Arkagas Arkagas komentáře u knih

Ďáblův hřbet Ďáblův hřbet Honza Vojtíšek

Že je Ďáblův hřbet tak nějak sázka na jistotu jsem věděla díky nadšeným ohlasům z mého okolí. I proto jsem si ho nechávala na čas, kdy se na něj budu moct soustředit a udělala jsem dobře. Osídlovaní hranic ve 13.století a zlo, které se prolíná celým příběhem.
Na, která žije roky sama v lese je považována za čarodejnici. Ale tuhle cestu si nevybrala sama a síly, které tu byli dávno před lidmi to ví. I proto je Na pod jejich jakousi ochranou.
Když na místo dojede karavana mužů, žen a dětí, z nichž každý bojuje vlastně sám se sebou, netuší ještě, jaká odplata je čeká za to, co časem provedou s Na.
Démoni a Ďábel totiž nikdy nespí. Jsou temní, krutí a všude.
Pro milovníky okultních záležitostí a lidských příběhů je tahle kniha velmi povedenou záležitostí. Určitá prvoplánovost se jí ale ani tak upřít nedá, protože tohle je téma, které prostě baví a táhne.
Někomu může vadit, že se skoro celou knihu téměř nic neděje a poznáváme psychologii postav, mě naopak ta největší řežba na konci absolutně sedla.

Moje hodnocení: 9/10

23.12.2023 4 z 5

Čtyři po půlnoci Čtyři po půlnoci Stephen King

První souborné vydání těchto 4 novel v jedné knize je počin, který nesmí chybět žádnému fandovi. Čtyři absolutně rozdílná díla, z nichž veřejnosti jsou známí Časožrouti a Skryté okno do skryté zahrady aka Tajemné okno jako filmová verze. Já si ale nejvíc užila Policajta z knihovny, kterého jsem četla poprvé v životě a jestli něco SK umí, tak vyvolat ve mě dost nepříjemné pocity z příští návštěvy knihovny. Psychologické drama, skvěle vykreslené postavy a notná dávka nechutných scén, které jsou SK vlastní nechybí ani v těchto novelách a nudit se rozhodně nebudete. Napětí, akce, strach, zoufalost, odvaha, sem tam nějaká ta nechuťárna v podobě démona a jeho počínání, ale především opravdové charaktery a lidské chování postav plné životních chyb a přešlapů. To je to, co tu jako vždycky najdeme. Chvíle s touhle knihou, kterou jsem četla hlavně po půlnoci jsem si užila na maximum.
Moje hodnocení: 10/10 :-)

05.11.2023 5 z 5

V hrůze a krvi zrozeni V hrůze a krvi zrozeni * antologie

Antologie, na kterou jsem byla zvědavá a když se objevila v Black Friday u Dobráka za 49,- nešlo odolat. Jak to tak bývá, najdou se zde slabší, ale i fakt hodně povedené povídky, při kterých se sice asi bát nebudete, ale rozhodně zanechají nepříjemné pocity. Tahle sbírka je důkazem toho, že v našich vodách se najdou autoři, kteří umí vybudovat atmosféru na pár stranách a já doufám, že tyhle jejich příběhy nejsou poslední. Obálka je skvostná a k antologii se hodí, byť za mě osobně je škoda, že je generovaná Mind Journey a nevytvořil ji nějaký český autor, jelikož by to dalo knížce za mě ještě větší rozměr. Přečteno, nechávám si doma a věřím, že se k některým příběhům v budoucnu vrátím.

29.07.2023 4 z 5

Slib Slib Damon Galgut

(SPOILER) Slib je kniha odehrávající se v JAR v letech 1985 - 2018. Na pozadí příběhu rodiny Stewartových, které tvoří umírající matka, manžel a jejich tři děti. O matku na smrtelné posteli se stará Salome - služka, která je v domě od nepaměti a přítelkyně, které slíbí, že po její smrti dostane domek i s půdou na kterém stojí. Tenhle slib slyší tehdy 13 letá Amor a zaryje se jí tak hluboko do duše, že je rozhodnutá udělat cokoliv, aby se tak stalo. Jako dítě ale nemá žádnou moc, její otec rozhodně Salome nic nedá, protože se to nepřísluší a Amor je odeslána zpět na internát, i přesto, že jí bylo slíbeno, že v domě už zůstane. Na pohřbu její matky se seběhnou události, které rodinu kompletně rozloží a znovu se potkají až na pohřbu svého otce - 10 let po smrti matky. Sídlo, peníze a vše okolo připadá sourozencům a Amor opět bojuje za spravedlnost. Čas plyne a tragicky umírá i její starší sestra. S bratrem tak zůstávají na správu majetku sami a ani tehdy se Amor nepodaří ho přesvědčit o tom, že je potřeba splnit matčin slib ze smrtelného lože... Čas plyne, Anton umírá a Amor je na správu majetku sama. Jenže po 40 letech už není dům Salome dům, ale jen ruina, do které teče, nemá okna a hliněná podlaha je prochozená.
Věděla jsem, do čeho jdu a přesto jsem nečekala, že dostanu do rukou takhle těžkou a přitom nádhernou knihu. Právem za ni Damon Dalgut získal nejvyšší ocenění. Tahle kniha má v sobě totiž dva příběhy - jeden vedený Amor, která nám vypráví příběh své rodiny a hodnot, druhý o stavu JAR jako takové - jejích politických událostech, rozdílech oproti zbytku světa a zároveň problematika křesťanství vs. židovství. Jedna z nejlepších knih, jaká se mi letos do rukou dostala.

17.06.2023 5 z 5

Pojď se mnou Pojď se mnou Ronald Malfi

(SPOILER) V první řadě nutno říct, že tohle není horor! Je to skvělý psychologický thriller, ale horor ta kniha nepotkala ani z rychlíku, takže opravdu netuším, kdo to narval na obálku knihy... Pojď se mnou je příběh o Aaronovi, muži, který po tragické smrti své ženy zjišťuje, že ji vlastně vůbec neznal. Neměl šanci - Alisson před ním svá tajemství jako novinářka uměla dokonale skrývat. Kdo by čekal příběh ohledně nevěry, je na omylu. Alisson na vlastní pěst pátrala po vrahovi své sestry, který navíc neměl na krku jen její vraždu. Tahle kniha je atmosférická, uvěřitelná, lidská, plná smutku a přešlapů a přesto ji nějak nelze odložit. Sledovat cestu Aarona je někdy opravdu bolestivé a člověk mu drží všechny palce, protože jeho láska ke své ženě je z té knihy úplně hmatatelná. Po přečtení doslovu, že je kniha věnována jeho kamarádce, která byla také zastřelena v obchodním centru mi to celé dalo mnohem větší smysl. Bravurně napsaná kniha s přesahem, která by v té záplavě thrillerů na jedno brdo měla rozhodně být víc vidět.
Moje hodnocení: 8/10

22.05.2023 4 z 5

Co je ti do toho Co je ti do toho Hana Lundiaková

(SPOILER) Představte si, že je Vám 33, jste matka od rodiny, která má milujícího manžela, práci v korporátu, vyděláváte hodně peněz, v životě Vám nic nechybí a po práci se těšíte domů za svým synem. A pak, postupně, když vodíte syna do školy si začnete všímat klučiny, který jezdí na jednokolce, má na hlavě číro a každý den chodí o 2 minuty pozdě.
Vaše zvědavost, proč se tohle den co den opakuje se Vám ale přetváří v mnohem silnější city, o kterých víte, že jsou špatně a přesto je nemůžete ovlivnit.

A tak sledujeme cestu Žany, která bojuje sama se sebou a svými city, stejně jako příběh "Kohoutka", o kterém vlastně moc nezjistíme a přesto si dovedeme představit jeho životní cestu.

Co je ti do toho je kniha neskutečně silná - nejen příběhově, ale především jazykovou formou. Čeština hovorová, obecná, nářečí, vulgarismy, novotvary, anglicismy, i výrazy, o kterých byste řekli, že se ke knize nehodí a přesto jsou pro ni jak stvořené.

Příběh krátký, úderný, milující a plný nenávisti a vzteku. Příběh, který Vás rozbije na tisíc kousků, abyste se mohli znovu pomalu poskládat dohromady. Příběh, který je součástí nás lidí.

Pokud bych včera přečtený Les v domě od Aleny Mornštajnové četla až po téhle knize, musela bych ze 6 hvězdiček stáhnout hodnocení ještě o pár hvězd dolů. Ano, A.Mornštajnová je svou jazykovou a stylovou formou mainstream, Co je ti do toho je naopak literárním skvostem.

17.05.2023 5 z 5

S malou pomocí přátel S malou pomocí přátel Jan Švancara

(SPOILER) Knížka, která mi byla nabídnuta k recenzi samotným autorem a donesena osobně de fakto až pod nos. Tahle kniha je poctivou brněnskou detektivkou, ve které sice netečou potoky krve, za to tu máme zajímavé soukromé očko Viktora, který většinu času tráví v baru, jeho kamaráda Igora, který mluví hantecem a zajímavé postavy, které mají obyčejné osudy obyčejných lidí. Řeší se tu postřelení bodyguarda jednoho ne úplně čistého podnikatele a krom skvělého vykreslení postav se tu dočkáte i hezkých popisů Brna. I přes titěrná písmenka je to velmi příjemná knížka na dvě odpoledne, u které prostě budete chtít vědět, jak to skončí. V moři krvavých a mnohdy na sílu tlačících thrillerů je tohle takové mírné pohlazení na duši a návrat ke starým dobrým českým detektivkám. Knížka je protkaná značnou mírou nadsázky a sarkasmu a jednou z postav je i Kokršpaněl Joe Cocker. Tohle bylo super a i když se jedná o již druhou knihu autora, není třeba je číst postupně.

26.03.2023 4 z 5

V zahradě zášti V zahradě zášti Camilla Bruce

Každý zločinožrout určitě zná jméno Bella Gunnes, aneb vdova z La Porte. Dodnes se vedou dohady o tom, zda má na svědomí 14, nebo až 40 obětí. A Camilla Bruce se vrhla do sepsání jejího příběhu. A já smekám. Ano, tohle není true crime kniha, je to román inspirovaný její osobou a jejími činy (- kdo v knihách nečte dovětky, tak tady doporučuju to udělat). Kniha je rozdělena na 2 linky vyprávění - v jedné sledujeme počínání samotné Belle, ve druhé její sestry Nellie. Obě dvě se do Ameriky přistěhovaly z Norska. Belle po tom, co utrpěla brutální útok od muže, který málem nepřežila. A semínko zášti tak bylo zaseto... Tahle velmi chytrá žena věděla, že proto, aby byla šťastná a zaopatřená, potřebuje peníze.. a taky dobře věděla, kde je bez problému sehnat. Mužů je na světě přece tolik a místa v zemi na její farmě ještě víc..
Jako milovník true crime jsem na tuhle knížku byla ohromně zvědavá a nezbývá mi než smeknout. Tahle kniha se rozhodně dostane do toho nejlepšího, co jsem v roce 2023 četla. Co je pravda a co si autorka domyslela se sice dočtete na konci, ale během čtení nechte pracovat svou představivost.
Bella si rozhodně Vaši čtecí pozornost zaslouží.

10.02.2023 5 z 5

Dům na rozhraní Dům na rozhraní William Hope Hodgson

Zaprvé - William Hope Hodgson žil 1877 -1918. A v tomhle díle je naprosto jasné, kde se Lovecraft inspiroval. Protože zatím co Hodgson už publikoval, Lovecraft byl malé děcko. Dům na rozhraní je dílem, na které jsem se tak moc těšila a narovinu říkám, že to není kniha pro nikoho, kdo čte jen moderní horory typu duchařiny, vyvražďovačky a prvoplánové zlo. Tahle kniha je plíživá, příběh místy dost zmatený a přesto Vám po jejím dočtení spadne brada. Jakmile jsem začala, jen těžko jsem se odlepovala. Je to atmosférické, temné, místy plné podivností, které nedávají smysl, ale ve finále do sebe vše zapadne. Pokud jste fanoušky pomalých příběhů, kde se zlo plíží až eskaluje ve svůj wow moment, tak směle do ní. Pokud čtete novější horory, vyhněte se jí, protože Vás bavit nebude.

17.01.2023 5 z 5

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

(SPOILER) Hvězda oblíbeného seriálu Přátelé nás ve svém otevřeném, vtipném a nesmlouvavě upřímném životopise zavede nejen do zákulisí natáčení legendárního sitcomu, ale i vlastního boje se závislostí.

Matthew Perry nechává ve svém výjimečném životním příběhu čtenáře nahlédnout do nahrávacího studia nejúspěšnějšího komediálního seriálu všech dob a zároveň se otevřeně svěřuje se svým bojem se závislostí. Jedinečným stylem, s bezmeznou upřímností a svým typickým humorem barvitě líčí podrobnosti z celoživotního zápasu se zdravotními problémy a odhaluje, co k nim přivedlo člověka, kterému alespoň na první pohled nemůže v životě nic chybět.

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih je nezapomenutelný osobní příběh, ve kterém autor sdílí nejintimnější podrobnosti o ztracené lásce, o nejtemnějších hodinách svého života a o těch nejlepších přátelích.

Neotřesitelně upřímná, dojemná a zároveň vtipná – autobiografie, na kterou nejen fanoušci seriálu Přátelé netrpělivě čekali.

15.01.2023 5 z 5

Ztraceni Ztraceni Anita Frank

(SPOILER) Ztraceni jsou knihou, kterou jsem si vzala do ruky 31.10.2022 - nečetla jsem anotaci a šla jsem do ní s velkým očekáváním díky obálce. Hned mě dostalo, že zrovna na Halloween sáhnu po knize, kde je hlavní hrdinka Stella, stejně jako moje dcera a další důležitou postavou je Lucien. Sakra, tohle bylo asi znamení :-D
Kniha je označena jako horor, ale o horor se rozhodně nejedná. Je to skvěle vystavěné gotické drama zasazené do prostředí Anglie v roce 1917, kde sledujeme osudové příběhy několika lidí spojené jednou velkou tragédií. Stella přišla ve válce o snoubence, který ji zemřel v náručí a odjíždí proto za svou sestrou do domu, kde se vše zdá být v pořádku, ale není.
Duch malého chlapce ale postupně Stellu i její služebnou Annie navede na správnou stopu celého příběhu.
Je to kniha obsáhlá, má titěrný malý font, ale příběh je tak skvělý a krásný, že je Vám to při čtení úplně jedno.
Bezmoc, šílenství, naděje a láska. To všechno zasazené do prostředí mlhavé a upršené Anglie a jedno sídlo daleko od civilizace k tomu.
Téhle knize po dlouhé době dávám plný počet. A kdo miluje gotické příběhy a ještě ji nečetl, tomu ji mohu jen a jen doporučit.

06.11.2022 5 z 5

Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Nejvíce šokující kniha tohoto léta. Téma kanibalismu v syrové formě, kdy se autorka s ničím nemazlila a jatka, kde se poráží chované kusy vykreslila pěkně do detailu, včetně samotné porážky, koželužny, chladíren, ale i samotného chovu jako takového, kdy jsou chovným kusům vytrhávány hlasivky, aby nedělaly hluk. Přijde Vám to nechutné? A jíte maso? Zvířata jsou až na ty hlasivky zpracovávána stejně a ne nadarmo se říká maso jako maso. Do téhle dystopie samozřejmě muselo přijít něco navíc a to je černý obchod s bílým masem a odpadlíci, kteří požírají mršiny. Cítila jsem znechucení při čtení téhle knihy? Ne. Ale ta myšlenka, že se musíte bát o život, aby Vás někdo na ulici netrefil a nesnědl je hodně znepokojující. A celé to naráží na to, jak se jako lidstvo chováme. Takže suma sumárum, chápu, že tahle kniha není pro slabé žaludky a mnoho lidí z ní bude znechucených, ale za mě je to dystopie, která se neskutečně povedla a cenu Clarín za horor fiction si rozhodně zaslouží. A smekám za ukončení příběhu, protože jsem čekala cokoliv, ale tohle ne.
Moje hodnocení: 9/10 - mohla by být delší, jinak nemám co vytknout.

31.07.2022 4 z 5

Batman: Můj Temný princ Batman: Můj Temný princ Enrico Marini

(SPOILER) Bruce otcem, Joker naštvanej na starej gang, Harley naštvaná na Jokera, protože jí koblížek nedal pořádnej dárek k narozeninám, Batman naštvanej na Catwoman, která šlohla dárek, který má vykoupit u Jokera jeho dceru. Co z toho bude? Bitka. Obrovská bitka s malou holčičkou zavřenou ve sklepě. Kresba skvělá, příběh skvělý, Joker hned na 3.straně a jako lahůdka na celostránkových kresbách. Je potřeba něco dodat? Nemyslím si. Záležitost na hodinku čtení, ale krásná lahůdka.
A pro lidi pracující s lidma je Joker prostě kámoš, protože: „Potřebuju někoho zabít, abych se uklidnil!" True story.

19.06.2022 5 z 5

Dobrodružství Huckleberryho Finna Dobrodružství Huckleberryho Finna Mark Twain (p)

Jeden z mých velkých restů, ke kterému jsem se dostala díky dceřiné povinné četbě. Asi všichni známe dobrodružství Toma Sawyera, ale kdo z nás četl i příběh Hucka? Kdo váhá, rozhodně do toho jděte! Huck je syn násilníka a alkoholika, který se sem tam zjeví u jeho opatrovnice a vyčte mu že je v čistotě, že rozhodně nebude chodit do školy, zmlátí ho a odtáhne do lesa, kde mu má v rozpadlé chajdě dělat "otroka". Huck ale není žádný uplakánek a z chajdy uteče na nedaleký opuštěný ostrov. Za pár dní se na ostrově ukáže otrok Jim, který je hledaný za Huckovu údajnou smrt a je na něj vypsána odměna. Tohle přátelství dvou uprchlíků je plné napětí a akce a jejich putování rozhodně nenudí. Velkou přidanou hodnotou je podprahově zmiňovaný boj proti otroctví a jeho černá stránka, která v té době bohužel byla standartem. I přesto, že se jedná o příběh psaný primárně pro děti a mládež už v dnešní době přesáhl a věřím tomu, že mnoho dospělých ho bude milovat. Koneckonců, kdo má rád Toma Sawyera, tak toho v knize najde samozřejmě taky, protože Huck bez Toma vlastně ani ránu :)

30.05.2022 4 z 5

Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Kniha rozhodně přínosná, protože Karin rozhodně umí skvěle zpracovat a sepsat témata, o kterých se nemluví a mělo by. Nutno si uvědomit, že tohle je spíše literatura faktu, doplněna o bohatou obrazovou přílohu, ale podána čtenáři tak, aby se v událostech neztratil a doplněna beletristickou linkou sepsanou na základě pamětníků a přeživších. Upřímně nechápu, jak může někdo srovnávat Životice se Šikmým kostelem, protože za mě se jedná o absolutně odlišné formy zpracování (a  tím samozřejmě nemyslím nic špatného), ale opravdu si nemyslím, že každému, komu se líbil Šikmý kostel se nutně budou líbit i Životice. S čím mám problém je ale zpracování knihy jako takové - "dřevěná" obálka, červená ořízka, text psaný kurzívou. Osobně s tímhle zpracováním kamarádka nejsem, protože ho mám zafixované k úplně jinému žánru - např: k P.S. od Anny Geislerové.

24.05.2022 3 z 5

F. L. Věk I. F. L. Věk I. Alois Jirásek

je potřeba něco dodávat k téhle naší obrozenecké klasice? Myslím, že snad ne a že se s F.L.Věkem, ať už v psané nebo seriálové formě setkal každý. Příběh malého Františka, který odjíždí do kláštera za vzděláním, ale ten je mu po pár letech násilně zavřen. Jeho cesty vedou na studia do Prahy, kde se pozná s krásnou Betty, doktorem Thamem, který ho vede ve filosofii a přesto ho okolnosti vedou k divadlu a muzice, až po setkání s Mozzartem. František sní o divadelním životě, ale jeho kroky vedou domů za otcem a matkou, kde na něj čeká hospodářství, které nemá kdo převzít. Toť ve zkratce obsah 1.dílu tohoto skvostného díla.
Četla jsem po několikáté a pořád to miluju stejně :)

16.04.2022 5 z 5

Temnými hvozdy Temnými hvozdy Emily Carroll

Několik krátkých hororových příběhů v jedné knize pro mladší čtenáře, která ale nadchne i dospělé. Kresba je nádherná a příběhy nepostrádají tu správnou atmosféru. Některé by mohly být delší, protože jejich námět je skvělý, ale naprosto chápu záměr autorky. V temných hvozdech totiž číhá zlo a je jen na Vaší představivosti jak moc zlé bude :)
Je to záležitost cca na 30 minut čtení, ale to rozhodně knize neubírá a kvalitě a jsem ráda, že se ke mě dostala.

09.02.2022

Chlapec za klíčovou dírkou Chlapec za klíčovou dírkou Stephen Giles

(SPOILER) nádherný a originální komorní hororový příběh o třech hlavních postavách, který ocení každý fanoušek tohoto žánru. Malý Samuel zůstal na několik měsíců sám v domě se služebnou Ruth, která mu tvrdí, že jeho matka odjela do Ameriky, aby získala finance na podporu rodinné ocelárny, která krachuje. Samuelův kamarád mu ale vypráví příběh o podobné rodině v Německu, kde služebná majitelku domu zabila, aby si nechala její majetek a pohřbila ji ve sklepě. Netrvá to dlouho a tento příběh probudí v Samuelovi podezření. To se čím dál tím víc potvrzuje, nejen díky lžím a stále stejným slovům Ruth, ale i díky pohlednicím, které chodí jednou za čas z Ameriky a jež nepsala maminka, ale samotná Ruth. Je tohle Samuelovo podezření pravdivé, nebo se dočista zbláznil a celá věc se má úplně jinak? Jediným opravdovým kamarádem je zdá se pro Samuela jen králík Robin Hood, který ale také nemá úplně jednoduchý osud.
Jak tohle celé dopadne už je na zjištění každého z Vás :)

26.01.2022 5 z 5

Příběh Arthura Truluva Příběh Arthura Truluva Elizabeth Berg

Krásné a miloučké pohlazení. Tahle kniha je tak krásná. Netušila jsem, do čeho jdu, ale už v první třetině jsem věděla, že byť nejsem cílová skupina této knihy, budu z ní unešená. Něco tak láskyplného, okouzlujícího a k zamyšlení jsem dlouho nečetla.
Příběh přátelství napříč věku, které vznikne na hřbitově je něco, co Vás dostane. Myslím, že každý při jejím čtení tak trošku přemýšlel o svém životě ( a smrti) a možná si v hlavě urovnal i pár věcí.
Každý člověk má v hlavě nějaké ty démony a pochybnosti a tady si krásně uvědomí, že není rozhodně sám a že vše vyléčí čas.

Tahle kniha je skvost a jsem strašně ráda, že jsem si ji přečetla před Vánoci.

22.12.2021 4 z 5

Moudrost starých psů Moudrost starých psů Elli H. Radinger

Po fenoménu Moudrost vlků, která je nádherná nás Elli mile překvapila touto knihou, která chytí za srdce každého pejskaře, ale i jen lidi, kteří mají psi prostě rádi.
Elli nás provází životem starých psů pomocí její 13 leté fenky Shiry, díky které se naučila dlouho spát, užívat si každé dobroty, nespěchat, milovat své okolí a radovat se a bláznit kdykoliv se Vám zachce. Protože každý starý pes je náš učitel. Většinou jsme s ním prožili jeho mládí, někdy i dětství, ale stáří tráví u našich nohou, u nás v posteli a jsme pro ně středobod vesmíru. O tom, jak je život se starým psem jiný - náročnější, ale zároveň krásnější, otevřeně o umírání a naší odpovědnosti netrápit své milované. O tom, kdy je ten správný čas, ale především o tom, že užívat si každou minutu s naším psem je v pořádku, protože má na světě bohužel oproti nám tak málo času.
Nádherná, dechberoucí kniha, u které jsem si slušně pobrečela.

26.11.2021 5 z 5