sgjoli sgjoli komentáře u knih

Ségry Ségry Raina Telgemeier

Ségry jsou celkem zábavný komiks inspirovaný skutečnými zážitky z autorčina života. Nehledejte v tom nic objevného nebo originálního, to vám asi tento komiks nedá. Proto také hodnotím jen průměrně. Není to nic, k čemu by se čtenář pravidelně vracel jako k nějakému klenotu. To asi ne. Ale na jedno přečtení je to milé odpočinkové čtení, u kterého se člověk dobře zabaví a pousměje se nad sourozeneckými tahanicemi. Kdo má nějaké sourozence, asi se do některých situací dokáže vcítit, neboť je asi sám v nějaké podobě prožil. Tohle bylo prostě fajn vyprávění ze života vyobrazené příjemnou kresbou a v příjemné, líbivé škále barev.. :-)

24.08.2020 3 z 5

Purpurové řeky Purpurové řeky Jean Christophe Grangé

Při čtení této knihy jsem se nemohla ubránit srovnávání s filmem, který naprosto miluju (a který jsem tedy očividně viděla ještě před čtením knihy). Trochu jsem se bála, že si knihu nebudu umět užít. Znala jsem již jádro příběhu i jeho hlavní pointu, tak jsem si říkala, že mne asi kniha nebude mít čím překvapit. A ono jo.
Nemohu zde uvést, co přesně mne na té knize překvapilo, jelikož by to byly spoilery. Ale faktem je, že knihu jsem si nadmíru užila. Začátek byl sice trochu pomalejší, ale po nějakých 80-100 stranách se to pěkně rozjelo a stalo se z toho pěkně svižné čtení plné akce a temných, spletitých zákoutí a mrazivé atmosféry, kterou podtrhovalo i mrazivé prostředí francouzských hor.
Pravda, některé věci se v knize a ve filmu více či méně liší, ale mně to nějak v tomto případě žíly netrhá a užila jsem si jak knižní, tak filmové zpracování.
Syrové, mrazivé, drsné... pokud máte rádi thrillery s podobnými atributy, mohlo by vás tohle zaujmout.
Ve výsledku jsem velmi spokojená a knihu i film jednoznačně doporučuju.

23.08.2020 5 z 5

Vrána Vrána James O’Barr

Neumím úplně říct, proč nedokážu hodnotit naplno - tak jako jsem hodnotila filmové zpracování. Zároveň bych nerada, aby to vyznělo tak, že komiks je něčím špatný. To rozhodně není. Je to jedna velká melancholická, depresivní jízda plná bolesti, ztráty, násilí, lásky a touhy po pomstě - zabalená do naprosto vynikající kresby.
Autorova vlastní bolest, z níž se snažil vykreslit, je na příběhu zcela patrná a já to musím obdivovat, že to O'Barr uměl takto přesvědčivě a sugestivně "hodit" na papír. Kresba jako taková je velmi detailní - po vizuální stránce je rozhodně na co koukat. Neutěšené, depresivní atmosféře "pomohlo" i to, že je příběh proveden jen černobíle. A přitom se autorovi podařilo skvěle rozlišit současnou dějovou linku (ostré obrazy) a snové/vzpomínkové pasáže (jakoby rozostřené, matné, jemnější). Ten kontrast je tam patrný a skvělý.
Takže vlastně nevím, co mi na tomto komiksu přesně chybělo, abych mu dala plný počet hvězd. Ale faktem prostě je, že některé příběhy na mne zapůsobily asi o chlup více. Každopádně Vrána je rozhodně kvalitním počinem, který mohu doporučit. A ten film je také skvělý.

23.08.2020 4 z 5

Plán za všechny prachy Plán za všechny prachy Nate Diana Stevenson

Tahle komiksová série mne baví. Hezká, líbivá kresba v kombinaci se svižným dějem a vtipnými hláškami... to je moje. A ani tento třetí díl nezklamal. Nevím, kam autorky na ty nápady chodí, ale já jsem se opět skvěle bavila a užila jsem si to.

22.08.2020 4 z 5

Krvavá svatba Krvavá svatba Federico García Lorca

Vyposlechnuto v audio verzi na stránkách Českého rozhlasu. Kdysi jsem zkoušela číst v papírové podobě, ale vůbec jsem se nemohla začíst. Ale audio podoba, kterou jsem našla na ČR, mi strašně moc sedla. Zpracování bylo z r. 1990 a v obsazení se blýskli samí vynikající interpreti - od Jany Hlaváčové, Daniely Kolářové, přes Josefa Somra, Jana Hartla až po Václava Postráneckého či Jaroslavu Adamovou. Výborné obsazení, skvělá dramatizace, podloženo dobře zvolenou hudbou. Velmi intenzivní posluchačský zážitek.
Dějově se pak jedná o hodně silné dílo s tématy lásky, vášně, věrnosti, ale také zrady, poblouznění, pomsty a bolesti. Nevím, proč mi kniha nešla přečíst fyzicky a vyhovovala mi až namluvená verze. Obvykle s dramaty takový problém nemám. Každopádně toto drama se mi nakonec opravdu hodně líbilo. Není to rozsahem nikterak obsáhlé dílo, ale přesto v sobě Krvavá svatba skrývá neuvěřitelně silný příběh. Takový, který by se klidně mohl stát, až to skoro děsí. Jsem ráda, že se ke mně tento příběh nakonec dostal.

21.08.2020 5 z 5

Vítejte v Lovecraftu Vítejte v Lovecraftu Joe Hill (p)

Výborná kresba, nápad sám o sobě také hodně zajímavý a neotřelý, postavy sympatické. Ale přesto nemohu hodnotit naplno, a to kvůli ději. V řadě míst jsem byla totiž dost zmatená - to časté střídání minulosti a současnosti mi dělalo dost problémy. Měla jsem potíže se v tom občas zorientovat, vnímat tu chronologii a správně si uvědomovat, v jaké časové rovině se zrovna nacházím (byť to tam bylo označené). A i ten závěr mi poněkud zamotal hlavu.
Celkově tedy hodnotím průměrně, lépe bohužel nyní nedokážu. Každopádně ještě dám příležitost dalšímu dílu a uvidím, třeba mi to pokračování bude sedět trochu více.

21.08.2020 3 z 5

Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Asi žádná kniha mne dosud nebolela tak, jako mne bolelo číst Malý život. Neuvěřitelně silný, bolestivý, krutý příběh o nekonečném hledání sebe sama a svého místa na zemi, o křehkosti duše, lásce, nenávisti, přátelství, lidském utrpení... Bože, jak moc jsem jen chtěla do téhle knihy vstoupit a vzít veškerou tu bolest na sebe, aby ty postavy nemusely tu bolest nést na svých bedrech samy... Je straně těžké mluvit o svých pocitech z této knihy a přitom neprozradit nic z děje...
Dlouho jsem se slzám bránila, ale neubránila jsem se, nešlo to. Posledních cca 50-60 stran jsem probrečela a brečím ještě teď po dočtení. Postavy jsem si neskutečně zamilovala, zvlášť hlavního hrdinu Judea... Prožívat vše, co tato kniha obsahuje, je neuvěřitelně silný emoční zážitek. Pro mne asi emočně nejsilnější kniha v mém životě. To, co jsem při čtení této knihy prožívala a cítila, jsem ještě u žádné jiné knihy nezažila. Hodně se mi to vrylo pod kůži, na Malý život jen tak nezapomenu.
Je možné, že se ještě časem k tomuto komentáři vrátím a doplním ho, až nebudu tolik rozhozená, jako právě po dočtení jsem. Každopádně 5 hvězd naprosto na místě. Srdce mne bolí, ale tahle kniha ve mně zůstane ještě hodně, hodně dlouho.

20.08.2020 5 z 5

Sága 2 Sága 2 Brian K. Vaughan

I druhé setkání se Ságou mne dost bavilo - ještě víc než to první. Děj se svižně vyvíjí kupředu, zároveň se čtenář dozví něco z minulosti hlavních postav. Nestojí to na místě, žádná hluchá místa, pořád se něco děje. Děj působí navíc komplexně a je patrné, že autoři přesně vědí, kterým směrem se chtějí ubírat. To je paráda! No a samozřejmě kresba opět vynikající.
Autoři opět nešetří vulgarismy a ani graficky explicitní sexuální scény nechybí, i když ty se tu vyskytují v menší míře než v prvním svazku. Ale očividně je to bráno jako přirozená součást téhle série a čtenář s tím musí počítat.
Opět je tu dost akce, krev tu teče velmi často. Nechybí zajímavé dějové zvraty.
Baví mne, jak jsou ty hlavní postavy propracované. Autoři nemusí používat nějaké zdlouhavé popisy. Stačí trefné hlášky a skvěle propracované grafické vyjádření, aby se tu dobře poodkryl charakter, postoje, nálady, emoce...
Jo, tohle je komiks podle mého gusta.

18.08.2020 5 z 5

Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Tuhletu knihu jsem loni četla v originále, ještě dlouho před vydáním v češtině. A teď mám sto chutí se k tomuto dílu vrátit i česky a znovu si ten příběh prožít. Ač se mi do této knihy velmi těžko začítalo (trochu náročnější angličtina, než jsem očekávala), i tak musím hodnotit hodně vysoko. Red, White & Royal Blue má všechno: skvělý příběh, skvělé postavy, je to dobře strukturované, vygradované, zábavné a zároveň to obsahuje plno silných emocí, které mne prostě nenechaly chladnou. Ty překážky, které musely hlavní postavy překonat, byly neuvěřitelné a já to všechno prožívala s nimi. Autorka mne dokázala do příběhu vtáhnout a já nutně potřebovala číst dál a dál.
Taky jsem ocenila, že to bylo psané spíše pro dospělejší čtenáře a ne pro teenagerské publikum. Nebo aspoň tak to na mne působilo, že to není takový ten typický středoškolský "cajdák" pro náctileté. Ale je možné, že to způsobil ten anglický originál a česky to na mne bude působit jinak.
Nejsem běžně cílovka pro romantické příběhy, ale tohle se mi děsně líbilo. Nebylo to přeslazené nebo překombinované. Bylo to reálné, se vším všudy a chemie mezi hlavními postavami byla jiskřivá a naprosto uvěřitelná. Strašně moc jsem hlavním hrdinům fandila. Ten vztah hlavních hrdinů je skvěle propracovaný, vyzrálý a já si to užila. Autorka se nebránila ani sexuálním scénám, což by asi nesedlo každému, ale prostě to k příběhu patřilo. Akorát když jsem to četla na veřejnosti v MHD, připadala jsem si tak trochu nepatřičně, ale nevadí. :-D
Každopádně já jsem z knihy byla fakt nadšená a určitě se k ní ještě někdy vrátím. Určitě chci zkusit ten překlad.

17.08.2020 5 z 5

Anča a Pepík 3 - komiks Anča a Pepík 3 - komiks Lucie Lomová

Tato série je prostě krásný návrat do dětství, co i v dospělosti umí pohladit po duši. Některé příběhy baví trochu více, některé trochu méně - ale ty, co baví více, samozřejmě převažují. Příběhy mají vždy zajímavou zápletku, řešení těchto zápletek nepostrádá vtip a Anča s Pepíkem jsou prostě sympaťáci. Ač mířeno na děti, myslím si, že u těchto komiksů se potěší i dospělý. K odpočinku a k vykouzlení úsměvu na tváři naprosto ideální. :-)

17.08.2020 4 z 5

Sága Sága Brian K. Vaughan

Tak tenhle komiks mne velmi příjemně překvapil. Slyšela jsem o něm leccos, ale pořád jsem nevěděla, co vlastně čekat a jestli se mi to bude vůbec líbit. A nakonec se mi to líbilo dost.
Výborná kresba, řízné postavy, svižný děj, akce, skvělé dialogy - to všechno tu je. Někomu by možná nemusely vyhovovat vulgarismy a explicitní sexuální pasáže, ale mně to tu nějak extra nepohoršovalo a nevadilo mi to.
Tenhle komiks jsem si dost užila. Jednu hvězdu jsem ubrala, jelikož doufám, že další díly budou ještě lepší a že ten úvodní svazek byl skutečně "jen" rozjezd.

16.08.2020 4 z 5

Němý viník Němý viník Maureen Johnson

Zpočátku jsem se do knihy bůh ví proč nedovedla pořádně začíst. Ale pak po cca 80 stranách jsem se konečně chytla a už to šlo dobře a já se u této knihy dost bavila.
Pokud jste již dospělým čtenářem, je třeba počítat s tím, že toto dílo (potažmo celá série) je primárně psané pro mladší publikum - ten jazyk a styl vyprávění tomu odpovídají. A také tu autorka vedle detektivní zápletky řeší i typická "puberťácká" témata - školu, první vztahy a lásky, atd. Ale zároveň tu je právě i ta detektivní zápletka, která mne vlastně k této sérii přivedla.
Baví mne jednak ta atmosféra (autorka umí nastolit pěknou napínavou atmosféru plnou tajemství), ale velmi mi tu sedí i ta hlavní hrdinka, co se snaží odhalit tajemství minulosti a pátrat po faktech a souvislostech jako pravý detektiv. A že se jedná o náctiletou studentku, co si hraje na pátračku na vlastní pěst, to mi tu vlastně ani nevadí. Autorka má tenhle aspekt podchycený takovým realistickým a uvěřitelným způsobem, že mi to žíly netrhá, ale naopak mne to vlastně dost baví.
Druhý díl přinesl opět několik zvratů a konec je opět otevřený, takže doufám, že třetí díl u nás vyjde někdy brzy. I přes ten pro mne trochu těžší začátek jsem nakonec s touto knihou spokojená. Nečekala jsem nic světoborného - spíš něco k odpočinku a tato kniha to splňuje, takže proč ne. :-)

15.08.2020 4 z 5

Noc v Lisabonu Noc v Lisabonu Erich Maria Remarque (p)

Nevím, proč mi trvalo tak dlouho, než jsem se dostala ke čtení tohoto skvostu! Každopádně jsem ráda, že se mi Noc v Lisabonu nakonec dostala do ruky, protože to bylo naprosto vynikající čtení. Pravda, kniha se mi četla trochu pomaleji, než jsem očekávala, ale to si vůbec nestěžuji. Naopak jsem za to ve výsledku ráda, že jsem s Nocí v Lisabonu strávila více času. Jsou knihy, které si to prostě zaslouží, aby s nimi byl člověk trpělivý a věnoval jim více prostoru. Já tak díky tomu mohla lépe zpracovávat všechny dojmy, emoce a obrazy, které ve mně tato kniha vyvolávala. Čtení to bylo sice místy bolestivé a úzkostné, ale přesto svým způsobem krásné. Smutné to bylo v tom, že čtenář už dopředu tuší, jak to asi dopadne, ale nemůže s tím nic udělat, ačkoliv by rád.
Nacházíme zde typická "remarquovská témata" - zmar, strach, boj (ať už boj se sebou nebo proti utlačiteli), vnitřní rozkol hrdiny, zároveň ale také naději a lásku - sice bolestivou, ale zároveň krásnou, silnou, hlubokou. A já si to i přes ty deprimující momenty stejně hodně užívala, jak jen to vůbec tento typ literatury umožňuje. Příběh je skvostně napsaný - silně se mi vryl pod kůži a já na tuto knihu budu ještě dlouho vzpomínat.

11.08.2020 5 z 5

Jindřich V. Jindřich V. William Shakespeare

Konečně jsem se dostala k tomu, abych si přečetla i tuto klasiku. A Shakespeare opět nezklamal. Je tu všechno - intriky, zrady, boje, láska, chrabrost, čest. Odraz historických událostí je tu smrsknutý v kostce (a něco tu je jistě i jen v náznacích), ale to vůbec nevadilo tomu, abych si užila tu zápletku. A navíc je to neuvěřitelně svižné čtení, které má spád - neměla jsem pocit, že bych se při čtení nudila.
Možná to bylo svižné a dobře čitelné právě díky tomu, že Shakespeare nešel do nějakých zdlouhavých detailních popisů historických reálií a jednotlivé scény pospojoval pomocí chóru, který provázel dějem a který stručně a trefně doplňoval historické souvislosti. Dopomohl také jistě skvělý překlad profesora Hilského, jehož práce si velmi vážím a jehož překlad do současné češtiny určitě hodně usnadnil srozumitelnost textu jako celku.
Moje celkové hodnocení je vysoko, ale přiznávám na rovinu - jsou díla z pera Shakespearova, která mám osobně raději (Othello, Romeo a Julie), a Jindřich V., i přes to, že mne bavil, tyto mé oblíbence úplně nedostihl.

08.08.2020 4 z 5

Písně z Lesbu Písně z Lesbu Sapfó

S přečtením téhle sbírky jsem dlouho váhala. Trochu jsem se obávala toho, že básním nebudu rozumět, jak to tak u poezie často mám. A zvlášť tady, když jsou básně, resp. písně dochované jen ve fragmentech. Ale v tomto případě byly mé obavy plané. Poezie od Sapfó byla pro mne srozumitelná svými emocemi, které ve mně vyvolala, a v tom, že mne přiměla přemýšlet nad různými věcmi.
Láska, krása, smutek, smrt, bolest, příroda - to jsou témata, která se v básních často opakují. Některé části se mi líbily více, některé méně, proto asi ze subjektivního hlediska neumím hodnotit naplno.
Kniha obsahuje také doslov, kde překladatel F. Stiebitz přibližuje Sapfóin život a také prostředí, v němž tato básnířka žila a v němž tvořila.
Jsem ráda, že se mi kniha dostala konečně do rukou!

08.08.2020 4 z 5

Já jsem Malála: Skutečný příběh dívky, která bojovala za vzdělání a změnila svět Já jsem Malála: Skutečný příběh dívky, která bojovala za vzdělání a změnila svět Patricia McCormick

Jak jen hodnotit něčí autobiografii hvězdičkami? To je jako kdyby člověk hodnotil něčí život - čím více hvězd, tím lepší život ; čím méně hvězd, tím horší život? Takto to lze jen těžko. Moje hodnocení tak spíše odráží to, jak na mne kniha zapůsobila, jestli mi něco dala, a tak.
Nyní konkrétně k této knize. Čtení o Malálině mladém životě jsem si popravdě musela dávkovat po menších kusech, protože se mi to často nečetlo dobře. Ne snad proto, že by kniha byla špatně napsaná. Ale proto, že ten obsah je dost děsivý a emočně náročný. Malála i její blízcí si při své cestě prošli těžkými útrapami, že z toho prostě mrazí, když čtete, jak někdo dokáže být krutý a ubližovat druhým. Zvlášť když víte, že popisované události nejsou žádnou smyšlenkou, ale krutou realitou, kterou si někdo skutečně prožil. Z tohoto důvodu to nebylo lehké číst, ačkoliv vydání, co jsem měla k dispozici, bylo upraveno pro dětské čtenáře a asi bylo "trochu mírnější".
Nicméně Malála je neuvěřitelně silná, statečná, odvážná mladá žena plná pokory a určitě si zaslouží uznání za to, oč se snaží. V řadě věcí mi čtení této knihy pomohlo se zamyslet nad některými aspekty života a nad tím, co je vlastně důležité.
Dozvěděla jsem se zde dost nových informací o situaci v Pákistánu a okolo Tálibánu, takže pokud vám toto téma není zas tolik známé, určitě mohu tuto knihu doporučit na nějaké bližší seznámení. Tím, jak je to psané člověkem, který s teroristy přišel do styku, je to o to autentičtější. Navíc musím ocenit to, že všechny informace, které jsem zde získala, jsou zasazeny do kontextu a jsou podány velmi srozumitelně, v souvislostech. Pravda, kniha je upravena pro dětské čtenáře a psané je to z pohledu mladého, stále dospívajícího člověka, takže to možná není tak detailní. Ale i tak si čtenář nějaký základní přehled jistě získá.
Navíc kniha na konci obsahuje slovníček použitých pojmů a také chronologický přehled událostí v novodobé historii Pákistánu (léta 1947-2013), v němž se dá snadno zorientovat a připomenout si důležité události.
Za sebe mohu určitě doporučit.

05.08.2020 5 z 5

Strakonický dudák Strakonický dudák Josef Kajetán Tyl

Strakonického dudáka jsem si chtěla přečíst už od dob gymnaziálních, ale nakonec jsem se k němu dostala až nyní - v podobě audioknihy. Zpracování tohoto dramatu se mi líbilo, poslouchalo se mi to dobře, především zásluhou vynikajících herců.
Dílo samo o sobě je poměrně zábavné - s romantickou zápletkou, vykutálenými postavami a s několika zajímavými myšlenkami, které i dnes mají co říct (peníze nejsou všechno... ne všem lidem by měl člověk bezmezně věřit...). Líbil se mi taktéž ten pohádkový, skoro až nadpřirozený nádech.
Vzhledem ke kontextu doby, v níž Strakonický dudák vznikl, je zde patrné vlastenecké zabarvení, které mne ale konkrétně tady příliš neoslovilo, ačkoliv ty vlastenecké snahy v jiných dílech z dob 19. století sleduji celkem ráda. Nicméně jsem ráda, že jsem se ke Strakonickému dudákovi konečně dopracovala.

02.08.2020 4 z 5

Pohádky o princích a princeznách Pohádky o princích a princeznách Alfons Bohumil Šťastný

Našla jsem tuto knížečku při úklidu knihovny a úplně jsem se dojala. Knihu jsem kdysi dávno dostala jako dárek od paní ředitelky ve školce, i s věnováním - za to, že jsem překonala jeden svůj určitý strach. Kniha obsahuje ne moc známé pohádky, ale přesto svým způsobem kouzelné a se zajímavou zápletkou. Možná trošku strašidelné a temné, až ponuré - aspoň moje 6letá mysl to tak tehdy vnímala. Ale i tak měly svoje kouzlo a osobitou atmosféru. Nicméně i přes určitou strašidelnost, kterou si z knihy matně vybavuju, mám k této knize vřelý vztah - hlavně tedy proto, že to mám spojené s dávnými vzpomínkami na školkovou dobu. Nějak se mi nechce věřit, že je to už 25 let. :-D

01.08.2020 5 z 5

Anča a Pepík 1 - komiks Anča a Pepík 1 - komiks Lucie Lomová

Velmi příjemný návrat do dětství. Jako malá jsem Anču a Pepíka sledovala sice spíše jen občasně, ale už tehdy se mi to líbilo. A i teď jsem si to čtení hodně užila. Úžasně líbivá kresba, napínavé a dobrodružné zápletky s leckdy vtipnou pointou, sympatičtí hrdinové - to jsou hodně silné atributy těchto komiksů. Není divu, že si Anča s Pepíkem drží svoji popularitu tak dlouho. Určitě si brzo půjčím i další svazek a k těmto hrdinům se ještě vrátím. :-) Jedna hvězda ubrána - přeci jen to jsou komiksy primárně pro děti a já některé příběhy četla prvně až jako dospělá... tak to hodnocení mám trochu posunuté. Ale určitě se jedná o hodnotný počin hodný pozornosti, to rozhodně ano.

01.08.2020 4 z 5

Espressologie Espressologie Kristina Springer

Espressologie není určitě žádné hlubokomyslné čtení, které by ve vás zůstalo nějak příliš dlouho. Spíš je to ten typ knihy, kterou si sice dost možná užijete, ale za nějakou dobu zapomenete, že jste ji vlastně někdy četli.
Nicméně v současné chvíli mi tento typ literatury vyhovoval. Měla jsem chuť na něco jednoduchého, nenáročného, milého a odpočinkového, u čeho budu moci vypnout a nepřemýšlet nad ničím složitým či emocionálně vypjatým. A tohle všechno mi Espressologie dala. Na jedno přečtení fajn a proč ne. Takže pokud hledáte něco podobného, mohla by Espressologie být to pravé.
Hlavní hrdinka je celkem fajn sympaťanda. Jak název napovídá, kniha je také plná kávy, takže já jako kafař jsem byla nadšená a v prostředí kavárny, kde se většina děje odehrává, jsem se cítila dobře. Příběh má spád, je napsaný velmi svižně a čas od času jsem také narazila na zábavnou perličku, u které jsem se s radostí uchichtla.
Průměrné hodnocení je na místě. Kniha není rozhodně nijak světoborná a nic nového vám nejspíš nedá. Ale jako odpočinkové čtení to bylo určitě moc fajn.

01.08.2020 3 z 5