ujira ujira komentáře u knih

Portnoyův komplex Portnoyův komplex Philip Roth

Celý román je jedna židovská anekdota. Humorné a sarkastické čtení z 60.let o čem jiném než,,sexu,,? A občas probleskne nějaké moudro. Moje první setkání s Philipem Rothem a hned výzva.

10.11.2021 4 z 5

Růže bílá, černý les Růže bílá, černý les Eoin Dempsey

(SPOILER) Červená knihovna s válečnou tématikou, kterak německá krásná mladá odbojářka zachrání amerického výsadkáře a spolu porazí smrt i Hitlera a po válce,, bude svatba,,. Knihu bych asi odložila, jako audioknihu jsem doposlouchala i když dramatizace působila mírně pateticky.

09.11.2021 2 z 5

Kreutzerova sonáta Kreutzerova sonáta Lev Nikolajevič Tolstoj

kniha nutí promyslet téma sexuality, soupeření, vztahu mezi mužem a ženou.

13.10.2021 5 z 5

Biologie víry Biologie víry Bruce H. Lipton

Posloucháno v audioverzi- Nedovoluji si hodnotit odbornost a věrohodnost, protože mám jen základní povědomí o biologii. Nicméně kniha skýtá mnoho podnětů k zamyšlení a určitou naději pro lidskou rasu, tudíž bych byla ráda, kdyby se tato průlomová zjištění jednou potvrdila a ovlivnila naše životy a vzdělání.

19.09.2021

Řeky Londýna Řeky Londýna Ben Aaronovitch

Chtěje poznat něco z tvorby Bena Aaronovitche, sáhla jsem zřejmě po špatné knize. Ubohé, zdlouhavé, bez tajemna.

16.09.2021

Selfies Selfies Jussi Adler-Olsen

Tohle bylo trochu zklamání od jinak velmi dobrého dánského autora detektivek.

02.09.2021 3 z 5

Krátká paměť pana rady Krátká paměť pana rady Arto Paasilinna

Skvělý humor Paasilinniho opět na jiné vlně, starý sklerotický muž na poslední cestě za dobrodružstvím. Trochu mi to připomíná ,,Stoletého staříka,,

15.08.2021 4 z 5

Kristina Vavřincova I – Věnec Kristina Vavřincova I – Věnec Sigrid Undset

Nádherný příběh, který mě ovlivnil v dospívání.

31.07.2021 5 z 5

Vatikánská princezna Vatikánská princezna C. W. Gortner

Docela ucházející historický román, téma již vícekrát zpracované. Nový pohled na postavení Lucrecie Borgie v rodině a vůbec ženy v 16. stol., ačkoli vzdělané, vysoce postavené, přesto nesvobodné a podřízené záměrům mužů.

16.07.2021 4 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Díky vynikajícímu načtení audioverze mohu přidat hvězdu navíc, ale stále se mi, ve srovnání s podobnými knihami( Vlna zločinnosti, Saturnin), kniha jeví jako méně úspěšný pokus napodobit lehkost a vtipnost v humoristickém románu, ve výše zmíněných knihách. Nicméně téma je zajímavé a jako oddechové čtení doporučuji.

16.07.2021 3 z 5

Podvolení Podvolení Michel Houellebecq

Trochu absurdní, trochu provokativní, hodně pesimistické, nicméně možné.

25.05.2021 4 z 5

Všechny řitě světa i ta má Všechny řitě světa i ta má Charles Bukowski

beatnický úlet, odvrácená strana Ameriky,špinavě poetický jazyk.

26.03.2021 3 z 5

Homo Deus: Stručné dějiny zítřka Homo Deus: Stručné dějiny zítřka Yuval Noah Harari

Hodnotím jako podnětné, nepovrchní, zajímavé čtení, ovšem i trochu deprimující. Jeden si pak klade otázku, má lidská rasa vůbec nějakou nadějnou vyhlídku? Vše, na co člověk přijde se dá zneužít. Škoda jen, že se nedozvíme, jak to dopadne.

26.03.2021 5 z 5

Hlasy a hvězdy Hlasy a hvězdy Vilma Kadlečková

Mycelium se dostane pod kůži, prorůstá a člověk se už nemůže od tohoto příběhu odtrhnout. A to nejsem srdcařem sci-fi, ale paní Kadlečková je fakt v této škatulce literatury skvělá, dokonce graduje kvalita s každým dílem.

14.02.2021 5 z 5

Dcera královská: svatá Anežka Česká Dcera královská: svatá Anežka Česká František Křelina

Poslouchala jsem audioverzi a silně na mne působila. Je to kniha napsaná sice trochu pateticky, ale krásným jazykem, o krásné ženě nejen navenek, ale především krásné lidskostí a vírou. Byla to dcera královská, mohla být i slavnou panovnicí, ale stala se královnou všem, kdo ji potřebují. Byla to moudrá, silná a statečná a laskavá česká žena. Po právu patří k patronům naší země. Hezká kniha.

18.01.2021 5 z 5

Klubko zmijí Klubko zmijí Dominik Dán

Slovenský autor, současné téma ,politika, korupční aféra, kriminální praktiky na nejvyšších místech, dobrá kvalita. Klidně srovnatelné s jakoukoli evropskou detektivkou a navrch prokořeněnou vtipnými replikami. Čtivé, svižné, a uvěřitelné.

09.12.2020 4 z 5

Příběhy železné opony 1. Příběhy železné opony 1. Luděk Navara

Co je to za společnost, která nutí lidi prchat z vlasti? Kdybych tady v téhle společnosti nežila a nezažila tyto časy, klepala bych si na čelo, jaké nesmyslné akce mnozí podnikali, aby překročili železnou oponu a jaké nesmyslné obranné akce podnikali ti, co jim v tom chtěli zabránit a proč to vše?

11.10.2020 4 z 5

Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Nelze psát neustále dokonalé detektivní příběhy, protože žádný autor není nevyčerpatelný.

15.09.2020 3 z 5

Loď v Bretani Loď v Bretani Marta Davouze

Marta Davouze psala velmi pěkné postřehy ze života na francouzském venkově. Ačkoli píše jen o poklidném životě, jsou její texty rafinovaně jazykově vytříbené i vtipné a moudré a pokorné.
Moc hezké.

23.07.2020 5 z 5

Dům v Bretani Dům v Bretani Marta Davouze

Marta Davouze, ač skromně o sobě říká, že není spisovatelka, umí pracovat s jazykem, popsat vzpomínky a zajímavé situace. A hlavně setkala se s tolika zajímavými lidmi, má estetický cit a odvahu změnit nejen ruinu domu v Bretani, ale i svůj život. Je to velmi zajímavá a krásná žena.

01.07.2020 5 z 5