VladkaBU VladkaBU komentáře u knih

Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

... těšila jsem se na ni, ale sotva jsem začala číst, zjistila jsem, že nevím, kdo je kdo. Vrátila jsem se tedy ke druhému dílu, s nímž jsem se opět do rodinných vazeb vrátila a plynule tak mohla přejít k tomu závěrečnému. Dvě záležitosti z druhého dílu pro mě zůstaly otevřené a čekala jsem, že se to dozvím v tom závěru. Tak se i stalo. Myslím, že paní Lednická hezky uzavřela celou trilogii. Těch postav bylo tak akorát, abychom je poznali, a prožili s nimi jejich příběhy.

10.05.2024 5 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

...celou dobu, co jsem četla tenhle příběh, se mi honilo hlavou, jak je dobře, že žijeme tady a ne tam. Neustále se hlídat, co řeknu, jak mám co upravené, jestli si v televizi nebo v rádiu pustím to správné, aby mě soused nenahlásil. Problémy, které z toho budu mít, se dotknou několika generací mé rodiny. Život v Severní Koreji je daný, nastavený, nelidský

12.01.2024 4 z 5

Sestřičky na příjmu Sestřičky na příjmu Donna Douglas

.... krásně plynoucí další příběhy sestřiček Nightingale, s novou postavou, která mezi sestřičky přišla. Strasti, úspěchy a neúspěchy prožívají na praxi v nemocnici i v soukromých životech

30.12.2023 5 z 5

Sestřičky v nesnázích Sestřičky v nesnázích Donna Douglas

... na druhý díl o sestřičkách jsem se těšila. Příběh každé z nich je něčím zajímavý. Jsem zvědavá, kam se jejich osudy budou ubírat, zvláště, když víme, jaká doba nastane...

03.07.2023 5 z 5

Učitelka angličtiny Učitelka angličtiny Magda Váňová

... moje první novinka letošního roku. Oproti několika autorčiným přechozím knihám, se mi Učitelka angličtiny líbila víc. Stále se něco dělo, vždy jsem čekala, co z toho či onoho vyvstane. Jméno hlavní hrdinky mi došlo, až když to bylo vysvětleno :-)

22.03.2023 5 z 5

Esterčini otcové Esterčini otcové Hana Radulić

... velmi čtivý příběh, který se nestal, ale mohl stát. Zaujal mě o to víc, že byl zasazený i do nedalekých Lidic. Zvláštní, jak Němci nahlíželi na Židy a na všechno, co se během války dělo. Na konci mi tekly slzy

24.02.2023 5 z 5

Emilka Emilka Ivana Fajnorová

... krásný, čtivý, dojemný příběh s krásnou obálkouk psaný krásným jazykem. Emilka mi přirostla k srdci od začátku. Zažila hodně smutných chvil, život jí hodně naložil.

11.01.2023 5 z 5

Selský baroko Selský baroko Jiří Hájíček

... podle názvu jsem čekala asi něco jiného, ale nakonec mě začal příběh zajímat. Co chalupa, to jiný osud, postavy se mísily. Nakonec to bylo docela zajímavé čtení.

13.10.2022 4 z 5

Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

... těšila jsem se na ni. Po dvou dílech Šikméno kostela jsem očekávala ještě víc. Trochu mi vadilo množství jmen v knize uváděných. Ztrácela jsem se v nich. Věta "Do vesnice můžete, ale ven už ne" mi připomněla Lidice. A věta "Za jednoho mrtvého Němce zemře 10 místních občanů" mi zase připomněla Habermannův mlýn

04.05.2022 4 z 5

Děti Ireny Sendlerové Děti Ireny Sendlerové Irena Sendler

....úctyhodná žena to byla. Dřív jsem její jméno sotva někde zaslechla, ale víc jsem nepátrala. Teď jsem ráda, že její příběh znám. Člověk neví, jak by se zachoval v té době. Ona byla statečná. Schindler v sukni rozhodně nebyla, neboť jí o život šlo oproti jemu. Tolik risku, odhodlání, dobrého srdce měla.

27.01.2022 5 z 5

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

... zlákala mě anotace, obálka i krásný název. Děj takový vleklý, stále jsem čekala, když už konečně dostane spád. Až poslední část knihy více zajímavá.

07.08.2020 3 z 5

Bez dcerky neodejdu Bez dcerky neodejdu Betty Mahmoody

... tyhle příběhy a osudy jsou téměř stejné. Jakmile žena přikývne na cestování do domoviny této kultury, život se rázem obrací, a těžká se cesta zpátky. A stejně se ty ženy nepoučí.

25.10.2019 5 z 5

Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

... od začátku hezky napsaný čtivý příběh několika generací, vesměs neradostný, smutný. Právě tahle doba se mi hodně dostala pod kůži, hodně jsem hlavně se ženami soucítila, když byly na sklonku života.

03.05.2019 5 z 5

My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

... i když je kniha určena pro mládež, myslím, že i dospělí s tímto tématem mají co dělat. Tolik, kolik bylo Christianě, je teď našemu mladšímu synovi. Z příběhu opravdu mrazí, kam je až i dítě schopné zajít kvůli drogám.

21.08.2017 5 z 5

Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

... moc se mi líbila, byť to není zrovna veselé čtení, ale psáno stylem, který mě zaujal a nutil číst dál. Rozhodně doporučuju

07.10.2014 5 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Tuto knihu jsem měla tady na BF jen tak, že chci číst, ale nedávno mi ji kamarádka přinesla s tím, že ji jedna čtenářka vrátila, a nikdo další ji momentálně nechce. No... moc se mi do ní nechtělo. S tímto žánrem jsem dosud neměla žádné zkušenosti, i když anotace se mi líbila. Nakonec jsem knihu začala číst, a po tom mírně nezáživném úvodu se začal rozvíjet napínavý příběh, který mě ihned začal bavit a stále bylo těžší knihu odložit. Nemohla jsem se dočkat okamžiku, kdy se dozvím, kdo H. nakonec zabil. Kniha úžasná.

15.07.2013 5 z 5

Divoké labutě Divoké labutě Jung Chang

... věděla jsem, do jakého tématu jdu, ale i tak to bylo šokující. co se přesně smí a nesmí, jak se vyznačuje věrný straník, za všechno přísné tresty. Další kniha, u které je člověk rád, že tam nemusí žít

01.03.2024 5 z 5

Dcera říše Dcera říše Louise Fein

... čtivý příběh už od začátku. Už v několikáté knize na toto téma jsem zjistila, že Němci, kteří se podíleli na konečném řešení , a vším s tím spojené, svoje děti drželi od těchto věcí a informací, v nevědomosti. Gerta tak byla doma vychovávaná. I když postupně zjišťovala pravdu, některé skutečnosti nedomyslela.

08.11.2023 5 z 5

Kniha dvou cest Kniha dvou cest Jodi Picoult

... další novinka letošního roku, na kterou jsem se těšila. Příběh z Egypta sice zajímavý, trochu jsem pronikla do práce archeologa, vztah s Wyattem ještě lepší. Víc mě však zajímal Dawnin profesní příběh - duly smrti. Na co všechno musí myslet, jak jednat s rodinou, co všechno může umírajícímu zařídit.

15.06.2023 4 z 5

Počkej na moře Počkej na moře Veronika Opatřilová

... krásný, hezky napsaný příběh o vztahu dvou mužů, studenta a profesora literatury. Našla jsem ho náhodou, chvíli pochybovala, ale nakonec s chutí a očekáváním, jak to dopadne, dočteno

29.05.2023 5 z 5