Vesper001 | Komentáře u knih | Databáze knih

Vesper001 Vesper001 komentáře u knih

Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy Tim Burton

Kniha má velmi krásnou grafiku, od přebalu po tiráž (typograf Jan d´Nan), texty jsou doplněny vlastními autorovými kresbami. Básničky jsou různě dlouhé, nezřídka ale čítají jen pár řádků, rozdělených na více stran. Objevují se v nich různé obskurní nebo zmutované postavičky, z nichž některé ožily i na plátně (např. superhrdina The Flek). Celá kniha je nesena Burtonovým typicky temným stylem.

Deníky Sylvie Plathové Deníky Sylvie Plathové Sylvia Plath

Deníky Sylvie Plathové nejsou dvakrát povzbudivou četbou a na nepřipraveného čtenáře budou nejspíš působit nepochopitelně, nudně a neuroticky. Ale pro toho, kdo se zajímá o Sylviinu osobnost a dílo, budou cenným zdrojem informací o jejím vnitřním světě, a pro toho, kdo se spolu s tvůrčím potenciálem potýká i s nějakým tím psychickým bonusem mohou představovat ujištění, že v tom alespoň není sám.

Dělat film Dělat film Federico Fellini

Nejde o Felliniho životopis, ani průřez jeho tvorbou, jakkoli se v textu obojího dotýká. Je to spíš jakýsi volný proud asociací, jehož prostřednictvím se autor pokouší čtenáři vysvětlit, co není jasné ani jemu samotnému – jak na náměty a k realizaci svých uměleckých děl došel. Jsou tu nesourodé vzpomínky z dětství v Rimini, svým způsobem milovaném i nenáviděném, nicotné i stěžejní zážitky, bloudění při hledání životního povolání, okouzlení a nevěřící úžas nad každým úspěchem, i rozčarování z pocitu, že jej vlastně nikdo nechápe, a že především nechápe on sám sebe. Jeho snímky jsou trpké a drásavé, on sám byl velmi citlivý a vnitřně křehký člověk, který se ale nebál pojmenovat věci pravými jmény a bez ohledu na důsledky poukazovat na nešvary lidské povahy i ubohost a povrchnost soudobé společnosti.

Vyvolávač deště Vyvolávač deště John Grisham

…aneb jak i malí lidé mohou udělat velké věci. V tomto případě stojí začínající právník proti mocné korporaci, jako David proti Goliášovi.

Literární poklesky Literární poklesky Stephen Leacock

Jedna z knih, které jsem znala, ještě než jsem se naučila číst. A když jsem ji začala číst, už jsem nikdy nepřestala. Vtipné, trefné a velmi kanadské.

Dělníci na vinici Dělníci na vinici Bruce Marshall

Neobyčejný příběh obyčejného života jednoho pařížského faráře. Příběh humorný, smutný, laskavý i dramatický a svou obyčejností velkolepý.

Síla přírody Síla přírody Jane Harper

Promyšlený propletenec vztahů, díky kterému se přestanete zabývat často kladenou, avšak malichernou otázkou, jestli muž a žena mohou být jen přátelé. Protože existence přátelství mezi ženami je skutečnou záhadou.

22.01.2025 5 z 5

Pozvala mě dál Pozvala mě dál Lucy Clarke

Mrazivé, klaustrofobické, děsivé. Skvěle vytvořená atmosféra, prokreslené charaktery, příběh má spád a drží čtenáře v napětí. V jeden moment se mi ale Elle zhnusila tak, že se moje sympatie k postavám otočily o 180 stupňů. I když to vlastně mohl být i záměr.

29.08.2024 4 z 5

Stíny nad zálivem Stíny nad zálivem Lucy Clarke

Lucy Clarke hraje se čtenářem stále stejnou hru a čtenáře to pořád baví. Nejdřív rozvypráví příběh, ve kterém je vše jasné a rozuzlení nasnadě. Jenže v polovině se orloj najednou roztočí přichází jeden zvrat za druhým. Všechny postavy se najednou objevují v jiném světle a z jiných úhlů a jisté je jen to, že nic není jak se jevilo. Úplný závěr pak bývá pořádná rána na solar. V tomto případě jsem ji poprvé odhadla správně, ale nijak ji to neoslabilo. Ale protože příběh je bohužel trochu rozvleklý a že jsem v něm nenašla jedinou sympatickou postavu, je to jen za ***.

19.07.2024 3 z 5

Zločinné vášně Zločinné vášně Agatha Christie

Příjemná kniha povídek, oslovily mě víc ty ne klasicky detektivní: Květ magnolie, Tvář Heleny a Případ zbohatlé ženy. Naopak Vosí hnízdo, které považuji za jednu z nejlepších zfilmovaných epizod s Herculem Poirotem, mě zklamalo.

29.05.2024 4 z 5

Je nás pět Je nás pět Matias Faldbakken

Dvěma slovy: divný slepenec. Žánrů, příměsí, stylů, prvků a kdoví čeho ještě. Kreativita, náhoda i inspirace se potkávájí na počátku řady věcí, to ale neznamená, že vznikne něco pořádného. Faldbakkenova kniha je zajímavá, ale měla jsem z ní nepříjemný pocit. Jako když přijdete na návštěvu někam, kde se dlouho nevětralo, na stole je ulepený plastový ubrus a vy se bojíte požádat o sklenici vody, protože si nejste jisti, jestli hostitel už letos myl nádobí. Asi tak.

12.04.2024 2 z 5

Chrám plný květů Chrám plný květů * antologie

Kniha krásná (kali)graficky i obsahově. Ať se s haiku teprve seznamujete, nebo už máte dlouhý a trvalý vztah. Víc říkat netřeba, snad jen na ukázku:

Meloun se o sebe
dokáže postarat
docela sám.
(Hattori Ransecu)

22.02.2024 5 z 5

Prokletí Mabiny farmy Prokletí Mabiny farmy Matthew J. Costello

Kdo má rád anglický venkov, jednoduché a uhlazené detektivní příběhy, tak vzhůru na Mabinu farmu. Kniha je útlá a celkově připomíná díl z nějakého britského krimiseriálu, u kterého si odpočinete, vypnete a usnete. :)

16.02.2024 4 z 5

Poslední, kdo zůstal Poslední, kdo zůstal Riley Sager (p)

Nebylo to špatné. Strašidla jsou tu mnohem propracovanějšími postavami než ty (dosud) žijící, a tak je Baneberry Hall místy opravdu strašidelný. Vadila mi jen Meggie se svým neustálým omíláním, že jí všichni lžou. Čtenáře sice nepřesvědčí, ale i tak je závěr docela překvapivý. Mě hlavně překvapilo, že to má být třicátnice. Celou dobu působila spíš jako čerstvě zletilá.

19.01.2024 3 z 5

Sluneční hodiny Sluneční hodiny Shirley Jackson

Pokud bych tuto knihu měla k něčemu přirovnat, tak ke snu. Ne zlému, ne dobrému, prostě takovému běžnému snu, co se vám v noci zdá. Snu, kde se vyskytují postavy, prostředí a situace, ale jak to ve snech bývá, všechno je nějak divné, žádné zákony a omezení neplatí a nejste si vůbec ničím jisti. A stejně jako jde těžko převyprávět, co se vám zdálo, tak je těžké popsat a hodnotit Sluneční hodiny.

19.01.2024 4 z 5

Dům plný temnoty Dům plný temnoty D. M. Pulley

(SPOILER) Dokud věříte na strašidla, je strašení dost strašidelné. :) Ale když později zjistíte, že třeba svatý MIkuláš je převlečený dědeček a dárky pod stromeček dávají rodiče, jste trochu zklamaní, i když jste to třeba tušili. Protože zmizí kouzlo a prostor pro fantazii. A tady je to stejné. Jakmile se ukáže, že duchové nejsou tím, čím se zdají být, najednou vás už tak moc nezajímá, čím skutečně jsou.

29.12.2023 3 z 5

Loterie a jiné povídky Loterie a jiné povídky Shirley Jackson

Kniha balancuje mezi 3. a 4. hvězdičkou, přesně jako dáma na obálce. Povídkové knihy se těžko hodnotí. Shirley dávkuje bizár hezky po kapkách, a jak to bývá, na dně lahvičky je tekutina nejhustší a nejvýraznější. Snad proto je titulní povídka až poslední. Nedá se říct, že povídky jsou bez pointy, jak si někteří stěžují. Pointa v nich je, ale není čtenáři servírována na stříbrném podnose a s vysvětlivkami jako přílohou. Někdy je pointou sama situace, ve které se postavy nacházejí. A někdy možná fakt, že se čtenář musí srovnat s tím, že ne vždy všechno pochopí. Osobně nejvýš hodnotím povídky Loterie, Chlapi s těma svýma velkýma botama, Démonický milenec, Květinová zahrada a Elizabeth. Naopak kvůli Černokněžníkovi jsem knihu chtěla odložit a kvůli Renegátce jsem ji na dost dlouho odložila.

29.12.2023 4 z 5

Dům na kopci Dům na kopci Shirley Jackson

Na seriál se dívat nechci. Ne proto, že by se mi předloha nelíbila, právě že se mi líbila moc a nechci tu hutnou, děsivou, napjatou, klaustrofobní atmosféru Hill Housu narušit. Pokřivený a vyšinutý dům nepotřebuje žádná strašidla ani příšery, sám je od základů monstrem, které vás ze spárů nepustí. "Ticho se opíralo do dřeva a kamene, a cokoliv tudy kráčelo, kráčelo samo."

21.12.2023 4 z 5

Kořist Kořist Darcy Coates

(SPOILER) Konec plytký, všechno plytké. Darcy by se měla držet recyklace příběhů o bubu-barabiznách, v těch je jako doma. Kořist je domácí úkol ze slohu, sesmolený po závěrečných titulcích nějaké (kterékoli) teen-vyvražďovačky. Partička "dětí" 20+ courá po lese a v pravidelných intervalech někdo potká strašidlo, někdo umře a zbytek se handrkuje kvůli cestování s mrtvolami nebo bez. Pátrá po nich nesympatická a zpruzená policajtka. A to je vše. Vlastně ne, šokující rozuzlení je skutečně šokující. Pro hodně mladé mládežníky. :)

20.07.2023 1 z 5

Poslední seance Poslední seance Agatha Christie

"Hrůza a děs" ne, "strašidelno" ano. Jak to u povídkových sbírek bývá, všechny povídky nejsou na stejné úrovni. V tomto případě jsou některé lepší než jiné.

24.02.2023 5 z 5