SSTknihy komentáře u knih
Propojený řetězec vzpomínek na skutečné události, dotvořené autorovou představivostí. Ve třech povídkách se hlavní hrdina vrací do doby, kdy mu bylo dvacet, deset a třináct let. Vrací se na stejné místo a ke třem okamžikům, kdy smrt zasáhla nějakým způsobem do jeho života. Celou knihou se nese myšlenka hledání vlastní cesty k úniku před něčím nesnesitelným.
Od klasických Styronových románů se tyhle povídky dost liší nejen rozsahem, ale i stylem.
Přiznejme si to, Becky je jednoduše na zabití. A je jedno, jestli nakupuje před svatbou, po svatbě, do kočárku, se sestrou nebo kamarádkou. Jenže na druhé straně je na ní něco, čím si vás prostě získá a ve finále se přistihnete, že jí držíte palce, protože vás ty její eskapády jednoduše baví.
Síla autorova vyprávění spočívá v poetičnosti, krásném jazyce a v hluboké znalosti lidské duše. Příběh hodináře Victora poukazuje na skutečnost, že ne všechno zlé přebolí, že ani čas nezahojí všechny rány a paměť je hluboká jako černá studna. Nebyl by to ale Fischl, kdyby nakonec své postavě i čtenářům nenabídl naději a důvod žít dál, navzdory prožitým hrůzám.
Výhodou knih Marie Poledňákové je to, že i když jde většinou o knižní zpracování filmové předlohy, vždycky je tam něco málo navíc. Jsou trochu méně komediální a o kousek víc vám poodhalí povahy a myšlenkové pochody jednotlivých postav. Ale zároveň si při čtení vybavujete konkrétní herce a scény, takže celkový dojem je barvitější. Tak je to i u téhle knihy. Vůbec nevadilo, že jsem věděla, co se stane. Čtení to bylo příjemné, zábavné a s radostí jsem si ten manželský čtyřúhelník vychutnala znovu.
Skvěle zpracovaný životopis královny Viktorie. Velmi čtivý portrét charizmatické panovnice, která si cestu ke své "nesmrtelnosti" musela vydobýt pěkně krok za krokem navzdory všem obtížím a překážkám. Kniha přináší nejen portrét samotné panovnice, ale celé viktoriánské éry.
Záhada zamčeného pokoje na palubě letadla a šedé buňky mozkové páně Poirota ve své vrcholné formě. I ten sebemenší detail je důležitý, zvlášť, když je falešných stop více než dost. Ale pozor, i když jste přesvědčeni, že na sto procent víte, co jste viděli, neznamená to ještě, že to tak opravdu bylo. Takže – připoutejte se, odlétáme :-)
Provokovat Hercula Poirota tím, že zpochybníte jeho genialitu a schopnost vyřešit i ty největší záhady se prostě nevyplácí. Jakmile zapojí šedé buňky mozkové, nevyzraje na něj žádný zločinec. A že nám paní Agatha tentokrát předkládá případ nanejvýš rafinovaný! Vraždit podle abecedy – no, člověk si oddychne, že se jeho jméno nachází až na jejím samém konci :-)
Hodně zajímavý soubor povídek z pera různých japonských autorů. Kriminální příběhy, trochu horrorové, hodně tajemné, někdy s nádechem nadpřirozena, jindy černého humoru a s nečekaným koncem. Mísí se tu rozličné motivy, žánry i přístupy. Pokud máte rádi japonskou literaturu, pak právě tenhle přístup se vám bude líbit.
Dokončený portrét, který bohužel zůstal hodně NEdokončený. Ne zrovna úspěšná snaha o proniknutí do tvůrčí mysli autorky, místy rozporuplná fakta o vzniku jednotlivých příběhů a postav, to vše napsáno celkem nezáživným jazykem. Ta třetí hvězda je spíš za technické provedení než za umělecký dojem.
Kdo nevyje s námi, vyje proti nám... Gunnar Huttunen je obyčejný chlápek s trochu záhadnou minulostí a poněkud podivnými zvyky, ale jinak je docela v pohodě. Dokud nenarazí na omezenost, strach z neznáma a neochotu společnosti přijmout cokoliv odlišného. Čemu nerozumíme, z toho raději uděláme zlo, které je třeba potlačit nebo ještě lépe zlikvidovat. Tenhle přístup pak zcela zákonitě vede k dalším a dalším nedorozuměním a dramatickým střetům, a nakonec i k překvapivému konci.
Kdyby tohle byla moje první knížka od Paasilinniho, hodnocení by bylo určitě vyšší. Ale já prostě miluju ty jeho příběhy, prodchnuté typickým melancholicko-černým humorem jako Autobus sebevrahů, Stará dáma vaří jed nebo Zajícův rok.
Když se z nečekaného dědictví vyklube obrovská slonice jménem Růženka, navíc se sklonem k alkoholismu, je jasné že je zaděláno na pořádný průšvih a také celou řadu veselých, komických a často absurdních situací. Tihle dva budou muset urazit pořádný kus cesty, než přijdou na to, co od života, i jeden od druhého doopravdy chtějí. Roztomilá road movie vylíčená autorovým typicky laskavým humorem.
Myslela jsem, že to bude jen takové nenáročné letní čtení, ale překvapivě mě tenhle příběh zavedl i k zamyšlení. Zamyšlení nad tím, jak intenzivně má jít člověk za svými sny, jak moc má poslouchat své potřeby a jak moc se má přizpůsobovat ostatním, zvlášť, když jsou jimi naši nejbližší. Rozhodnutí mezi tím, co je pro mě dobré a tím, co si ostatní myslí, že je pro mě dobré může být někdy zatraceně těžké.
Někdo si může říct, že hlavní hrdinka je v podstatě jen rozmazlená, sobecká slečinka, kterou pálí dobré bydlo. Ale ti, kdo někdy sdíleli podobnou vášeň pro nějakou činnost ji možná pochopí a porozumí víc.
P. S. Mimochodem, myslím, že když se v příběhu vyskytují identická dvojčata, mělo by to mít nějaký smysl. Třeba autorka napíše pokračování, kde si s tímhle námětem prohraje lépe. Představit si to umím!
Příběh z poválečného období, odehrávající se těsně po osvobození koncentračního tábora. Chaotická doba, kdy všechno bylo možné, včetně velkých plánů a snů. Příběh tří přeživších židů, přesvědčených, že mají nárok na nový spokojený život, i za cenu překročení hranice zákona. V současné záplavě knih s válečnou a židovskou tematikou je tenhle román něco trochu jiného a stojí za přečtení.
Tentokrát to není chlapec v pruhovaném pyžamu, ani na vrcholu hory, ale chlapec v domě, ve kterém straší. Děsivé setkání s nadpřirozenem nicméně čtenář nahlíží pohledem mladičké učitelky - guvernantky, která se v tajemném domě ocitne v podstatě náhodou, ale navzdory situaci se vší té hrůze postaví s neochvějným odhodlání.
Musím ocenit styl, který natolik připomíná klasické romány 19. století, že jsem se několikrát musela ujistit, že se jedná o dílo soudobé. Začátek je nicméně poněkud zdlouhavý, a i když už čtenář dávno tuší, co přijde, trvá skoro polovinu knihy, než děj nabere patřičné tempo. Naopak v závěru se autor dostatečně akčně vydováděl a nejednou jsem si říkala, že tohle by asi lépe fungovalo na filmovém plátně. Včetně závěrečné "lekačky".
Překvapivě víc, než ta duchařina mě bavily postřehy o životě žen v 2. polovině 19. století, jejich podřazenost mužům, zažité představy o jejich křehké duši a sklonech k hysterii. Skoro bych řekla, že se kniha mohla jmenovat Guvernantka.
Velmi čtivá kniha, která vás provede letem světem životem oblíbené herečky. Od dětských krůčků, po studia, první divadelní angažmá, setkání s filmem i televizí, až po vzpomínky na herecké partnery, režiséry a další kolegy. Nezapomíná ani na svá manželství, dceru, rodiče i dramatická setkání se státní mocenskou zvůlí. Vzpomínky jsou to úsměvné i dojemné, upřímné i milosrdně zastřené nánosem času.
Těch pár stránek přečtěte jako nic, takže si skoro ani nestačíte všimnout, že toho hodně chybí, že se nedozvíte prakticky nic o nejslavnějších filmech, že se o některých lidech vůbec nemluví, a naopak některé události jsou rozebírány až příliš detailně. Jiřina Bohdalová si celý život pečlivě chránila své soukromí a nehodlá na tom nic měnit ani touto knihou.
Skvěle napsaná biografie člověka, který byl zpěvákem, básníkem, buřičem i delikventem, extravagantním dobrodruhem i přemýšlivým filozofem. Prosvištěl svým krátkým životem jako oslnivá kometa a zanechal po sobě zářivou stopu v podobě úžasné hudby, textů a legendy, která neumírá. Kniha vás bude bavit i v případě, že jste o The Doors a Jimovi Morrisonovi dosud neslyšeli.
Tenhle typ detektivek mám od Agathy Christie hodně ráda. Líbí se mi to pomalé rozplétání minulosti, vzpomínky rozostřené časem a subjektivitou vypravěče. Drobné odlišnosti, které možná způsobil čas, ale možná to byl jen vrahův záměr. A potom jednotlivé střípky zapadnou na správné místo, to nepodstatné se vyloučí a na povrch vyplave pravda o tom, zda "zabila její matka jejího otce, nebo to byl otec, kdo zavraždil matku"...
Co může být zajímavější než příběh, o kterém máte určitou představu, kam se bude vyvíjet a on se vám někde v první třetině otočí o 180 stupňů a pak ještě jednou, takže vás přiková napětím do židle a přinutí vás hltat každou další stránku v očekávání, co že ještě přijde a jak to celé skončí! Skvěle napsané, tajemné, mysteriózní, až lehce děsivé drama a zároveň citlivá sonda do života současné společnosti, odhalení křehkosti lidské duše a odvěký boj dobra a zla. A mimochodem, dávejte si pozor na to, co si přejete. Mohlo by se vám to splnit!
Životní osudy krásné Jane Burdenové, dívky z nuzných poměrů, která se cílevědomě vydala na cestu za lepším životem, pro který ale musela mnohé obětovat, včetně své životní lásky. Milostný trojúhelník, odehrávající se v uměleckém světě plném excentrických malířů, básníků, krásných modelek, romantických vyznaní, skandálů a laudánového opojení. To vše v konvencemi svázaném viktoriánském čase.
Příběh vycházející ze skutečných osudů byl pro mě zajímavý především proto, že jsem o Prerafaelitech doteď nic moc nevěděla (přestože Millaisova Ofélie patří k mým oblíbeným obrazům). Autorka jako obyčejně v doslovu doplňuje další informace a vysvětluje souvislosti. Dokázala bych si nicméně představit mnohem obsáhlejší a propracovaněji zpracování.
Po knize jsem sáhla kdysi na dovolené v podstatě z nouze a nedostatku jiného čtiva. Jde ale celkem o slušnou detektivku odehrávající se v ulicích válečného Londýna. Začíná to mrtvou dívkou v cizí posteli, ale brzy se k tomu přimotají lahve vzácného vína a rafinované rozkrádání vzácných uměleckých předmětů, které místo bezpečného úkrytu skončily bůhví kde.