Alto98

Úžasně napsaná kniha, kombinace víry, sci-fi a románu v dopisech. Překvapilo mě, že autor sám sebe označuje za ateistu. Jen té dystopie bylo na mne trochu moc.

Emotivní, osobní příběhy, které autor nemohl použít ve zpravodajství. Sled zážitků z vlastního pobytu v zemi, náhledy do historie, bez kterých nelze pochopit současnost.
Snad bratranci najdou společnou cestu, jak žít vedle sebe, přál bych jim to.

Zatím nejlepší detektivka ze série (nečtu je popořadě).

Zvládl jsem jen cca 50% a konec knihy. Nevím, proč číst o člověku, který bezdůvodně mrhá svým životem. Vše je popsáno jako pohledem přes tmavé brýle, nic nemá smysl a nikam se nespěje. Jestli chtěl autor vyjádřit tohle, tak OK, ale tudy myslím cesta v literatuře nevede. Škoda času se knihou zabývat, nic nepřináší.

Výborně popsaný vnitřní svět obou nesympatických hlavních hrdinů. Typ knihy, kterou už znova nejspíš číst nebudu, ale která má sílu čtenáře změnit.

Hluboce kočičí příběhy, spíše jen črty. Čteno jako protiváha Doktoru Živagovi.

"Chytrý telefon je hrací automat. Platí se časem a pozorností."

Přeslazený, povrchní styl. Nesympatická hlavní hrdinka. Hygge mě nezaujalo, alespoň, jak je popisováno tady.

Strhující příběh, přečteno velmi rychle. Nejdříve zábavná mozaika událostí z nedávných dějin, pak náhled do jedné z možných budoucností (poměrně neveselé).

Text se v tomto dílu rozbujel jako karwil. Velká škoda, chtělo to přísného editora a škrtat a škrtat... Zbytečně rozvleklé a opakující se popisy mi vadily nejvíc. Oproti kompaktnímu a svižnému prvnímu dílu má tento sedmý téměř dvojnásobek stran!

Geniální přítelkyni jsem vzdal, ale tohle jsem si přečetl se zájmem. Překvapivě úzkostná žena. Nebo to napsal muž? Nevím totiž, jaký je aktuální stav pátrání po identitě autora/autorky.

Informace jsou zajímavé, autor je jistě schopný kameraman a novinář. Ale do Číny jel s nechutí a i po letech pobytu zemi příliš neporozuměl, spíš se o to ani nesnažil. Vedení země nenávidí, sinology (i české) většinou nesnáší. A ta neustálá naštvanost a nechuť se do textu pochopitelně propisuje.
Pro jiný pohled doporučuji Zápisky z Orientu Stanislava Komárka.

Vtipný a svižný příběh. Stylem připomíná rané práce autorky.

Přečteno po shlédnutí filmu. Zvláštní styl psaní, suše vysvětlujícími větami připomíná spíš scénář. Obsah podobný knížkám od Viewegha. Děj i postavy přepálené, žádná mi mi srdci nepřirostla. Film dobrý (hlavně díky hereckým výkonům), kniha už méně.

Napínavé, prostředí Olomoucka je fajn. Ale zápletka je opravdu nevěrohodná a překombinovaná.

Vzpomínková kniha na dětství a rodiče, spíš smutná a melancholická. Začátek, odehrávající se před válkou, se mi líbil nejvíc.

(SPOILER) Dobrá domácí detektivka, dal bych 4 hvězdy. Realistické prostředí Olomouce a severní Moravy, uvěřitelné postavy. Ale 2 hvězdy dolů za závěr knihy, takový konec do tohoto žánru nepatří. To bylo úplné vybočení jinam, které mne zklamalo a rozladilo. Celou dobu kniha plyne s nadhledem v lehce ironickém tónu a pak toto...

Ke knize mne přivedla krásná Zelenkova hudba. Má hodně odborných muzikologických pasáží, ne všemu jsem porozuměl. Protože o Z. životě je známo málo, zachycuje jeho činnost u drážďanského dvora spíše nepřímo: zmínky z deníku jezuitské misie, popis provozu katolického dvorního kostela v luteránské zemi, činnost dvorních hudebníků.

Báseň v próze. Nejvíc na mne zapůsobila kapitola o Ralsku a okolí (tundra!). Mám chuť vzít batoh, psa a vyrazit.