Terezka_U Terezka_U komentáře u knih

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Velmi silný příběh, ze které ho mrazí. I to je ale část historie, na kterou bychom neměli zapomínat. Díky knížce jsem i lépe poznala Brno, ve kterém už několik let žiji.

Daisy Jones & The Six Daisy Jones & The Six Taylor Jenkins Reid

Zaujal mě nápad s vyprávěním členy kapely. Bohužel si ale myslím, že to mohlo být pojato mnohem víc hravě (úryvky z článků v novinách, "dobové" rozhovory, vyprávění fanoušků, ...). Nad tím, jak na sebe mohou postavy reagovat a doplňovat části příběhu, když vypráví každý zvlášť, se raději moc pozastavovat nebudu. Co mě ale velmi vadilo bylo to, že se nijak neměnil vyprávěcí styl podle toho, jaká postava zrovna mluví. Nebyla zde žádná snaha o diferenciaci postav. Je možné, že to bylo jen špatným překladem, to ale bohužel nemohu posoudit. Ani děj to poté moc nezachránil. Za mě bohužel velké zklamání.

14.11.2022 2 z 5

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Jak já tuhle knížku miluju! Je to jedna z těch knížek, kterou si můžete přečíst v jakémkoliv věku a vždy pro Vás bude znamenat něco jiného.

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Moje první knížka od Kundery a určitě ne poslední. Líbí se mi, jak každá drobnost má v knížce nějaký význam. Nic zde není napsané jen tak. Vždy se to pak v nějakou nečekanou chvíli vynoří a vy jen zažijete ten krásný "aha" moment. Nádherné dílo.

Děti nade vše Děti nade vše Delphine de Vigan

Autorka hned v počátku nasadila výborné tempo, které se jí dařilo držet do dvou třetin knížky. Konec už byl bohužel o něco slabší a na můj vkus až moc přeplněný klišé. Cílem bylo nejspíše vyvolat strach z budoucnosti (nebo spíše přítomnosti), ve které rodiče vydělávají na úkor svých dětí. Obava se mi ale zdá trochu zbytečná a možná to v tomto podání vyvolává větší paniku, než jaká je potřeba.

14.11.2022 3 z 5

Rodinné povídky Rodinné povídky * antologie

Začátek byl velmi slibný, konec už trošku pokulhával. Četlo se to ale velmi dobře.

14.11.2022 3 z 5

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Chápu, že tato knížka nesedne všem. Vařím, že i já bych s ní měla problém, pokud bych ji četla v jiném bodě svého života. Dostala se mi ale do rukou přesně v tu chvíli, kdy jsem ji nejvíc potřebovala. Sama v sobě jsem řešila otázky kariéry a mé životní cesty, byla jsem na rozcestí a tato knížka dokázala dát tvar zmatku, který jsem měla v hlavě.

Prsa a vajíčka Prsa a vajíčka Mieko Kawakami

Prsa a vajíčka jsou knížka ve které se vlastně téměř nic nestane. Děj by se dal shrnout do pár krátkých vět. Přesto, nebo možná díky tomu, má v sobě obrovskou hloubku, která mě nepřestávala udivovat. Autorka dokázala naservírovat mnoho různých pohledů na otázku rodičovství, sexuální identity a ženství. Pokud jsou to témata, nad kterými někdy přemýšlíte, určitě vás kniha nezklame.

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Na základě recenzí jsem čekala víc. Kniha má velký potenciál, bohužel ho podle mě ale vůbec nedokázala naplnit. Klouzala po povrchu, žádnou myšlenku nedokázala rozvinout a prohloubit.

13.11.2022 3 z 5

Křídla vážky Křídla vážky Michaela Dopitová

Výborná kniha. Není to žánr, který bych běžně četla, ale takhle kniha mě velmi mile překvapila. Na rozdíl od jiným romantických knížek nebylo až do poslední stránky jasné, jak to dopadne. Doufám, že se dočkáme i dalších knížek od autorky.

13.11.2022 4 z 5

Utopia Avenue Utopia Avenue David Mitchell

Moc nerozumím tomu vysokému hodnocení. Michella mám ráda a četla jsem od něho téměř vše. Tohle ale bylo něco strašného. Naprosto ploché postavy, zbytečné dialogy, nikam nesměřující děj a ještě si to vše můžete užít na 600 stránkách čistého utrpení. Tu jednu hvězdičku dávám jen ze slušnosti vůči autorovi a za pěknou obálku. Tohle byl podle mě obrovský přešlap.

24.06.2022 1 z 5