tlllk | Komentáře u knih | Databáze knih

tlllk tlllk komentáře u knih

Můj strýček Oswald Můj strýček Oswald Roald Dahl

Takých 50 odtieňov niečoho od Fantociho. Myšlienka bola fajn, ale niečo nefungovalo, akoby to stimulovalo opačné časti mozgu. Niečo ako kondóm v podobe káčera Donalda.

28.01.2025 3 z 5

Fraktální šum Fraktální šum Christopher Paolini

Čakal som iný koniec, ale tu jazdu som si užíval...

23.01.2025 4.5 z 5

Podzim v zahradní restauraci Podzim v zahradní restauraci Jiří Šotola

Na prvého tajomníka Svazu čs. spisovatelů, to bolo dosť odvážne. Jednu vec som si uvedomil: ako rodičia sa snažíme dať tým deťom čo najlepšie vzdelanie a šancu na lepší život (profesor), a ako sa ten život dokáže aj tak sprasiť. Deti akurát začínajú robiť prijímačky na školy, tak na to musím myslieť.

21.01.2025 3.5 z 5

Trpaslíci Trpaslíci Markus Heitz

Trochu som s tým bojoval. Je to ten typ príbehu, kde sa musí najskôr všetko posra* , aby to nakoniec rozhodla náhoda. Chýbal mi tam nejaký postupný upskilling postáv, postavy neboli veľmi sympatické, chýbali vtipné hlášky aj moment prekvapenia. Taký priemer v tomto inak dosť nabitom žánri.

21.01.2025 3 z 5

Co se stalo Veronice Co se stalo Veronice Tereza Nováková

Mám rád veci zo života, kde nie je hromada krvi a intríg. Občas sa niečo po..., ale to k životu patrí a zaujímavé je, ako sa tomu postaviť alebo s tým žiť. Kniha ma celkom príjemne prekvapila.

Možno to bude tým novým vizuálom stránky, ale po prvýkrát som si všimol fotku autorky, ktorá ma prekvapila ešte viac ako celá kniha. Podľa nej by som to odhadol skôr na "Utrpenie svätého Gabriela" a nie na erotický román.

21.01.2025 4.5 z 5

Pokračování diplomacie Pokračování diplomacie Jan Kotouč

Hups. Tak v tej prvej časti som sa slušne naštval. Nielenže to neskončilo happy endom, ale ten záver mi prišiel strašne primitívny. Už tam chýbal len trójsky kôň alebo iná gýčová relikvia minulosti. Potom v tej druhej časti sa to celkom rozbehlo. Tak uvidím, autora som si celkom obľúbil, tak tomu dám ešte šancu.

30.12.2024 3 z 5

O čem víme prd: Průvodce neznámým vesmírem O čem víme prd: Průvodce neznámým vesmírem Jorge Cham

Aj o posmrtnom živote vieme PRD. Bola by v tom pekná symetria, keby sa ukázalo, že to má súvis s 95 %. Kniha je dobre napísaná a myslím, že dokáže osloviť aj laika. Veľa som od nej nečakal, ale nakoniec som sa dobre bavil.

30.12.2024 4.5 z 5

Alicina síť Alicina síť Kate Quinn

Tieto príbehy z vojny sú pre mňa ako kúpeľ v ľadovej vode. Občas si ju naordinujem, lebo verím, že mi pomáha nastavovať morálne hodnoty a dáva mi spätnú väzbu na moje aktuálne problémy. Ale pri väčšej dávke by som sa stratil pod hladinou depresie. Aj teraz ma to ťahá k nejakej uletenej oddychovke aby sa duša zotavila.

07.12.2024 5 z 5

Strnadův efekt Strnadův efekt Jan Kotouč

Po tejto knihe som si už autora pridal medzi obľúbených. Toto ma opäť bavilo – pointa, dej, sympatické postavy, správne hlášky... čo viac si priať? Teda až na tú slovenčinu pána Písařovica. Snaha sa cení, ale ak vám niekto povedal, že je to fajn, tak vás má veľmi ale veľmi rád.

07.12.2024 5 z 5

Meč a tomahawk Meč a tomahawk Miroslav Žamboch

Toto bola oddychovka, pri ktorej si mozog oddýchne a ešte vám ostane dosť priestoru na riadenie auta. Je to ako návšteva fastfoodu – pokiaľ nemáte 12, niet sa čím chváliť, ale zasa účel to splní. Len to nesmiete brať príliš často.

07.12.2024 3.5 z 5

Dobrý člověk ještě žije Dobrý člověk ještě žije Romain Rolland

Príbeh nemusí byť dlhý, aby zanechal dojem. Ten prístup k životu mi pripomenul G. G. Márqueza alebo ešte skôr J. Steinbecka, aj keď podľa veku pôjde skôr o jeho žiakov. Myslím, že Mr. Breugnon vonia ako môj dedko, tabakom a kyslým vínom, a keď ho pošlete do prdele, vráti sa opálený a s magnetkami. Takí ľudia sú korením života a jedného dňa, snáď keď zmúdriem a potlačím ješitnosť sa tým dokážem sám riadiť.

07.12.2024 4 z 5

Tetovaná konkubína Tetovaná konkubína Laura Joh Rowland

Myslím, že cieľovou skupinou malo byť ženské publikum, neskrumpovaný sexi samuraj a jeho manželka, ktorá bojuje za ženské práva, ignorujúc všetky tradície. Na stopy a dôkazy sa tu nehrá, iba na pocity a náhodu. Tento diel, viac ako iné, vsádza na sex, ale je to skôr ako prezentácia párenia primátov na prírodovedeckej fakulte.

25.11.2024 2 z 5

Program apokalypsy Program apokalypsy Vilma Kadlečková

A prečo nie? Pointa sa dala tušiť, no takéto ukončenie dáva priestor ďalšej sérii. Prišlo mi, že veľká časť tých vedľajších dejových línií nevyužila svoj potenciál a len tak vyšumela, ale i tak som si to celkom užil. No teraz viac ako kedykoľvek predtým som presvedčený, že príbehu by prospela redukčná diéta.

20.11.2024 4 z 5

Zakázané směry Zakázané směry Vilma Kadlečková

Ten ekosystém je vymyslený skutočne pekne a možno sa dožijem aj ďalších príbehov zasadených do tohto prostredia, podobne ako tomu bolo u Tolkiena či Asimova, možno aj od iných autorov. Ale príde mi, že v tomto prípade sa motáme v kruhu, stále sa vraciame k citom, ktoré už boli stokrát jasne popísané. Je to, ako by ste do kvalitného Cabernet Sauvignonu liali soap operu v podobe Coca-Coly. Skutočne tragické by bolo, keby jediným dôvodom bolo nahnať pár drobných za ďalšie knihy. Táto séria mala na to stať sa kultovým kúskom svetovej sci-fi, tak poďme na ten záver.

15.11.2024 4 z 5

Vrstva ticha Vrstva ticha Vilma Kadlečková

Trvalo mi takmer 10 rokov dostať sa sem, to prekoná už len GoT, ktorého sa asi nedožijem. Myšlienka abstraktnej sily plniacej priania sa už objavila v Solarise, ale páči sa mi, ako to autorka uchopila v tomto ekosystéme. Konečne začali dávať zmysel všetky tie nekonečné omáčky z predchádzajúcich dielov. Tak poďme pozrieť, ako to skončí...

11.11.2024 4 z 5

Dva strašliví vikingové Dva strašliví vikingové Francesca Simon

Knižka je určená pre malé deti nielen obsahom, ale aj formou – veľké písmená, množstvo citosloviec, veľa obrázkov, stránky ubiehajú ako nič. Podľa mňa trochu zaostáva morálna hodnota, ktorá ide na úkor prvoplánovej snahy zapáčiť sa deťom. Ak to plánujete čítať pred spaním, nie je to tá najlepšia voľba, ale ako prvá kniha pre druháka by to asi ušlo.

11.11.2024 3 z 5

Kdyby ze světa zmizely kočky Kdyby ze světa zmizely kočky Genki Kawamura

Nebyť výzvy, ku knihe by som sa asi nedostal, a to by bola škoda. Príbeh japonského Fausta má trochu prvoplánové posolstvo, ale je zabalený v správne šibnutej teriyaki omáčke s jemnou dávkou lysohlávok.

05.11.2024 4 z 5

Hlasy a hvězdy Hlasy a hvězdy Vilma Kadlečková

Takže tých 9 mesiacov nebolo vlastne až tak zlých. Hurá, máme zopakované, tak konečne môžem na nové diely...

03.11.2024

Vidění Vidění Vilma Kadlečková

Už to začína byť otravné, ale možno to bude tým, že to šúpem jednu za druhou. Na jednej strane som si uvedomil niektoré súvislosti, ktoré mi prvýkrát unikli, ale na druhej strane mi tí dvaja už riadne lezú na nervy.

01.11.2024

Sex začíná v kuchyni Sex začíná v kuchyni Kevin Leman

Priznávam, že ma najskôr zaujal ten názov; čakal som jemne pikantné poviedky. Ten úvod mi prišiel taký naivný, akoby mi prednášal o umývaní rúk a praní spodnej bielizne. Ale potom som sa začítal a našiel pár skutočne zaujímavých myšlienok.

Mimochodom, každá kolegyňa prejavila záujem o tú knihu pre svojho muža a vtedy som si uvedomil, čo mi tak vadí – tie príklady sú tak stereotypne šovinistické, ale potom som si uvedomil, že tá kniha vlastne vznikala pred 50 rokmi. Za ten čas sa niektoré veci stali samozrejmosťou, ale "možno" je stále čo zlepšovať....

01.11.2024 4 z 5