tlllk tlllk komentáře u knih

Páni severu Páni severu Bernard Cornwell

Konečne sa nám to začína rozplietať, hrdina konečne pochytil trochu tej zlomyseľnosti a začína svojich nepriateľov postupne likvidovať. Len jedna vec, trochu ma mätie, že aj taký Simon Scarrow sa odvoláva na historické pramene, no v jeho verzii majú Briti vojsko schopné postaviť sa légii, čo je 10 000 chlapov, zatiaľ čo tu, o 800 rokov neskôr, môže 200 kopijníkov rozhodnúť konflikt.

16.09.2024 5 z 5

Bledý jezdec Bledý jezdec Bernard Cornwell

Dej sa nám skomplikoval, v tejto časti autor dal väčší priestor intrigám a nepoctivým praktikám. Cirkev tu zjednodušili na slaboduchú organizáciu presadzujúcu iba vlastné záujmy a náš poctivý hlavný hrdina v tomto nepoctivom svete dostáva cez držku z každej strany. Tak šup-šup na ďalší diel.

16.09.2024 4 z 5

Poslední království Poslední království Bernard Cornwell

Kniha príjemne prekvapila, podobných kníh mám za sebou niekoľko, ale tentokrát to bola tá správna kombinácia postupného skill-ovania hlavnej postavy na pozadí historických postáv a udalostí. Autor skrz hlavného hrdinu dosť triezvo popisuje christianizáciu saského obyvateľstva na území dnešnej Veľkej Británie. Musím priznať, že som si musel zopakovať dejepis, aby mi došli niektoré súvislosti. Celkom sa teším na pokračovanie.

16.09.2024 5 z 5

Bivoj běsobijce Bivoj běsobijce Juraj Červenák

Chýbal mi tu vývoj postavy – okrem opasku je hlavná postava v podstate stále rovnaká, nenaberá skúsenosti ani schopnosti, takže po čase mi tie súboje prišli na jedno kopyto. Navyše, tí "naši" bohovia sa zatiaľ veľmi nepredviedli, ale aspoň sú naši...

08.09.2024 4 z 5

Bundori Bundori Laura Joh Rowland

Nemôžem si pomôcť, ale stále som si nevytvoril vzťah k hlavnému hrdinovi. Nesympatické prostredie plné pretvárky a podliezania a v ňom chudák bez priateľov a rodiny, ktorý má viac šťastia ako schopností. Potrebujem prestávku pred tretím dielom.

08.09.2024 3 z 5

Šinjú Šinjú Laura Joh Rowland

Mal som pocit ako v puberte, keď som počúval o milostných dobrodružstvách od kamaráta, ktorý to mal teoreticky zmáknuté, ale všetci sme vedeli, že ešte nezasunul... Na Japonsko je to proste príliš americké, na detektívku príliš predvídateľné, oproti Vondruškovi zas príliš vážne. Rozbeh je pomalý a miestami som nezvládal to neustále ponižovanie, ale audio mi pomohlo prekúsať sa prvým dielom a východisková pozícia do druhého dielu je celkom sľubná. Tak sa nechám prekvapiť.

02.09.2024 4 z 5

Poslední kabriolet Poslední kabriolet Anton Myrer

Bolo fajn nahliadnuť do sveta, ktorý si dnes už len ťažko viem predstaviť, ale úvahy o voľbe správneho partnera, o tom, ako sa osud s nami zahráva, ako sa rozhodujeme, robíme kompromisy a snažíme sa nájsť svoje miesto na tomto svete a so cťou ho uhájiť, mi boli bližšie. Mnohokrát som to konfrontoval so svojou obľúbenou vetou: „Nič nie je ako chcem ja, ale tak, ako má byť.“ a myslím, že to je presne to, čo by dobrá kniha mala vyvolať.

28.08.2024 4 z 5

Obránci civilizace Obránci civilizace Jan Kotouč

Toto ma bavilo, už sa teším, keď z toho bude seriál na Netflixe. Veľmi dobre vybudovaný ekosystém, priamočiare akcie, sympatický hrdina, ktorý má vždy pravdu, sexi zabijácka manželka a moji obľúbenci Largari (btw, náhodou som zistil, že Largari bol osmanský vynálezca zo 17. storočia, ktorý sa pokúsil o prvý let pomocou raketového pohonu). A po dlhšej dobe kniha, do ktorej sa autor nesnažil prepašovať problém s rodovou či vzťahovou identitou.

21.08.2024 5 z 5

Něžní obři z Ganymedu Něžní obři z Ganymedu James Patrick Hogan

Na svoju dobu stále dobré, ku koncu sa to trochu vlieklo a miestami to prechádzalo do sci-fi klišé, ale aj po tých rokoch tam bolo pár zaujímavých myšlienok. Určite to stojí za prečítanie, hlavne ak ste skalný fanúšik sci-fi.

21.08.2024 4 z 5

Císař v exilu Císař v exilu Jan Kotouč

Pokračovanie nesklamalo, pekne sa to rozbehlo, každá trampota má svoje elegantné riešenie a dialógy mi prídu lepšie než v prvej časti. V podstate som okamžite siahol po tretej časti.

19.08.2024 5 z 5

Hranice impéria Hranice impéria Jan Kotouč

Rozbieha sa to pomaly, ale má to slušný základ: sympaťák, nebezpečná kráska, gavalierny robot, slušne premyslený ekosystém a, samozrejme, nevyspytateľní MZáci. Teším sa na pokračovanie.

19.08.2024 4 z 5

Historky z Tinderu Historky z Tinderu Lucie Macháčková

Som dysgrafik, IT-čkár a svojho času som skúšal svoje šťastie na zoznamke, takže áno, našiel som sa, a nie raz. Je fajn vidieť, ako to vidí druhá strana, aj keď Lucia by nenechala suchú nitku ani na pánovi Dokonalom. Musí byť náročné živiť sa rozmieňaním svojho života na drobné v štýle Sexu v meste.

Myslel som, že žiť so stand-up komičkou musí byť náročné, lebo nikdy neviete, kedy sa to proti vám obráti. Ale vlastne sa to ničím nelíši od bežného manželstva. Vždy je to mužova chyba, Lucia mu už vysvetlí prečo.

PS: Keď to budeš náhodou čítať, napíš, urobíš mi krajší deň.

15.08.2024 4 z 5

Plameny války Plameny války František Kotleta (p)

Verím že autor má zámer, i keď to v tejto knihe nie je vidieť. Trochu mi tam chýbala väčšia iterakcia s Gerasimom či Agou, tento krát to bolo viac v štýle Chuk Norisa. Tak či onak, stále je to v súčasnosti pre mňa najočakávanejšia séria, tak snáď prekvapí ďalší diel.

11.08.2024 4 z 5

Ostravská mystéria Ostravská mystéria Marek Skřipský

Čital som to v obrátenom poradí, a musím priznať že som sa bavil viac ako pri dvojke. Ako relax na leto v podobe audio to môžem plne odporučiť.

11.08.2024 5 z 5

Chřestýš Callahan Chřestýš Callahan Juraj Červenák

Nechem byť hnidopich, ale fakt "zombíci", tohto autora môžem, robím mu reklamu kade chodím, ale toto bol pre mňa krok vedľa. Keby to bol film tak hlavnú postavu by musel hrať Chuk Noris.

11.08.2024 3 z 5

Vlastní životopis Vlastní životopis Agatha Christie

Som trochu v rozpakoch nazvať to životopisom; je to skôr voľné rozprávanie a krátke príbehy o živote vo viktoriánskej Anglii na prelome storočí. Bolo úsmevné čítať, že zamestnávať pár sluhov, kuchárku, pestúnku a záhradníka predstavovalo ťažké časy. Na druhej strane, ako sa vysporiadala s vecami, ktoré sú dnes bežné, ako sú rozvod, cestovanie cez pol sveta bez mužského sprievodu alebo šoférovanie vlastného auta, z nej skutočne robí priekopníčku a výnimočnú osobnosť, čo bezpochyby pretavila do svojich diel.

05.08.2024 4 z 5

Kdo zdědil hvězdy Kdo zdědil hvězdy James Patrick Hogan

Napriek tomu, že je tá kniha staršia ako ja, je neskutočne uveriteľná, čo sa pri sci-fi staršom ako pár rokov často nevidí. Aj keď, bohužiaľ, v dvadsiatych rokoch 21. storočia ešte nelietame bežne na Mesiac a nemáme tam základne, príbeh je napínavý a vďaka tomu, že nezachádza do zbytočných technických detailov, aj nadčasový. Teším sa na ďalšie diely.

05.08.2024 4 z 5

Po zemi do Bangladéše Po zemi do Bangladéše Majda Slámová

Bolo to autentické, autorka balancuje medzi neskutočnou odvahou a naivitou, čo prezentuje ako životnú pravdu o pozitívnej energii vesmíru. Prečo nie. Na druhej strane sa rozhorčuje nad miestnymi zvykmi a pravidlami, ktoré robia takéto miesta práve tak iné a exotické pre Európana. Ak by sme tam zaviedli naše pravidlá a kultúru, aký zmysel by malo cestovať?

05.08.2024 3 z 5

Náhradník Náhradník Princ Harry (p)

Teraz fakt neviem. Na jednej strane ma iritovalo, ako považoval množstvo vecí, na ktoré si väčšina smrteľníkov v živote nezarobí, za samozrejmé. Na strane druhej dosť sugestívne popisuje život v zlatej klietke, pri ktorom aj Orwellov ansoc vyzerá ako priateľská verzia Big Brother. Kniha v každom prípade stojí za zamyslenie. Keby som chcel byť škodoradostný, povedal by som, že popisuje prípravu na život ikony, ktorá ale nikdy nenaplní svoj potenciál.

16.07.2024 4 z 5

Když ti to udělá radost... Když ti to udělá radost... * antologie

Po týždni mi robilo problém spomenúť si na dve poviedky, ale inak to bolo milo nekonvenčné. Na rozdiel od ostatných mi tam nepasuje práve "Balada krvi", nie že by išlo o zlú poviedku, ale nehodí sa mi sem náladou. Za tú cenu, bolo to zadarmo, je to super oddych na letnú pláž.

15.07.2024 4 z 5