Veju007 Veju007 komentáře u knih

Dokonalá manželka Dokonalá manželka J. P. Delaney (p)

Ano, hlavní téma, které se dozvíte hned asi v druhé kapitole, taky nemusím a netíhnu k němu, ale tohle bylo tak skvělý, zajímavý, napínavý a originální. Spousta lidí má s touto knihou problém hlavně proto, že nikdo nečekal, jakým směrem se knížka bude ubírata je to odlišné od předchozích autorových počinů. Ale já jsem se bavila, a to je přece na knížkách to nejlepší a je fajn rozšířit si obzory. Protože vesmírný sci-fi taky nemusím, ale Nyxii jsem totálně hltala. Takže ano, je to něco jiného a nesedne to každému, ale to přece neva.

30.06.2020 4 z 5

Rituál Rituál Adam Nevill

Rituál byla první knížka, u který jsem se opravdu, a až nepříjemně bála! A za to má knížka plusový body, ať už se příběh v druhé polovině knihy odvíjel jakýmkoliv směrem.
Za 14 dní jedu na tábor, který je v lese bez jakéhokoliv signálu a už normálně se tam večer bojím, no po této knize se tam asi moc dobře nevyspím! Pecka!????

23.06.2020 4 z 5

Nejsem živá Nejsem živá Anne Frasier (p)

Druhý díl případů detektivky Jude, která byla několik let vězněná a týraná je opět nabitý akcí a napětím a vcelku reálně vykreslenými detaily jednotlivých vražd.
Zajímavý matematický aspekt masových vrahů byl super inovací, jeden by řekl, že už ti autoři nemůžou nic zajímavého a nového vymyslet.
Vraha jsem samozřejmě opět nedokázala odhalit.

21.03.2020 4 z 5

Loutkové divadlo Loutkové divadlo M. W. Craven

Tak mám konečně dočteno tuhle krasavici! Příběh super, napínavý finále mě odrovnalo. Po delší době skvěle napsaný thriller, skvěle napsané postavy a hlavně SKVĚLE napsaný záporák a jeho motivy.
Akorát mi to teda nepřišlo tak nechutný a brutální, jak jsem to podle všech ostatních recenzí očekávala. “Nejlepší” je to okolo 30. strany a pak už je to klasická detektivka, takže i slabší povahy bez problému můžou dočíst ????.
Problém s touhle knížkou nám trošku v překladu. Poznámek pod čarou je snad bambilion a je to obtěžující, aspoň pro mě, byť chápu, že nezbytné. A některé překlady? “Řezací sezóna” a “excitující” ve mně vyvolaly vlnu smíchu ????.

19.10.2019 4 z 5

Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

Tak mám konečně přečteno! Ale bylo to fajn! Duch domu Ashburnů byl teda mnohem víc strašidelnější, tohle byla taková ne-hororová pohádka, ale v dobrém. No uvidíme, jak se autorka vytasí dál, v některých dějových linkách/zvratech se to podobalo Duchovi, ale bylo to moc příjemné čtení.

27.09.2019 3 z 5

Vermontské psycho Vermontské psycho Jennifer McMahon

“Hororový” příběh, který po rozluštění všech tajností působí jako pohádka bratří Grimmů.
Kníźka se čte sama, příběh je zajímavý, ale nakonec to pro mě bylo “too little, too late”, šlo z toho vytřískat mnohem víc.

31.08.2019 3 z 5

Za trest Za trest Aleš Černý

Viděli jste to reelsko “Tohle jsem četla, ti únosci se do nás zamilují? I nějak takhle se dá shrnout tahle knížka.

Únosce dostane své peníze a slečnu unesenou již nepotřebuje. Jenže ta se stihla zamilovat, odmítá odejít a komplikace je na světě. A je fakt za trest!

Velice svižný a dobrodružný příběh, který zhltnete za jedno odpoledne a pěkně se u toho zasmějete! David jako bývalý voják a Alice, dcera miliardáře a možná tak trochu mafiána, jsou dvojka, která se neustále pošťuchuje a soutěží v tom, kdo je šílenější.

“Jak bych se ti líbila nejvíc?
“Mrtvá.

Je to v podstatě typický akčňák jako se Stathamem, Willisem nebo Schwarzíkem, akorát že na papíře. Přestřelený, ulítlý, plný krve, honiček, střelby a prostě trošku přitažený za vlasy. Přesně to jsem čekala, přesně to jsem dočkala a tak jsem spoko.

18.11.2024 4 z 5

Odešla do tmy Odešla do tmy Claire Douglas

Kniha čtena v rámci spolupráce s AlbatrosMedia.

Tak tohle byla paráda. Někomu může rozjezd knížky připadat pomalejší, pro mě to má od první stránky pořádnou dávku napětí a složitý případ se každou stránkou akorát více zamotává a komplikuje.
Příběh je vyprávěn ze dvou pohledů v přítomnosti - Jess a Margot, matky sester, zároveň se ale postupně odhaluje historie z roku 1994 prostřednictvím Heather s Flory.

Autorku musím pochválit za čtivost každé kapitoly, která končí tak napínavě, že prostě musíte číst dál. Postupným odhalováním minulosti si budete myslet, že už víte, ale autorka pro vás připraví tolik zvratů, že i posledních pár stránek budete jako na trní.

K blížícím se sychravým dnům je knížka naprosto ideálním společníkem, neváhejte!

18.08.2024 4 z 5

Útočiště Útočiště Karen Lynch

Takhle…nové postavy, které v tomto díle přibyly, jsou fakt skvělé a příběh velmi obohatily, za to Sara a její ufňukanost byla ke konci knihy už téměř neúnosná. Protože buď jí někdo podceňuje, nebo jí chce někdo až moc chránit, nebo nedej bože omezit její svobodu. A čert vem, že to dotyční myslí dobře a celkem oprávněně, ona přece, jako správná puberťačka, ví všechno nejlíp.

Mám potřebu tenhle díl označit jako výplňkový, protože se sice něco dělo, ale nejvíc se stalo až v samotném závěru, který byl sice skvělý a některé zvraty opět nečekané, ale prostě “too little too late…tak uvidíme, kam se bude ubírat další díl…podle konce se trošku bojím…

24.07.2024 3 z 5

Nezdolná Nezdolná Karen Lynch

Tohle je tak strašně ňuňu YA fantasy, že typičtějším příkladem je už snad jen Stmívání, kterému se Nezdolná občas více či méně podobá. Rozdíl je ten, že když čtu teď Nezdolnou, tak to nebolí tolik, jako když teď čtu Stmívání.

Sara je občas naivní, občas hloupoučká a občas rozmazlenej fracek, která by si zasloužila jednu výchovnou. Spolu s ostatními postavami ale mají super chemii a jistá dávka puberťáckého sarkasmu je prostě fajnová. Jedna dějová linka mi už možná přišla navíc, ale čert to vem. Je to čtivé i napínavé, já se svojí nulovou schopností předvídat jsem závěr rozhodně nečekala.

Pokud hledáte čistou YA fantasy, kterou si s chutí užijete i v dospělosti, Nezdolná je rozhodně pro vás, v rámci svého žánru funguje prostě skvěle!

23.06.2024 4 z 5

Uvidíme se včera Uvidíme se včera Rachel Lynn Solomon

U některých knížek už po přečtení prvních pár řádků víte, že čtete něco jedinečného.

PANEBOŽE, TAHLE KNÍŽKA!!! Barrett je úžasně komplexní postava, Miles byl na začátku trošku osina v zadku, ale po chvíli jsem si ho také oblíbila. Knížka ve mně vzbudila snad všechny možné emoce. Přesně takhle by se totiž spousta lidí zaseknutá v časové smyčce chovala. Já teda rozhodně.
Je to tak reálný příběh a já to naprosto miluju! Kniha navíc krásně a jemně pracuje i s těžšími tématy jako např. šikana nebo nedůvěra v sebe sama, což jsem od této knihy vůbec neočekávala.

Nejsem úplně příznivcem příběhů o cestování časem, protože většinou něco nedává smysl, zároveň vlastně ale tohle téma naprosto zbožňuju. A tahle knížka to dokázala - když už se mi nějaká nejasnost vloudila do myšlenek, záhy bylo vše vysvětleno.
Tato kniha je prostě jedno velké překvapení! Třešničkou na dortu je pak už jen skvělý český překlad a nádherná česká obálka.
Rozhodně se jedná o jednu z nejlepších knih, které jsem nejen letos, ale asi kdy vůbec, četla!
Prostě je to celý geniální, boží, úžasný a všichni si jí koukejte přečíst!!

08.06.2024 5 z 5

Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Tak se i já s křížkem po funuse přidávám k fanouškům Sedmi manželů Evelyn Hugo.

Hollywoodská ikona Evelyn Hugo se na prahu života rozhodla sepsat své memoáry a říci tak světu celý a ničím nepřikrášlený životní příběh. Tento úkol nehodlá svěřit nikomu jinému, než nenápadné novinářce Monique a nikdo nerozumí tomu, proč právě jí. Evelyn se rozpovídá nejen o svých sedmi manželích

O Evelyn je slyšet už několik let a já už kvůli tomu velkému humbuku knížku nevyhledávala. Dalším důvodem pak bylo i to, že tento žánr nepatří mezi mnou vyhledávané. Óóó, jak jsem se ale mýlila

Začetla jsem se od prvního řádku. Evelyn dokáže být velmi okouzlující, zároveň ale umí být panovačná, manipulativní a sobecká. Jde si tvrdě za svým a neohlíží se nalevo ani napravo. Sama jsem se trošku viděla v Monique a možná si, stejně jako ona, něco od Evelyn vezmu i do svého života.

Řeknu to takhle - brečela jsem celkem 4x , takže je jasný hodnocení.

05.11.2023 5 z 5

Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

Takže Pomocnice. Vážně je to taková pecka? No, popravdě, vlastně joo!

Millie shání práci a dostane se tak k rodině Winchesterových, která na první pohled působí naprosto perfektně. Každé tajemství ale brzy vyjde na povrch a jak Winchesterové, tak Nina budou velmi překvapeni, čeho je každý z nich schopný.

Začneme tím, že knížka se čte naprosto dokonale! Tuhle jednohubku dáte v podstatě i za den. Je to nepříjemný v podstatě hned od začátku a svíravý pocit vás nepustí až do samotného závěru.

A ano, podobné příběhy už tu byly, převážně jedna knížka je veeeelmi podobná (schválně jí nezmíním, protože by to byl spoiler až na půdumrk mrk), já však ani přes to vůbec nebyla schopná odhadnout, co na mě během čtení čeká. Až se za sebe vlastně stydím.

Knížku určitě doporučuju, původně jsem chtěla hodnotit méně, ale ten závěr mě vlastně tak nadchl, že dávám plný počet. Doufám, že autorka se brzy vytasí z něčím minimálně podobně zajímavým a napínavým.

30.10.2023 5 z 5

Trosečníci Trosečníci Lucy Clarke

Když v telce běží Survivor, dostala jsem chuť na Trosečníky. Ano

Vysněná dovolena se změnila v čirou hrůzu, když letadlo, v kterém seděla Lori, ztroskotalo. Její sestra Erin se ale nevzdává a pátrá po příčinách nehody a zda je šance, že někdo přežil.

V příběhu sledujeme dvě dějové linky obou sester, kvůli čemuž máme v podstatě 90% zápletky odhaleno hned na začátku. To je podle mě velká škoda, protože kvůli tomu knížka hned od začátku ztrácí velkou část napětí. Obě linky se pravidelně střídají a odhalují celý příběh do finále, které mě spíše naštvalo, ale zároveň ukazuje různé fáze truchlení a smiřování se s těžkým osudem.

Bohužel se ale jedná o vcelku tuctový a průměrný příběh s téměř nulovým napětím, kdežto podle anotace jsem čekala pořádný survival thriller.

30.05.2023 3 z 5

Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Ok, tak joo, je to tady, pustila jsem se do Dvorů, a panebože, proč mi to trvalo tak dlouho?!

Myslím, že příběh není potřeba vůbec nijak potřebovat, takže pojďme rovnou na dojmy. Nevím, jestli je to ofiko, ale prvních cca 60% mi přišlo jako takový retelling na Krásku a zvíře, což je all time favorite, takže nevadilo.

Tamlin je úžasnej! A Feyre taky! Zbožňuju ty dva dohromady, jak se popichovali a jak mezi nimi pomalu rostla láska, ach, to bylo naprosto kouzelný . Lucien byl super side kick a po poznání jeho historie mi ho bylo strašně líto.
Rhysand a Nesta…ačkoliv jsem po dočtení schopna tyhle postavy tolerovat a chápu, co je vedlo k jejich činům, tak zatím jsou pro mě tyhle postavy zatím jen meh.

Když se Půlměsíčnímu městu dává 5 hvězdiček, kolik se dává Dvorům, když to bylo ještě lepší? Už dlouho se mi nestalo, že jsem četla do dvou do rána.

Takže čau, jdu číst druhý díl.

24.02.2023 5 z 5

Smrtící vzdělání Smrtící vzdělání Naomi Novik

Smrtící vzdělání o škole, která nemá žádné učitele, za to spoustu nestvůr zvaných malefikálie, je více než o ději hlavně o úžasné atmosféře téhle záhadné školy. Kam se hrabou Bradavice s tajemnými chodbami a hýbajícími se schody.

Hlavní postavou je El, celým jménem Galadriel, protože její máma zbožňuje Pána prstenů. A je to skvěle napsaná postava, takhle správně ironickou a vtipnou hrdinku, která ale není trapná, to je skvost a co věta, to perla.
Postav je tu spoustu a měla jsem v nich lehce zmatek, ale ty důležité si zapamatujete. Například Oriona, školního hrdinu. Velmi zajímavý je ovšem i celý koncept magie.

Finiš je pak naprosto skvostný a já chci VELMI brzy číst druhý díl!

11.01.2023 4 z 5

Kyselé bonbony Kyselé bonbony Kealan Patrick Burke

Kyselé bonbony jsou kratičkou novelou o Philovi, který se omylem nachomýtne k záhadám přesahujícím jeho chápání.

Phil žije spokojeným životem, když v obchodě potká ukřičené zvláštní dítě, které mu nabídne kyselý bonbon a on přijme. Dítě se následně objeví u něj doma, tvrdí, že je jeho synem a jediné, co od té doby Phil pozře jsou právě ty kyselé bonbony, jakékoliv jiné jídlo okamžitě vyzvrací. Je si však jistý, že žádné dítě nemá. Ztratil paměť? Zbláznil se?

Příběh je opravdu krátký, 94 stránek máte za chvilku přečtených a bude vás štvát, že nedostanete víc. Já naštvaná určitě byla, protože jsem chtěla blíž prozkoumat mytologii a chtěla jsem věřit, že to dobře dopadne. Proto prostě nemám povídky a novely ráda.

Zajímavé čtení, ale nedostačující. Rozhodně se ovšem po přečtení vyhnete jak kyselým bonbonům, tak vřeštícím dětem v obchoďácích.

06.01.2023 3 z 5

Gallant Gallant V. E. Schwab (p)

Ach, má milovaná V. E. Schwab, já jí prostě zbožňuju a Gallant tak byla jasná volba!

Olivia Priorová žije 16 let v sirotčinci a jednoho dne dostane dopis od svého strýce, který ji dlouhé roky hledal a zve ji do svého domu, na Gallant a přesně tam se Olivia okamžitě vydává. Poznává svého bratrance, Matthew, který její nadšení z nalezené rodiny nesdílí a dozvídá se, že strýc ne mrtvý. Olivia začne prozkoumávat záhadné panství, které stráží vchod do jiné říše, do říše přízraků. Této říši vládne muž, který není muž a sídlí v Gallantu, který není Gallant.

Olivia je němá a proto v knížce převládají popisy pocitů a myšlenek, a s přímou řeči se kolikrát několik stránek vůbec nesetkáte. Knížku to tak dělá ojedinělou a trpíte s Olivií, když jí není věnována pozornost a nejsou zodpovídány její dotazy. Grafická podoba knihy pak krásně dokresluje celý melancholický a poutavý příběh.

Už jsem říkala, že V. E. Schwab zbožňuju? A všechno se to stalo letos. Nejprve Addie LaRue, následně duchařská série s Cassidy Blakeovou a nyní Gallant, který mi často Cassidy připomínal.

18.11.2022 5 z 5

Království hříšných Království hříšných Kerri Maniscalco

Království hříšných je temná, démonická fantasy o čarodějce Emilii, jejíž dvojče je brutálně zavražděno a o její snaze odhalit vraha. Báchorky o sedmi hříšných princích, kdy každý zosobňuje jeden ze sedmi smrtelných hříchů, se velmi záhy ukážou jako pravdivé a Emilie se ocitá uprostřed bitvy o záchranu lidského světa a udržení všech démonů za rozpadající se pekelnou bránou.

Naprosto famózní čtení, hašteření Emilie a Iry, prince hněvu a boha války je skvostné, napínavý děj, který narušují intriky dalších princů a postupné odhalování temného a děsivého proroctví.

Ach, tohle fakt stálo za a já už se nemůžu dočkat podzimu a druhého dílu.

28.08.2022 5 z 5

Hospodyně Hospodyně Natalie Barelli

No tak tohle byla jízda od začátku až do konce, kdy už jsem si jenom na konci každé kapitoly říkala “wtf”?

Naprosto nadupaný psychothriller se skvělou zápletkou, kde nemáte v podstatě celou dobu nejmenší tušení, co se to sakra děje, komu věřit a jaké to bude mít rozuzlení.

Bravurní a geniální! Ale víc neprozradím, to si prostě musíte přečíst!

09.08.2022 5 z 5