Áňa 998 Áňa 998 komentáře u knih

Pád do tmy Pád do tmy Wendy Dranfield

Dříve jsem četla detektivky pořád. Výjimečně jsem sáhla po něčem jiném, až jsem se dostala k momentu, kdy jsem se jimi prostě přecpala a nebylo nic, co by mě překvapilo. Postupně se k nim ale začínám vracet!
Jednou z pomyslných vlaštovek je série o Madison Harperové, která se po několika letech dostala na svobodu. Její pověst policistky je očerněna a ona hledá způsob, jak získat zpátky svůj život i syna. Snaží se přesvědčit své okolí, že ve vězení seděla za čin, který nikdy nespáchala. Do cesty se jí připlete Natě Monroe, bývalý vězeň, kterému se povedlo prokázat svou nevinu.
Ti dva se pustí do vyšetřování a krásně jim to po kostrbatém začátku začne klapat!
Kniha se četla sama. Spousta promluv postav, akce, ale hlavně, krátkých kapitol. Ty krásně hnaly děj kupředu.
Celou knihu narůstá napětí. Řeší se jak osobní životy hlavních postav, tak samozřejmě i samotný případ. Párkrát jsem si říkala, že jsem řešení na dosah, ale to co mě čekalo na samotném konci knihy?! To by mě ani ve snu nenapadlo!
Pád do tmy je strašně dobrým výkonem nové série. Doufám, že si autorka tempo udrží, protože jinak by to byla obrovská škoda! Už teď se moc těším na další cestu Natea, Madison a jejich čtyřnohého parťáka, Brodyho!
5/5

25.09.2023 5 z 5

Průvodce literární hysterií 19. století Průvodce literární hysterií 19. století Karolína Zoe Meixnerová

Je to už nějaký pátek, co jsem si přečetla Národní opruzení od @cojezoe_ . Zároveň jsem ale nečetla její předchozí knihu, Průvodce literární hysterií. Znám tvorbu autorky tady na Instagramu a tak jsem se do knihy konečně teď dala!
Průvodce literární hysterií se zabývá 19. stoletím, což pro většinu z nás byla dost nezáživná doba, kterou do nás lili ve škole na hodinách literatury. Jako knihomola mě to celkem bavilo, ale stejně, že by to podnítilo můj zájem o českou literaturu? To ne.
Tenhle zájem přišel vlastně až po maturitě, kdy se ke mně semtam nějaká ta kniha z povinné četby dostala a já se po informacích pídila sama. A zjistila, že to nebyla jen nuda a prosazování češtiny. Byla to doba, kdy Boženu uháněl nejeden nápadník, Tyl si pořídil trojúhelník a Mácha vesele při hašení popíjel... No, ani nechtějte vědět co, ale rozhodně to nezkoušejte.
Na objevení těchto perliček má lví podíl právě @cojezoe_ , která to v literární hysterii pěkně shrnula. Byla místa, kdy jsem měla vytřeštěné oči, kdy jsem se nahlas smála, ale i nadávala nad osudem. A zároveň, jsem si vedle psala tipy na knihy.
Líbí se mi, jak je kniha napsaná. Rychle, svižně, lidsky. A pak taky, bonusy ve formě poznámek, tipech na knihy, výlety... Úryvky. Prostě nemáte šanci odejít!
Tuhle knížku bych fakt do školy přímo nakázala. Vyhodila bych ty nudné učebnice a nahradila to tímhle, protože tohle? Myslím si, že minimálně většina dětí by si zapamatovalo víc, než to, co je jim ve škole předáváno.

21.08.2023 5 z 5

Kdyby Kdyby Simona Votyová

Za knihou stojí dvojice autorek, které kromě umělecké vášně pojí i rodinné pouto. Jedná se o matku s dcerou.
Na knihu jsem poprvé narazila letos v květnu na @svetknihy . Autorky knihu na křestu představily, a já začala být zvědavá. Protože téma není úplně veselé, trochu jsem se bála čtení.
Oba příběhy začínají stejně. Nela je mladá, krásná a jde na večírek, kde potkává Richarda. Ten využije příležitosti a ublíží mladé ženě tak, že jí tím poznamená do konce života. Pak se ale rozcházíme. V jedné části knihy se Nela rozhodla výsledek násilí popřít a bojovat o svá práva. Ve druhé neopak nečekaný dar přijímá a brzy se jí narodí Sofie. Ale ani tady to není žádný happyend.
Nechci části srovnávat. Oba příběhy byly krásně čtivě napsané, byly domýšlené do sebemenších detailů... A neskutečně mi působily na emoce, které se střídaly jak na horské dráze.
Líbilo se mi ale také, že ani jeden příběh nevynechal vedlejší postavy, a i je Nelino rozhodnutí ovlivnilo. Dokonce i právě vedlejší postavy se mi vryly pod kůži!
Kniha Kdyby je pro mě velmi milým překvapením. Krásně se četla, a i když nemá veselý děj, nedokázala jsem odejít. Doufám, že se nebude jednat o poslední spolupráci autorek!

15.08.2023 5 z 5

Láska po španělsku Láska po španělsku Elena Armas

Hypotéza lásky se stala obrovským hitem, a já po jejím dočtení už netrpělivě vyhlížela Lásku po španělsku, která slibuje hate/love zápletku, prosluněné Španělsko... Což zní jako ideální čtení na léto!
Při prvním průzkumu mě překvapila tloušťka knihy a začínala jsem se trochu bát, že příběh bude rozvleklý, nudný. Že to zkrátka autorka přehnala a já se nezačtu.
Ale! Začetla! A to dokonce dřív, než jsem čekala. Protože už od začátku jste svědky slovních přestřelek mezi Linou a Aaronem, který je popisován jako dvoumetrový obr a modrýma očima, tmavými vlasy a svaly. Takže jako Henry Cavill, abychom si rozuměli! A na něj já moc dobře slyším.
Hlavní zápletka spočívá v tom, že Lina potřebuje doprovod na svatbu, kde se objeví i její bývalý přítel Daniel, který ji dost ublížil. Ukázat se na svatbě sama tak nepřichází v úvahu. Trn z paty ji paradoxně vytrhne Aaron, kolega, kterého tak nenávidí. Jiskří to mezi nimi a chemie je neskutečná.
Kniha je napsaná neskutečně čtivě, je plná vtipu, a Španělska! Nad jeho návštěvou jsem nikdy nepřemýšlela, ale po přečtení této knihy jsem si o něm zapřemýšlela.
Na léto ideální čtení, pro mě snad ještě o kousek lepší než Hypotéza lásky! A taky jsem zahlédla že se jedná o první díl, o to víc se těším na další!

13.08.2023 5 z 5

Útěk na venkov Útěk na venkov Julie Caplin

K létu pro mě neodmyslitelně patří čtení romantických knih. Jsem proto moc ráda, že jsem se mohla v tuto dobu pustit do nové knihy od Julie Caplin, Útěk na venkov. Sama jsem si takový útěk udělala, a čerpala jsem z něj energii ještě dlouho! Venkov má prostě své kouzlo!
Společně s hlavní hrdinkou Ellou se přesouváme z rušného Londýna na klidný venkov. Čeká ji tu klid na práci, ale také hlídání domu kmotry Magdy. Do toho se ale přidá i hlídání fenky Tess. Pro Ellu, jako nezvířatomila je to šok. Pokud jste pejskaři, kolikrát se nad jejím chováním zasmějete... S Tess jí to totiž ze začátku nejde úplně dobře.
Do toho se ale přidávají i obyvatelé vesnice. Je zde krásně vidět rozdíl mezi uspěchaným Londýnem a klidným venkovem. Kolikrát mě dojala dobrosrdečnost lidí, kteří se Elly ujali. A taky, je tu krásně vidět, jak se Ella ostatním otevřela. Zpočátku byla dost uzavřená, chtěla být zalezlá doma u práce... Ale stačilo vystrčit nos!
Kniha je napsaná tak krásně, jak jsem od autorky zvyklá. Četla se sama a mně jako pokaždé bylo líto, že už je konec. Sama knihu vnímám jako takovou speciální. Za to ale může můj osobní vztah k vesnici.
Pokud hledáte milé čtení na léto, které pohladí po duši, sáhněte po jakékoli knize autorky. Pokaždé jsem byla spokojená, zamilovaná! Útěk na venkov není výjimka, opět jsem nebyla zklamaná.

13.08.2023 5 z 5

Řecké štěstí Řecké štěstí Kateřina Panou

Mám pár cestovatelských cílů, kam bych se ráda podívala. Jedním z nich, i když menším, je i Řecko. Především kvůli historii, kultuře... Než válení na pláži. Proto mi tahle kniha přišla ideální na to, aby mi o Řecku prozradila něco víc, než klasické průvodce.
Knihu napsala Kateřina Panou, která se do Řecka provdala a žije v něm více než 25 let. Dočkáte se tedy začátku jejího života v jiné zemi, seznámení s jejím manželem Konstantinem, ale i třeba také to, jak těžké bylo vyžít s řeckou rodinou.
Kniha je psána jako dvoustránkové povídky. Díky tomu jsem si myslela, že mi kniha bude rychle utíkat a bude to svižné čtení. Tuto naději jsem vzdala, protože mi došlo, o jak moc bych přišla, kdybych jednotlivé příběhy bezmyšlenkovitě hltala.
Čtení jsem si tedy brala různě, průběžně četla i jiné knihy. A bylo to jedině dobře. Tak jsem se na každý příběh vyloženě těšila, a i když mi čtení zabralo delší čas, dozvěděla jsem se toho mnoho. Řecko je totiž zemí bohaté historie, temperamentní lidské povahy, pestré stravy a nádherných scenérií. To mimochodem dokazují i barevné fotografie, kterých je tu pěkná hromada!
Kromě fotografií je ale příjemným zpestřením i pár receptů, nebo napisů v řecké abecedě.
Obdivuji každého, kdo žije svůj sen. Protože to je obrovské štěstí! Myslím si, že je moc dobře, že se autorka se čtenáři o to své podělila.
Pokud milujete Řecko, tahle kniha je pro vás nutností. Ale myslím si, že i když tam jen cestujete, měli byste po knize sáhnout... Předejdete třeba nějakému trapasu... A mrkněte na Blog Řecké štěstí, kde najdete další autorčiny zážitky!

05.07.2023 4 z 5

Helimadoe Helimadoe Jaroslav Havlíček

Klasika, která mě dlouho míjela, tak si mě konečně našla! A bylo to moc pěkné čtení :-)

28.06.2023 5 z 5

Léto mezi řádky Léto mezi řádky Alena Štraubová

Léto mezi řádky jsem vyhlížela už dlouho, protože už jen podle obálky? Absolutní dokonalost! Nejsem si jistá, jestli dokáže fotka dostatečně ukázat, jak moc se povedla. Hraje krásně barvami a přímo z ní dýchá letní atmosféra.
Co se týká anotace, ta mi přišla jako dělaná pro současné počasí. Takže ideálka! Další motivací ke čtení je to, že se letos konečně chystám k moři a protože se těším, zkracuji si čekání prosluněnými knihami, a to tahle už jen podle anotace a obálky je.
Hlavní postavou je Denis, který se svojí přítelkyní Vendy míří jako animátor do zahraničí. Vlastně od začátku jsem z něj cítila nejistotu. Oproti tomu je tu Vincent, sebevědomý, divoký, vtipný a přímočarý. Už když se ti dva poprvé dostanou do konfliktu, je to vtipné, protože ta hranolka, nebo ten hranolek?
Vtipu je tu dost, trapných situací taky, ale důležité je sebepoznání jednoho kluka. Vystoupí ze zajetého standardu a pustí se do neznámých vod. To znamená změny na několika frontách... A ty jsem mu fakt nezáviděla. Musím ale ocenit, jak odvážně se ke všemu postavil. Naštěstí, jsou lidé, kteří ho podrží. A i když dojde k velké změně, jsou při něm!
Kniha je napsána lehce, čtivě a vy máte pocit, jako že jste v prosluněném resortu u moře. Léto mezi řádky nemá mnoho stran a tak to nebylo ani čtení na dlouho. S přestávkami mi kniha dělala společnost cca dva dny.
Jsem moc ráda, že jsem se do knihy pustila a objevila další domácí autorku @zpet_ke_knize ! Pevně věřím, že to není její poslední kniha a těším se už teď na další!

21.06.2023 5 z 5

Otázka viny Otázka viny Jørn Lier Horst

Dnešní den je speciální v jedné věci. Právě dnes vychází nová kniha Jørna Liera Horsta, Otázka viny. Jedná se o již patnáctou knihu, ve které se objevuje postava policejního vyšetřovatele Williama Wistinga :-)
Pro mě to ale bylo setkání první, jak s postavou, tak s autorem. Zoufale jsem toužila po sérii od severského autora, kterou bych mohla začít číst. A teď se mi dostala do ruky tato novinka, která i přes to, že je patnáctá v řadě, netrvá na čtení dílů za sebou! Naskočit tedy můžete kdykoli!
Začátek je pomalý, a celkově bych děj hodnotila jako pozvolnější. Čekejte hodně myšlenkových pochodů, rozmluv vedoucích k řešení, ale také výletů do minulosti. Po čas čtení se budete několikrát vracet do doby, kdy případy byly aktuální. V současnosti je Wisting vytahuje a znovu prošetřuje, protože anonym naznačuje, že ne vše je tak, jak se zdá...
Právě flashbacky, ale i náhled do Wistingova života se mi líbil. Dodalo to knize trochu jiný rozměr a já napjatě čekala, jak se vše propojí a vysvětlí. Navíc, Wisting je skvělá postava, nemilosrdný vyšetřovatel, zároveň milující otec a dědeček, který pro své holky udělá první poslední.
Otázku viny jsem četla s přestávkami asi tři dny, nebýt práce, myslím, že trhnu rekord. Autor nepíše žádné krváky, přehnaně akční scény, ale i tak Vás jeho příběh pohltí. A mně stačilo několik málo stran k tomu, abych měla chuť si přečíst jeho další knihy.
Skvělá realistická detektivka, která je zaměřena na vyprávění v mnoha směrech. Pro mě milé překvapení, objev nového autora a knižní série :-)
Za recenzní výtisk moc děkuji @albatrosmedia v rámci #spoluprace.

29.05.2023 5 z 5

Kavárna na konci světa Kavárna na konci světa John P. Strelecky

Často přemýšlím, jestli se můj život ubírá správným směrem. Tahle kniha tedy přišla jako rána z čistého nebe. Je zde nabídnut příběh muže, který nevěděl. A tak se dostal na místo, kde mohl přemýšlet o tom, jak se svým životem naložit. Několikrát jsem se zastavila a přemýšlela. Krásná, útlá filozofická kniha, která Vás donutí se zamyslet nad vlastní existencí.

09.04.2023 5 z 5

Vévoda a já Vévoda a já Julia Quinn

Dlouho jsem se na sérii chystala. Trochu mě ale ovlivňuje při hodnocení seriál, který jsem viděla první. Kniha je docela jiná, ale četla se mi hezky. Ráda bych se v budoucnu pustila i do dalších dílů.

09.04.2023 4 z 5

Doufat znovu Doufat znovu Mona Kasten

Mona Kasten je skvělá autorka, ale tady se moc nepředvedla. Tenhle díl z celé série vnímám jako nejslabší. Hrozně mě štvala hlavní hrdinka, nelogické chování většiny postav a trochu uspěchaný závěr...

27.01.2023 3 z 5

Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

Knihu jsem četla v rámci knižního klubu, a v době srazu jsem ještě neměla dočteno. Tušila jsem tedy, jak vše dopadne, ale stejně mě konec totálně rozložil.
Cestování časem mě moc bavil, skoky byly plynulé a čtivé :⁠-⁠)

01.12.2022 5 z 5

Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu Julie Caplin

Celá série Romantické útěky mě strašně baví. Nemohla jsem se dočkat, až se do Hotýlku na Islandu pustím, a začtu se. To se mi opravdu povedlo, po několika málo stranách! Úžasná romantická krása!

23.12.2020 5 z 5

Láska ve světě lichých ponožek Láska ve světě lichých ponožek Marie Vareille

Myslela jsem si, že když jsem knihu rozečítala, že mám před sebou další klišoidní romantický příběh. Postupně ale děj dostával spád, a konec mě zastihl naprosto nepřipravenou. Krásná Sedmiláska!

23.12.2020 5 z 5

Strážci Země Strážci Země Tomáš Crlík

Začátek malinko pomalejší, ale pak se děj rozjel. Myslím si, že si příběh rozhodně dokáže najít své čtenáře.

03.03.2020 5 z 5

Smrtící tajnosti Smrtící tajnosti Robert Bryndza

Přečteno za dva dny. Šestá kniha a pořád se dějí překvapení. Prostě pecka!

23.03.2019 5 z 5

Dopis Dopis Kathryn Hughes

Překrásná kniha, kterou mohu doporučit!

13.11.2018 5 z 5

Dívka, která chtěla zachránit knížky Dívka, která chtěla zachránit knížky Klaus Hagerup

Nádherná pohádka pro každého mini knihomola. Překrásné ilustrace, které si zamilujete!

09.08.2018 5 z 5

Ochránce Ochránce G.X. Todd

Tahle kniha rozhodně stojí za přečtení. Možná pomalejší rozjezd, ale to se zlomí a Vás Ochránce pohltí. Nemohla jsem se odtrhnout, a se zatajeným dechem četla až do konce.

03.08.2018 5 z 5