Vilma232 Vilma232 komentáře u knih

Nůž Nůž Jo Nesbø

Netuším, zda je možné ještě nějaké pokračování. Harry už přišel téměř o všechny a všechno. Kniha je skutečně napínavá a plná zvratů až do úplného konce, snad by místy mohla být svižnější. A za všechno může zase chlast.....

10.01.2021 4 z 5

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Naposloucháno. Opět výborný námět, sympatický policista, velmi reálně nesympatické postavy. Bohužel v těch docela dlouhých neakčních částech působí hlas herečky dost utrápeně - stejný dojem jsem měla i ve Zmizela v mlze. Příští si přečtu sama.

22.12.2020 3 z 5

Vrány Vrány Petra Dvořáková

Připojuji se k pětihvězdičkovým. V téhle rodině bych fakt nechtěla vyrůstat....

19.12.2020 5 z 5

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Kniha ode mě dostává "plný počet". Tentokrát obzvlášť za úžasné pohledy ze stran jednotlivých postav.

22.11.2020 5 z 5

Černé lekníny Černé lekníny Michel Bussi

Tři neobjasněná úmrtí a tři ženské postavy - talentovaná školačka, krásná učitelka a vdova. Co mají společného?
Pěkné a napínavé čtení s neobvyklým rozuzlením. Pro mě osobně je nejpřitažlivější zasazení do Giverny, do míst spojených se vznikem nejslavnějších děl C.Moneta, která jsem měla možnost navštívit.

14.11.2020 4 z 5

Stíny noci Stíny noci Arnaldur Indriðason

Válečná historie Islandu s kriminální zápletkou. Mám ráda detektivky se skutečným historickým pozadím.

02.11.2020 4 z 5

Promlčení Promlčení Jiří Březina

Naposloucháno. Zajímavé téma vracející se do dvou časových období - konec války a začátek devadesátých let. Pro mě druhá kniha od Jiřího Březiny a určitě ne poslední. Příjemné podání Jakubem Saicem. Pro audioknihu není vhodné členění do tak krátkých kapitol.

27.10.2020 4 z 5

Oběť 2117 Oběť 2117 Jussi Adler-Olsen

Oddělení Q bojuje proti terorismu. Dala bych přednost nějaké jiné kriminalitě, ale je to zajímavé téma a možná by se dalo i zfilmovat. Odhalený příběh Asada a jeho rodiny je na hranici uvěřitelnosti, ale co my víme, čím si lidé v těch končinách mohou projít...

22.10.2020 4 z 5

Zmizela v mlze Zmizela v mlze Michaela Klevisová

Naposloucháno. Velmi zajímavý popis života v odlehlých končinách. Velice dobře popsané postavy, jeden by je úplně viděl.... ale pro detektivní příběh moc dlouhé čekání na jakoukoliv akci

20.10.2020 3 z 5

Mramor a plátno Mramor a plátno Stephanie Storey

Florencie je okouzlující i dnes, jenom ty davy turistů..... Na začátku 16.století vypadala samozřejmě jinak a vznikaly tam ta největší umělecká díla. Autorka použila historicky doložitelné události a vytvořila zajímavý příběh.
"Když Michelangelo začal pracovat na Ducciově kameni, rozvíjel svůj dětinský sen, že souboj s Leonardem z Vinci se zapíše do dlouhé historie města jako souboj dvou velkých rivalů. Florencie byla takovými bitvami proslulá."

20.10.2020 4 z 5

Kritik Kritik Peter May

Naposloucháno. Velmi příjemné podání Davida Matáska. Určitě stojí za poslech či přečtení. Spousta zajímavých informací z oblasti vinařství. Enzovi jde i o život, ale série pokračuje....

28.09.2020 3 z 5

Náhoda nebo osud Náhoda nebo osud Magda Váňová

Pět lidských příběhů, do nichž zasáhne náhoda nebo osud - jak lze vyčíst z názvu. Přátelství dvou mladých baletek, zápletka kolem výherního losu, vztah nevlastních sourozenců, erotická linka i nepřející bratr dvojče - to vše velmi zajímavým způsobem v povídkách o lásce, nenávisti, zklamání, nesplněných přáních....

26.09.2020 4 z 5

Maškaráda Maškaráda Terry Pratchett

Čarodějky v opeře a ještě s "Fantomem". Paráda. Pohled na divadelní provoz z úplně jiné strany.

26.09.2020 4 z 5

Únava materiálu Únava materiálu Marek Šindelka

Drsné téma. Nadaný běžec se stává běžencem. Válkou zničené území se stává turistickou atrakcí. Zoufalé pokusy o únik směrem k lepšímu životu, které jsou draze zaplacené.

30.08.2020 3 z 5

Dívka, která musí zemřít Dívka, která musí zemřít David Lagercrantz

Naposloucháno. Spokojenost i s třetím dílem. Návaznost na postavy z prvních - originálních - dílů tam je. Opět se dostáváme do některého ze zajímavých vědeckých oborů i do švédské politiky.

30.08.2020 4 z 5

Antická inspirace Antická inspirace * antologie

Ke splnění bodu čtenářské výzvy jsem sáhla do vlastní knihovny a vybrala z ní knížku, kterou jsem kdysi obdržela jako dárek v době středoškolských studií. Matně jsem si vzpomínala, že jsem ji tehdy prolétla a uložila k ostatním. Teď jsem se k ní vrátila po mnoha letech a po dočtení opět odkládám. Na jak dlouho? Pozoruhodné je sloučení patnácti kreseb Karla Svolinského s díly českých básníků. Najdete mezi nimi i jména nejslavnější - Jaroslav Vrchlický, Jan Neruda, Petr Bezruč, Jaroslav Saifert... u některých je inspirace antikou velmi výrazná, u jiných je obtížnější ji najít.

30.08.2020 3 z 5

Vzplanutí Vzplanutí Jiří Březina

Velice slušná česká detektivka. Postavy, jejich chování a pohnutky jsou uvěřitelné a srozumitelné. Nečetla jsem předchozí díly série s detektivem Tomášem Volfem, ale myslím, že to nijak nevadilo.

27.08.2020 4 z 5

Svědectví Svědectví Margaret Atwood

Kniha navazuje na Příběh služebnice a pokračuje v rozkrývání fungování politického systému v Gileádu. "Po okázalou přehlídkou ctnosti a čistoty stál Gileád na prohnilých základech." Popisuje jej prostřednictvím tří ženských postav. Celkem brzy se dalo odhadnout, že dojde k jejich propojení.

27.08.2020 3 z 5

Teorie podivnosti Teorie podivnosti Pavla Horáková

Ada je bezesporu zajímavá literární postava. Rozhodně nepatří do žádné ze škatulek pro ženské hrdinky. Vědkyně s osobitým přístupem k rodině, mužům, kolegům a svému pracovišti: "Blížila jsem se k ústavu a překonávala jeho odpudivou sílu. Banda lidí, co odmítají dospět, se tu babrá v bizarních tématech a přežívá v prostředí jakési chráněné dílny,kde je nejdůležitější vykazovat aktivitu v rámci přiděleného grantu." Byla jsem spokojená s tématem, s tím, že Ada není romantička ani týraná či jinak postižená osobnost. Líbil se mi nápad se zkoumáním a "prodejem" snů, ale hvězda dolů za konec.

09.08.2020 4 z 5

Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů Mary Ann Shaffer

Velmi zajímavý pohled na malý kousek Evropy v průběhu druhé světové války, vtipně popsané postavy obyvatel ostrova a romantický příběh k tomu.

04.08.2020 4 z 5