Vilma232 Vilma232 komentáře u knih

V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Další ze severských detektivek, které stojí za přečtení. Zkusím pokračování série.

11.07.2021 3 z 5

Království Království Jo Nesbø

Jo! Něco zcela jiného, než případy HH, ale četla jsem se stejným zaujetím. Postupné odhalování dost drsného rodinného příběhu z norského venkova

11.07.2021 5 z 5

Co by můj syn měl vědět o světě Co by můj syn měl vědět o světě Fredrik Backman

Naposloucháno. Příjemný zážitek, vtipné postřehy.

11.07.2021 3 z 5

To by se zvěrolékaři stát nemělo. Díl 1. (Zvěrolékař na blatech) To by se zvěrolékaři stát nemělo. Díl 1. (Zvěrolékař na blatech) James Herriot (p)

Příjemná klasická oddechovka.

16.06.2021 4 z 5

Zadní pokoj Zadní pokoj Jørn Lier Horst

První kontakt s tímto autorem, ale určitě ne poslední. Zajímavá zápletka a vyšetřovatel neoplývá žádnými mimořádnými schopnostmi ani vlastnostmi.

04.06.2021 4 z 5

Kdo ví, kde budu zítra Kdo ví, kde budu zítra Jindřich Šídlo

Pohled na život a novinařinu očima velmi zkušeného žurnalisty.

04.06.2021 4 z 5

20 let nového Polska v reportážích podle Mariusze Szczygieła 20 let nového Polska v reportážích podle Mariusze Szczygieła Mariusz Szczygieł

Dvacet let v životě Poláků. Dvacet let pokusů o život v demokracii. Vliv církve, kriminalita, cesty za prací, pohledy zpět před rok 1989, fenomén disko polo... jedna pecka za druhou. Velký dík panu Szczygielovi za to, že sestavil tak úžasný přehled.

27.05.2021 5 z 5

Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Úsměvná oddechovka. Situace vtipné, některé vyloženě přehnané... chudá aristokracie to nemá jednoduché...

08.05.2021 3 z 5

Srdce a skalpel Srdce a skalpel Jan Cimický

Velmi čtivý příběh. Kniha se četla stejně dobře jako v minulosti jiná díla stejného autora, byť byla úplně jiného zaměření. Snad jen závěr je trochu moc pohádkový.... ale kdo nemá rád dobré konce.

01.05.2021 4 z 5

Dívka s jahodami Dívka s jahodami Lisa Stromme

Výrazné Munchovo dílo je zde jako pilíř, na kterém je lehce položen příběh odehrávající se na norském venkově, kam na léto přijíždějí významné osobnosti nejen z uměleckého prostředí. Autorka stvořila dívku Johanne sloužící v letním domě admirála a jeho rodiny jako průvodkyni pro léto 1893.

25.04.2021 3 z 5

V polévce miso V polévce miso Rjú Murakami

Tak to bylo překvápko! Když jsem začala knihu číst, vůbec by mě nenapadlo, že ji zařadím do ČV. Teď jsem si ale jistá, že ve "vykřičené" čtvrti nočního Tokia bych se opravdu ocitnout nechtěla.

12.04.2021 3 z 5

Dívky od svaté Magdalény Dívky od svaté Magdalény V. S. Alexander

Zase jeden příběh o tom, jak církev dokáže ničit lidské životy . Neustálé ohánění se pojmy "hřích" a "hříšnice" a k tomu spousta nešťastných osudů. A není to nijak vzdálená minulost. "Nikdo, a rozhodně ne církev, se nikdy nezajímal o jednotlivé životy svých svěřenkyň."

04.04.2021 4 z 5

Marie Stuartovna Marie Stuartovna Stefan Zweig

Velmi zdařilý biografický román. Nejsem zdatná v dějepise a dosud jsem znala tragický příběh Marie Stuartovny a jejího protipólu - Alžběty pouze jako divadelní hru. Autor se snažil o objektivní pohled na život královny, která se v některých situacích řídila spíš citem než chladným rozumem, avšak "člověk, který se zapsal politice, nepatří už nikdy sám sobě a musí být poslušen jiných zákonů než svatých zákonů svého srdce." Poukázal na dobovou nesmiřitelnost protestantství a katolictví - "neodvratný konflikt mezi Lutherem, Kalvínem a Římem se podivnou náhodou dramaticky odehraje právě v jejím osudu". I zde je patrno, že "ti, kdo tvrdí, že bojují za věc boží, jsou strůjci největších nesvárů na zemi". Celý příběh poukazuje i na to, že doba byla krutá "nikomu, kdo se ucházel o Marii Stuartovnu nebo jí sloužil, nesvítilo na cestu štěstí".

17.03.2021 4 z 5

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Naposloucháno. Silný příběh o přátelství, lásce, ale i zoufalství a nenávisti. Výborně načteno.

25.02.2021 4 z 5

Aristokratka na koni Aristokratka na koni Evžen Boček

Vtipné a oddechové čtení - vlastně poslech do dnešních nepříznivých dnů. Díky tomu, že jsem viděla filmovou "Aristokratku," měla jsem postavy před očima. Tento díl byl z velké části věnovaný finančním potížím majitelů pamětihodnosti a velmi zajímavým způsobům jejich řešení.

25.02.2021 3 z 5

Saturnin zasahuje Saturnin zasahuje Miroslav Macek

Oddechové čtení proti trudomyslnosti. Vypravěč se doposud nestal ani sportovcem ani automobilistou. Přibyly nové postavy a děj se odehrává na horách v předvánočním období. Budete mít určitě pocit, že některé vtipné hlášky jste zcela jistě už někdy slyšeli, ale pobavíte se. Humor je laskavý, bez jakýchkoliv vulgarit a Saturnin zasahuje vždy ve správnou chvíli.
...ideální dětský věk je to období v životě dítěte, kdy je již příliš staré na to, aby proplakalo noci, ale ještě příliš mladé, aby je proflámovalo... Saturnin má vždycky pravdu
...trocha grogu je nejúčinnějším prostředkem proti nachlazení, přičemž platí medicínská zásada, že čím více rumu a méně vody, tím větší preventivní účinky... toť rada doktora Vlacha

14.02.2021 3 z 5

La bella Boema La bella Boema Václav Řezáč (p)

La bella Boema byla vynikající česká pěvkyně pěvkyně a přítelkyně Mozarta Josefina Dušková. V. Řezáč zachytil jejich vztah v tzv. filmové povídce. Druhá část knihy je kus nedopsaného románu Píseň o věrnosti a zradě, který se odehrává v lázních v českém pohraničí.

13.02.2021 2 z 5

Marta v roce vetřelce Marta v roce vetřelce Petra Soukupová

Deník zachycující jeden nepovedený rok v životě Marty. Nevím, jak bych soucítila s hlavní postavou, kdybych knihu četla v době, kdy mi bylo 15 - 25, ale teď mi místy přišla "napřesdržku" a chvílemi mi jí bylo líto. V každém případě autorka vytvořila hodně živou postavu. Každý student jistě zažil stav, kdy se nemůže přinutit jít do školy, kdy ho to tam zoufale nebaví a každé dítě má někdy pocit, že chce z té své rodiny utéct.... jenom to prostě zvládnou líp než Marta

17.01.2021 4 z 5

Faja Faja Petra Stehlíková

Poněkud pomalejší rozjezd, ale posléze se děj přece jenom rozhýbal.

17.01.2021 3 z 5

Plachetnice na vinětách Plachetnice na vinětách Jiří Hájíček

Příběh uvěřitelný. Vlastně nejmíň zajímavý mi přišel ten "románek" s mladíkem. To ostatní byl čistokrevný život. Asi nejsrozumitelnější mi tentokrát přišla postava sestry.

10.01.2021 4 z 5