sika444 komentáře u knih
Nesnadné čtení. Autor je ponořen do svých úvah o příčinách selhání Maďarska, jeho elit. Zajímavé jsou reflexe týkající se měšťanstva jako třídy. Zkušenost s návštěvou Košic, které byly znovu připojeny k Maďarsku v důsledku První vídeňské arbitráže, je velmi pozoruhodná. Košičané měli dvacetiletou zkušenost s demokracií, takže byli pro Maďary nedůvěryhodní. A pak jsou zde výborné portréty maďarských politiků.
Senzitivní, tichá, pomalá nedějová kniha, plná smutku a bolesti. Autor prožíval smrt své země, když před tím musel přijmout zbytečné zabití svého syna. Vše se rozpadlo, zůstala jen zloba a zabíjení. A hlad.
Zvláště Sklepník je vynikající sonda do ruské předrevoluční společnosti. Po jejím přečtení je člověku jasné, že vyústění do revoluce bylo nevyhnutelné.
Škoda, že román není dokončený. Vynikající jsou povídky Jeskyně a Desetiminutové drama. I Drak.Zamjatin byl velký spisovatel a stojí za to ho číst.
Skvělá kniha, zvláště úvodní novela Zapadákov. Nebere si servítky a ukazuje, jací jsme. Hnus.
Veliké překvapení. Asi nejlepší dystopie, co jsem četl. Ve srovnání s ostatními knihami tohoto žánru vyniká uměleckou kvalitou, působivostí a hloubkou. Zamjatin ví, o čem píše, protože to zažil.
Další básník, k němuž je třeba se stále vracet. Klasika - krása a moudrost.
Jedinečná kniha. Atmosféra přírody, život v ní. Za kouzelným koblížkem je nejzajímavější cestopis, jaký jsem kdy četl. Už chápu, proč si autora tak vysoce cenil Paustovskij.
Skvěle vystavěné drama, které je zalidněno podivuhodnými postavami. Děj asi není důležitý, spíš to, co se děje v lidech - navzdory DĚJINÁM.
Kdykoli se podívám na zprávy, potvrzuje se to, o čem Snyder píše. A je velmi trudné setkávat se pouze s lidmi, kteří o knize nemají ani tušení.
Brilantní dílo. Bohužel, pokládá se za román určený mládeži. Je to chyba, protože se jedná o velmi trefnou a nemilosrdnou satiru anglické společnosti 18. století. Swift nešetří nikoho - politiky (včetně panovníka), sociální systém, zahraniční politiku (včetně imperiálních zločinů), soudnictví, peněžnictví, ale i obyčejnou lidskou podlost. Největší špatností je pak pýcha. Opravdu výstižné i po 300 letech, nedivím se, že kniha inspirovala Pavla Juráčka ke geniálnímu filmu Případ pro začínajícího kata.
Vlastně až po přečtení člověku dojde, jak důležitou knihu přečetl. A jak mistrovsky napsanou. Posledních 100 stran už je to prostě velká literatura. Vše, co bylo do té doby, se sbalí do uzlíčku - a teď si s tím, milý čtenáři, dělej, co uznáš za vhodné. V české literatuře nenacházím obdoby.
Ještě k délce: mnoho knih i filmů prostě musí být dlouhých. Čtenáři, trp, ať se ti to zadře pořádně pod kůži. Musíš se nechat provést tou délkou, abys pochopil. Nebo víc: abys prožil, zakusil, stal se účastným. Zde nemůžeš být vzdáleným pozorovatelem. Vždyť stejně to dělal Dostojevskij s nekonečnými líčeními banálních rozhovorů (Bratři Karamazovi). A jemu to přesně tak funguje.
Nebyl jsem schopen dočíst celé. Dnes se pracuje s biblickým textem jinak.
Stále výborné. Mor jako metafora. Postavy jako typy různých přístupů. Nejzajímavější srovnání kněze s agnostikem. Inspirovalo mě to ke kázání...
Shlédl jsem jako televizní inscenaci. Silně na mě zapůsobila především hlubokou historickou erudicí.
Vyjadřuje náladu přelomu století, ale na rozdíl od Sovy nebo Hlaváčka má silné sociální akcenty, trýznivé vlastenectví a pocit hluboké životní skepse. Některé básně jsou velmi působivé, zvláště ty z venkovského prostředí.
Naprosto jedinečná kniha. Cenná ve srovnávání - ukazuje, jak byly různé problémy řešeny v jednotlivých částech Evropy. Nejkritičtější je Judt vůči Británii. A poslední kapitola je opravdu podnětná: Jak se stát staví k vlastní vině? Škoda, že se nezamyslel nad vinami českými...
Je to prostě Paustovskij - romantik, pozitivní, balancující na hraně vlastenectví, ale hlídající si, aby se nestal propagátorem komunistického režimu. Láska k lesům je jeho celoživotní téma, zde se kolem ní rozvinuly příběhy několika postav.
Výsostná poezie kongeniálně přebásněná Jánem Buzássym. Zvláště Korzár.