3DD!3 3DD!3 komentáře u knih

Střet civilizací Střet civilizací Samuel Phillips Huntington

Rozhodně jedna z nejzásadnějších knih pro pochopení vývoje dnešního světa. Huntington až s děsivou přesností předpověděl budoucnost (dnešní minulost) pečlivým analyzováním dějin a chování civilizací. Je nezbytné aby si tuto knihu přečetl každý člověk, který se podílí na řízení států. Vyřešit všechny problémy nelze, ale vyvarujme se největších možných chyb.

20.08.2016 5 z 5

Lobo versus Maska a další řežba Lobo versus Maska a další řežba Alan Grant

Abych se přiznal tak mě Lobáč vs. Maska zase tak moc nedostal. Byl šílený, infantilní, ale tak nějak se držel zpátky. Hlášky jsou samozřejmě vytříbené, o tom žádná, ale asi je to už na můj vkus málo krvavé. Krvavost nám ovšem vynahrazuje vynikající Lobo v lochu, gde se mytič urve ze řetězu a muklové konečně dojdou na konec životní cesty (po kouskách) + třešnička na závěr.

15.08.2016 4 z 5

Předehra Předehra Neil Gaiman

Ehm, ten příběh není tak dobrý jak si pamatuji. První Sandman mě smetl, vmetl mi do tváře snový svět a já ještě dlouho vymrkával písek z očí. 0 nebo Předehra slibovala mi ten pocit vrátit. Vždyť končí tam kde to začalo a ne že by se Gaiman nesnažil. Ten příběh je opravdu výborný. Sen napravuje svou vlastní chybu, hostuje tu hromada doppelgangerů a dokonce i máma s tátou Časem. Viním své stáří a to že jsem už toho do sebe vinou informačního věku prostě nasál moc. Pěkně se to četlo a rád jsem se rozloučil. To co dělá tenhle kus událostí s velkým U je vizuální stránka, Nádherná barva, fantastické obrazy, tak neskutečně propracované, že je radost si je jen prohlížet, znovu a pořád dokola. Už kvůli nim to stálo za to.

10.08.2016 4 z 5

Johny: jen ty můžeš zachránit lidstvo Johny: jen ty můžeš zachránit lidstvo Terry Pratchett

Pratchett o hrách a fascinaci Vetřelcem. Johnny je fajn postava a je velká škoda, že jsme nepobyli víc ve skutečném světě. Pasáže o rozhádaných rodičích, válkou a epizoda s BigMackem jsou kvalitnější než celé to zachraňování lidstva. Zeměplochy jsou lepší, ale zajímavé.

17.07.2016 3 z 5

Minority Report (I) Minority Report (I) Philip K. Dick

Psychologie, politika a čas jako nejisté prvky v životech lidí, kteří to ne vždy mají úplně v hlavě v pořádku. Kvalitativně je sbírka zase trochu nevyrovnaná, ale přinejhorším jde vždy alespoň o průměr. Některé kousky jako titulní Menšinová zpráva, Dopad traumatu nebo Po vzoru Yancyho patří k vrcholným kouskům sci-fi.

12.07.2016 4 z 5

Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Poměrně strhující špionážní román s až mrazivě realistickou zápletkou, dalo by se říci. Má to slabší momenty to rozhodně, ale těch silných je víc. Hayes míchá ty správné ingredience a i když jsou některé technologické parádičky už trochu zastaralé, dokonale slouží příběhu. Saracénovy pasáže jsou dokonalé, krásně kontrastují s tou špetkou amerického patosu, který prodává. Finální duel arabské cti k tradicím versus americké krvežíznivosti mi byl hodně po chuti. Západ kdysi nevyhrál proto, že by byl hodný a čestný... Opravdu dobré a velice čtivé. Těším se na Vaughův film.

07.07.2016 4 z 5

Věčná válka Věčná válka Joe Haldeman

Výborý příběh, v jistém smyslu klasický, ale přesto je v něm tolik prvků, které jsem nikde neviděl. Koncept stárnutí je vytěžený do poslední kapky (minimálně stejně dobře jako v Interstellaru) a finále je na jednu stranu optimistické, ale na druhou krutě realistické. Prápůvod všech válek v nejčistší podobě. Van Oppenova kresba v jistém směru nezastarává, má vyloženě urbanistický nádech. Mistrovské dílo právem.

02.07.2016 5 z 5

Drákulova výzva Drákulova výzva Brian Edmund Posehn

Ten co toho rozstřílel až... moc to rozjíždí na plno na domácím hřišti na českém kolbišti a pěkně mu hlavou sviští... kulky. Deadpool byl vždycky exot a dokázal být stejný kretén jako libovolný puberťák (srkající v kině za vámi pivo z plechovky + si u toho dělá selfí) a přitom si ze sebe, (nebo z nich?) dokázal utahovat. Rádi o něm čtete, ale kdyby jste takového vola znali, chtěli by jste ho zabít. A to nejde. Možná proto je to tak fajn zábava narvaná popkulturními odkazy (výborný překlad i lokalizace humoru) a příběh, který nedává smysl, výborně odsýpá. Bacha, nevěřte autorovi komentáře, dává smysl, jen je prostě hodně free. Dorazí upíři (to vám z názvu jistě došlo) a když dorazí upíři, dorazí i Blade a spousta starých neznámých. Přitom je to zase romanťárna, stejně jako film. Finální kapitolka vysloveně pohladí po srdíčku. Těším se na další jímavé příběhy Wadea Wilsona.

28.06.2016 4 z 5

Mrtvý nebo živý Mrtvý nebo živý Mark Millar

Oproti filmu celkem šokr. Millarovo pojetí světa, ve kterém super-hrdinové vyhynuli se točí okolo kouzelné myšlenky, se kterou ho kdysi strašil jeho bratr je někde úplně jinde. Spíše ovce a vlci bez psů pastýřů. Sekvence parodující světy Marvelu a DC i drobné pomrkávání úžasným způsobem dobarvují atmosféru. Kouzelný překlad Štěpána Kopřivy (pan Sračkoun) je pak už jen pozlátkem na dokonalém díle, které vlastně už Millar vždycky jenom rozšiřoval ne-li vykrádal. Metakomiks.

20.06.2016 5 z 5

Punisher: Dole je nahoře, černá je bílá Punisher: Dole je nahoře, černá je bílá Garth Ennis

Pekelně krvavé, skoro jako steak Derbuda Kirbyho. Pomočit kostry Castleovy rodiny byl hodně špatný nápad. Punisherova efektivita tak stoupla o 100%. Fernandezova nekompromisní kresba, černý Ennisův humor,... ach ty staré časy, kde jsou?

14.06.2016 5 z 5

All you need is kill - Stačí jen zabíjet All you need is kill - Stačí jen zabíjet Rjósuke Takeuči

Měl jsem s mangou problém, číst odzadu mi dělalo problém abych byl konkrétnější, ale jak všichni říkají... zvyknete si. Film s Cruisem byl pecka, moderní klasika žánru a nedám na něj dopustit, ale zdá se že originál byl ještě lepší. Komiksové zpracování příběhu o časovou smyčkou zdokonalovaném bojovníkovi, který umírá a znovu ožívá předchozího dne chytne a nepustí. Příběh je tak jiný jak to jen jde a je mnohem více... jak to říct... japonský. Postoj ke smrti, učení boje, tragická láska k ženě, která stále zapomíná na první setkání. Perfektní. K tomu úchvatná kresba Takeshiho Obaty.

01.06.2016 5 z 5

Odpočívej v pokoji Odpočívej v pokoji Lee Child

Zapadlé městečko s podivným názvem uprostřed ničeho, 200 mrtvých a Reachera bolí hlava. Klasická pátračka s nečekaným objevem opačného pohlaví, který si možná nechá, možná ne. Child tentokrát flirtuje s darknetem a finální odhalení, čeho se to vlastně ti zlí hoši dopouštěli je hodně působivé. Řádně krvavé a mrazivé. P.S: Uvidíme jestli konečně zakotví nebo půjde dál, vsadil bych se že příští díl nás zavede do minulosti, to abysme napjatí vydrželi dýl.

29.05.2016 5 z 5

Temná věž 1: Zrození pistolníka Temná věž 1: Zrození pistolníka Peter David

Čekal jsem bezmála deset let než u nás Zrození pistolníka vydali. Říkám CREW díky. Z Kingovy ságy Temná věž mě nejvíce uhranula prostřední pasáž popsaná v knize Čaroděj a sklo, vyprávějící o minulosti, kde se Roland Deschain z Gileadu setkal se Susan Delgádovou a poprvé se dověděl o i Temné věži. Kde byl zatracen. Příběh tehdy vyprávěl sám Pistolník svému ka-tet. Není o nic horší než byl tehdy. Jeho síla rezonuje v kostech, jen kresba korejce Jae Lee vede vaši mysl skrze konkrétnější, fantaskní obrazy. Už jsme zase na cestě k věži, uvidíme se brzy. Prozatím dlouhé dny a příjemné noci všem, kdo tu cestu půjdete znovu a nezapomenete při tom tvář svého otce.

21.05.2016 5 z 5

Sága 2 Sága 2 Brian K. Vaughan

Ho hó. Čím dál tím lepší! Babička s dědečkem navozují příjemnou domácí atmosféru. Objevuje se obr s koulema velkýma jak mraky. Exmanželka už je na stopě (ne Stopě). A jeho veličenstvo Robot IV si jde pro autogram. Mohlo by to přestat končit tak nechutně otevřeně. Chci víc.

19.05.2016 5 z 5

Hryzání ve vnitřnostech Hryzání ve vnitřnostech Jason Aaron

Dash má píchací pauzu... Téměř sólovka Rudé vrány, ve které má větší cameo jen chudák Dino. Starý pán dostává nový rozměr a finálové obhájení sebe sama na mě zafungovalo. Nákuky no minulosti mají grády a hodně toho objasňují. Ne že by jsme některé z věcí netušili, ale konečně tu nenávist dostává jasné kontury. A hmongovští zmrdi určitě ještě neřekli poslední slovo.

14.05.2016 5 z 5

Elon Musk Elon Musk Ashlee Vance

Skvěle napsané. Elon navíc vypadá jako chlápek, který se nenudí a kniha tak skáče od prvních dětských krůčků přes velkou louži vstříc fantastické budoucnosti. Jak Tesle tak SpaceX fandím. Je jasné, že Éčko nemá vyhráno a sebemenší chyba může poslat obě společnosti do kytek. Muskovo soukromí zůstává stále poměrně skryto (upřímně, kniha je o zajímavějších věcech), žádný bulvárek, což mi vyhovuje. Těším se na pokračování. :)

12.05.2016 5 z 5

Tommy Taylor a falešná identita Tommy Taylor a falešná identita Mike Carey

Nevypadá to špatně, ale zatím mě to moc nestrhlo. Příběh o síle literatury zpracovaný v komiksové podobě je poměrně originální nápad, ale asi by lépe fungoval v knize. Přeměna na písmenka je super stejně jako vzdělávací exkurz po důležitých literárních místech. Kiplingova tečka docela dost vysvětluje, ale přesto... není to taková pecka jak jsem čekal. Zatím.

02.05.2016 3 z 5

Muži hněvu Muži hněvu Jason Aaron

Výborné, ale ne strhující jako Skalpy nebo Southern Bastards. Aaron o rodině, o ovcích a zabíjení. Ira patří k těm parchantům co se vám vetřou pod kůži, ale jinak jsou všechny postavy zcela zaměnitelné, Aaron je nijak neprofiluje, prostě banda zmrdů co umře, syn, jeho buchta a děcko, kterým to všechno končí.

28.04.2016 4 z 5

A přece nezemřeš A přece nezemřeš Lee Child

Reacher kontra neonacisti. Child už zde stanovuje většinu svých trademarků, zatím chybí kartáček, ale objevují se hodiny v hlavě. Unesená agentka FBI je kus i s nohou v sádře a haluzácká náhoda semele i našeho starého známého. Je tam pár logických kopanců, týkajících se nezabití Reachera během první hodiny po únosu, ale nic co by se nadalo přežít... ehm. Fajn zábava, kde je ještě cítit čerstvost hlavního charakteru. Hororová sekvence s prolézáním tunelu patří k vrcholům knihy. Málem jsem se o něj bál.

20.04.2016 4 z 5

Zero: Vlčí něha Zero: Vlčí něha Aleš Kot

Přečetl, pardon "přečetl" jsem to dřív než doprala pračka. Vlčí něha je spíš vizuální studií akčních scén, především pěstních soubojů v téměř storyboardovském podání. Kot je na slova strohý, ale když už nějaké napíše, umí jej vhodně použít a takzvaně přikrmit dramatičnost scény. Silné v detailech. Odpovědi jsou stále skryty.

07.04.2016 5 z 5