vvikingg

Knize se nedá upřít velmi dobré zpracování historických údajů, ale i zkreslení některých dokumentů, čímž Irwing proslul. Počet obětí v Drážďanech není dodnes přesně známý a Irwing v každém vydání navyšoval počet obětí. V prvním vydání v roce 1963 se mu počet 35 tisíc zdál nízký, připsal jedničku výsledek 135 000. Ve vydání knihy v roce 1967 už to bylo 250 000. Podrobně rozebírá Irwingovy úpravy, falšování skutečnosti, dokumentů v knize Lži o Hitlerovi historik R. J. Evans a to nejen knihu Zkáza Drážďan. Nejdřív přečíst R. J. Ewanse , pak se porozhlédnout po D. Irwingovi a udělat si vlastní úsudek.

Ve světě se projevují následky světové hospodářské krize a stahují se nad Evropou mračna druhé světové války, která začala 1. září 1939, Německo napadnulo Polsko.

Zlatá 20. léta by se dal nazvat další díl této kroniky, po válce se dvacátá léta projevovala nádechem frivolnosti, rozmachem technického pokroku. V říjnu 1929 propadem cenných papírů na americké burze, začala světová hospodářská krize, která ovlivnila světovou ekonomiku, společnost v dalších letech.

Druhý díl 1910 - 1910 popisuje předválečná léta a první světovou válku. První světové válce předcházely Balkánské války 1912-1913. Z osmánského imperia zbyl jen zlomek, osamostnilo se Řecko, Srbsko Rumunsko , Bulharsko.

První svazek je přehledem nejdůležitějších událostí od roku 1900 - 1909, k posouzení je třeba rozlišit události na podstatné a nepodstatné. Někteří historikové a vědci považují za počátek 20. století rok 1905, kdy Einstein zveřejnil článek O elektrodynamice pohybujících se těles a vytvořil tak teorii relativity.

Od autora jsem četl už Operace Valkýra a spokojenost i s toto knihou. Čtivou formou v šesti tématických kapitolách se snaží objasnit některé záhady, mýty, zmizení atd. z druhé světové války. Legendy a konspirační teorie se mísí z historickou realitou a na konci příběhu je vždy nejpravděpodobnější vysvětlení. Zajímavá je kapitola o německé atomové bombě, některé zdroje uvádí, že Němcům scházel krůček , jen 2 - 3 měsíce. Mezi německým a americkým vývojem byl ohromný rozdíl. Projekt Manhattan si vyžádal 30 bilionů dolarů a pracovalo na ně 125 tisíc lidí, včetně 6 vědců, kteří později obdrželi Nobelovu cenu za fyziku. Ještě pozoruhodnější je ale skutečnost , že zařízení kde se obohacený uran získával , zaujímalo rozlohou a velikostí území Franfurktu nad Mohanem. Tohle tvrzení považuji za logické, těžko lze tedy uvěřit, že hrstka německých vědců, trpící neustálým bombardováním, omezeným rozpočtem, nedostatkem materiálu, dosáhla stejných výsledků jako Američané. Německá atomová bomba stále přitahuje historiky, badatele, kteří doufají že najdou vytoužený důkaz, že Němci měli atomovou bombu na dosah.

Kniha je 10 let stará vyšla 2015, v roce 2016 se starostou Londýna stal muslim, Pakistánec Sadiq Khan. Tradiční anglický pokrm Chips and Fish , už jen těžko okusíte , kebab na každém rohu, netřeba dále komentovat.

Jak psali, někteří uživatelé přede mnou, úvod knihy je zmatený, těch 10 stránek se dá přežít. Potom následuje morbidní čtení o nejznámějších kanibalech 20. století. Bizární je kapitola Kanibalismus jako umění, Japonec Sagawa nebyl klasický sériový vrah, jeho obětí byla pouze holandská kamarádka, kterou zastřelil a poté ochutnal její maso. Byl umístěn v léčebně pro choromyslné ve Francii, později převezen do Japonska. Za svůj čin nebyl nikdy potrestán, v Japonsku vydal několik knih, v jedné popisuje chuť lidského masa, které připomíná k syrovému tuňáku v suši, byl první Japonec, který ,, ochutnal bílou ženu,, jeho podobizna se ocitla i v gastronomickém časopisu jak ochutnává grilované maso.

Autor je amatérský mykolog a nafotil běžné druhy na Chrudimsku a Hlinecku.

Velmi výborný atlas, na kterém se podíleli , přední čeští mykologové M. Beran z jihočeského muzea v Českých Budějovicích, J. Holec a M. Kříž z Národního muzea v Praze. Výstižné odborné popisy hub, skvělé fotografie.

(SPOILER) Velmi silné, smutné čtení plné emocí a frustrací z válečných let, většinou už dospívajících dětí i mladých vojáků. Silný a drsný je příběh židovky Clary , která prožila 15 měsíců s ostatními Židy v bunkru pod domem, Němce Becka, který je přechovával kousek od Lvova. Při postupu sovětské armády si zde německá vojska v domě Becka zřídila štáb a pod podlahou v bunkru byli schovaní Židé. Deník Clary zachránil v roce 1946 Beckovi život , na základě deníku byl osvobozen, čekal ho trest smrti. Mladý Japonec Hayami strávil 3 roky v internačním táboře v USA v nevadské poušti, na USA nezanevřel a vstoupil do armády a zahynul v dubnu 1945 při bojích v Itálii. Pro upřesnění po útoku na Pearl Harbor bylo 200 tisíc Japonců umístěno v internačních táborech, Američané se báli vylodění Japonska v USA a nechtěli mít v týlu ,, pátou kolonu. Ed , mladý Portorikánec v 18 letech vstoupil dobrovolně do armády a bojoval 2 roky ve Vietnamu, kde byl těžce raněn. Po příletu do USA mu v letištním baru odmítnuli nalít pivo, i když byl uniformě vojáka s vyznamenáním za statečnost, že je nezletilý. Zajímavý je pohled na intifádu očima izraelské a palestínské dívky. Kniha je tvořena fragmenty deníků 12 osob, někteří válku přežili, někteří ne. Fragmenty deníků rozhodně stojí za přečtení.

Akce na osvobození evropských těžařů a jejich rodin, pozvedla reputaci cizinecké legie po debaklu v Alžírsku, operace Leopard byla úspěšná a ztráty cizinecké legie činily jen 5 mužů, k akci se připojil o den později i belgický výsadkový prapor. Autorka napsala knihu poutavým stylem a držela se i celkem známých faktů, literární styl trochu pokulhává , jedna z prvních knih autorky. V roce 1980 natočili Francouzi film Legie na Kolwezi , který není vhodný pro slabší a citlivější povahy.

Sejí vítr ? řekl Arthur Harris generál RAF, když bylo bombardováno v listopadu 1940 město Coventry. Tehdy na pokraji války se potýkala RAF s problémy, třeba jejich bomby měli poloviční účinek než bomby německé, Britové používali amonal ještě z 1. světové války. Při náletu na Hamburk v červenci 1943 už nebylo důležité trefit se a zmizet, tohle už byl nálet vypracovaný do všech detailů. Značkovací letouny ,, Pathfindery ,, nejprve označily zápalnými bombami a světlicemi plochu bombardování a začal systematický kobercový nálet. Britové poprvé použili i lesklé proužky kovu (Window), které po shození do vzdušného prostoru způsobily na obrazkovkách radarů chaos, ukazovaly stovky letounů, stíhači nemohli účinně zasáhnout proti bombardérům. Kdo seje vítr , sklízí bouři...

Německý atlas staršího vydání (1997) se zdařilými ilustracemi hub, celkový dojem kazí několik překlepů v názvech hub, ale to není chyba autora, ale překladatele, latinské názvy hub sedí

Není to špatná kuchařka, kvalitní fotografie , výběr receptů je zajímavý. Kuchařka je ale současně reklamou na pečící a varné nádobí Eurolux, ve kterém jsou všechny pokrmy připravené.

(SPOILER) Výborná odborná fikce, autor se hned v počátku mistrně zbavil šéfa Luftwaffe Göringa, maršál měl zpátečnické názory na vedení moderní letecké války, jeho nabubřelý, chvástavý výrok ,, Co létá patří mně,, hovoří za vše. Při prvním velkém náletu 7. září 1940 na Velkou Británii, Göring letěl v Heinkelu He 11 jako druhý pilot v čele Luftwaffe v maršálské uniformě
do žádné letecké kombinézy se nevešel, s vyznamenáním ,, Modrý Max,, z 1. světové války na krku. Měl sebou i fotografa a těšil se na fotky v časopisu Signál a titulky ,, Maršál Göring vede zdrcující úder na Londýn :-). Ale ouha, jeho vedoucí letoun byl sestřelen ještě před Velkou Británii, britskými stihačkami Hurricane a Göring s celou posádkou zahyne v moři. 16. září 1940 je prohlášen za mrtvého a velitelem Luftawaffe se stává generál Albert Kesselring, nastávají velké změny , funkce je zbaven i neschopný a technicky negramotný Udet, vedoucí technického oddělení, který dostal funkci inspektora u stíhacích jednotek. Do čela technického oddělení je postaven generál Walter Wewel, který už v roce 1934 prosazoval výrobu těžkých, taktických bombardérů Dornier Do 19, Göring ovšem smetl ze stolu. Ihned začíná výroba Dornier D 19 Ural Bomber, s doletem 5000 km, které jsou velmi podobné americkým bombardérům B 17. Letecká bitva o Anglii končí patovou situací, taktické bombardery Do 19 bombardují Anglii i konvoje lodí za pomoci vlčích smeček ponorek, situace je pro Anglii kritická. Německo začíná vyrábět i letadlové lodě a pracuje na výrobě dalších letounů mezi stihačky je zařazen proudový Me 262 už v roce 1942 nasazený, Němci mají navrch. Ve válce se SSSR se žádný Stalingrad nekoná, zničily ho Do 19 kobercovým nálety a otevřela se cesta na ropná pole Kavkazu, Moskva , Leningrad stále v obklíčení. Začala výroba dalšího taktického bombardéru Me 264 Amerika bomber s doletem 20 000km, plánuje se bombardování USA. Po vylodění spojenců je postup zastaven, v zimě 1944 se fronta zastavila ve francouzském Cherbourgu v severozápadní Normandii, bitva v Ardenách se rovněž nekoná. Na scéně se objevuji zjara 1945 elektrické ponorky na pohon kysličníkem. Nelení ani Američané výroba atomové bomby pokračuje horečně, stejně jako výroba na druhé straně. Američané byli rychlejší a atomovou bombu svrhnuli na Mnichov v srpnu 1945, jako místo kde se zrodil nacionální socialismus. Ani po svržení atomové bomby však Německo nekapitovalo. Druhá atomová bomba je svržena na Vlčí doupě na Ukrajině, kde zahyne Hitler a většina generálního štábu a 16. srpna Himmler za Německo podepisuje kapitaluci. Autor odvedl jako letecký odborník, historik skvělou práci , všechny typy letounů uvedených v knize měli Němci jako prototypy už v roce 1934 - 1936, rovněž stavěli letadlovou loď Graf Zeppelin na vodu spuštěna 1938 , ale nebyla její stavba dokončena. Publikace je doplněna unikátními fotografiemi letounů a mapkami, za mě pět hvězd, perfektně odvedena práce.

Výborně zpracovaná alternativní historie, četl jsem před lety souhlasím s Eicherikem

Nález v knihobudce, divoké devadesátky a skandály, které pamatuji. Knihu jsem celou nečetl jen to co mě zajímalo. Hodně tenkrát rozvířila hladinu v politických kruzích i na veřejnosti ,, klauniáda,, na letišti v Mošnově 28. srpna 1991. Zásahová jednotka rozstřílela brokovnicemi dveře na řídící věži , poškodila vybavení řídící věže, zranila jednoho řídícího pracovníka. Dále URNA zastavila na celém letišti provoz, ohrozila bezpečnost letového provozu i dvě osoby na životě , které měli být přepraveny letecky do nemocnice do Prahy ( sanitky je odvezli po zásahu do Ostravy). Akci nařídil ministr vnitra Ján Langoš a jeho náměstek J. Ruml, reagovali na dezinformaci, že z Mošnova se má pašovat do Ruska ,, červená rtuť,, která pohlcuje radarové paprsky a slouží k výrobě jaderných zbraní, samozřejmě žádná červená rtuť neexistuje :-) :-).-) a na letišti se nic nenašlo. Na celou akci bylo uvaleno tiskové embargo, něco ovšem na veřejnost proniknulo. Zásah na letišti byl neadvekátní a nesmyslný. Langoš samozřejmě v roce 1992 už ministr nebyl stal se jím Jan Ruml 1992 - 1997.Ten pro zajímavost pracoval od roku 1972 do 1980 pracoval jak lesní dělník, dojič krav, expedient v knihkupectví, strojník ve vodárně, sanitář uvádí kniha. Docela jsem se u aféry v Mošnově pobavil.

Tenhle atlas není vůbec špatný, nevím proč má tak malé hodnocení , kdysi jsem ho koupil dceři, dnes ho mají vnoučata, pěkné ilustrace i fotografie, vystižný popis plemene za mě pět hvězdiček.

Unikátní publikace, některé lokality uvedené v knize znám díky mykoprůzkumu, docela platí pravidlo, kde rostou vzácné orchideje, rostou i vzácné houby, třeba na jedné uvedené lokalitě se vyskytuje Boletus regius - hřib královský. Knihu doplňují pěkné barevné fotografie, popsaných druhů , plný počet hvězd.