Turmee komentáře u knih
Záveřečný mišmaš. Spousta politiky, skoků v prostoru i čase, dohánění zápletky. A konec mě trochu zklamal.
Docela by mě zajímalo, jak by se Šárlí probíjel dnešním světem.
Ve druhém díle už nemá tolik šťastných dedukcí a několikrát vítězí zlo nad dobrem. Přesto má příběh pořád spád a šmrnc, včetně detailních popisů přírody a hlavně myšlenkových a emočních pochodů Šárlího i Vinnetua.
Pro mě jedna z prvních severských detektivek. V tomhle horku přišlo trochu mrazení v zádech vhod.
Příběh je příjemně zašmodrchaný a děsivý. Nevím, jestli za to může norské prostředí nebo vlastní představivost, ale celé mi to přišlo jaksi syrové, živočišné a opravdové. Ne jako smyšlená fantasie. K tomu přispívají i perfektně vykreslené postavy, některé sympatické, jiné méně, ale každou z nich se vyplatí sledovat.
Knížka se čte snadno, je strhující a napínavá. Nenechala mě vydechnout, a to se podaří málokdy.
Pokračování v podobném duchu jako první díl, tentokrát se ovšem dostává ke slovu skoro neporazitelná, všehoschopná a zřejmě dokonalá mylady. Naštěstí má Francie věrné ochránce v podobě čtyř mušketýrů. Stejně za sebou příběh nechává několik nevinných mrtvol, pachuť politiky a fascinující úskoky štěstěny.
Dobrodružství zasazené do romantické Francie plné pletich (politických i milostných) a čtyřčlenná parta nasávajících výtržníků. D'Artagnan je chvíli mazaný a odvážný jako Old Shatterhand, jindy naivní a impulsivní. Jeho mušketýrští přátelé na tom nejsou o moc lépe. Za vzory bych je nejspíše nedávala, ale jejich příhody jsou rozhodně zábavné a styl vyprávění poutavý.
Přes všemožné zápletky, odbočky, "zákulisní" scény a politiku odsýpá děj přirozeně a svižně a ani jsem se v něm nijak neztrácela.
A ty ilustrace - už dlouho jsem neměla tak krásně zdobenou knížku v ruce. Nádhera.
Tak krásně se to četlo. Přestože od scénáře se jakýsi spád a šmrnc očekává, tady to opravdu plynulo samo. A veškeré scény byly popsány dost detailně na to, aby si je čtenář dokázal bohatě představit.
Film byl za mě super a stejně tak tahle knížka.
Skoro nadpřirozeně úžasný Šárlí zvládá všechny situace levou zadní.
Oceňuju příjemně barvitý popis prérií, života indiánů, vztahů mezi kmeny a bílými i svižný spád a napínavé zápletky. Určitě musím sehnat druhý díl.
Lehká oddechovka, bohužel nesrovnatelná s původním Saturninem. Některé příběhy jsou jaksi vynucené a dotlačené na hranu spontánnosti. Navíc většina vtípků a scének je okopírovaná odjinud.
Pokud odhlédneme od snahy napsat pokračování nepřekonatelného Jirotky, můžeme knížku považovat za snadné a veselé čtení na nedělní odpoledne.
Příliš dlouhá, zašmodrchaná detektivka. Hodně zákulisních pletich, politiky, formalit a životních zvratů. Právní zástupci se tady chovají jako detektivové, policie nedělá skoro nic, tisk může všechno. Žádné napětí, akce, záhada. Pro mě bylo náročné se tím prokousat.
Proč mi o něm nikdo neřekl dřív?
Rychlé, dobrodružné čtení, plné akce, dobře popsané přírody i tehdejší doby. Slupla jsem to raz dva a jenom mě mrzí, že zrovna nemám po ruce druhý díl. Myslím, že se ke Karlovi ještě vrátím :)
To je on, mého srdce šampion!
Konečně krásné souhrnné vydání povídek Hercula Poirota. Ve všech je okázalý, roztomile nadutý a jeho malé šedé buňky mozkové jsou v perfektní kondici.
Knížka je velká a nepraktická na cesty, zato je přímo stvořená pro klidné chvilky s kakaem nebo čajem.
Dobrá oddechovka. Krásně se čte, postavy jsou uvěřitelné i při té neuvěřitelné zápletce a všechno je takové... roztomilé?
Příběh není sice úplně originální - puberťáky hledající sama sebe vidíme všude, ale pláštík neviditelnosti, maják a pupínky tomu dodávají jakousi šťávu.
Syrové, kruté a chvílemi až neuvěřitelné. Sice jsem to četla nadvakrát, ale stejně mě knížka hluboce znepokojila. Není to žádná "novodobá katastrofická romance", a přece mi přijde ten příběh napsán před 40 lety až příliš skutečný a proveditelný.
Nádherně zachycuje lidské zoufalství, touhu přežít a odhaluje i ty nejskrytější části osobnosti, které se všichni snažíme úhledně tutlat.
Těžký realismus, který se mi četl chvílemi opravdu špatně. Nespravedlnost, děti, chudoba a všechny možné nešťastné náhody jsem rozdýchávala jen obtížně, byť konec mi přišel až moc sluníčkový.
Oliver je sympatický chlapec, který se navzdory překážkám snaží udržet jakési vrozené morální hodnoty, banda zloduchů z Londýna je prolezlá skrz naskrz, všechno má na sobě punc špíny, otrhanosti a zoufalství. Business slang mi dával v angličtině dost zabrat, věřím ale, že v češtině tomu dodává tu pravou atmosféru.
Opravdu příjemná detektivka. Nic příliš strašidelného, nic příliš překvapivého. Prostě obyčejný pracovní den.
Příběh zachycuje tu méně zajímavou a fascinující část policejní práce. Spousta papírování a tlak médií. A do toho realní lidé se svými problémy, nadějemi a minulostí.
Docela neobvyklá verze detektivky - bez vyšetřovatelů a policie, naopak s neuvěřtitelným štěstím pro hlavní hrdinky. Bohužel, chyběla mi zde nějaká logika a uvěřitelnost celého příběhu.
Pocity z předchozích dílů přetrvávají. Hodně zápletek v jednom díle. A sex se stal jen nudnou vycpávkou děje. Stejný scénář, stejné věty. Jsem ráda, že jsem se dostala na konec a možná jsem zvědavá i na Greyův pohled.
Co k tomu mám říct? Začátek byl moc...intenzivní? Samé šeptání, mumlání nebo křičení. Přišlo mi, že nikdo nemluví normálně. Všechno bylo nahuštěné do pár kapitol. A zajímavý příběh se začínal odvíjet až v půlce. Sice jsme se nedostali k nějaké normálnosti a pořád mě neopustil pocit přehnanosti, ale dočkala jsem se i rozhovorů a trochu hlubších myšlenek obou hlavních postav. Ani k jedné sice necítím sympatie ale jsem minimálně zvědavá, jak to bude dál.
Trochu mě mrzí, že jsem film viděla dřív, ubralo to příběhu na napínavosti, ale i tak jsem ráda, že se můj předpoklad o "kniha musí být lepší než film"potvrdil. Klidně se přiznám, že poslední čtvrtku jsem nedočkavě zhltla a chystám se na další díl.
Moje chyba, že jsem před pár lety viděla film. Zamilovala jsem se do toho příběhu a nenapadlo mě, že v knížce to může být představeno jinak. Po prvotním šoku, jsem se dokázala docela rychle začíst.
Dvojí metr spravedlnosti pro chudé a bohaté lidi je děsivý. Hlavně ta představa, že jsme se od toho zas až tak nepohnuli ani dnes. Co mě ale neuvěřitelně vytáčelo byla pitomost některých postav. V celém okolí se ztrácí dívky a všichni si šuškají, že je vraždí hraběnka, ale když za mnou přijde jedna její posluhovačka, která se tváří podivně přívětivě, tak se hned nechám dobrovolně odvést? Jako fakt? Podobných nelogických rozhodnutí bychom našli více, ale když od nich odhlédneme, zůstane nám drastické hororové drama, kdy si ani na posledních stránkách nemůžeme být jisti, jak to vlastně přes všechny politické pletichy a osobní zájmy všechno skončí.
Knížka plná vtipu, čokolády a sexu. Snad první, u které jsem se málem rozesmála v autobuse.
Příběh lehce psaný, snadno čitelný. Hltala jsem kapitoly a když jsem zjistila, že je to jen první díl, nadchlo mě to. Postavy jsou mi sympatické a reagují jako normální lidi. Hrdinové mi nejsou blízcí jen věkem, ale i pohledem na svět a břitkým humorem.