tonysojka tonysojka komentáře u knih

Zvěrolékař na blatech Zvěrolékař na blatech James Herriot (p)

Velmi příjemné vyprávění,jímž místy vykukuje drsná realita anglického venkova.Je poznat,že si jej autor zamiloval a píše o něm s úctou a láskou.

01.10.2021 5 z 5

Anděl smrti Anděl smrti Richard Sklář

Tenhle díl bych přirovnal k ostré krvavé ostravské klobáse, která nemusí být pro mnohé stravitelná. I když se překvapení prvotiny Vila na Sadové už nekonalo, a je nahrazeno brutalitou na hranici snesitelnosti, přesto se jedná v rámci žánru akčních thrillerů o lehce nadprůměrné čtení.
Jen té spousty popisů příprav jídla a hledání záchodků je škoda.
Tohle by chtělo hodně škrtat.
Protože my ve věku Bo a Říďy víme o co se jedná a není třeba nám to stále připomínat.
:-)

01.07.2021 4 z 5

Hawkwoodova cesta Hawkwoodova cesta Paul Kearney

Jak tohle mi mohlo tak dlouho unikat?
No nic, je třeba to napravit.
Fantastické, dobrodružné,s vůní moře a pachem spáleného masa.

08.04.2021 5 z 5

Králové Wyldu Králové Wyldu Nicholas Eames

Parta stárnoucích válečníků s bolavými kostmi,leností,alkoholismem a stoickým humorem je popsána tak,že jsem se stal jejím fanouškem.Asi to je také tím ,že se jim věkově blížím a to ,že žiju ,poznám podle toho ,že mě každé ráno vše bolí.
Jistě,je tam Abercrombie,trochu Pratchetta i Tarantina,dějově nic moc originální,ovšem chlapíci si jdou přes všechny své nedostatky za svým.Originální pro mne byly popisy některých stvůr i nestvůr,nezapomenu na dvouhlavého enta,jehož jedna hlava je slepá a ta druhá mu popisuje okolní svět.Nebo zombie,který bývá tímto oslovením uražen a dává přednost termínům revenant,nebo umrlec.
Jak někde níže psáno,skvělé béčkové fantasy pobavení.
I naznal jsem ,že ano,a přečtu si pokračování.

04.01.2021 4 z 5

Host do domu Host do domu Jiří Wolker

Mé první setkání s básníkem a byl jsem překvapen, jak moc se mi verše líbily.

Ukřižované srdce

Srdce ukřižované na dřevěném kříži
předvčírem zemřelo.
I sňali je a do země vložili,
slzami zalili
a srdce vzklíčilo
dnes ráno.

Červený květ
chodí po zemi a po nebi,
Pána Boha velebí
v nevěstincích a kasárnách,
v předměstských domcích a továrnách
a říká celému světu:

„Jsem láska a kvetu
ranou otevřenou,
aby všichni nevěřící
železným životem rozbití
mohli v ni prsty vložiti

Nádherné.

17.12.2020 5 z 5

Cestou vlka - Tulák 1 Cestou vlka - Tulák 1 David Gemmell

Nechápu ,jak jsem mohl takovou dlouhou dobu Gemmella míjet. I když na rozdíl od moderních fantasy místy trochu úsměvně předvídatelné, ( zub času je trochu znát)přesto velmi epické,akční ,fantastické a někdy dojemné.Přiznám se,že na závěr jsem měl na kůži "husinu".Dialogy sice takové westernovsky chlapácké,přesto mi ve vyprávění nevadily.Celkově velmi návyková odpočinková četba .Vrhám se na další díl.

26.06.2020 4 z 5

Přiznat vinu Přiznat vinu Martin Goffa

Vypravěčsky velmi dobré, co se týče děje nic překvapujiciho na devadesátá léta. Pokud mohu srovnat s knihami Dominika Dána nebo Jozefa Kariky o mafii, tak ty se mi zdály zpracované na toto téma lépe.

06.11.2019 3 z 5

Sekyra Sekyra Ludvík Vaculík

Po přečtení knihy mi vyvstalo na mysl : Vaculík je samorost. Originální a už dál neopracovatelný. Nepoddajný byl jako lidé a příroda na vesnici . Ale mnoho z jeho současníků poddajní byli. Nesoudí, popisuje s pochopením. Přeskakování v čase i v osobách vyprávění nevadilo, naopak nutilo k větší pozornosti, pomalosti čtení a vychutnávání textu. Krása přírody, drsnost života na vesnici v období předválečném až po normalizaci. Literární skvost!

20.08.2019 5 z 5

Skořápka Skořápka Ian McEwan

Nebyl jsem připraven na takovou dávku sžíravostí a ironie a cynismu v hodnocení naší civilizace.Kape z toho až jed. Ale...postupem času ve vyprávění se dostavuje i jakýsi humor a nadsázka ,snad dokonce i sebeironie?Každopádně ten nápad se mi začíná líbit i když není originální,viz Kdopak to mluví .A začalo mě to bavit a to v tom ,že kritizovat naši hmotařskou ,sobeckou společnost touto formou je podle mě dobrý nápad,i když trochu nevěrohodný ,vzhledem k tomu,že příběh vypráví nenarozené dítě.Zasmál jsem se při jeho jakoby vyjádření víry:Věřím v život po narození" a skoro plakal při jeho údivu nad tím,že on je v tom ději ta úplně poslední osoba o kterou se ze zúčastněných nikdo nezajímá,snad jen čtenář. To zklamání a vypíchnutí našeho nezájmu o děti kvůli honbě...vlastně za čím,je to co v tom díle vidím.Trochu mi to připomnělo Myslete na děti.
Ano, jsou tam nechutné šokující scény,beru to jako úlitbu bohům čtivosti a prodejnosti,pro mne byla nejhorší scéna kdy si manželka uvědomila ,co provedla a její milenec a švagr to úplně ležérně hodil za hlavu.
Jeho knihy nedávají východiska ani naději na lepší příští...snad je to schválně záměr,snad je to kousek jeho nitra ..nevím.
Každopádně mne Ewan vždycky,snad kromě Betonové zahrady ,ulovil na vějičku svého vypravěčského umění.

Citát:"
Pesimismus je příliš snadný, dá se v něm vyžívat, jako zdobnou korouhev ho třímají intelektuálové celého světa. Zprošťuje ty, kteří ostatní převyšují inteligencí, povinnosti hledat řešení.

10.06.2019 4 z 5

Žiješ iba dvakrát Žiješ iba dvakrát Dominik Dán

Téměř dokonalý kriminální román,vyprávějící o počátcích obchodu s tzv.bílým masem na Slovensku.Břitké dialogy,patologický humor,vliv informátorů,štěstí a náhody na vyšetřování -vše pečlivě nadávkováno.Dějová linka věnována umírání Kukyho maminky vede k zamyšlení a otázkám o životě a smrti.Pro mne jeho nejlepší věc po Mouše a Mucholapce.

22.03.2019 4 z 5

Chuďásek Boží: Život sv. Františka Chuďásek Boží: Život sv. Františka Nikos Kazantzakis

Po přečtení životopisu sv. Františka od Chestertona a jeho srovnávání s Tomášem Akvinským v knize Svatý Tomáš Akvinský jsem sáhl po tomto díle,abych se o světci dozvěděl více. A tato ,jak podotýká sám autor v prologu,báje pravdivější než pravda sama,mne hluboce zasáhla.Svou poetikou,vášnivostí,nekompromisním hledáním Boha a poslušností jeho příkazů,popisu Františka jako neustále se radujícího člověka v těch nejhroznějších situacích,jeho hovory se zvířaty,boj s vnitřními démony,událost při jesličkách v jeskyni a na hoře Alverno , to byly pro mne zážitky na které nikdy nezapomenu a při jejich čtení jsem měl vlhké oči i úsměv na tváři. Z každé stránky by se dal vybrat citát.Za sebe vybírám:„V mém srdci je ještě jedna povídka, bratře Lve. Nechci ji vzít s sebou do země. Vezmi pero a piš:
Když Bůh dokončil práci na stvoření světa a umyl si hlínu z rukou, posadil se pod strom v ráji a unaveně zavřel oči: Jsem unaven,‘ šeptal, ‚trochu si odpočinu.‘ Rozkázal přivolat spánek. Avšak v té chvíli přiletěl stehlík s červenými drápky, usadil se nad ním a volal: ‚Odpočinek neexistuje, klid neexistuje, nespi! Budu nad tebou sedět ve dne v noci a budu volat: Odpočinek neexistuje, klid neexistuje, nespi! Nenechám tě spát, jsem srdce člověka.‘“
František padl naznak a těžce dýchal.
„Co tomu říkáš, bratře Lve?“ šeptal.
Váhal jsem. Co jsem měl říci? Jak může srdce člověka mluvit k Bohu tak drze?
František vytušil, co si myslím, a usmál se:
„Neboj se, lvíčku Boží,“ řekl. „Srdce člověka je nesmírně drzé, ale takovým ho stvořil Bůh, takové ho chtěl mít: aby se mohlo proti němu postavit!“
Tato kniha není napsána rozumem,ale srdcem.

11.12.2018 5 z 5

Studené světlo hvězd Studené světlo hvězd Pavel Fritz

I když se military sci -fi vyhýbám,nalákán komentáři mých oblíbených jsem přečetl a nelituji.
Opravdu velmi, velmi dobré povídky.
Originální nápady, úderné pointy.

10.04.2024 5 z 5

Kníže Smrt Kníže Smrt Dominik Dán

Po dlouhé době díl, kterému mohu dát plný počet hvězd.

14.11.2023 5 z 5

Železné srdce Železné srdce Martin Sládek

Směs fantasy, politického thrilleru a historické detektivky připomínající sérii Červenáka o kapitánu Steinovi,ale odehrávající se v jiném období; a musím za sebe dodat že na stejné vysoké úrovni.
Tentokrát autor nezakopává, děj je plynulý, uvěřitelný v historických postavách i jejich jednání, myšlení a intrikaření.
I ta troška patosu pro dámy a citlivější povahy se tam ve snesitelné míře objeví.
No a popis závěrečného souboje.....lahůdka.Jako by ho režíroval Ridley Scott.

16.06.2023 5 z 5

Štěňata vlků Štěňata vlků Jaroslav Mostecký

Trilogii Vlčí věk jsem četl někdy v devadesátých letech a líbila se mi.
Čtvrtý díl čekal v mé knihovně čtyři roky než jsem si našel čas jej přečíst a podle mě je to důstojné zakončení série.
Mě se vůbec Mosteckého styl vyprávění líbí,ty popisy drsné přírody kombinované s příběhem stejně drsným v období, kdy křesťanství na severu pomalu vytlačuje pohanské zvyky.
Těším se na jeho poslední knihu Bastard.

28.05.2023 4 z 5

Hladová smečka Hladová smečka Martin Sládek

Zakopávalo to teda dost,asi jako opilý Harald,než se vzchopil vystřízlivět kvůli zcela nečekané naději......
Během čtení jsem měl několikrát chuť knihu zahodit,ale nakonec kvůli pár zajímavým pasážím dočetl.
Oceňuji snahu autora o poutavé dobrodružné vyprávění a nést kůži na trh s tím,že mu za to někteří čtenáři budou chtít vyřezat "krvavého orla"
:-)
Nakonec,ale,další díl si přečtu,prý je lepší než tohle.

28.04.2023 3 z 5

Mrtvá v knihovně Mrtvá v knihovně Agatha Christie

Sympaticky staromódní vtipná detektivka.Zpočátku jsem se spíš smál než vyšetřoval:

"....Do ranního šera vpadl místo toho Maryin hlas, blekotající rozčilením: Madam, ach madam, v knihovně leží mrtvola! A Mary se křečovitě rozvzlykala a vyběhla z pokoje.
Paní Bantryová se posadila na posteli. Že by se její sen tak podivně změnil, nebo Mary skutečně vběhla do pokoje a vyřkla tu nehoráznost o mrtvole v jejich knihovně?
To není možné, ujišťovala se v duchu paní Bantryová. To se mi jistě zdálo. Ale i když se tak sama chlácholila, cítila s rostoucí jistotou, že se jí to nezdálo a že Mary, rozvážná, ukázněná Mary, opravdu pronesla tahle fantastická slova.
Chvíli uvažovala a potom naléhavě strčila loktem do spícího manžela.
Arture, Arture, probuď se! Plukovník Bantry zachrčel, něco zamumlal a obrátil se na druhý bok.
Probuď se, Arture, slyšel jsi, co říkala? Patrně ano a naprosto s tebou souhlasím, Dolly, ozvalo se ne-zřetelně a plukovník Bantry pokračoval ve spaní....."

Zábavné to bylo docela.

10.03.2023 3 z 5

Skutečné zločiny na Ostravsku Skutečné zločiny na Ostravsku Ivana Žáková

Chlast,drogy a Ostravsko.
V některých případech také chybějící výchova zakotvená v nějakém řádu,to jsou příčiny zločinnosti nejen v tomto regionu.
Zajímavá je v některých případech absence jasného motivu brutálních činů.
Smutné, zneklidňující čtení o tom, čeho je člověk člověku schopen.....

06.03.2023 5 z 5

Citlivý člověk Citlivý člověk Jáchym Topol

Po děsivé a zneklidňující Chladné zemi a několika pokusům přečíst Sestru do konce, jsem se Topolovi vyhýbal,je to pro mne namáhavé a náročné čtení.
Citlivého člověka jsem poslouchal jako audio knihu a snad díky možnému zkrácení a skvělému Petrovi Čtvrtníčkovi jsem doposlouchal do konce.
Za mě je to tedy nesmírně dobrodružný příběh ze současnosti, zároveň trochu bizarní a hodně reálný, sympaticky nekorektní a vzhledem k tomu že byl napsán v r.2017 , tak se mi zdá v souvislosti se současnými událostmi v Rusku a na Ukrajině mírně prorocký.
Místy brutální a místy něžný,a umění vyvážit tyto dva extrémy tak,aby nevznikl brak nebo červená knihovna mě fascinuje.
Zkrátka jsem si poslech užil,ale zkusit číst znovu Sestru stále nemám odvahu...

12.12.2022 4 z 5

Modré stíny Modré stíny Michal Sýkora

(SPOILER) Ze čtyř dílů jež jsem četl mi přijde tento nejvíce propracovaný.
Hodně zajímavostí jsem se přitom dozvěděl o vysokoškolském ,mně neznámém prostředí .
Zároveň,jak souběžně náhodou sleduji na ČT 1 seriál "Pozadí události",mi připadá jako by byl variací knihy nebo hodně volným pokračováním.
Každopádně čtení o vlivu "modrých stínů "na policii bylo pro mne napínavé a vzrušující.. Vzpomněl jsem při tom na vraždu slovenského novináře a jeho přítelkyně.
Jako by autor nechtěně předpověděl.....

05.10.2022 5 z 5