AnEli AnEli komentáře u knih

Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Kniha psaná z města kde se narodil můj dědeček. Staroneapolský dialekt, kterým už dnes většina mladých lidí nemluví. Drsně popsaná tehdejší realita města a jeho chudých čtvrtí, která zasahuje i do dnešní doby, i když úplně jinak. Dokonale zpracovaná charakteristika dějových postav i celkově dějová linie příběhu. Obrovský respekt a strach z rodičů, či autorit, tvrdá výchova, která v dnešní době už nemá místo. Za mě jedna z top knih.

05.10.2021 5 z 5

Najdu si tě v Římě Najdu si tě v Římě Tatiana Brezinská Čuperková

Čtivý, lehký příběh pro někoho kdo má rád červenou knihovnu, Řím a celkově Itálii. Je vidět, že autorka Řím zná pouze z toho turistického pohledu a i když tam ve skutečnosti nikdy nežila, dokáže centrum věčného města docela pěkně popsat. I vykreslení toho římského stylu života je ve formě jejího turistického pozorování, ale je to určitým způsobem docela roztomilé a navíc kdo ve skutečnosti v Římě nežije, tak to ani nepozná :) Jako oddechovka na pláž dobrý.

05.10.2021 1 z 5

Strava pro klid v duši - Recepty veganské kuchyně Strava pro klid v duši - Recepty veganské kuchyně Ruediger Dahlke

Moc pekne zpracovana knizka, prehledna, uzasne recepty. Doporucuji

Místo vejce banán Místo vejce banán Veronika Chládková

Jednoducha, prehledna, krasne zpracovana knizka, kterou bych doporucila i neveganum, a hlavne vegetarianum, kteri jsou cas o kousek bliz k teto super strave :)

Jménem mých blízkých Jménem mých blízkých Martin Gray

Knizku jsem opravdu dlouho "rozdychavala". Mam precteno uz hodne knih s touto bestialni tematikou, ale tenhle pribeh me opravdu dostal svym naturalistickym vyprávěním, syrovosti, opravdovosti, krutou uprimnosti. Cetla jsem jednim dechem, casto i bez dechu. Syrove vypraveni me mistama az dusilo... Co bolesti a utrpeni muze prozit a prezit jeden clovek.. Pri cteni tohoto pribehu nemuzete jist, neb se stydite, ze mate co.. nemuzete lamentovat na dobu, pomery, pocasi, penize, praci, neb i kdyby bylo hodne zle, horsi nez to co si prozil ON to byt nemuze... Ukazka toho, co dokaze ta neskutecna vule a odvaha zit.

Himmlerova kuchařka Himmlerova kuchařka Franz-Olivier Giesbert

Od knizky jsem cekala uplne neco jineho, ale byla jsem prekvapena a to velice mile. Kniha s pribehem psana s nadsazkou a humorem i o zlych vecech. Par veci k zamysleni, par rad. Za me opravdu doporucuji :)

04.04.2015 4 z 5

100 dní štěstí 100 dní štěstí Fausto Brizzi

Moc hezky a lidsky napsana knizka. Libi se mi prostor v knize ktery dal autor nam ctenarum. Clovek si tak nejak uvedomi , to co si uvedomit mel a ma neustale.. Hezky vystihnuty italsky svet, ktery me i po tolika letech tady neprestava fascinovat a to ve vsech smerech :) Jedine co me mrzi je trochu ten preklad, ale nechci zde hodnotit um prekladatelky. Take je trochu zvlastni proc zrovna ceske vydani ma uplne odlisnou hlavni stranu knihy, ale jinak urcite DOPORUCUJI.

01.12.2014 5 z 5

Deník, který jsem si (radši) nepsal Deník, který jsem si (radši) nepsal Peter M. Jolin (p)

Velmi vtipna kniha.. s horkosladkym koncem. Doporucuju jako relax :)

01.11.2014 4 z 5

Stín banyánu Stín banyánu Vaddey Ratner

Ta knížka, je prostě a jednoduše krásná. Popis realistické hrůzy s dětskou nevinností je opravdu silné. Nešlo se mi do ní "zakousnout", ale pak jsem četla jedním dechem.. Slzy v očích, radost, že u nás ten komunistický režim byl procházka růžovým sadem, proti tomu co se dělo tam... Mrazivě smutné. Ani si neumím představit smutek lidí co museli prožít takové hrůzy. Smutek je jako měsíc. Je tu odjakživa a neprodělává žádnou revoluci. A víme proč.. Protože na něm není potřeba nic měnit, už je dokonalý.

18.09.2014 4 z 5

Na útěku Na útěku Mahtob Mahmoody

Ke knizce jsem pristupovala dost rozpacite a to i diky recenzim ktere jsem na ni cetla, ale musim rict, ze me prijemne prekvapila. Asi malokdo z nas, vyrustajici ve svobode si umi predstavit tu hruzu kterou mala Mahtob prozila. Urcite se na ni cele to zlo podepsalo, a to i na jejim zdravi, jak sama pise. Zit cely zivot ve strachu a v nenavisti k cloveku, ktereho bychom meli ctit a milovat, musi byt hrozne. Vubec se nedivim, ze hledala utechu na ceste k Bohu, je to urcite lepsi, nez ji hledat treba v drogach. Ne vse me samozrejme v knizce bavilo, ale par "bozskych" temat me urcite zaujalo. Je znat, ze se jedna o amaterskou spisovatelku, ale i to ma svuj puvab. Autorka si pise knizku vicemene pro svou bolavou dusi a nikoho nenuti ji cist..jak sama pise.
Kazdopadne jsem rada, ze jsem knihu docetla a urcite ve me neco zanechala.

11.05.2014 4 z 5

Když sloni pláčou Když sloni pláčou Jeffrey Moussaieff Masson

Pravdive smutna kniha kterou by si meli precist vsichni z nas. Kdo se o zvireci tema zajima, tak vetsinu veci uz vi.. Kdo ne.. alespon otevre oci..

20.04.2014 4 z 5

Robin Robin Zdena Frýbová

Miluju jak tuto kontroverzni autorku, tak i jeji kniky. A Robin je uplna srdcovka. Cteno x krat a stale me bavi :) Jen skoda ze pani Frybova uz nic nenapise :(

15.04.2014 5 z 5

Šance Šance Jackie Collins

Tuhle knizku miluju. Skvele napsana a laicky a srozumitelne popsana mafianska "rodina". Je videt, ze autorka se "vyzna" :) Cetla jsem ji nekolikrat a stale mi nezevsednela. Ostatne cela saga rodiny Santangelových je skvela.

15.04.2014 5 z 5

Americká hvězda Americká hvězda Jackie Collins

Driv jsem jej knizky uplne hltala a nedockave cekala na kazdou novou knizku, dneska jsem z ni uz trochu "vyrostla", ale par jejich knizek mi v srdci zustalo. Tahle patri mezi ty povedene. Sice se trosku tahla, ale dobre se cetla.

15.04.2014 4 z 5

Sex ve městě Sex ve městě Candace Bushnell

Tenhle serial miluju, je to pro me takova "oddechovka", ale knizka me zklamala. Takove to "halabala" napsani, kde to nema ani hlavu, ani patu. Ztrata casu

15.04.2014 2 z 5

Kmotr Kmotr Mario Puzo

Jedna z mych nejoblibenejsich knih ktere jsem kdy cetla. Poprve precteno asi v 16 letech kdy jsem ne zcela vnimala veskere souvislosti teto vyborne knihy. Cim jsem byla starsi tim me zasahovala vic a vic a i jinak jsem ji vnimala. Malokdy se take povede aby film byl stejne dobry jako kniha.
Kdyz jsem se odstehovala na Sicilii, prvni misto kam jsem se zasla podivat bylo Corleone a "Kmotruv dum" :) Mezi Siciliany se ovsem na tema Kmotr a mafie radeji nikdy nezminujte ;)

06.04.2014 5 z 5

Čekám na tebe celou věčnost Čekám na tebe celou věčnost Fabio Volo

Miluju tohoto autora a jeho knizky. Cetla jsem tuhle knihu jak v originale, tak v cestine a je opravdu bajecna. Skvely pohled na zivot jednoho "obycejneho" italskeho chlapika. Je fajn vedet jak a co vnimaji muzi jinak nez zeny. Dost jsem se u knizky pobavila :)

22.03.2014 4 z 5

Pod toskánským sluncem Pod toskánským sluncem Frances Mayes

Asi prvni knizka ktera me zaujala daleko mene nez film :( Ale chystam se na nejakou dalsi jeji knihu treba me to nadchne :)

22.03.2014 2 z 5

Došel jsem daleko... Došel jsem daleko... Ishmael Beah

Neuveritelna knizka, ktera vas chytne za srdce i kdyz se tomu branite. Doporucuju....

22.03.2014 4 z 5

Hodina tanga Hodina tanga Sveva Casati Modignani