willy9203 komentáře u knih
Skvěle vystavěný příběh plný zvratů a neočekávaných vyvrcholení. Irvingův styl je unikátní. Trochu ponurý, ale dobře čtivý. A člověka hodně nutí přemýšlet.
Jak zde již bylo řečeno - dvě knihy v jedné. Jsou obě perfektně zpracované, napínavé a promyšlené, ale nejvíc mě bavila paralela obou příběhů.
Sakiho styl v této knize mi neskutečně sedl a bavil jsem se od začátku do konce. Jedna povídka zajímavější než druhá. Doporučuji všem, kteří mají rádi anglický humor - suchý a černý.
Kniha obsahuje kratší povídky a objevují se zde některé náměty, které jsou později rozepsané ve větších dílech (např. Ostře sledované vlaky). Skvělé, jako víceméně od Hrabala všechno.
Hrabal = sám život. Od něj se dá číst prakticky cokoli a vždy je to dokonalé.
Toto je kniha mého mládí a četl jsem ji několikrát. Mám moc rád kontrast humorných situací a tragiky života některých lidí (totéž, co miluju u Hrabala). Velmi často pak vycházela samostatně část Na Plechárně, ale dle mého je toto vydání se Sladkým čtvrtkem logické - stejné prostředí, stejné postavy i stejný styl.
Na rozdíl od Hroznů hněvu, které mě ke konci již trochu unavovaly, se tato kniha četla od začátku do konce skvěle. A to jde o poměrně těžkou literaturu (jak velikostí knihy, tak obsahem).
Panu Mackovi se sice podařilo navodit podobnou atmosféru, jakou měl původní Saturnin, ale za Jirotkovým humorem to silně pokulhává. Vtipy jsou vesměs nepůvodní - trochu jako ve stylu Kameňáku.
Osobně považuji Saturnina za nejlepší humoristickou knihu, která byla v Čechách kdy napsána. Tento způsob humoru je mi velmi blízký a vždy mi zvedne náladu. Je to jedna z knížek, které mám vždy po ruce, kdybych měl splín.
Skvěle zpracovaný popis. Na to, že je to vlastně dokument, se to čte velmi dobře. A pokud chce někdo získat ucelený pohled na to, co se vlastně stalo a v jakých podmínkách, toto je ideální zdroj.
Mě bavil nejen použitý humor, ale i styl psaní, který je poměrně neotřelý - žádný popis, jen dialogy chlapů, kteří se scházejí v sauně. Lehké čtení na dovolenou.
Kdo má rád trochu absurdní humor, toto je ideální knížka. A kdo by to chtěl zpochybňovat, pak mu musím říct, že takhle se prostě kriket nehraje (přečtěte a budete vědět, o čem mluvím).
Perfektně provázaná tragika a humor. Námět je tak ponurý a bezvýchodný, že bez komických obrazů a dialogů by bylo čtení nesnesitelné. Ale Heller dokázal vše sladit tak, že nic geniálnějšího o válce nenajdete.
Milan Kundera je mistrovský vypravěč a čte se s nesmírnou lehkostí (ostatně název k tomu vybízí). V příběhu je vše - milostný příběh, napětí, popis komunistického bezpráví, psychologie člověka i vtip.
Velmi nestandardní kniha. Na Kafku ale musíte mít náturu a náladu. Pak oceníte originalitu.
Skvěle podaný příběh léčitelek z Bílých Karpat. Až z toho šel mráz po zádech.