Šnek86 Šnek86 komentáře u knih

Rychlopalba Rychlopalba Štěpán Kopřiva

Za mě super, hláška střídá hlášku, hlavní hrdina je policajt, který tak trochu upadl do rutiny a postupně si ukousne sousto mimo jeho kompetenci, do kterého zabředá čím dál víc, až už pak není návratu.Bavil jsem se, vrhám se na druhý díl.

14.07.2022 4 z 5

Hejnické pastorále Hejnické pastorále Vlastimil Vondruška

Kruh se uzavřel a s prodejem Falknovské hutě končí i kronika rodu Heřmanů.Stejně jako tato tetralogie. Příjemně popsané osudy jednoho rodu napříč dobou.Přizpůsobování se novým časům, jak v životě, tak v obchodě a podnikání.Klidně bych četl ještě dál, ale Vilemína napsala KONEC.

06.04.2022 4 z 5

Katova dcera a král žebráků Katova dcera a král žebráků Oliver Pötzsch

Tak tohle byla jízda, opět skvělý příběh.
Tentokrát je kat falešně obviněn z vraždy své sestry a švagra, přičemž ho trápí démoni z válečné minulosti. Simon s Magdalenou utíkající před lynčujícím davem se ho z toho snaží vysekat.
Zápletka střídá zápletku.Nikdo neví komu se dá věřit a komu ne, důmyslné komploty a intriky na každém kroku, záhadný prášek a politika. Příběh promyšlen do detailů, opět jsem se bavil.A cestovní průvodce na konec.

26.03.2021 5 z 5

Katova dcera Katova dcera Oliver Pötzsch

Tak tohle mě opravdu bavilo.Mistr kat, jako Sherlock Holmes se svou dýmkou a medik Simon, jako jeho pomocník Watson.Jako jediní mají něco v hlavě a snaží se osvobodit neprávem vězněnou porodní bábu a přijít na kloub tajemným znamením a vraždám malých dětí.A tak potrestat pravé viníky.Zajimavý doslov autora vše jen pěkně shrne a uzavře.Už teď se těším na další díl.

13.03.2021 5 z 5

Hovory s T. G. M. Hovory s T. G. M. Karel Čapek

Jedním slovem - skvělé.
První část o Masarykově dětství, životě a tvorbě republiky byla nejzáživnejší.Tolik životní pravdy, moudrosti, nadhledu, víry v člověka a lásky na jednom místě je až k neuvěření.Druhá část už byla vážnější o rozborech náboženství a státu a až nadbytečně se vše rozebíralo a filozofovalo.V třetí části už přijdou na řadu hovory.Čapek zde naprosto brilantně vykreslí Masarykův charakter,povahu i pohyby, že cítíte jako by stál vedle vás.Masaryk je zde opravdovým vzorem politika, škoda že není prezidentem dodnes.
Nakonec bych doplnil výstižný citát Jana Amose Komenského, podle kterého se dle mého "náš Masaryk" řídil.

„Život činný je opravdový život. Zahálka je hrobem člověka zaživa. Co máš udělat, do toho se dej s chutí; co sám můžeš udělat, to nečekej od jiných a bez příčiny neodkládej s ničím. Když můžeš někomu pomoci, učiň to s největší radostí."

01.05.2020 5 z 5

Narrenturm Narrenturm Andrzej Sapkowski

V celku příjemné putování Reinmara z Bělavy zasazené do období husitských válek.Reynevan je vskutku naivní , tak trochu pošetilý a hlavně sukničkář, kterého ženy dostávají do neustálých průserů.Naštestí má všude dost přátel, kteří mu zachraňují zadek... Občas se objeví nějaké kouzlo nebo trocha magie.
Pozn: Uvádění kapitol mi celkem vyhovovalo.
Pokračuji druhým dílem.

02.12.2019 4 z 5

Takový švédský Forest Gump, nebo mix Švejka a Járy Cimrmana dohromady.Putovaní stoletého páprdy, který už nechce tvrdnout v důchoďáku a chce si ještě něco užít a vypít.Děj plyne v celku příjemně, najdou se i vtipné momenty.Je cítit bezstarostnost a pocit, že nikdy není na nic pozdě, když se chce.Vyplatí se počkat si na konec.

09.08.2019 3 z 5

Katova dcera a čaroděj Katova dcera a čaroděj Oliver Pötzsch

Tentokrát kat spolu s Magdalenou a Simonem rozkrývají podivné pikle mnichů, přičemž se většina příběhu točí okolo záhadného automatu symbolizující židovského Golema, respektive novodobějšího Frankensteina.Kat se snaží opět osvobodit svého přítele z minulosti, jež je křivě obviněn.Na konec již tradičně autorův komentář k oblasti, v které se příběh odehrává.

24.04.2021 4 z 5

My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Všechno plynule naváže na Medvědín.Město si žije dál ve své bublině se svými problémy a předsudky a vše se opět točí kolem hokeje a vzájemné rivality mezi dvěma kluby.O tom jak snadné je nenávidět a podléhat emocím davu, ale i o tom, že se v těžkých chvílích lidé dokáží spojit.

26.01.2021 3 z 5

Babička Babička Božena Němcová

Kdysi povinná četba, takže dříve spíš z donucení a to pak není ono.

25.09.2020 2 z 5

Sestřelen Sestřelen František Fajtl

Působivý příběh československého válečného hrdiny a letce RAF po jeho sestřelení ve Francii. Jeho následné putování přes Španělsko zpět do Anglie. Velké poznávání charakterů a povah lidí v období války. Vojenské přátelství, touha po svobodě a spravedlnosti. Čest jeho památce.

12.08.2020 4 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Nejdřív vás svým chováním Ove začne hned na prvních stránkách štvát, pak si na něj zvyknete a nakonec ho máte i rádi.Příběh o nerudném osamělém dědkovi a samorostovi, který si jede podle svých principů.A kterému do života vstupují lidé, kteří ho nenechají v klidu zemřít.Trochu jak švédská verze filmu Gran Torino s Clintem Eastwoodem.

03.04.2020 5 z 5

Zpěv drozda Zpěv drozda Walter Tevis

Kniha vzbuzující rozporuplné pocity, dle mého ji lze vnímat hned několika způsoby.Je na každém, jak to bude vnímat.Některé věci mi přišly zbytečně překombinované a myslím že se vyskytly i lehké faktické chyby. Nicméně příběh se čte dobře.Víra v člověka, touha po vědění, zbytečnost drog, varování před leností a vymýváním mozků.Ke konci bych jen asi doplnil citát Jana Amose Komenského - „S pomocí knih se mnozí stávají učenými i mimo školy. Bez knih nebývá učený nikdo ani ve škole.“

21.03.2020 3 z 5

Po nás ať přijde potopa Po nás ať přijde potopa František Gellner

Gellner je prostě srdcovka, už ani nevím kolikrát jsem tuto sbírku přečet.Co dál psát, vše již bylo řečeno.Skvost co člověku z duše mluví.A po nás ať přijde potopa.

24.02.2020 5 z 5

Katyně Katyně Pavel Kohout

Kniha měla zajímavý potenciál, ale ve finále mě vůbec nenadchla.Vysloveně mě štvalo autorovo netradiční používání přímé řeči.Zbytečný chaos.Hlavní hrdinka nesympatická blbka, která si v hlavě hraje dementní hry.Všichni jsou z ní paf ačkoliv působí jak retardovaná s nezájmem o nic, taková (mouchy snězte si mě). V knize jí nebylo ani věnováno tolik prostoru.Nebýt kniha psaná tak zbytečně složitě, hodnocení by bylo lepší...jinak pěkný komentář ( callahanh ).

11.02.2019 2 z 5

Záhada hlavolamu Záhada hlavolamu Jaroslav Foglar

Klasika, nádhera klukovství, netřeba dalšího komentáře.

29.12.2018 5 z 5

Na cestě Na cestě Jack Kerouac

Ze začátku jsem si říkal, že to bude parádní road příběh a i se tak kniha tvářila, ovšem všechno byla jedna velká nuda.Příběh chlapíka co věčně jen stopuje, pak chvíli někde je, chlastá, hledá práci a občas někoho někde ohne a v podstatě se nic neděje.A když ho to přestane bavit jede dál, aby se tam odehrávala další stejná nuda.... bohužel jsem nedočetl do konce. Možná to musím nechat ještě uzrát, ale bude to přemáhání.

15.12.2018 1 z 5

Asfalt Asfalt Štěpán Kopřiva

Hororové žánry nejsou můj šálek čaje a tak jsem ani moc neočekával, po přečtení asi 80 stránek jsem myslel, že knihu i odložím.Chvilí trvalo, než jsem vstřebal oč vůbec jde a ponořil se do ní.Setrval jsem a pak se rozjela jízda.Kuffenbachovo komando, industriální peklo, krev a úchylnosti, démoni, prostě totální nářez.Vřele mohu doporučit, bavil jsem se.Tohle dílo zfilmovat by byl oříšek.

22.09.2018 5 z 5

Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

Míša, aniž by si to uvědomovala, je tak trochu labilní, celkově nevyrovná, nevyzrálá a vnitřně sobecká, ještě dřív, než jí do spárů chytne démon alkohol.Ze začátku mi byla dost protivná a ke konci se to o moc víc nezlepšilo.Je poznamenaná vztahem-nevztahem se svým otcem, v kterém neměla mužský vzor.Pak i rozhodnutím o ukončení těhotenství.Nicméně i přes spoustu životních nástrah vyjde nakonec z celé situace silnější.A pokud její kniha někomu pomůže, jedině dobře.Celkově si myslím, že text osloví spíše ženské publikum.Film jsem zatím neviděl, ale nevylučuji shlédnutí skrze porovnání.

19.12.2024 3 z 5

Ve službách mocných Ve službách mocných František Niedl

Wolfram harcuje s Čeňkem po kraji a plní příkazy krále Jana.Beneš vystupuje z Rožmberkových služeb a začíná si na Vřesově stavět hrádek.A Hans Křivák stále škodí.

24.09.2024 4 z 5