SkcSAM | Komentáře u knih | Databáze knih

SkcSAM SkcSAM komentáře u knih

Podzimní republika Podzimní republika Brian McClellan

Tretia kniha je za mňa najslabšia v sérii. Trochu to stratilo šťavu a prichytil som sa miestami,že ma príbeh až tak nebavil ako pri prvých dvoch knihách. Niektoré linky mi prišli rýchlo ukončené a vidieť, že niektoré postavy musel autor rýchlo upratať. Originálna fantasy séria a sňupanie pušného prachu som si užil. A určite skúsim aj ďalšiu knižnú trilológiu od tohto autora.

21.05.2023 3 z 5

Slova paprsků Slova paprsků Brandon Sanderson

Druhý diel si udržal kvalitu Cesty králů. Prvotriedne čítanie. Postavy sú výborne napísané Kaladin, Dalinar, Adolin a v Slovách paprsků hlavne Šalán, ktorá bola otravná, ale v tejto knihe má viac priestoru a jej správanie dostalo zmysel. 1000 strán nie je žiadnou prekážkou, lebo kniha sa veľmi dobre číta. Proste ďalšie majstrovské dielo od velkokniežaťa Sandersona.

29.01.2023 5 z 5

Cesta králů Cesta králů Brandon Sanderson

Čítal som postupne Kosmír, až som sa dostal k Ceste Králu. Najlepšia kniha z tohto vesmíru a aj od tohto autora. Za mňa aj jedna z najlepších fantasy kníh vôbec. Sanderson v novodobej fantasy nemá konkurenciu. Niekto kto v takejto vysokej frekvencií vydáva takto kvalitné fantasy. A Cesta králů je ešte o level vyšie ako jeho ostatné knihy.

08.01.2023 5 z 5

Vyjednavač Vyjednavač Brandon Sanderson

Pokračujem v Sandersovom kosmíre a je to jazda. Zo začiatku sa trošku ťažšie orientuje v magickom systéme (opäť originálny ako inak u Sandersona), ale postupom deja je všetko vysvetlené. Postavy máju svoju osobnosť a dej je plný intrík a politiky. Odporúčam ako všetko od Sandersona.

27.11.2022 4 z 5

Nůž snů Nůž snů Robert Jordan (p)

Posledná kniha od Jordana je pecka. To tempo ! V tejto knihe sa stalo viac ako za posledné štyri knihy dokopy. V tejto knihe boli scény, pri ktorých som mal zimomriavky. Ďakujem pánovi Jordanovi za tento úžasný svet, ktorý vytvoril a teraz sa už len teším na posledné tri časti od Brandona Sandersona.

16.08.2021 5 z 5

2184: Pád Kaspické republiky 2184: Pád Kaspické republiky Neil Sharpson

Zaujímavý svet plný umelej inteligencie, proti ktorej sa snažili ľudia bojovať založením komunistickej krajiny bez stroja. Prostredie a svet boli veľmi dobre opísané, táto komunistická temnota, kde sa každý bojí StaBez a PolBez vytvára ťaživú atmosféru. Hlavná postava agent South a jeho vyšetrovanie posplietané s jeho zaujímavou minulosťou ma bavilo čítať. Ale čo má nebavilo bol koniec knihy, ktorý podľa mňa autor zbytočne predĺžil. Krásna obálka a knihu určite odporúčam, lebo:
,,Umelá inteligencia je omnoho viac rozvinutejšia ako si ľudia uvedomujú" - Elon Musk

03.01.2025 4 z 5

Svobodní bastardi Svobodní bastardi Jonathan French

Pohodové ukončenie série. Prvý diel bol najlepší. Myslím, že v druhom a treťom diele autor stratil smer. V prvej časti boli polorkovia drsní a nadavajúci. V 3ke to sú všetci najväčší dobráci. Pohľad z Kaňourovej perspektívy bol zaujímavejší než Nádhernej. Malo to byť veľké epické zakončenie, ale ukončené to bolo celkom neepicky. Autor ma nevtiahol do série, keďže mi moc nezáležalo na postavách.

19.12.2024 3 z 5

Praví bastardi Praví bastardi Jonathan French

Úpadok dvojky je riadny. Humor zmizol, veľa pasáží bolo nepodstatných a dej sa tak zbytočne naťahuje. Hlavná postava je dosť nesympatická, pritom v jednotke to tak nebolo. Na konci sa to trochu rozbehlo aj keď jeden dejový zvrat bol prvoplánový a nedával zmysel. Jedna zo slabších svetových fantasy, ale tretiemu dielu ešte dám šancu.

05.12.2024 2 z 5

Zlato Arkony Zlato Arkony Juraj Červenák

Skvelé súborné vydanie Zlata arkony. Stret severských bohov so slovanskými je zaujímavý. Autorova štýlistika je lepšia ako v pôvodných knihách a je vidno, že autor už je vypísaný. Nesadli mi niektoré postavy. Sú dosť ploché s rovnakým charakterom, hlavne rôzne kniežatá. Kniha sa dobre čítala a príbeh odsípal, ale príde mi, že koniec knihy je dosť urýchlený. Celkovo super fantasy so slovanskou mytológiou ako vždy pri sérií Černokňažník.

24.07.2024 4 z 5

Bivoj Bivoj Juraj Červenák

Poviedka je podarená. Prvá kniha besobijec je za mňa o dosť slabšia ako druhý diel. Dej je pomalý a je to samé putovanie a prenasledovanie. Válečník už je poriadna krvavá akcia z českých povestí.

04.06.2024 3 z 5

Ocelová šlechta Ocelová šlechta Adrian Tchaikovsky (p)

Fajn rýchla jednohubka na jeden večer. Sci-fi s obrovskými mechami v severských krajinách.

22.04.2024 3 z 5

Moudrost davů Moudrost davů Joe Abercrombie

(SPOILER) Nebol som sklamaný. Zas to bolo skvelé čítanie. Už som si myslel, že bude aspoň trochu happy end a Joe mi pripomenul, že v tejto sérií sa postavy neobľubujú. Mám za sebou 10 kníh a skvelé postavy: Glokta, Krvavá devítka, Třesavec, Orso, Cosca budú patriť k mojim najobľúbenejším postavám. Ešte že bol koniec knihy otvorený a do tohto sveta sa snáď vrátime.

20.04.2024 5 z 5

Hrdinové Hrdinové Joe Abercrombie

Najlepšia kniha zo série. Kniha sa odohráva počas troch dní na bojisku. Staré aj nové postavy, ktoré riešia svoje problémy väčšinou v krvavej bitke. Pohľad autora na vojenské konflikty od veliteľov až po poslíčkov je dosť originálny a vo fantasy som sa s tým ešte nestretol.

27.12.2023 5 z 5

Zloba říše Zloba říše Brian McClellan

Autor sa od Prachmistrovskej série dosť zlepšil a táto druhá kniha je o úroveň vyššie ako prvá. Dejová linka plná zvratov a zaujímavé postavy. Som veľmi spokojný a zvedavý na posledný diel

14.08.2023 5 z 5

Rytmus války Rytmus války Brandon Sanderson

Skvelá kniha. Archív bouřné záře je Sandersonova výstavná skriňa. Štvrtá kniha nabrala trochu komornejšiu atmosféru, ale vôbec jej to neuškodilo. Komornejšia atmosféra z epickým koncom Charaktery postáv tejto sérií sú výborne a záporáci majú motívy,ktoré sú zaujímavé a dajú sa pochopiť. Teraz dlhé čakanie na 5 diel a ďalšie diela z Kosmíru, ktorý sa pomaly ale isto prepojuje.

09.04.2023 5 z 5

Trnový princ Trnový princ Mark Lawrence

Veľmi originálny prístup k fantasy, je to temné a hlavný hrdina je skôr antihrdina, ktorý robí zverstvá ale aj tak mu fandíte. Jorg mohol byť o pár rokov starší, aby bol príbeh uveritejnelší. Autorova prvotina sa veľmi vydarila a svet, ktorý je zmesou fantasy a postapo je zaujímavý.

01.12.2021 4 z 5

Vzpomínka na světlo Vzpomínka na světlo Robert Jordan (p)

Po roku som dočítal túto mohutnú sériu. Nachádza sa v nej pár slabších článkov. Ale ako celok je neuveriteľná. Sú tam nádherné momenty, ktoré mi priniesli zimomriavky po celom tele. Jordanov svet je úchvatný a nemyslím si, že niekto iný ako Sanderson by dokázal dokončiť toto dielo. Ďakujem za to. Bola to nádherná cesta. Priletel ako vietor, ako vietor sa dotkol všetkého a ako vietor odletel preč.

26.11.2021

Srdce zimy Srdce zimy Robert Jordan (p)

Prvá polka knihy je dosť nudná. Dej sa odohráva len okolo Elain, ktorá robí zlé rozhodnutia a okolo Perina z ktorého sa stala najnudnejšia postava. Ale konečne sa vracia Matt s veľmi zaujímavou dejovou linkou a Rand, ktorý sa postará o jeden z najlepších záverov v sérii.

16.04.2021 4 z 5

Koruna z mečů Koruna z mečů Robert Jordan (p)

Kniha má pomalší začiatok. Matt dostáva dosť priestoru a jeho postava sa rozvíja najviac spolu s Nyneivou, ktorá je stále rovnako otravná. Perrin po štvrtej knihe v ktorej bol fantastický len upadáva. Rand bojuje naďalej svoj vnútorný boj a je zaujímavé to sledovať. Veľmi zaujímavé sú bočné postavy, ktoré majú svoju kapitolu. Znovu je finále veľmi napínavé až som sa nemohol odtrhnúť od knihy.

08.01.2021 4 z 5

Oheň z nebes Oheň z nebes Robert Jordan (p)

Piaty diel za mnou a zas Jordan bravúrne zvládol hlavne druhú polovicu knihy.Rand ma v tejto knihe ťažkú úlohu ako veliteľ, ale skôr aj keď nechce ako politik. Matt s jeho novými schopnosťami znova zaujal. Pred týmto dielom som to až tak nepocitoval, ale v tomto diely mi niektoré ženské postavy liezli na nervy,hlavne Elain a Nyneiva. Perrin chýbal, ale verím že autor to s ním rozbalí v šiestom diely.

29.10.2020 5 z 5