Vestička komentáře u knih
Napínavá a moc dobře napsaná knížka. téma Lazarianů a lepry , moc sympatičtí vyšetřovatelé... Jediné minus vidím v tom, spoiler, že vrah byl opět a pouze úchyla blázen. Je to taková berlička. Když máš příběh, vraždu, ale nemáš motiv, hoď do toho blázna a úchyla a máš vystaraný... 4,75
Tak když jsem se dočetla, že se tento díl bude odehrávat v odlehlém, sněhem odřízlém klášteře, že půjde o vraždy, sodomii a jiné hříchy , tak nebylo nad čím váhat. Kromě pozitiv, jako že zajímavý náhled do života mnichů, napětí a čtivost , je jinak tento díl plný nešvarů současné nejen_ anglosaské literatury. Sodomie se nakonec dočkáme, ale úplně jinak, než jsem si představovala . SPOILER Jako proč mu to vykládal, ubožák, nějákou sto let starou špínu, autorita v kýblu., nechápu. Ale anglosasům se to takhle asi líbí.Já se spíš divím, spoplu s uživatelem Babička Amálka, a říkam si proč? No asi pro to, že teplouši v současné literatuře musí být, i kdyby dědečka věšeli. O tom ani nemluvě, že místo zajímavého zločinu, se spoustou příčin a následků, jsme se dočkali zase a opět pouze jednoho sadistickýho blázna. Ale jinak dobrý. no.
Přečetla jsem si třetí díl, který bude součástí třetí knihy, spolu se čtvrtým dílem, až ho pan Podšera dopíše. Začíná to být takový standartní historický román. Už jsme v Praze konečně, ale nic zásadního se neděje. Autor při tom čekání dospěl, rozepsal se, ale mně je teda trochu smutno po prvním díle, který byt sice jednoduchý, ale s tou vší krví, sexem, rituály a obětmi přece jen mnohem zajímavější než nevraživost Drahomíry a Ludmily. To si jako přiznejme. Ale stejně moc děkuju, a těším se na čtverku.
Za čtivost, napětí, a taky za atmosféru , za to pochvala , to se málo kdy vidí- Myslím ale, že příběh mohl být jednodušší. A konec měl být takový jako velkolepější. A Forma převládala nad obsahem. Dnes chce každý napsat bestseller, a opít čtenáře rohlíkem. Hlavně, aby se to dobře a rychle četlo. A hlavní průšvih této knihy tkví v tom, že při troše zamyšlení se to celé bortí v základech.
Kateřina vyvařuje a chce látku na šaty, Šebek hamoní , konšelé hamoní ještě víc než Šebek. Král je stále nepřítomen, Václav vyšetřuje. Nic se nezměnilo, v dobrém ani ve zlém. Krásná čeština, milí lidé, nějáká ta vražda, nějáký ten soud, potrestaní zločinci a šlus. Mrzí mě, že z tak dobrého tématu autor nevytřískal víc. Pogrom na židech si o to vyloženě říkal. Ale jako audiokniha to bylo naprosto, ale naprosto geniální.
No nejsem Švédista, ale špatný překlad, to je jednoznačně ten poslední problém téhle knihy. Takže zřejmě další zhrzenej odborník.
Dozvíte se toho spoustu zásadního.
Jako hlavně že Mr. Clarkson má spoustu peněz a neváhá je vyhodit. Že koupil traktor, co má 1000 tlačítek. Že jeho žena létá tryskáčem a jednou dokonce havarovala a přežila. Že má několik set hektarů půdy. A že půda by měla patřit bohatým, protože ti nemají potřebu ji ždimat( tím asi myslel sebe)
Dozvíme se toho hafo o politických názorech Mr. Clarksona. Jako že Nigel Farrage prý tvrdí, že Rumuni na chudáky Angličany přenáší nemoci, že Brexit způsobili důchodci a tak.
Velmi poučná byla kapitola i obnově lesa. Dozvídáme se, že aby chudakum ostrovanům vyrostl strom, musí dovézt osmimetrové sazenice s Balem z Holandska. Z toho jsem usoudila, že ta podivná Jeremyho ostrovní země , která má stále ještě v čele královskou rodinu, musí být na odvrácené straně Marsu. Jinak by tam totiž rostly stromy samovolně. Ostrovany by neohrožovaly nemoci Evropanů, v čele by měli presidenta. A ovce by tam neumíraly pro to, aby nas...chovatele, ale proto, že si nemohou pomoct. Ale jinak to bylo celkem vtipný. Asi jako můj příspěvek, ale kratší.
Ech to byl zas tísňivej hnus. Pražský sídliště přes léto. Peklo. Kdyby žili na vesnici , tak se to nestalo. A četla jsem promlčení a vzplanutí a tahle byla určitě nejslabší. Dějem i prostředím
Moc se mi to líbilo. Jako shrnutí a zároveň úvod do problematiky výborný. I když třeba genetice, názvosloví a vývoji řeči vůbec nebylo dáno moc místa. Ale nejnovĕjší poznatky, snaha opravdu vysvĕtlit, zaujmout. Koho zajímají vrstvy a střepy... Dovedu si představit, že to čtou j nebo poslouchají rodiče s odrostlejšíma dĕckama. Nikdy jsem nečetla populárnĕ naučnou knihu takhle proloženou příbĕhy. A ty byly super! Občas dobrodružné, i erotické nĕkdy skoro. I detektivní, nĕkdy fantasy, možná trochu na hranĕ, a vždy s pointou. Super! A 3x hurá.
Velmi moderní . Je vidĕt , čím se spisovatelé detektivek inspirovali. A jako by opakovali i chyby p. Šimáčka. Dĕj je dobrodružný, má spád , fakta z historie nechybí, ale... Postavy podivnĕ neživé, nic se o nich nedozvíme. Hlavní hrdina si ničím človĕka nezíská. A chybí ženy, a to tak, že jednu důležitou ani nevyslechnou. Na to jsem celou knihu myslela.
Krásná kniha, určitě to bude jedna z nejlepších tohoto roku. Ani slovo navíc, ani slovo nechybělo. V tak útlé knize se povedla vybudovat neuvěřitelná atmosféra. A to že je někdo příslušník nějáké sekty, ještě nedává právo určovat jiným, kolik utrpení ještě musí člověk zažít.
Ze začátku hezké, napínavé, prostředek až příliš fantasy, a konec bez pointy , opravdu zcela. Škoda dobrého příbĕhu, šlo to domyslet líp. Řadím to do imaginarní poličky další hokus pokus začínajícího autora. Aneb šup sem šup tam. A přitom by stačilo jen o nĕco víc péče.
Sano se snaží být dobrý, ale Je to komoří Janagisawa, který příbĕhu dodává šťávu. V hlavĕ to má bohužel značnĕ zpŕeházený. Škoda. Nebyl by tak špatnej. Fandím mu, ať se z toho dostane. Popis emancipace Reiko byl únavný. Jak k tomu příjde Sano, který nemůže kojit i kdyby chtĕl ale nikoho to nezajímá. ?? Erotické scény nebyly moc erotické a úchyláci opĕt za každým rohem.
Takový hokus pokus . Minus za strnulé neživé dialigy, málo napínavý , prostý děj a hlavní hrdiny, kteří jsou příliš mladí a proto takoví jednodušší. Plus za odvahu, homomodernu, ( svlékání šlo Ondřejovi dobře) :-)))))) a za mého Václava, který naštěstí absentoval.
Autorce vůbec ale vůbec nepomohl ten, co to načetl. Člověk zhýčkanej , čeká už nějákou úroveň. A tohle byl uspávač hadů
Přesnĕ tak, perfektní začátek a konec. Člověku se z toho světa nechce odcházet. Ale prostředek zdlouhavější. A opravdu, je to mnohdy podezřele sluníčkové. I když toho jsem si začla všímat až po přečtení komentářů. V tom zacházení s vajíčky by se dala najít propagace potratů. Když milování, tak mezidruhové lezbické, a když láska , tak člověka ke stroji. Když koníček, tak ověřování faktů a uvádění věcí na pravou míru. Když rodiče, tak 2 tátové, A hlavně žádné zbraně!!!!
Teorie jedna za druhou a žádné akce. Spousta postav, málo logiky. Chlapec má vlastní dům poblíž Livie, na Palatinu????!!! Ale na otce si stěžuje, a matku nenavštíví. A používání anglikanismů- jako sparingpartner- mohlo v originále působit dobře, ale v Češtinĕ to zní násilnĕ. Překladatel by mĕl mít víc citu, řekla bych.
U historických detektivek tipicky slabší děj vynahrazuje dokonalá slovní zásoba, znalosti autora a neuvěřitelně milé postavy, jako bych u toho byla.
A zjištuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém , jako nacisté, pane bože, kam až ta drzost v překrucování dějin zajde.....
nejdříve jsem ocenila, že mě autor ušetřil napětí, zda bude nebo nebude aspoň jeden homosexuál, a umístil ho do prvního odstavce. Takže pozorný čtenář hned ví, o co tu půjde. I když motiv jsem tedy neodhadla, i když pachatele ano. Příběh má napětí , a v určitých chvílích i atmosféru, občas se zdá, že i vyšetřovatel je sympaťák, ale ten patos, Ta rozvláčnost. Při čtení dopisů jsem se za Alberta styděla. Ano, žádný člověk by neměl dávat takto na odiv své city. Navíc za muže mluví činy, ne kecy na papíře. Připomínalo mi to, bůh ví proč, chaloupku strýčka toma. Ke konci se kniha zvrhla v cosi populárně naučného. Homosexualita je očividně to největší téma. Kdyby nebyla, všichni trpící by si ji musei vymyslet.
Prostředí nižší šlechty na východní Moravě. A moje oblíbená doba. Napínavé to teda bylo fest. A to i přesto, že to kazila autorka tím, že jsme věděli kdo je vrah, ještě než se stala vražda. A ten úsporný styl psaní, to se musí zažít, to se nedá popsat. Přijela na tvrz. S tím si promluvila, toho neměla ráda. Otěhotněla, porodila, zemřela. A nemyslím si, že někdo může čekat 20 let na pomstu a nakonec vichr z hor. V knize mě taky rušily neustálé předmluvy ke kapitolám, i když uznávám, že to bylo originální, a taky novotvary a anglikanizmy, na co jsem teda poslední dobou citlivá. A stejně moc doporučuju, taková hra o trůny v malém a bez krále.