roso.mak roso.mak komentáře u knih

Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Jak se tohle mohlo stát bestselerem? Po stránkách nudy jsem přeskočila na stranu 280 a vůbec nic se sakra nestalo! Kurzem rychločtení jsem behem půl hodinky dorazila na konec, abych to se zakroucením hlavou odhodila. A ano jsem si jistá, že jsem nepřišla ani o jednu "zásadní" informaci, kterou chtěla autorka předat.

09.11.2022

Přízraky domu Carrowů Přízraky domu Carrowů Darcy Coates

Za mě pomalejší rozjezd, ale jakmile se sejdou v domě, děj se poměrně rychle rozjíždí.

Chvíli ta kniha vypadala, že se z ní budu děsit každého nočního zvuku, ale přestože je kniha zůstala až do konce mysteriózně hororová, děsit vás o nocích nebude.

Možná to bude tím příliš umírněným koncem. Myslela jsem, že autorka bude brutálnější.

25.01.2022 4 z 5

Občanský průkaz Občanský průkaz Petr Šabach

Jak porevoluční dítě si říkám, že mám zprdele kliku, že jsem nikdy nemusela řešit dilema, zda si hodit matkou, nebo se stát nějakým Jánským ve spise, abych mohla na vejšku, nebo si zachovat své ideály a poslat svůj život do kanálu a makat jako uklízečka. Ale sama vím, že z výchovy držet hubu a krok, se těžko vymaňuje. Takže to spíš tipuju na toho Jánského.

Kniha je super. Člověk by si měl připomínat častěji, že se má vlastně skvěle.

19.10.2021 5 z 5

Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

Nečekejte žádné zuřivé pojednání o KLDR. Tato kniha není ničím jiným než vyprávěním zážitků ze studijního pobytu. Ale díky zemi ve které se to odehrává, je zajímavá každá čárka.

12.07.2021 5 z 5

Studené světlo hvězd Studené světlo hvězd Pavel Fritz

Takhle povídková kniha mě velmi příjemně překvapila. Až na jednu povídku, která se o to jenom lehce otře, ani jedna z povídek netrpí klasickou nemocí tohoto žánru - zabředávání do filozofických a metafyzických blábolů.

Také oceňuji, že každá z povídek je přiměřeně napínavá, má přiměřeně překvapivý konec a hlavně každá je jiná. Nejsou podle jednoho mustru jen s prejmenovanymi hrdiny a planetou.

12.07.2021 5 z 5

Tajemství Tajemství Rhonda Byrne

Poučku, že když si něco přeješ, tak se ti to vyplní, znám už od dětství. Absolutně nechápu, jak někdo může mít drzost vydávat to za vlastní myšlenku, vydělávat na tom a ještě mu to může projít.

Je to stejné zlo, jako kdybych já tvrdila, že
například boty jsou můj nápad.

To je, jako kdyby se někdo v současnosti pokusil vydělávat na kterémkoliv ze stovek přísloví, které kolují mezi lidmi už staletí a každý je zná. Lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše? Napište knihu. Pod svícnem největší tma? Napište knihu. Opakování matka moudrosti? Napište knihu.

01.04.2021

Prašina Prašina Vojtěch Matocha

Kniha mi přišla naprosto dokonalá. A to i přes občasné logické díry a přesto, že se tam několikrát musí objevit Deus ex machina, aby se z toho mohli vymotat.

Přirovnání k Rychlým šípům není úplně tak mimo, jak se zdá. Pokud máte ještě aspoň trochu v živé paměti psané knihy, nikoliv komiksy, hlavně ze začátku jsem je tam nacházela ve stylu psaní.

Také to má hodně převzatých prvků z akčně detektivních paperbacků z 30.let. Viz zatopování sklepů a jiné veselosti. A samozřejmě trochu ze steampunku.

Trochu přitažené za vlasy mi přišlo, jak přišli k tomu, co jim chybělo (kdo četl, ví co myslím) a jak je záporáci, byť na tak malém území, vždycky dokázali tak hezky najít.

Ale jinak jsem k tomu už předem přistupovala jako ke knize, která už ze své podstaty má být lehce přitažená za vlasy, a proto nemohu dát jinak než plný počet hvězdiček

23.03.2021 5 z 5

Artemis Artemis Andy Weir

Za prvé upozorňuji - Marťan byl neskutečně skvělá kniha a pokud budete srovnávat, tak se vám Artemis líbit nebude. Laťka je totiž zatraceně vysoko.

Ale pokud se chcete pustit do nepříliš vzdálené budoucnosti a navštívit město na Měsíci, které by rozhodně mohlo fungovat - pak do toho.

23.07.2020 4 z 5

Ani mámy nejsou stejné: Jak si mateřství užít, ne ho jenom přežít Ani mámy nejsou stejné: Jak si mateřství užít, ne ho jenom přežít Šárka Miková

Kniha tlustá, z které je nutné přečíst pouze první pětinu a ze zbytku 1/16, podle toho, ke kterému typu jste se přiřadili. Aplikace známé teorie typu na ženy na mateřské. Doporučuji půjčit, nekupovat.

09.07.2020 3 z 5

Baletky Baletky Miřenka Čechová

Velmi zajimava a osobni zpoved. Mozna trochu desiva pro ty, co jejich dcery uvazuji o baletu, ale nemuzete rict, ze jste to trochu necekali.

23.05.2020 4 z 5

Dům na úskalí Dům na úskalí Agatha Christie

Jedna z těch lepších od Agáty. Nechybí sice tajemný cizinec z minulosti, ale tentokrát nefunguje jako deus ex machina. A kdo je vrah, vás nakonec určitě překvapí.

12.05.2019 5 z 5

Jantarové oči Jantarové oči Vilma Kadlečková

Autorce se podařilo vytvořit to, o co se autorky romancí marně pokouší - skutečného tragického hrdinu. Akorát, že kdyby to psaly dané autorky, hrdina by musel zůstat tajemný. Zde je naopak hodně ukecaný.

Musí být. Reálie světa jsou poměrně složité, byť dobře podané, takže se v tom ztrácet nebudete. Ale nutno říct, že se mi díky tomu do knihy těžce začítalo. A protože kniha nebyla ničím jiným vlastně špatná, nápad se mi hodně líbil a hodnocení čtenářů hraničí se superlativy, dočetla jsem do konce. A musím říct, že mě kniha nakonec zaujala natolik, že se těším na další díl.

26.03.2019 4 z 5

Svědectví Svědectví Stephen King

První půlka dobrá, druhá mizerná. Defakto jsem ji přeskočila, aniž bych měla pocit, že jsem se o něco ochudila. Nějak nebera v potaz, že voda neteče v kohoutku sama, že jim tam hnije něco málo pod sedm miliard mrtvol a že z konzerv nebudou moct být živi věčně. Plete do toho podivné sny, vize, dělí černobíle na lidi hodné a zlé a nemá páru o tom jak fungují atomovky. A ten konec byl naprosto prdlý a zbytečný. Hlavní zloun mohl klidně uklouznout na schodech a bylo by to alespoň trochu originální.

01.10.2018 2 z 5

O mé rodině a jiné zvířeně O mé rodině a jiné zvířeně Gerald Durrell

Kniha cenná hlavně asi stylem vyprávění. Můžeme jen závidět. Která vdova se může jen tak zvednout a přestěhovat se s rodinou na Korfu, kde může sobě dopřát pořádání posezení s přáteli, dětem absolutní volnost (a sem tam trochu domácího vzdělávání), aniž by šáhla na práci?

Přes to je to banda sympaťáků, zvláště stoicismus matky mě obzvláště bavil.

13.08.2018 3 z 5

Zamrzlá evoluce Zamrzlá evoluce Jaroslav Flegr

Takhle by se měla psát populárně vědecká literatura!

Neříkám, že to je lehké čtení, ale vzhledem k tématu to už opravdu jednodušeji napsat nejde. Samotnou myšlenku "zamrzlé evoluce" lze vyjádřit v pár odstavcích, ale bez toho kontextu okolo by se chápala těžko, takže vydržte a vzdělávejte se - k jádru se dostanete.

A pro ty, kdo nechtějí číst "omáčku", doporučuji úvod. Tam vám autor hned naservíruje návod, které kapitoly číst.

Nicméně pro mě, která se o evoluci lehce otřela v biologii a neodarwinismus by nepoznala, ani kdyby na mě upadl z velké výšky, byla omáčka nutná a velmi prospěšná.

A jako malý bonus - velice oceňuji autorovo občasné rýpnutí do způsobu akademického oceňování práce - velice s ním souhlasím.

11.03.2018 5 z 5

Propast času Propast času Roman Bureš

Ach jo, to se to vládne Římanům, když je holka kus... Knížka je těžce odpočinková, hrdinové umírají přiměřeně situaci, nejsou černobílí, ani přehnaně supermanovští. Příjemné čtení.

31.01.2018 4 z 5

Silo Silo Hugh Howey

Jsou tam logické díry hluboké jak díra na mamuta. Dobrá zpráva je, že mám přečtený i návazný díl a autor asi dostal vynadáno, tak je to domyšlené tam. Ale bude vám to možná kazit dojem ze čtení.

Druhá věc je, že je to zábavné až do cca 1/3 knihy, pak jsem četla jen každou 3. kapitolu (sledují se 3 postavy) a to mi ke štěstí stačilo. Čtení se tak pravda urychlilo, nicméně si nemyslím, že to byl autorův záměr.

27.08.2017 2 z 5

Deník fejsbukové matky Deník fejsbukové matky Lucie Nachtigallová

Ale jo. Čte se rychle, pobaví. Asi by mě nakrklo, kdybych za tak krátký zážitek utratila tak hodně peněz, ale knihovnická průkazka snese všechno.

27.08.2017 2 z 5

451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Slavná není jenom tak. Spíš než o nějaký propracovaný svět a příběh se jedná o varování. Ne o světě bez knih, ty jsou jen symbolem, ale o světě, kde se dobrovolně přestalo přemýšlet. Přečetla jsem jí během jednoho odpoledne a možná se k ní ještě jednou vrátím.

06.02.2017 4 z 5

Led Led Pavel Korněv

Dost bylo upírů s rozněžnělým srdcem, je tu sníh, mráz a Led. A taky spousta olova.

Nemohu si pomoct, tahle kniha mě chytla. Jsem fanda záhadně ztracených světů a drsných hrdinů, kteří nepíší básně a nevzdychají po křehotinkách.

09.01.2016 5 z 5