WEIL WEIL komentáře u knih

Supervita Supervita Dana Čermáková

Kdo chce být zdraví, tak k tomu nestačí jen zdravě jíst, ale taky se dostatečně hýbat, plavat, jezdit na kole a posilovat.

11.08.2011

Popelka Libuše Šafránková: Hvězda našich srdcí Popelka Libuše Šafránková: Hvězda našich srdcí Dana Čermáková

Kde jsou ty časy, kdy M. Šafránková hrála Popelku a to tak dobře, že se líbila kdekomu. Inu čas nelze u nikoho zastavit. A vše je jen na čas.

Co číhá za humny Co číhá za humny Ivanka Devátá

V knize I.D. záměrně tají své muže a s kterým které dobrodružství - většinou běžné, praktického rázu zažila.

11.08.2011 1 z 5

Jak to vidí Gott Jak to vidí Gott Karel Gott

První kniha rozhovorů s nejpopulárnějším českým zpěvákem 20 století, která vyšla po sametové revoluci.

Josef Vyleťal malíř smrti Josef Vyleťal malíř smrti Rostislav Sarvaš

Český "S. Dalí", který zemřel předčasně, malíř, který měl problémy s alkholem, s lidmi, ale dostal i několik velkých pracovních zakázek, díky nimž si ho dodnes dost lidí pamatuje a díky jeho obrazům a freskám i budou lidi připomínat ještě hodně dlouho.

11.08.2011 3 z 5

Zrcadla jsou zvláštní věc: Dva rozhovory Zrcadla jsou zvláštní věc: Dva rozhovory Jorge Luis Borges

Krátký rozhovor, který mi ale připadá dost špatně přeložený, nebo nepříliš vystihující Borgese jako člověka.

Přišlo mi, že to někdo vydal jen na kšeft, proto to i tak redakčně odflinkl.

Mrtvé duše Mrtvé duše Nikolaj Vasiljevič Gogol

Gogol se v této knize zabývá velkým množstvím postav, které se pokouší charakterizovat v jejich hlavních rysech.

Osobně jsem byl poté, co mi Gogol udělal svou laťku přes REVIZORA zklamán, čekal jsem víc. Ale dnes vím, že takové dílo, jako je REVIZOR se rodí málokdy a má platnost neustále.
Proto se taky stále nově a nově nastudovává v divadlech po celém světě.

11.08.2011

Dvě smrti - Příběh koně / Smrt Ivana Iljiče Dvě smrti - Příběh koně / Smrt Ivana Iljiče Lev Nikolajevič Tolstoj

Tolstojevšina, jak se jí říká i ve filozofii se v této knize snad nejvíce metaforicky odráží.

"Dočasnost lidského života vede k pokusům o mravní a filozofické probírání se vlastními životy".

11.08.2011 5 z 5

Sevastopolské povídky Sevastopolské povídky Lev Nikolajevič Tolstoj

Zvláští - když byl L.N.T. v Krymské válce, tak tam ve volných chvílých psal o svém dětství, jinošství, dospívání... S odstupem zase psal na jiném místě povídky o tom, co zažil v Sevastopolu z toho nejzajímavějšího. Asi potřeboval odstup, vnímal přitom co se děje kolem, ale psal o tom, co už měl uložené v paměti.

Vzkříšení Vzkříšení Lev Nikolajevič Tolstoj

Téhle knize jsem nikdy nepřišel na chuť.
Nevím, snad ji někdy zkusím číst znovu, ale je víc děl, co si rád přečtu opakovaně a najdu v nich nové úhly pohledů, zážitků, takže nevím.

11.08.2011 2 z 5

Kreutzerova sonáta / Rodinné šťastie Kreutzerova sonáta / Rodinné šťastie Lev Nikolajevič Tolstoj

Obzvláště Kreutzerova sonáta je novela, která je mistrovským kusem.
Co o ní řekl I.Diviš?
Nejde ani tak o to, co se v knize vypravuje, jako ten neobyčejně silný erotický náboj, který se v Tolstém náhle vzal, přičemž už deset let do té doby prakticky nic kloudného nenapsal. A náhle takový gejzír energie, boje mezi vášní k ženě, vybičované muzikou, a žárlivostí...

11.08.2011 5 z 5

Výrostek Výrostek Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Další vytříbený psychologický rozbor hlavní postavy a lidí kolem ní.

11.08.2011

Zatím dobrý: Mašínovi a největší příběh studené války Zatím dobrý: Mašínovi a největší příběh studené války Jan Novák

Autor si dal s touhle knihou hodně práce.
Téma je to velké, složitý propletec, a pro dost lidí kontroverzní, pro mě ne.

Nový špalíček českých pohádek Nový špalíček českých pohádek Otakar Chaloupka

I ten nejnáročnější či nejméně náročný čtenář si musí v tomhle špalíčku pohádek vybrat tu svou.
A pokud ne, tak už nevím co by lidi chtěli víc.

11.08.2011 4 z 5

Na západní frontě klid / Cesta zpátky Na západní frontě klid / Cesta zpátky Erich Maria Remarque (p)

Obě knihy jsou mistrným záznamem o lidech, co se dostali n afrontu, prožili si tam své válečné trauma, ale po návratu je čeká další, někdy i těžší.

11.08.2011 4 z 5

Kulhavý Orfeus Kulhavý Orfeus Jan Otčenášek

Epická linie je v románě dána sledováním osudů několika maturantů nasazených do letecké továrny za Prahou, a hledajících každý sám svou cestu za naplněním svého života.

11.08.2011 2 z 5

Golet v údolí Golet v údolí Ivan Olbracht (p)

Film je velmi dobrý, kniha ještě lepší.

11.08.2011 3 z 5

O zlých samotářích O zlých samotářích Ivan Olbracht (p)

Tři povídky o smutných lidských duších.
Životem byli vehnáni do boje o holé živobytí, takže jim nezbylo, než se uchýlit k protizákonnému jednání.

11.08.2011

Zamřížované zrcadlo Zamřížované zrcadlo Ivan Olbracht (p)

Kdo se chce dovědět o I. Olbrachtovi víc, ten neopomene nahlédnout do této knihy.

11.08.2011

Karla / Divá Bára / Chudí lidé / Dobrý člověk / Pan učitel Karla / Divá Bára / Chudí lidé / Dobrý člověk / Pan učitel Božena Němcová

Ke každé povídce by se dalo něco napsat. Všechny jsou milou a hezčí verzí, než jaká byla skutečnost. Ale není to tak lepší?