Alaglesia komentáře u knih
Velmi krásná kniha pro děti o koloběhu vody. V knize je hlavní hrdinkou kapka Ája, díky které můžeme sledovat koloběh vody. Celou knihu provází krásné ilustrace. Také je doplněna o jednotlivé pojmy souvisejících s koloběhem vody. Doporučuji do každé školy na 1. stupeň.
Krásná kniha mapující začátky Marie. Krásně vykresluje tehdejší postavení žen a obecně život v Itálii. Bylo zajímavé se dozvědět, jaké to bylo být první ženou studující na lékařku. Marie se musela vzdát osobního života, aby se mohla věnovat kariéře. Zajímavé bylo i sledovat, jakým způsobem vytvořila svojí metodu, která je aktuální dodnes.
Tato kniha je právě z těch knih, kdy po jejím dočtení jdrte a zjišťujete si, co byla pravda, co fikce a zajímají Vás další informace o hlavní hrdince. Skvěle zpracované, určitě si přečtu další z knih o úspěšných ženách z naší historie.
Krásná a laskavá kniha o zrzavém děvčeti ze sirotčince. Je pravda, že knihu jsem četla až po shlédnutí seriálu na Netflixu Anne with E. Seriálové zpracování se mi moc líbilo a myslím, že je to případ, kdy se filmové zpracování vyrovnává knize. Knihu jsem předčítala osmileté dceři a moc se nám to líbilo.
Tak to byla síla. Nádherný, silný a dojemný příběh. Nemám slov. Těším se na další díla jdu se podívat na film.
Knihu jsem si přečetla, protože jsem na ní slyšela chválu ze všech stran. Ironický humor autora mi sedl, ale že bych se u knihy válela smíchy, to ne. Spíš vždycky jen takové uchechtnutí. Jediná pasáž, kdy jsem se začala smát opravdu nahlas, byla, když se hrabě učil jezdit na koni. Každopádně knížka mi zdobí knihovnu a určitě si i zakoupím druhý díl. Kdo se nudí, nebo se chce pobavit, tak doporučuji.
Kniha se skládá ze dvou vyprávěcích rovin - fiktivní autorka a její literární postava. Už jen to, že příběhy fiktivní autorky a její postavy jsou téměř totožné, činí z knihy nudné čtení. Od této autorky jsem četla mnohem lepší knížky. U tohoto díla jsem měla pocit vyhoření autorky...že neví o čem psát...jen to tak nějak "plácá" dohromady.
No tak tenhle díl byl nejslabší. Autorka se na to měla vykašlat a vůbec ho nepsat. Dvě třetiny knihy jsou jenom o šukání a životě milionáře, poslední třetina je trochu akční, ale zápletka je rychle rozuzlena a vše odpovídá tomu, že Anna má druhé povolání jako superhrdinka. Navíc autorce opravdu došly nápady, protože jsem se několikrát setkala, jak opakuje v knize pořád ty samé fráze. Konec knihy se dal očekávat, vzhledem k tomuto typu literatury. Ale ještě jednou říkám, autorka si tenhle díl měla odpustit. Byl zbytečný.
Od tohoto autora jsem četla vše a i tahle kniha mě nezklamala. Zabývá se zase úplně jinou problematikou, kde v pozadí se opět dozvíte něco o dějinách Afganistánu a něco z jeho kultury. Příběh byl napínavý a dojemný zároveň. Čekala jsem happyend, ale je to ze života a v životě se mnoho heppyendů nestává. Hlavně u lidí, co mají tak komplikovaný osud, jako hlavní hrdinové knihy.
Tak to byla síla. Knihu řadím mezi své oblíbené. Autor má neotřelý a zajímavý styl vyprávění. Že vypravěčem je Smrt, která prozrazuje, co se bude v příběhu odehrávat, pro mě bylo taky nové. Nijak mi to ale nevadilo, bavilo mě to. Příběh o obyčejném životě neobyčejné Liesel, který se odehrává na pozadí druhé světové války. Bylo to fakt krásný, dojemný. Mám tolik pocitů, že to ani nedokážu popsat. Nevěřím, že kdo tenhle příběh četl, neuronil ani jednu slzu. Všem doporučuji, je to dokonalý. PS. Na film nekoukejte, kniha je lepší.
Knihu jsem si šla koupit ihned po shlédnutí filmu Námi to končí. Četla jsem i knihu a film mi připomněl, jak jsem měla postavu Atlase a Lily ráda a že bych si vlastně ráda přečetla, jak to bude pokračovat.
Stejně jako většina z nás, konec předvídá. Přesto knihu hodnotím plným počtem hvězd, protože se dotýká velmi důležitých témat jako je bezdomovectví, domácí násilí, rodinné vztahy. Autorka se zhostila dokončení příběhu skvěle. Opět příběh plný emocí, lásky i nenávisti. Vřele doporučuji a tajně doufám, že se zfilmuje i tahle kniha.
Velmi podařený životopis zpracovaný románovou formou. Kniha byla čtivá a zajímavá. Postava Estée Lauder velmi sympatická. Natolik, že mám chuť si zakoupit jeden z jejích zázračných krémů. Autorka nás nechala nahlédnout do první poloviny 20. století života v Americe. Jaké bylo postavení žen, zda bylo možné, aby podnikaly a jak bylo nahlíženo na muže, který ženě pomáhal v domácnosti nebo s výchovou. Knihu určitě doporučuji.
(SPOILER) Další zajímavá česká detektivka. Předchozí díly s Tomášem Volfem jsem nečetla a nevadilo mi to. Jsem ráda, když můžu číst detektivku, kde nejsou prolévané hektolitry krve a autoři se nepředhání v bizárnostech a brutalitě. Téma bylo zajímavé, vysvětlení fenoménu vzplanutí vyčerpávající. Čekala jsem více tajemna. Vraha dědy jsem tušila už od poloviny knihy, kdy se vyšetřovatel začal znovu zajímat případem. Určitě si přečtu další knihy autora.
Hlavní téma je role oběti a viníka, které je zasazeno do romantického příběhu. Ben a Fallon se seznámí 9. listopadu a slíbí si, že se takto budou setkávat jednou za rok, po dobu pěti let. Když po té době spolu budou chtít být, zůstanou spolu. Příběh postupně poodkrývá propletený osud obou hrdinů a jejich první "náhodné" setkání.
Opět hezké a oddechové čtení. Myslím si, že v reálném životě by řešení a závěr nebyl tak přímočarý a jednoduchý.
Autor knihy se dokázal uzdravit z vážného úrazu páteře silou myšlenek. O tom, jak mysl dokáže být mocná a formuje náš život, vím. Kniha představuje vědecké podklady pro skeptiky, že tomu tak skutečně je. Nic nového mi kniha nepřinesla a oficiální jazyk a podložené výzkumy mi byly spíše na obtíž.
Skvělá kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem. Věřím tomu, že vzhledem k množství postav a vyprávění chvíli v přítomnosti, chvíli v minulosti, se někomu kniha četla obtížně. Mně to nevadilo, bavilo mě to a spletitý osud postav jsem vnímala jako hlavolam, který mě bavilo luštit. Jednotlivé příběhy byly odlišné a přesto tak stejné. Žádné happyendy a konečné resumé, vše zůstalo otevřené, takže je na každém čtenáři, jaký konec si domyslí. Já jsem optimista, takže paní Dobrovolná měla jenom otřes mozku a rozjela se jí nová životní etapa. Ze všech osudů mě asi nejvíce zasáhl osud Milušky.
Po přečtení Tisíce planoucích sluncí jsem s nadšením sáhla i po tomto titulu. Začátek byl vynikající a četba strhující, v půlce knihy nastal zvrat, dějová linie už neměla takový spád, byla to docela nuda. Návrat hrdiny do rodného Kábulu, a to co se tam odehrávalo, už knihu nezachránilo. Proto hodnotím pouhými 60%.
Knihy Simony Monyové mě velice baví. Je to oddechové čtení, témata jsou různá a hlavně ze života. Při čtení této knihy jsem byla vděčná, že žádnou tchýni nemusím řešit :-) Očekávala jsem happyend, ale samozřejmě život není samý happyend, tak to skončilo podle reality. Doporučuji. Film jsem neviděla - nemohu porovnat.
Pro léto jsem si vybrala knihu "mrazivých povídek ". Upřímně mě vůbec nemrazilo. Povídky byly napsané amatérsky, nedokázaly vytvořit ani atmosféru. Autorka vzdávala hold Kingovi a odkazoval na něj, ale absolutně se k jeho umu nepribližuje. Když už byl v nějaké povídce zajímavý námět, autorka ho nedokázala využít.
Oddechové letní čtení o běžném lidském osudu. Připomínalo mi to dobu, kdy jsem četla dívčí romány Lenky Lanczové. Tato kniha mi připadala povrchní, bez jakékoliv hloubky či pořádné charakteristiky postav.
Zpočátku jsem měla problém s tím, jak příběh nemá tempo. V závěru jsem přijala fakt, že celá kniha byla v jistém flow jako má samotná hrdinka Božidara. Příběh tři generací žen a jejich vzájemném vztahu byl plný životních zkušeností a moudrosti. Jedná se o laskavý příběh, ke kterému se budu vracet. Jako bonus jsou v knize ilustrace ve formě antistresových omalovánek.