Abia Abia komentáře u knih

Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Já jsem spokojená. Přečteno za jedno odpoledne, protože mě to bavilo, četlo se to dobře a chtěla jsem vědět, jak to dopadne. Rozhodně jsem se nenudila.

17.05.2020 4 z 5

Poslední Laponec Poslední Laponec Olivier Truc

Pro mě objev. Krásné prostředí, dozvěděla jsem se spoustu nových informací. I hlavní postavy mě bavily. O Sámech jsem nevěděla nic, tak jsem se dovzdělala. :-D Překvapující, jak dokáží lidé žít v tak drsné krajině a jak je to všude s menšinami stejné.

08.03.2020 4 z 5

Vlčí úžina Vlčí úžina Olivier Truc

Moc mě baví prostředí těchto knih. Po Posledním Laponci jsem nezaváhala a hned si vzala v knihovně Vlčí úžinu. Detektivku nehodnotím, ani bych jí tam nepotřebovala, protože mě moc baví Sámové, jejich kultura, zvyky a krajina severu. Ten střet kultur, minulosti a budoucnosti je vlastně až děsivý. A všechny ty zásoby surovin pod zemí ....

Největším objevem bylo, že není tak hrozné na severu mít polární noc, že je možná horší mít slunce celý den a noc. :-D Přečteno jedním dechem.

08.03.2020 4 z 5

Čisté radosti mého života Čisté radosti mého života Jan Šmíd

Moc milá, jemná a pomalá kniha. Příběh je zdánlivě obyčejný, ale plný krás přírody. Je mi líto, že nerada sedím u počítače, protože tahle kniha by se dnes dala číst s Google maps a bylo by to velmi zajímavé. Ideální kniha na dovolenou nebo když máte pocit, že jste přeplnění a moc zrychlení.

24.10.2019 5 z 5

Pomníky zimy Pomníky zimy Jan Hlávka

Četla jsem dnes (včera?) do čtyřech do rána, abych to dočetla. To vypovídá o všem. Tempo příběhu zůstává, střídají se příběhy z jednotlivých planet. Žene se to dopředu zběsilou rychlostí a nedá se tomu odolat. Naivně jsem si myslela, že je to fakt konec, nějak jsem přehlédla, že budou další díly. Tak se těším a doufám, že si vzpomenu nebo možná to vezmu znova od začátku.

17.07.2019 5 z 5

Mluviti pravdu Mluviti pravdu Josef Formánek

Druhá kniha od Josefa Formánka a nadšení se nekoná. Životní příběh člověka na pozadí 20. století. Kolik už jsem takových knih četla? Asi mě nebavila forma nebo popisy, sebezpyty. Další už zkoušet nebudu.

14.07.2019 3 z 5

Mráz a hry Mráz a hry Jan Hlávka

Velmi hezká sci-fi kniha. Autoři vytvořili čtyři různé světy a děj přeskakuje z jednoho do druhého. Tím v knize vzniká napětí a očekávání, co bude dál. Každý svět je jiný, má jiné zřízení a i jiné přírodní podmínky. Postav je hodně, jsou uvěřitelné a dobře propracované. Kniha končí uprostřed děje a tak je mi jen líto, že jsem si vzala z knihovny jen první díl, protože se bojím, že než tam znova dorazím, zapomenu jména osob, světů a přístrojů.

12.06.2019 5 z 5

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Knihu jsem začala číst včera a dnes jí musela dočíst. Četla se mi výborně, chtěla jsem vědět, kam se vše posune, co se stalo. Velmi se mi líbila forma, kdy minulost vyskakuje postupně ve vzpomínkách nebo snech hlavní postavy. Stále se spolu s ní bojíte uvěřit, že je něco takového možné, že by se něco takového mohlo stát a přemýšlíte, jak byste se zachovaly vy. Přijaly bychom všechny svojí novou roli bez domlouvání jako běh osudu? Největším zklamáním byl osud Moiry, protože jsem čekala víc spolu s hlavní hrdinkou. Nestalo se to a o to je kniha opravdovější.

28.05.2019 4 z 5

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Každý si v sobě nese sen, že se bude mít lépe, že se mu bude dařit dobře, ale ne každému se to přihodí. Jednoduchý a přitom tak lidský příběh. Moc hezká kniha.

07.09.2018 4 z 5

Bouře mečů Bouře mečů George R. R. Martin

Knihu jsem zhltla, ale v půlce jsem měla chuť Martina zabít. Zcela otřesená po všech těch smrtích, jsem si říkala, že už to do ruky nevezmu, že je to sadista.

26.08.2018 5 z 5

Zabijáci Zabijáci Jussi Adler-Olsen

Mě prostě Carl baví, baví mě i Asad. Nemůžu se od knihy odtrhnout, střídání postav mě neustále vtahuje do děje a pořád si říkám, ještě kousek a už jdu, ještě kousek a 150 stran je přečtených.

17.07.2018 5 z 5

Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Útlá kniha na jeden den. Moje první Agatha, napínavá s originální zápletkou. Věřím, že neuhádnete, kdo je vrah. Užijte si to.

06.07.2018 4 z 5

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Zajímavé události, o kterých se moc nemluvilo a které autorka má zdokumentované podle skutečnosti, ale... Kniha mě nebavila, nepřitáhla mě, rozhovory mi přišly nereálné a vlastně mě nebavily ani postavy. Přečetla jsem ji, protože jsem chtěla, ale žádné nadšení se nekonalo. Sama nevím, čím to je.

29.06.2018 3 z 5

Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Tahle knížka není o smrti a rakovině, ta je o životě. O tom, jak si ho ceníme, když víme, že brzy skončí. Díky za tu humornou linku ve smutném tématu, ta mě bavila. I některá přirovnání a úvahy o smrti. Všichni chceme být milováni a tak se nevědomky stáváme granáty, které jednou vybuchnou.

04.06.2018 4 z 5

Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Jedna z nejlepších knih. Film jsem viděla už dávno, pamatovala jsem si jen, že skončí špatně. Ale stejně jsem tomu zrzkovi fandila, sestru nesnášela a úplně cítila ten mráz, jak se hrne oddělením. Chechtala jsem se, byla dojatá, naštvaná a zničená spolu s hrdiny knihy. A nakonec to vlastně až tak špatně neskončilo, protože ty dva prostě nedostala. Nádhera!

18.02.2018 5 z 5

Blackout: Zítra bude pozdě Blackout: Zítra bude pozdě Marc Elsberg (p)

Velmi zajímavě technicky popsaná možnost, jak může dojít k destabilizaci celé naší společnosti. Hodně věcí mě překvapilo, i když se nad tím člověk zamyslí, tak mu dojde, že je to tak (třeba to, že se elektrárna nezastaví a nerozběhne hned). Po přečtení má člověk chuť udělat zásoby v bytě aspoň na měsíc. :-D

Jinak mínus za mě je, že je v knize hodně postav a míst, pro mě to bylo hodně nepřehledné. Protože nejsou postavy nějak podrobně vykreslené, až na hlavní postavy, tak mi vždy chvíli v další kapitole trvalo, než mi došlo, kde teď jsem.

06.01.2018 4 z 5

Pustina Pustina Stina Jackson

Hezky popsané místo na konci světa se svými malými lidmi, se starými křivdami a tajemstvími. Další ukázka toho, že lidé se divnými stávají, když se jim něco divného děje.

11.08.2021 4 z 5

Smysluplné vztahy: Klíč ke svobodě Smysluplné vztahy: Klíč ke svobodě Michal Bartoš

Dostala jsem, co jsem čekala a jsem spokojená. Návod nám asi někdo těžko dá, když to musíme najít v sobě, každý jsme jiný. Někdy jsou to opravdu zajímavé názory, které si člověk do sebe uložil jako "pravdu". Tato kniha může pomoci pochopit ten proces.

06.04.2021 4 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Zasmála jsem se, kniha je napsaná s lehkostí a humorem. Příjemná společnice.

17.10.2020 4 z 5

Mrazivé světlo Mrazivé světlo Yrsa Sigurðardóttir

Pomalejší příběh, ale pořádně zamotaný. Podezřelých bylo hodně a pořád se to měnilo, nemůžete si být nikdy jistí, na koho to padne. Rodinný život hlavní hrdinky je také napínavý. Knížka se velmi dobře čte, těším se na další.

02.02.2020 4 z 5