro mě, se hlavní hrdinka Laurie se ztrátou vyrovnávala způsobem, který se hodil spíš k holčině pubertálního věku, a ne holce po dvacítce. Romantická linka funguje jako klasická insta love – jsou sebou okouzlení na první pohled, aniž by o tom druhém cokoli věděli, a to je v knihách opět věc, která na mě moc nefunguje.

Je to hlavně smutný a dojemný příběh, ale pouze v případě, že vám hlavní hrdinové přirostou k srdci a dokážete s nimi soucítit, což se u mě bohužel nestalo.
Laurie mi byla tak protivná, že číst celou knihu z jejího pohledu bylo značné utrpení. Sam nebyl moc zajímavý, dokonce některé romantické a erotické scény na mě působily dost zvláštně, protože v této oblasti na mě nevyspěle působil Sam, takže jsem měla pocit, že se vše odehrává mezi puberťákem a jeho starší spolužačkou.

Musím však uznat, že Samova část příběhu pro mě byla mnohem víc uvěřitelná a na konci i dost emotivní, takže i přesto, že jsem se během čtení knihy většinou spíš znechuceně šklebila, na konci jsem si i pobrečela.

Abych knížku nehanila úplně, našla se jedna romantická scéna, ve které chemie fungovala jedničku. Autorka do knihy vložila spoustu zajímavých a silných myšlenek, jen pro mě často ztrácely smysl tím, že je vypouštěla právě Laurie. Na začátku příběhu byl také jeden nečekaný zvrat, který mě mile překvapil, a v tu chvíli jsem se začala těšit na to, co bude následovat. To, že má očekávání nebyla vyplněná je věc druhá.

Celkově hodnotím na 2*/5*. Bohužel i přes velký potenciál mi vůbec nesedla, ale věřím, že se spoustě z vás líbit bude.

14.11.2021 2 z 5

Ukaž mi Ukaž mi Marcel Moss

Já, milovnice romantických příběhu, jsem přečetla drsný napínavý thriller, a světe div se, úplně ho žeru!

V této knize vám snad ani jedna z postav nemůže být sympatická, ale paradoxně to vůbec nevadí, protože tohle je vážně kruté čtení.

Příběh je komponován skrz skoky v čase, které vám vysvětlují vše a zároveň nic, a udržují vás v neustálém napětí. Nechybí zde překvapivé zvraty, které vás buď nenapadnou vůbec, nebo až těsně před tím, kdy přijdou. Tipů na padoucha budete mít nespočet, ale čím víc jich bylo, tím víc jsem chtěla prostě jen číst dál a užít si tu jízdu, ať to dopadne jakkoli. A že to teda dopadlo…

Kniha je navíc neuvěřitelně čtivá hned od prvních stránek, a čím dál jsem ve čtení pokročila, tím hůř se odkládala, až nakonec nešla odložit vůbec.

Rozhodně moc doporučuji přečíst i těm, kteří thrillery běžně nečtou, protože tohle si užijí i tak vyhranění čtenáři, jako jsem já. Je to svižné, pikantní, drsné, napínavé… je to vážně skvost!

Hodnotím 5*/5* a možná díky této knize víc zabrousím do thrillerových vod.

09.09.2021 5 z 5

Nelituju ničeho Nelituju ničeho Colleen Hoover

Kniha je, jak už to u Collen bývá zvykem, plná bolesti a smutku. Zaměřuje se na rodinné vztahy mezi matkou a dcerou, ale také mezi sourozenci, přáteli, i manželství. Tentokrát tady toho smutku a žalu na mě bylo v jedné knize až moc, a tak jsem si během čtení Nelituju ničeho párkrát řekla, že lituju čtení této knížky. :D

Mám pocit, že se autorka čím dál víc vyžívá v rodinných tajemstvích a své zápletky zakládá na nedostatku komunikace, díky které by se vše vyřešilo hned na začátku, a to mě trochu irituje. Osud Morgan byl už od začátku dost tragický a nebylo mi během čtení zrovna příjemně, ale Collen rozhodně umí vtáhnout do děje, takže bylo snadné se do příběhu začíst.

Bohužel mi hlavní postavy (snad kromě Jonaha) byly strašně nesympatické, dokonce jsem se v polovině knihy začala nudit a knížku jsem na pár dní odložila. Druhou polovinu jsem zhltla ani nevím jak, příběh nabral neskutečný spád a KONEČNĚ si postavy začaly vše vyjasňovat, takže sláva!

Nebýt krásných myšlenek, které autorka do knihy vložila, vtipů o oranžové barvě (já oranžovou taky nesnáším!) a romantické linky u Morgan (té jsem moc fandila), hodnotila bych knihu nejspíš hůř, ale nakonec si mě knížka přece jen trochu získala.

Hodnotím 3,5*/5* - určitě to nebude knížka, kterou bych všude doporučovala, ale rozhodně od čtení neodrazuji, obzvlášť pokud jsou knihy od Colleen také váš šálek čaje.

22.08.2021 3 z 5

Miluju tě. Já vím Miluju tě. Já vím Nofreeusernames (p)

Hlavní hrdinka Ava je typický outsider, žije si ve svém fiktivním světě a lidi si ji příliš nevšímají. Žije si svůj vlastní příběh a ve své bublině se cítí úžasná, v reálném životě tomu tak ale rozhodně není. Jednoho dne její telefonní číslo skončí ve školní skříňce neznámého kluka, který ji ze zvědavosti napíše a romantika přes zprávy může začít.

Prvních cca 50 stránek jsem si nemyslela, že by to mohla být knížka pro mě. Četla se mi pomalu, obsahovala spoustu popkulturních odkazů na postavy a filmy, které jsem neznala a neviděla, některé konverzace byly až moc dětinské a úvod do děje a Avina života nebyl moc dobře zvládnutý. Jakmile se ale příběh rozjel, což naštěstí bylo dostatečně brzo, bylo to čím dál lepší.

Ava mě vážně bavila. Byla mi sympatická svou hlavou v oblacích i temnějšími vnitřními monology, když ji štvali lidi jako takoví. Každý introvert by pro tohle mohl mít pochopení, jen mě udivuje, jak někteří nechápou, že její výhružky jsou nadsázka a Ava určitě není agresivní psychopatka, která začne lidem trhat hlavy… Bavil mě i její výběr „přátel“, protože kdykoli měla nějaké životní nebo vztahové dilema, psala třem lidem – svému bráchovi, staré paní, ke které si chodila číst, a majiteli jejího oblíbeného knihkupectví. (TOP!)

Z romantické linky jsem občas měla trochu cringe pocit, ale naštěstí převažovalo takové to milé culení jako u westovek.

Líbila se mi i vedlejší zápletka ohledně Prestona, protože reálně jsou často lidi, kteří jednají nemorálně, nedotknutelní, a málokdy se oběti nějakého ponížení dostane takového zadostiučinění.

Popkulturních narážek tam bylo dost, někdy jsem se chytala a bylo to fajn, jindy jsem se nechytala vůbec, ale nijak mi to nekazilo dojem z knížky.

Co se týče stylu psaní, ten se mi, až na úplný začátek knihy, líbil moc, a některé hlášky bych si od Oly ráda vypůjčila. :D

Celkově na mě příběh a některé epické scény udělal takový dojem, že dávám 4*/5* a knížku bych milovníkům humorných YA romanťáren rozhodně doporučila.

12.08.2021 4 z 5

Sucho Sucho Neal Shusterman

Tak tato kniha mě naprosto dostala.

Dokážete si představit, že vám bez varování přestane z kohoutku téct voda? Dojdou nejen veškeré zásoby pitné vody ve státě, ale také už jsou dávno vyschlé řeky a jezera? Sucho neboli bezvodí trvá už nějakou dobu. Platí přísné zákazy ohledně plýtvání, protože vody neustále ubývá, jenže jednoho dne dojde voda úplně a nastává kolaps společnosti.

Kniha je psána z pohledů několika postav a to skupinky mladých lidí, kteří by své síly rozhodně nikdy nespojili, nebýt živelné katastrofy. Kromě osudu naší skupinky máme ale také možnost nahlédnout na takzvané „momentky“, které zajímavým způsobem informují o dění, které následně může ovlivnit naše hrdiny.

Za mě je Sucho naprosto geniálně zpracované, kniha je čtivá, napínavá a kromě pár výjimek jsem většinu zvratů vůbec nečekala, a že jich je. Jasně, že víte, že se postavám určitě nepodaří žádný z dílčích plánů na záchranu, ale překážky, které se jim postaví do cesty, jsou rozhodně originální.

Miluji dystopie a téma vodní krize mě zaujalo hned od začátku, ale po Smrtce, která mě neuchvátila tak, jako všechny ostatní, jsem až tolik od knížky nečekala. A vida, tohle rozhodně stálo za přečtení i ty moje nervy, když každého v knize dělil od smrti jen vlásek.

Hodnotím 5*/5* a moc všem doporučuji se do knížky taky pustit.

14.07.2021 5 z 5

Chlap snů Chlap snů Kim Jones

Slibuji, že už si vážně budu číst veškerý text na obálce a ne jen koukat na chlapa v obleku, protože jsem od knížky nějak vůbec nečekala komedii. Ale i přes prvotní šok, kdy hlavní hrdinka v parku krade psí lejno, jsem se bavila jako už dlouho ne.
Hlavní hrdinka Penelope je spisovatelkou, která hledá svou inspiraci pro dokonalý erotický román o bohatém a sexy chlapovi snů. Penelope je holka z vesnice, dost impulzivní, přímá, jen tak něco ji nezastraší a bezhlavě se vrhá do každého dobrodružství. Shodou náhod a díky svému přístupu k životu se k jednomu takovému chlapovi snů opravdu dostane, jen na něm nejdřív musí malinko zapracovat a hlavně ho přesvědčit, že ona je jeho dívkou snů.

Knížka mě nakonec nadchla! I když mě na začátku trochu iritovalo, jaká je Penelope buranka a jak přehnaně je vulgární, její seznamování s Jakem bylo nakonec geniální a během čtení jsem se musela pořád smát.

Obecně mě dost baví sledovat, jak se do sebe zamilují lidé, kteří vedou naprosto rozdílné životy a jsou na první pohled neslučitelní. Co ale musím pochválit nejvíc - humor naštěstí nezabíjel erotické scény, jak to u tohoto žánru občas bývá.

Pokud mám srovnávat s jinou erotickou komedii, za mě je Chlap snů ještě lepší než Její třešničky a hodnotím 5*/5*.

08.07.2021 5 z 5

S láskou, Lukov S láskou, Lukov Mariana Zapata

Přesně tohle jsem od knížky potřebovala! Dokonalou slow burn romantiku s mou oblíbenou hate to love romantickou linkou a sympatickými hlavními hrdiny, kteří si jdou za svými sny.
Tentokrát žádné nechutnosti, žádný fekální humor, jen krásně drzé dialogy a opravdu vtipné scény, až jsem se několikrát smála nahlas.

Je úplně jedno, jestli píše Zapata o fotbale nebo o krasobruslení, pokud píše tak skvěle postavený příběh, jako v Kultim, je to jasná výhra. (I když jsem popravdě měla po dočtení nutkání zkouknout pár krasobruslařských videií, což se o fotbale říct nedá. :D)

Hlavní hrdinka Jasmine je přesně moje krevní skupina. Má kolem sebe jen své nejbližší, kteří ji chápou, je krutě upřímná, cholerická a často se kvůli tomu dostává do potíží. Naopak Ivan Lukov je miláčkem všech a dosáhl v krasobruslařské kariéře všeho, o co se Jasmine celou dobu marně snažila, není tedy divu, že Ivana nemůže vystát. Když ale Jasmine dostane nabídku být Ivanovou partnerkou v krasobruslení, je to její poslední šance, jak si splnit svůj sen, a tak i přes vzájemnou nevraživost začnou spolupracovat.

Celou knihu jsem přečetla prakticky za dva dny, a přitom je to pěkná bichle, vážení. Ale u Zapaty to (až na výjimky, že průšvihu Malychine?) ani jinak nejde. Její styl psaní je návykový, od příběhu se dá jen těžko odtrhnout a musíte číst v kuse až dokonce. Opět zde nechybí boží přezdívky (Kulička a Satan? Ano, prosím!) a skvěle vykreslené rodinné zázemí Jasmine.

Co dodat? Kdyby se mě teď někdo zeptal na nejlepší knihu, kterou jsem zatím letos četla, je to tato.

01.07.2021 5 z 5

Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Z knihy mám dost rozporuplné pocity. První polovinu jsem si neskutečně užívala. Miluju svět, který autorka vytvořila, a tady jsem dostala tolik zajímavých informací navíc, že jsem na začátku s nadšením hltala každou stránku. To, že mi Coriolanus Snow ani Lucy Grey nebyli sympatičtí, mi tedy až tolik nebránilo v užívání si příběhu. Samotné hry zde bohužel byly popsány pouze z pohledu diváka, takže mi docela chyběla ta hlavní akční a emočně vypjatá složka, na kterou jsem v sérii zvyklá.

V druhé polovině se už bohužel nic moc zajímavého neděje, pouze sledujeme, jak se u Coriolana, který byl už od začátku dost zkažený, upevňují charakterové rysy a morální hodnoty (nebo spíš jejich absence) a stává se z něj stoprocentní padouch. Jo, to je něco na moje nervy být v hlavě člověka, který na první místo staví prestiž, bohatství a slávu a je schopný podrazit kohokoli a bez jakýchkoli výčitek svědomí převzít výhody lidí, kterých se zbavil.

Pokud vás zajímá, jak Snow přišel ke své osobnosti, jaký vliv měla rodina a okolnosti, pak to pro vás bude určitě zajímavé čtení. Já jsem osobně čekala mnohem větší zvrat, který by ho donutil sejít z cesty, ale ve své podstatě si tu cestu zvolil sám, takže žádné velké překvapení se pro mě nekonalo.
Romantická linka nebyla vůbec uvěřitelná a dost pochybuji, že se jednalo o lásku jak ze strany Lucy, tak ze strany Coriolana.
Co se týče Lucy - mohla by to být zajímavá postava, ale v knize chybí její úhel pohledu a mnoho věcí u ní zůstalo s otazníkem, a tak se Lucy stala spíš záhadou.

Hodnotím 3*/5*. Jsem moc ráda za všechny zajímavosti ohledně vzniku a utváření her, fungování krajů atd., druhá polovina knihy se ale neskutečně táhla a pro mě osobně být v hlavě Snowa po tak dlouhou dobu bylo toxické. :D

09.06.2021 3 z 5

Jeho zákusek Jeho zákusek Penelope Bloom

Na další díl této trošku bizarní série jsem se moc těšila, protože i přesto, že to není úplně geniální počtení, je to skvělá oddechová zábava. Hlavně předchozí díl Její třešničky si mě naprosto získal.

S politováním ale musím říct, že zákusek je průšvih.
Místo abych četla zábavný romantický příběh plný dvojsmyslů a pikantního humoru, jsem měla pocit, jako bych četla parodii a i z mých oblíbených postav z předchozích dílů se staly jakési trapné karikatury.

Hlavní zápletka je téměř nulová, takže i příběh jako takový se mi zdál zbytečný, to by ale tolik nevadilo, má se přece jednat jen o vtipnou oddechovku. Hlavní postavy Emily a Ryan jsou ale bohužel naprosto nezajímavé a ani postavy, které jsem si oblíbila v minulých dílech, knihu nezachraňovaly, spíš naopak.

William, který mě v banánu i třešničkách bavil svou kleptomanii a jistou dávkou ztřeštěnosti, šel v zákusku úplně přes čáru a stává se z něj nemyslící děcko, kterému chybí na krku jen bryndák. Babička, která byla skvělým zdrojem humoru v třešničkách, se nyní stává jen zdrojem náhodných výkřiků vulgarit (napadlo mě sem některé tyto útržky vypsat, ale asi se k tomu nebudu dobrovolně vracet).

Jediným světlým bodem příběhu je Emilyina nejlepší kamarádka Lilith, která mě moc bavila a občas zaperlil i Ryanův spolubydlící Steve.

Jen tak pro info: Pro ty, kteří knížku už četli, nebo číst budou – po scéně ve výtahu už u mě knížka ztratila veškeré naděje, že bych ji mohla brát vážně. Trocha absurdního humoru je jedna věc, ale aby postrádalo veškeré chování hrdinů jakýkoli smysl, tomu říkám prostě jen parodie.

Na obranu autorky musím podotknout, že je těžké určit, zda za některé nepovedené vtipy nemůže spíš překlad. Respektive je dost možné, že některé typicky americké hlášky do češtiny ani nelze přeložit tak, aby měly na čtenáře stejný efekt, ale posuzuji knihu v češtině a bohužel to u mě na víc než 1*/5* nebylo.

18.05.2021 1 z 5

Truly Truly Ava Reed (p)

Ach, jak já takové příběhy miluju! Kniha se čte úplně sama, a to i přesto, že se v ní neodehrávají žádné obrovské zvraty a spíš sledujeme každodenní trable, se kterými se Andie musí v novém městě potýkat, ale přesně tyto problémy obyčejného života mě neskutečně baví, když jsou podané zábavnou formou.

Andie jako hlavní hrdinka není špatná, Coopera jsem si zamilovala díky jeho starostlivosti – prostě takový ten ochranářský typ chlapa, který na holku bude klidně hodiny čekat, jen aby ji odvezl domů. Nejvíc jsem si ale stejně zamilovala vedlejší postavy. Miluju chemii mezi June a Masonem, ti dva mě v knize bavili od začátku do konce, jen to June v některých situacích dost přeháněla. (bezdůvodné vylévání drinku na košili a plivání koblihy do obličeje byly velké "COŽE?!" momenty :D)
Skvělý byl také spolubydlící Dylan, i když ho v knize bylo malinko, a samozřejmě největším hrdinou příběhu je mazlíček Ponožka!

Ke konci v knize vzniklo docela uměle vytvořené drama, což za mě příběhu ubírá půl hvězdičky, naštěstí ale netrvalo moc dlouho. Kromě příběhu samotného musím také pochválit citáty před každou kapitolkou, které vždy vystihly, co se bude v dané kapitole odehrávat.

V knize určitě není nic převratného, vlastně jsem většinu situací očekávala a moc se na ně těšila, takže pokud máte New adult romantiku rádi, tak si i tento příběh zamilujete.
Hodnotím 4,5*/5* a doporučuji všem milovníkům Mony Kasten, Laury Kneidl nebo například Samanthy Young.

02.05.2021 4 z 5

Neopouštěj mě Neopouštěj mě Laura Kneidl

Pokračování série Nedotýkej se mě, aneb. série, která je pro mě krásným pohlazením po duši a zároveň neskutečně silným stresovým faktorem, protože s postavami prožívám všechny situace až příliš.

Z traumatu, se kterým se hlavní hrdinka Sage musí vyrovnávat, je mi stále špatně. O Lucovi po dočtení druhého dílu už můžu s jistotou prohlásit, že je to prostě dokonalý chlap, takže romantickou linku jsem si v obou dílech naplno užívala a zároveň trpěla, když byli ti dva od sebe. Aby toho nebylo málo, oblíbila jsem si i všechny vedlejší postavy a uvítala bych klidně další díly o Megan a Cameronovi, Connorovi s Aaronem a April s… to ještě nevím. :D Třeba taková scéna s Megan, která namalovala Cameronovi velice výstižný obraz, mě pobavila nejvíc. :D

Styl psaní autorky pro mě byl opět parádní, a ať už se v příběhu odehrávaly nějaké zvraty, nebo se jednalo o úplně všední dny, nikdy jsem se nenudila a stále jsem chtěla pokračovat ve čtení.

Pokud hledáte romantický příběh se silným tématem a postavami, které si získají vaše srdce, pak tuto sérii vřele doporučuji a v mém případě předčila i sérii Znovu od Mony Kasten. (A to už je co říct)

22.04.2021 5 z 5