Zdenik Zdenik komentáře u knih

Doktorka z domu Trubačů Doktorka z domu Trubačů Ilona Borská

Miluji příběhy o silných, inteligentních a inspirativních českých ženách. Zabolí, když člověk nahlédne pod pokličku a zjistí, že tyto ženy musely být často mnohem silnější než si dokážeme představit. Knihu jsem málem po té tragédii už nemohla otevřít - nepředstavitelná bolest, která snad ani nikdy nemohla přebolet. Škoda, že se na takové ženy zapomíná....

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Vezme dech. Bravurně napsaná kniha o neporozumění, křivdách, osudových zvratech, lásce k druhému, dětem a rodičům. Nejednou jsem měla měla na krajíčku. Silně a přitom bezprostředně popsané zlomové pasáže až člověka zamrazí. Vždycky u tohoto typu knih si na konci říkám - kdyby spolu lidé sdíleli jak slasti, tak strasti a mluvili spolu otevřeně o tom, co cítí a co vidí jako problém/křivdu, život by se jistě ubíral jiným směrem než směrem zášti, nenávisti a nepochopení.

25.03.2020 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Jedním slovem: perfektní!

10.06.2019 5 z 5

Židovka z Toleda Židovka z Toleda Lion Feuchtwanger

Kniha je úžasná v tom, jak dokáže naprosto lehce popsat v jednom příběhu změnu poklidného soužití tří náboženství ve vzájemnou nesnášenlivost, důvody posedlosti křesťanů po účasti na křižáckých válkách a neuvěřitelnou bezmoc člověka toužícího po vybočení z nalinkovaného života té doby.

28.01.2015 5 z 5

Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů Mary Ann Shaffer

Tyhle knihy miluji - jedním slovem nádhera. Knihu jsem si koupila na doporučení a nic jsem o ní nevěděla. Ze začátku trošku zmatenost ve spleti jmen adresátů/příjemců dopisů, ale následná linka příběhu, jeho eskalace a rozpletení. Nejedna slza ukápla nad příběhy lidí z ostrova. Smutná a krutá doba to musela být, ale pořád v ní existovali lidé, kteří si pomáhali a milovali se bez ohledu na okolnosti.

Dědina Dědina Petra Dvořáková

Moje první kniha od Petry Dvořákové a za mě jedna z top. Ten jazyk, ta syrovost, naturálnost! Paráda! Úplně mě zanesla na vesnici, do té sítě vztahů lásky/zášti/nesnášenlivosti/závisti/malosti. Sice žiji také na vesnici, ale pořád jsem si při čtení té knihy říkala, že takto to přece nemůže být, že to takto mezi lidmi nemůže fungovat :D

10.06.2019 5 z 5

Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Taková nenáročná kniha, občas pobaví, ale většinou jen jakoby text plul. Já nevím, nějak mě nenadchla - pointa dobrá, dobrý styl psaní, má spád, ale jakoby se vlastně ten mužský svět netočil okolo ničeho jiného než kolem sexu. Na mě příliš povrchní, asi nejsem cílovka :)

05.02.2020 1 z 5

Věčně zpívají lesy Věčně zpívají lesy Trygve Gulbranssen

Úchvatná kniha, která vás přenese do světa lázů a statků - do světa rivarity, pospolitosti, tradic , chudoby i bohatství, lidského utrpení i radosti. Kniha je opravdu skvostem, napsaná s láskou k severské přírodě.

25.03.2020 5 z 5

Historie včel Historie včel Maja Lunde

Úžasná a zároveň neskutečně smutná kniha. Dávám maximum hvězdiček - aktuální téma, perfektní práce s postavami, zvraty v ději a až do posledních stran člověk doufá, že to nemůže být pravda, že to musí skončit jinak. Za mě top i přesto, že ve mě zanechala zrníčko environmentálního žalu!

05.02.2020 5 z 5

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Myslím, že tento pohled na vyhnání německých rodin (zejména ze zkušeností žen) velmi chyběl a měl by být více prezentován na veřejnosti, aby se konečně změnil černo-bílé vnímání odsunu českou společností. Kniha je naprosto výborná, skvěle napsaná, není téměř možné se od ní odtrhnout a má neskutečně silný příběh. Si tak někdy říkám, kolik žen s takovým osudem muselo být a jak to fyzicky a psychicky mohly přežít. Opravdu nechápu.

28.05.2013 5 z 5

Klan velkého medvěda 1 Klan velkého medvěda 1 Jean Marie Auel

Přečteno jedním dechem, úžasná kniha. Napínavá, dobrodružná, poučná - zajímavý byl pro mě svět duchů, rituály a pověry.

Žítkovské čarování Žítkovské čarování Jiří Jilík

Knihou jsem byla zklamaná a nedočetla jsem ji. Je plná posbíraného bohatého materiálu o bohyních, ale bohužel nezprostředkovaného příliš čtivě. Knihu jsem odložila asi za polovinou kvůli zbytku knihy napsané více méně v dialektu, kterému jsem ne vždy rozuměla....Bohužel i v první půlce knihy jsem přeskakovala části citací napsaných v dialektu. Autor chtěl zřejmě zachovat autentičnost, ovšem to se stalo na úkor čtivosti.

18.05.2014 2 z 5

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Na knihu jsem kolem sebe slyšela samou chválu a musím přiznat, že jsem z ní byla velmi příjemně překvapena. Od autorky jsem před tím četla Vyhnání Gerty Schnirch , která i v knize Žítkovské bohyně používá nádherně češtinu. Příběh jakoby plynul sám. Jediné, co mě na knize vadilo bylo příliš mnoho použitých dokumentů na úkor textu

11.05.2014 4 z 5

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Kniha je napsaná lehkým, čtivým jazykem. Příběh je však povrchní a nejdoucí do hloubky (vlastně nejsou popisovány žádné charakterové detaily postav ani není více rozpracovaná historie domu před, během a po válce). Abych řekla pravdu, tak jsem se z knihy vůbec nic nového nedozvěděla ani o dané době a vlastně ani o domě - vše bylo napsáno jen v náznacích (např. že dům sloužil určitou dobu jako stáje). Nevím však, zda to není důsledkem toho, že jsem ke knize přistupovala s určitou rezervou, jelikož jsem před jejím čtením viděla dokumenty o vile a četla několik rozhovorů s potomky původních majitelů rozlícených nad takto podaným příběhem rodiny prezentované v knize. I přestože autor nepoužil jejich jména, značnou část z jejich rodinné historie si půjčil. Ovšem kolik z toho bylo založeno na skutečnosti a kolik si autor vymyslel, aby byl příběh poutavý a kniha dobře prodejná právě kvůli dohadům o míře autentičnosti příběhu? Musím jednoznačně říci, že z knihy, která se nesnaží o sdělení a popis skutečných událostí, ale spíše o mix, ze kterého si čtenář má uvěřit čemu chce, nemám dobrý pocit. Pokřivování historie (i když se jedná "jen" o historii jedné rodiny) mně nic nepřináší - pouze jen zmatek, jelikož nejednou mi v hlavě při čtení vyvstala otázka: A opravdu se to takto stalo?

27.06.2013 2 z 5

Hruškadóttir Hruškadóttir Jana Šrámková

Opravdu velmi silná kniha. Pár stránek jsem se "rozkoukávala" a vůbec nevěděla, co od knihy čekat - odlišný styl písma, než na který jsem zvyklá a velmi zajímavý styl podání příběhu, popisu postav a situací. Pasáž o jednotlivých momentech, kdy autorka plakala, byla jednou z nejsilnějších, co jsem kdy četla. Ač je kniha velmi tenká, je v ní silný příběh, u kterého mě nejednou zamrazilo a několikrát přiměje člověka k zamyšlení.

28.05.2013 5 z 5

Ošklivá vévodkyně Markéta Pyskatá Ošklivá vévodkyně Markéta Pyskatá Lion Feuchtwanger

Feuchtwanger je skvělým autorem historicých románů - zde neskutečně bravurně popsal intriky, podrazy, touhu po moci a bezmoci, nenávist, škodolibost a smrt, kterými byla a stále je politika prošpikovaná. Markéta byla neobvykle statečná politička.

10.11.2019 4 z 5

Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Oddychová kniha se spoustou námětů k zamyšlení. Vždy když čtu nějakou takovou knihu (označenou román pro ženy) si uvědmím, jak silné ženy musí být a jak je pro spoustu lidí těžké najít pevnou půdu pod nohama. Skvěle mi seděl příběh Jane a Celeste, Madeline byla na mě už trošku přes míru.

10.11.2019 4 z 5

Pád Pád Simon Mawer

Úžasná kniha, která člověka vtáhne do světa horolezců. Vždycky mě dojímá příběh, ve kterém je ukryté nedorozumění nebo právě skrytá pravda, která přijde na povrch až příliš pozdě....

10.11.2019 5 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Knihu mám již dlouho přečtenou, ale nějak jsem pořád zvažovala, jak se k ní postavit. A vlastně doteď jsem z ní nějaká rozpolcená...dojemný příběh, postupně si skládáte ze střípků informací pozadí, snad dvakrát ukápla slza, ALE...ač autor asi zamýšlel většinu situací jako vtipné histroky, nějak jsem se u té knihy nemohla smát. Přišla mně spíše smutná, občas až depresivní, strojená....nevím, prostě mi nesedla.

14.10.2018 3 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Od začátku jsem měla nutkání všechny vtipné situace a konverzace předčítat všem kolem sebe, protože kniha je prostě úžasná!!! Tato touha však postupně vyprchávala - postavy se již nijak nevyvíjeli a vlastně se už dalo předpokládat, jak se v dané situaci zachovají.

14.08.2015 4 z 5