TERRORDROME
![Hvězda-01 Hvězda-01](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21674/hvezda-21674.jpg?v=1246299541)
Fabián ani v tomto prípade nesklamal a jeho cyberpunková detektívka šliape v rytme elektrického tanga. Hrdina bez pamäti získa kšeft od hnusného multiboháča a celé to smrdí ako týždeň stará ryba v ponožke mŕtveho bezdomovca. Všetko otrepané námety, ale bavia spoľahlivo keď cynický drsňák šmejdí po ľúbezne opísaných rozpadávajúcich sa zákutiach plných feťákov budúcnosti, plus nejaký ten jasnozrivý mutant ako upomienka na Total Recall a experimentálny terminátorský zabiják ktorý presne podľa pravidiel sci-fi pomaličky plánuje odtrhnúť sa z reťaze. Pátranie následne preskakuje z jednej hnusnej planéty na ešte hnusnejšie a jediné čo možno trochu kazí celkový dojem je opäť ona neoriginalita čo sa týka odhalenia problému s miliardárskou dcérkou. Takže je to za štyri. P.S. len tak na okraj, ako Slovákovi mi príde komické keď zbrane pri streľbe vydávajú zvuk "trrrt".
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![2001: Vesmírná odysea 2001: Vesmírná odysea](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/1760/vesmirna-odysea-1760.jpg?v=1247639766)
Ak porovnávam s filmom, tak tá prvá časť s opoľudmi mi v knihe prišla slabšia, lebo zatiaľ čo vo filme vidíme toho opičiaka ako pod záhadným vplyvom monolitu a za zvukov duniacej "tadáááá" hudby mláti tou kosťou, v knihe Clark opisuje ako si monolit opičákov preskenuje a potom im vštepuje novátorské myšlienky, čo bolo moc polopatistické. Druhý dielik mozaiky s cestou na mesiac je zas vlastne iba technický popis letu ( pobavil ma suchý zips na topánkach stewardky ) zakončený jedným mrknutím na MAT1 a potom už nasleduje hlavný a najlepší bod programu, teda cesta Discovery k Saturnu a súboj so "šialeným počítačom". Finále v surrealistickom móde kde zostávajúci hrdina zažije haluškoidný prelet galaxiou a zmení sa na hviezdne dieťa oplývalo veľmi plastickými a živými popismi, takže sa mi to v hlave krásne vizualizovalo a to musím extra oceniť. Takže nakoniec za štyri.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mega hustej nářez Mega hustej nářez](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154254/mega-hustej-narez-yjX-154254.jpg?v=1523191256)
Takže Bratstvo Krvi dospelo do fázy Mega, aj keď je to väčšinu času stále to isté čo predtým, akurát že sa konečne začne rysovať plán ako vyduriť emzáckych žltokožcov z tejto planéty. Ratatata-bum-prásk-sek a hromady mletého mäsa, asi toľko k deju. Prekvapivo plán nestál za nič lebo ani vesmírnym konským hlavám sa nedá veriť a tak si Jan Bezzemek užije extra vypečenú mučiarenskú pasáž, ktorá už začínala byt fakt hustá. No a prepálené, zbesilo besniace besnenie pri kynožení kybernautického osadenstva bojových lodí už sa naozaj blíži k bodu Mega, do ktorého sa nakoniec definitívne prehupne počas atómovej opekačky upírov a konečného zúčtovania s hnusákom Fredom. ... a Kulhánek sa obracia v zásuvke písacieho stola.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kat Kat](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60133/cesta-krve-iii-kat-60133.jpg?v=1343734701)
Kulhánek už sa do cieľa nedokulhal a tak sa niekto Moudrý musel podujať dokončiť Cestu Krve. Plameňmi ošľahaný hrdina Maxmilián si zoženie dokonalú nožnú protézu, vyleští svoj inteligentný supertank a pustí sa do konečného súboja s hnusáckymi emzákmi. Milovníkom logiky a realizmu z toho vybuchnú hlavy, ale toto je proste explozívny brak kde jeden pomstychtivý pako z rozdvojenou osobnosťou nájde raketoplán, jeho šialený palubný počítač nahackuje celú galaxiu a spolu zlikvidujú dve bojujúce mimozemské rasy... a nakoniec len svojim ukrutným pohľadom zničí vesmírneho boha! To už bolo asi trochu moc, ale rozhodne to bola zbesilá jazda skrz stovky rozstrieľaných a roztrhaných zelenokrvných ufošmejdov. Pán Moudrý dokonca prekonáva Kulhánka v humore a hláškach ktorými je príbeh prešpikovaný, trebárs scéna kde sa Maxmilián prisadruje ku kobercu. Plný počet ale nedám, predsa len to bol značne prehnaný nezmysel s nesmrteľným supešťastlivým hrdinom, všemocným počítačom a tupými ufónmi.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Cynik Cynik](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/1064/cynik-slF-1064.jpg?v=1506028134)
Po prečítaní Cynika je viac viditeľné že predchádzajúci Dobrák bolo dosť pubertálne dielko s jasne svietiacimi chybami. Pokračovanie je vo vyprávaní omnoho kompaktnejšie a doťahuje akčný brak na vyššiu úroveň. Pravda, Maxmilián a jeho supertank Saladin to na africkej misii schytávajú tak strašne že snáď tretina knihy bola vlastne detailným popisovaním všetkých zranení, popálenín a amputácií ( hrdina si musí odrezať nohu v členku a tanku zas ufiknúť kus kanónu ) ktoré obaja absolvujú. Došlo to až tak ďaleko že sa tank váľal opustený uprostred púšte v jame plnej šrotu a Maxmilián po wellness pobyte v plesnivej kadibúdke a nasadení mentálnej čelenky robil otroka hnusným posluhovačom emzákov. V tomto diely sa totiž až na dvoch náhodných upírov bojuje výhradne proti ľudským beštiám. Hrdina a jeho najlepší kovový priateľ na ôsmich kolesách sa každou ďalšou stránkou menia na stále väčšie trosky, ale to im nezabráni vziať plne vyzbrojenú nepriateľskú pevnosť útokom na rozheganom podvozku a drevenou protézou na plyne. Helter skelter scéna s africkým mega superkillerom a atómovým výbuchom bola vážne orgastická a následné sekerové besnenie prinieslo potrebnú satisfakciu. Zožral som tú knihu na jeden záťah a teraz už len uvidíme čo bude v treťom pirátskom pokračovaní, ktoré už nepísal kulhánek.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Soudné sestry Soudné sestry](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457/zemeplocha-soudne-sestry-457.jpg?v=1237202447)
Po helter skelter Mrakoplašovi zasa niečo pokojnejšie s čarodejnicami. Ku kvázi všetkovediacej ráznej ochechuli Zlopočasnej sa pridala veselá starenka Oggová s miliónovým príbuzenstvom a romantická duša Magráta zakladajúca si na používaní čo najokázalejších okultných pomôcok a sklamaná keď zistí že trebárs démon sa dá vyvolať len s pomocou starého suda, mydla a kefy. Táto trojica okrem usporadúvania rádoby sabatov bude teraz musieť dosadiť na trón syna zavraždeného kráľa, toho času núteného strašiť na hrade ako duch. Humor našťastie neodpadáva a čarodejnícke trio dokáže okúzliť scénkami ako pokus o mučenie starenky Oggovej, alebo iný pokus o zatknutie Bábi Zlopočasnej, lenže obe sú nebezpečne nad vecou takže si môže každý vylízať oko. Dokonca je tu aj krčmová bitka v Morporku s ultra brutálnym orangutaním knihovníkom. Záver mi prišiel zasa tak trochu narýchlo vykysnutý a asi aj trošku zmätený, ale to ako paranoidnému kráľovrahovi konečne definitívne prdlo v gebuli stálo za to.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Magický prazdroj Magický prazdroj](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456/zemeplocha-magicky-prazdroj-456.jpg?v=1237202318)
Takže ak ôsmy syn ôsmeho syna je mág, tak ôsmy syn toho mága je supermág, čo je asi ten dôvod pre celibát mágov. Taký supermág je hotové nešťastie, zvlášť ak je vedený pomstychtivým duchom otca v jeho čarodejnej palici. Jediný kto sa môže takejto hrozbe postaviť je antimagický unikát Mrakoplaš, pretože je to taký hňup že sú ma neho všetci krátky. Pravda, vo chvíli keď mu z izby zdrhne matrac, vezme nohy za uši pre istotu aj on, ale nechcenému konaniu hrdinských skutkov zasa raz neunikne. Magický Prazdroj je klasicky zbrklá Mrakoplašovka, akurát situácie nie sú tak moc bizarné a hrdinovia väčšinou po ceste narážajú na rôznych pirátov a vagabundov miesto mytologických chobotín. Teda okrem tej psychotickej nohatej truhly ktorá si prejde krízou osobnosti, vychľastá more alkoholu a na ceste späť vykynoží populáciu krokodílov a baziliškov. Tradične sa podarili aj vedľajšie postavy, dcéra barbara Cohena Conina a vychrtnutý barbar začiatočník Nijel vrhajúci sa na nepriateľov s pokrikom "keby ste dovolili". Akurát som mal pocit že tá vojna mágov, supermágov a celá "akokalypsa" s ožratými jazdcami opäť tak trochu padla za obeť Terryho sklonu zrazu uhnúť z nastavenej cesty k rýchlemu a jednoduchému riešeniu. Ale Mrakoplaš vyzbrojený proti supermágovi tehlou v ponožke bol geniálny a ten záver sa k nemu hodil. Za mňa dobré.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Lehké fantastično Lehké fantastično](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453/lehke-fantasticno-Pwz-453.jpeg?v=1606684117)
Veľmi podobné predchádzajúcej farbe Kúziel, na ktoré ostatne priamo nadväzuje. Neschopný mág Mrakoplaš musí prežiť aj pád z okraja zemeplochy, lebo je vyvolený ( to slovo neznášam od čias prvého Matrixu ) a bez neho by sa asi zemeplacka definitívne zrolovala. Takže spolu s Dvojkvietkom a truhlicou-monštrom ďalej putujú a zabŕdajú do kdečoho vrátane perníkovej chalúpky, lietajúceho balvanu, miznúceho obchodu, úst kamenného trola a stonehenge ako počítač na prd. Ultra vysoká kadencia vtipov, hlášok a narážok sa zdá byť miestami až prehnaná, mne sa do mozgu vypálilo hlavne Mrakoplašovo konštatovanie že narodiť sa v sedle sa mu zdá byť gynekologicky nemožné. Okrem toho pribudne ďalšia bizarná postavička prestarnutého a bezzubého ( až do chvíle než si dá vyrobiť diamantovú protézu ) barbara Cohena, ktorý je stále smrtiaci pokiaľ mu práve nerupnú kríže. Jeden bod dávam dole za finále ktoré sa mi zdalo oproti zbytku knihy akosi nepatrične vážne a strácalo tým na údernosti. Nuž , Mrakoplaš si asi fakt musel vykričať svoju celoživotnú frustráciu vo výbuchu šialeného hrdinstva. Ideme ďalej.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Minority Report a jiné povídky Minority Report a jiné povídky](https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/8171/minority-report-a-jine-povidky-5VB-8171.jpg?v=1596183860)
Všetky poviedky som komentoval zvlášť, takže len stručné zhrnutie - dojem je značne roztrieštený. Dick vždy rozohrá nejaký pozoruhodný nápad, len aby ho napokon nejak odsekol či rovno zabil pointou ktorá býva niekedy až smiešna a to sa ťahalo takmer všetkými poviedkami. A musím konštatovať, že čo sa týka filmových adaptácií, tie nad predlohami často vyhrávajú. Nedám sa ale odradiť, jazda pokračuje...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Temná věž Temná věž](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276/temna-vez-F2D-276.jpg?v=1636052988)
Na poslednom diely Temnej veže sa mi najviac páčilo že bol posledný. Sériu som si ako celok moc neobľúbil, vrchol dosahovala v druhej a tretej knihe kde mal king ešte nejaké nápady, u ďalších štyroch bol úspech ak sa dej aspoň hýbal dopredu a aj vtedy to bolo hlavne o prepájaní všetkého so všetkým. Sedmička začína fajn túrovaním, prestrelkami s kreatúrami a pôrodom diabolského pavúkodecka, čo je pekné. Neskôr sa to začne mrviť, mutanti jedia šušne a hrdinovia jeden po druhom umierajú útrpne klišovitým spôsobom keď sa hádžu pod auto aby zachránili Stephena Kinga, ktorý tu sám seba opisuje takmer ako dementa. No a muž v čiernom Walter sa znovu objavuje na scéne so stupídnou historkou o tom ako manipuloval celým putovaním k Veži a je taktiež expresne odprataný, podobne ako svojho času Tikyták v jeho idiotskom comebacku. Záporáci v tejto sérii vždy skapíňali veľmi rýchlo a jednoducho. Jasné, stavil by som 25 centov že to všetko robí King úmyselne a premyslene, ale to nijako neznamená že sa mi to musí páčiť. Vo finále sa dočkáme ešte stretnutia s blbým emocucom Dandelom, wtf odchodu Susannah ( to ako postavy furt niečo vedia, ale nevedia ako to vedia len to cítia ma serie naprieč celou sériou ) a rádoby súboja so Santa Clausom čo miesto "Ho-Ho-Ho" kričí "íííííííí". Cez niekoľko dielov sa tiahnuce cavyky okolo Mordreda taktiež vyústili vo veľké nič a tisíce strán ságy neviedli vlastne nikam, iba ak k mojej frustrácii. Inak záver naozaj dopadol tak ako musel, s tým sa asi naozaj nedalo nič robiť, ostatne sám King v doslove hovorí že ani jemu sa to nepáči. Pozliepaný chaos zvaný Temná veža je našťastie za mnou a ja po dlhých rokoch vyhlasujem že už s Kingom fakt končím.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Pustiny Pustiny](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271/pustiny-UTj-271.jpg?v=1583766581)
Tretí diel temnej veže pokračuje kvalitatívne na úrovni druhého, možno ešte o niečo lepšie. Tento diel je viac techno, dôležitú rolu hrajú trosky civilizácie a Roland začína strácať rozum kvôli existenciálnemu časovo-dimenzionálnemu paradoxu. Strašidelný dom transformer, nakazený medveď cyborg, súlož s neviditeľným démonom a tak vôbec, ale najlepšia je epizóda z "Falloutovského" mesta Lud plného odpadu a krajne pochybných existencií, to bola paráda. A takisto samozrejme stretnutie so šialeným inteligentným vlakom Blainom, ktorého zúfalo potrebujú prešťať. Parádna postapokalyptická jazda ktorá končí v najlepšom a núti pustiť sa do ďalšieho dielu, toto Kingovi vyšlo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Drtící ruka Drtící ruka](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21567/smrtici-ruka-21567.jpg?v=1246181109)
(SPOILER) Záver trieskovej trilógie je jedno z najnudnejších a najobkecanejších sci-fi a napriek tomu že sa to volá Drviaca Ruka, tak žiadny Old Shatterhand sa neukáže aby to zachránil. Munule sa skončilo s tým že ľudia odrezali trieskanom cestu do impéria, ale tí sa stále snažia preraziť blokádu. Než ale dôjde na samotnú zápletku, je treba pretrpieť polovicu knihy kde sa rieši čokoľvek od politiky cez počasie po kupovanie fajok. Autori skáču z témy na tému a všetko riešia skrz príšerné dialógy ktoré pôsobia ako by ich písal niekto s poruchou pozornosti. Nakoniec hrdinovia predsa len kopnú do vrtule, letia do trieskanského sektoru a... tam na nás čaká nálož toho istého, akurát sa rieši emzácka politika miesto ľudskej. Akonáhle prekročíme trieskanské hranice tak nám do ksichtu exploduje hromada rôznych frakcii, ich minulosť, vývoj a spory a to všetko v tom dokonale nudnom prevedení telefónneho zoznamu. Navyše z trieskanov sa od minula stali moslimovia, ich "gangy" majú mená ako Východoindická Spoločnosť či Krymský Tatári a samotný trieskania sa volajú Abduláh, Mustafa a Alibaba. V spojení s tým aké je to celé strašne a príšerne odkecané sa mi až pretáčali oči dozadu a hrozilo že vybuchnú v hlave. Pri finálovej naháňačke to začalo vyzerať takmer až zaujímavo, lebo sa niečo fyzicky dialo a nedalo vyriešiť dialógom, ale záver ide do stratena a miesto toho aby sme sa dozvedeli aké to celé malo následky tak riešime iba nejaký závet a ďalšie náhodné tlachanie. Prečítať túto knihu bola pre mňa väčšia hrôza než čokoľvek čo si kedy dokázal taký Lovecraft predstaviť.
![0.5 z 5 0.5 z 5](img/content/ratings/05.png)
![Exorcista – Souboj s ďáblem Exorcista – Souboj s ďáblem](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30453/exorcista-souboj-s-dablem-GZj-30453.jpg?v=1506439306)
U Exorcistu to vidím podobne ako pri Mechanickom Pomaranči. Ak ste videli film, kniha vám už nič nedá, lebo je to takmer úplne to isté a film má výhodu vo vizuále. V knihe každý logicky hľadá čosi naviac oproti filmu, ale tu nie je takmer nič a tie drobnosti čo sa predsa len objavia sú len stopové odchýlky ktoré vyprávaniu nič podstatné nepridajú. Trebárs v scéne pavúčej chôdze vo filme Regan len zbehne po schodoch a v knihe behá po miestnosti a olizuje ľuďom nohy. Taktiež je tu rozšírená linka s vyšetrovaním podozrivého Karla, ale to vlastne nikam nevedie, taktiež ako návšteva kardiológa pri záverečnom vyháňaní zlého ducha. No a ako bonus sú tu dialógy medzi otcom Karrasom a detektívom Kindermannom o satanistických kultoch, ktoré mi prišli vážne smiešne, niečo ako keď konšpirátori vyprávajú o starovekých mimozemšťanoch a berú každú zo zadku vytiahnutú povedačku za fakt. Knihu som prečítal počas dĺĺĺhej cesty autobusom a prišla mi proste len ako prepis filmu, aj keď za to samozrejme autor nemôže a má len smolu že film je slávnejší.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ocelová krysa Ocelová krysa](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28291/ocelova-krysa-hZU-28291.jpg?v=1552893189)
(SPOILER) Tak toto bolo ako na hojdačke, chvíľu hore, chvíľu dole. Keď na začiatku Jim diGriz, jeden z mála zločincov vo vesmíre údajne plnom poctivcov robí svoje podvody a následne uteká pred policajnou raziou, bavilo ma to. Keď je potom chytený a zverbovaný do špeciálnej jednotky začala to byť nuda. On proste povie ok, kdesi v archíve vyhrabe že niekde niekto stavia loď ktorú by nemal, prenasleduje piráta menom Pepe a mňa to vôbec nebaví. Následne ale rezignuje na funkciu a takto zbavený paragrafov zasa robí svoje podvodné hókusy pókusy v snahe dolapiť svoju ženskú vražednú verziu, čo je opäť zábavné. Síce je to všetko na hrane demencie a má vlastne viac šťastia než rozumu ( keďže má byť podľa vlastných slov chytrejší než všetci ostatný ) keď po svojom "zabití" uteká z márnice či predstiera šľachtica na nejakej buranskej planéte, ale keďže sa nejedná o práve vážnu literatúru, tak mi to závity netrhá. Taká nie príliš nápaditá Harrisonovská oddychovka ktorá nenadchne ani neuškodí.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hon na vetřelce Hon na vetřelce](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26632/hon-na-vetrelce-ISP-26632.png?v=1641057696)
(SPOILER) Splácanina ktorá má nejaké nápady, ale všetky sú hodené do záchodovej misy, spláchnuté a len sa nekontrolovateľne točia vo vodnom víre. Príbeh je o tom ako profesionálna zlodejka ( ktorá dokáže jednou ranou do tváre bodyguardovi rozdrviť mozog a zlomiť väz ) a smrteľne chorý zbankrotovaný vedátor plánujú vykradnúť vesmírnu loď s nákladom votreleckej kašičky. Ako posádku si z väznice vytiahnu bandu brutálnych kriminálnikov, ktorých potom majú na palube úplne bez dozoru, aj keď si vedátor vyrobí robotického votrelca čo neváha zabíjať. Plus android o ktorom sa neustále hovorí že nemá ľudské emócie, ale plán hrdinov vyložene počíta s tým že k nim bude prejavovať emócie. Celá táto banda teda letí na svoju pirátsku akciu, ku ktorej ale ani nedôjde, lebo miesto vykrádania lodi ich zláka vedľajšia misia vykradnúť kilometer vysoké votrelecké hniezdo. K tomu ešte nezmyselná vzbura kreténov, vládna konkurencia a celé sa to rozsypáva na neurčitú gebuzinu. Hrdinovia sú naviac stále viac nesympatickejší keď bez nejakých emócií obetujú každého kto sa im pripletie do cesty, vrátane psa čo sa náhodou dostal na loď a oni ho darujú kráľovnej votrelcov. Má to istú fatalistickú atmosféru keď to ide všetko od hrozného k horšiemu na ceste sebazničenia, ale koláž nikam nevedúcich motívov ktoré sa zjavujú a zanikajú bola hlavne únavná. Vzbura zločincov taktiež končí mimo záberu a v epilógu sa zrazu objaví jej vodca ktorý len pokrčí plecami že ho vraj pustili. No a o tom to je.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Probuzení bohů Probuzení bohů](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23452/probuzeni-bohu-5S7-23452.jpg?v=1651490242)
(SPOILER) Záver Timurovej trilógie je úplná blbosť. Dovolím si drzo tvrdiť, že autor nemal ani šajnu čo robí a kam to má celé dospieť, takže všetky tie veľké proroctvá sa rozpliznú na mračno prízračných prdov. On to väčšinu času dokáže obkecať tým, že tam šupne solídnych nových záporákov, ale tí tiež nemajú moc šancu, lebo každý diabolský plán je vždy zrazu utnutý nejakou "novou" zbraňou či posilou hrdinov a tak zloduchovia vždy len utrú ako Gargamel zo Šmolkov. Plus fajn potýčky s mäsožravými stromami a mačkoľuďmi. No a to hlavné, teda koniec sveta ktorý sa Safar pokúša odvrátiť je niečo vskutku zúfalé. Ak som to správne pochopil tak má celý svet mysticky uschnúť a byť zničený supervulkánom, lenže proti tomu evidentne stačí len v surrealistickej sekvencii zabiť záporáckeho nímanda a šesťrukú démonku, ktorá s tým celým má sotva niečo spoločné. A čo bolo ďalej... proste žili štastne až kým nepomreli, takže čau a páčko. Dokonca aj Safarov syn pripúšťa že vôbec nevie čo sa vlastne stalo, ale to je len úbohý pokus ako sa z toho autor snaží vylízať. A prečo sa to volá prebudenie bohov, keď sa žiadny bohovia vôbec neprebudia? Ja neviem, buď som úplne mimo, alebo je to volovina čo sa tvári že nie je. Kašlať na to.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![V Kordillerách V Kordillerách](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173632/v-kordillerach-173632.jpg?v=1377422295)
(SPOILER) Šetrná Ruka pokračuje v putovaní južnou Amerikou a udalosti prvého dielu necháva za sebou, takže je nám len v úvode mimochodom povedané že záporáci s ktorými sa Oldo toľko mordoval nakoniec skončili mimo obraz/stránku neslávne ako podvraťáci. Môžeme teda obrátiť list a v druhom diely zachraňovať náhodných indiánov, ktorí sú všetci úplne blbí ak sa s Old Chcimírhandom nekamarátia. Každopádne, tak ako minule aj tentoraz je tu okrem nemenného Mayovského štandardu aj pár solídnych okamihov kde Drvičhand nie je pánom situácie, ako trebárs zmätená nočná prestrelka kde záporák kĺže krovinami ako mastný had. Plus ma bavilo Šetrného šetrné čínske vodné mučenie. Väčšinou je to ale do písmena presne to isté čo vždy a Charley dopredu odhalí všetko o nepriateľoch a ich úmysloch, či už náhodou alebo ako špión a potom zmanipuluje ľudí, dianie, priestor aj čas aby sa riadili výhradne jeho plánmi, takže záporáci iba napochodujú v zástupe po troch do pasce a sú zavretí do pivnice. Samozrejme nechýba stretnutie s ďalšími udatnými a spravodlivými Nemcami medzi domorodcami, pretože svet je malý a novoprichádzajúci Nemci majú úplnou náhodou detailné informácie o konkrétnych Nemcoch ktoré vykúpia duše tých Nemcov čo utiekli z domova pod ťažbou viny. Náhodné náhody nad náhody náhod by mohol byť Mayov pseudonym. No a na záver snáď nájdeme aj ten poklad, keď už sa toľko riešia tie šnúrky Kipu slúžiace ako mapa, lenže mier a priateľstvo sú dôležitejšie než prekliate zlato a v tomto prípade to bolo podané dosť dobre aby mi to nakoniec vôbec nevadilo. Za to má Karl pol bodu k dobru.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Tříska v božím oku 1 - Džin v láhvi Tříska v božím oku 1 - Džin v láhvi](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21578/triska-v-bozim-oku-dzin-v-lahvi-21578.jpg?v=1246184271)
Takže je to prvé stretnutie tretieho druhu, akurát v tomto prípade sú ľudia tí čo disponujú medzihviezdnym pohonom, zatiaľ čo emzáci vysielajú do vesmíru plachetnicu. No a tak galaktické impérium zorganizuje výpravu s cieľom priniesť "Ítiom" bonboniéru za to že im omylom zabili veľvyslanca čo sa pechoril vesmírom viac než sto rokov. Celé to stojí na oťukávaní medzi ľuďmi a podivnými trojrukými "trieskanmi", čo sú tak trochu géniovia, tak trochu dementi a vo vzduchu stále visí za gule neistota že o čo im sakra ide. To sa nedozvieme, lebo aj keď je kniha celkovo dobrá, tak jej značne ubližuje príšerné rozdelenie na dve polovice, pričom tá prvá končí úplne nezmyselne. Takže zatiaľ OK, nič svetoborné, uvidíme či v ďalšom diely príde veľké BUM!
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Když bohové spali Když bohové spali](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23450/kdyz-bohove-spali-CHt-23450.jpg?v=1651490126)
(SPOILER) Zaujímavé fantasy, po svojom sa pohrávajúce s klasickými témami a prvkami žánru. Miesto tradičného veľkého proroctva je tu roztrieštená zmäť vízií niekoľkých osôb, na čele s našim hrdinom, mladým niktošom z hôr so sklonmi k čarodejníctvu. Invázia démonov spoza prekliatej púšte sa mieša s dobyvačnou výpravou tyranského kráľa, alias hrdinovho kamaráta z detstva a úkladmi chamtivých vládcov jedného mesta. Vybavený magickými znalosťami a pomocníkom v soške sa Safar Timura stáva vrchným mágom a radcom vládcu/kamaráta, pričom nie je jasné či a kto koho bude musieť zabiť. Až na tú jednu výnimku sú všetci záporáci totálne odporné jednorozmerné kreatúry ochotné nechať zožrať vlastnú rodinu keď sa im to hodí. Počúvať/čítať riťolezné pochlebovačsko-strategické dialógy medzi kráľom démonov a jeho synom bolo vlastne úžasné. Menej uspokojivé mi prišlo to že všetci tí zloduchovia vypiplaný k tomu aby sme ich čo najviac nenávideli nakoniec skončia tak nejak mimochodom a mimo záber čo neprináša požadovanú satisfakciu. Aj kvôli tomu to miestami pôsobí skratkovito. Každopádne veľká nejasná hrozba z vízií pokračuje, takže ideme na ďalší diel.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Caprona, země divů Caprona, země divů](https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91952/caprona-zeme-divu-91952.jpg?v=1318672965)
(SPOILER) Pellucidar bola variácia na Cestu do Stredu Zeme a Caprona zas na Stratený svet. Vlastne je to kompilácia troch príbehov. V tom prvom sa hrdina nedobrovoľne dostane na nemeckú ponorku a po nejakých peripetiách skončia všetci na ďalekých útesoch kde evolúcia roztáča kolesá kovbojským spôsobom. Dinosaury, pteropotvory a opičiaci v rôznom štádiu vývoja dávajú posádke zabrať a vyskakujú spoza každého kameňa. Hrdina v rýchlom slede všetko stráca a napokon ostáva sám čumieť do západu slnka. V druhej časti dostane chlapík odkaz vo fľaši že jeho starý kamarát trčí v stratenom svete a "fíííí", o pár dní je tam aj s hydroplánom. Aj tak však drbne sám do džungle a okrem strieľania šeliem a domorodcov sa snaží sám seba presvedčiť že predsa nemôže milovať nejakú barbarskú Squaw! Najviac ma ale bavil tretí príbeh o stratenej hliadke z prvého príbehu kde je hrdina zajatý nadradenými lietajúcimi pteroľuďmi a odvlečený do ich mesta, odkiaľ je treba zdrhnúť. Je to celé taká naivná dobrodružná báchorka ktorá sviští ako hovno potrubím. Zaujímavý je koncept že sa všetko na Caprone rodí z vajíčok vo vode a postupne evolvuje až po Homo sapiens, takže sexom splodený jedinci sú raritou. Nedáva to moc zmysel, ale určite viac ako to že dravci na caprone majú taký primitívny nervový systém že im po smrteľnom zásahu strelou chvíľu trvá než do mozgu dôjde informácia že sú mŕtvy a medtitím bojujú ďalej. A to platí nielen na dinopotvory, ale aj cicavce ako medvede. No a bonusom je že sa tu vyskytujú strojné pušky ako v Smrtonosnej pasci. Škoda len náhle rozprávkového Happyendu, melancholicky stratený záver prvej časti sa mi páčil viac.