B4LU B4LU komentáře u knih

Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Krátká knížečka 20 "občanských přikázání".
Nejsem si jistý, jak to hodnotit. Na jednu stranu jsou poučky srozumitelné a racionální (vyjma jedné, kde dle mého názoru autor dělá přesně to, před čím varuje v těch ostatních), na stranu druhou je ten, kdo tuhle knihu otevře, už velmi pravděpodobně zná (kdyby neznal, tak knihu nejspíš rovnou odvrhne jako Americkou propagandu) - kriticky myslet, snažit se jen nejít s davem. Autor tak přesvědčuje přesvědčené.

03.06.2019 4 z 5

Dlouhý Mars Dlouhý Mars Terry Pratchett

Přečteno v angličtině.
Kniha se stylisticky drží příkladu svých předchůdců. Páteří díla jsou výpravy napříč Dlouhou Zemí a objevování jejích zvláštností - a v tomto případě navíc i výprava Dlouhým Marsem. Zcela mimochodem, 'fungování' Marsu je docela překvapivé, autoři si velmi elegantním způsobem otevřeli nový rozměr (sic) možností. Mimo tato putování však v knize již tradičně mnoho dalšího děje není.
Dalším překvapivým prvkem je ústřední krize, která se nepochybně potáhne do dalších dílů, a která mi připadá, že tam nějak nepatří.
Celkový dojem je takový rozpačitý.

26.05.2019 3 z 5

Pomsta jednooké letkyně Pomsta jednooké letkyně Philip Reeve

Podobně jako předchozí díl je to dobrodružná knížka pro děti, tentokrát zcela nepokrytě, protože děti jsou nyní ve všech vůdčích rolích, které se zde vyskytují (vyjma záporáků, kteří jsou téměř bez výjimky dospělí). Chovají se stále stejně jankovitě a naivně, jako by jim bylo 12 namísto uváděných 18, a to mnohdy včetně Hester, která aspoň v minulém díle většinou stála nohama na zemi. Navíc se zde objevují nějaké náznaky romantiky (ale protože se zúčastnění chovají jak děti na základce, je výsledný dojem spíš negativní).
Je to čtivé, ale rozhodně ne pro mě. Další díl nebudu ani shánět.

18.05.2019 3 z 5

Smrtelné stroje Smrtelné stroje Philip Reeve

Taková (velmi) nenáročná jednohubka. Poprvé jsem ji četl asi před patnácti lety, a dojmy jsou přibližně stejné jako tehdy.
To prostředí je fascinující. Města, která se pohybují a požírají se navzájem jsou dokonale nereálná, ale i tak je zábava o tom číst. Je to na první pohled tak dokonale mimo realitu, že člověka ani nenapadne nad tím nějak víc hloubat a prostě si užívá tu jízdu.
Skutečný problém přichází s tím, že je to naprosto evidentně knížka pro děti. Hlavní postavy (zdráhám se říct hrdinové) jsou naivní a přecitlivělé děti, kterým nevěříte ani těch údajných cca patnáct let (kor v nesmlouvavě-drsném post-apo světě), které by měly mít - neustále pláčou a ohromně je překvapují "zvraty", které vidíte na X stran dopředu.
Fascinující, ale dost jednoduché čtivo.

27.04.2019 3 z 5

Volání Cthulhu 2 Volání Cthulhu 2 Howard Phillips Lovecraft

Podobně jako u předchozích dílů povídky velmi dobře odsýpají a tentokrát téměř bez hluchých míst. Snové povídky také ubyly, což je jedině dobře.
Co mi trochu vadí, je, že odhalení ze závěrů nyní nepokrytě přepadávají do fantastiky (mimozemské invaze aj.), takže imerze trochu klesá. Tenhle dojem ale může být dán i tím, že jsem se Lovecrafta asi na čas přesytil, protože - přiznejme si - struktura jeho děl je v podstatě pořád stejná.

25.04.2019 4 z 5

Viriconium Viriconium Michael John Harrison

Chtěl jsem mít tuhle knihu rád už od první chvíle, kdy jsem viděl její obálku a přečetl si její popis. Bohužel, nepůjde to.
Nápad je super. To prostředí je parádní. Zdegenerované lidstvo zhruba na úrovni středověké kultury se pohybuje v ruinách civilizace, která prováděla vesmírné lety, a na Zemi se nyní mimo jiné nachází zdegenerovaní potomci cizích ras. V bojích se objevují meče i energoděla, exoskelety a roboti.
Daleko méně super je neuvěřitelná a neúnosná popisnost celé knihy, což říkám jako někdo, kdo neměl problém překousnout vcelku podobné Nádraží Perdido s relativně podobnou tématikou. Zatímco popisy Perdida dokreslují hutnou atmosféru města, ty Viriconské spíš... já nevím, odvádějí pozornost? Celé je to takové zpěvné a poetické, což v daném prostředí působí jak pěst na oko. Možná je to právě tenhle kontrast, který mi prostě nedovolil se do knihy pořádně začíst, a po asi 140 stranách to zřejmě definitivně odkládám.
Ten umělecký (byť mnou nedoceněný) dojem a parádní prostředí je důvodem, proč to neoznačím za úplnou ztrátu času, ale prostě to není pro mě.

21.04.2019 2 z 5

Volání Cthulhu 1 Volání Cthulhu 1 Howard Phillips Lovecraft

Ačkoli styl a úroveň svazku jsou přibližně srovnatelné s předchozím Močálem, přesto jsem nucen hodnocení o hvězdu snížit, a to ze dvou důvodů:
1) Randolph Carter a jeho Snové putování. Už dříve jsem předestřel, že snovým povídkám příliš nefandím, a tahle pro sebe krade dohromady přes 150 stran něčeho, čemu nelze říct jinak než fantasmagorie. Svým způsobem jde o milník v tvorbě HPL, protože tuhle povídku jsem jako jedinou nebyl schopen dočíst (i když jsem se prvních 40 stran vážně snažil).
2) Ondřej Neff a jeho překlad 'Great Old Ones' jako 'Velcí starci'. VELCÍ STARCI. A ještě v titulní povídce... proč nemohl použít výraz 'Prastaří' jako všichni ostatní?

27.03.2019 3 z 5

Měsíční močál Měsíční močál Howard Phillips Lovecraft

Laťka jde oproti předchozí sbírce nahoru. Povídky jsou nyní vesměs zakořeněné v realitě namísto snění, a co mě zvlášť potěšilo je jejich občasné odkazování jedna na druhou. Člověk má najednou pocit, že nečte nesouvisející kusy, ale krátké příběhy z jednoho většího univerza. Navíc je zde minimum hluchých míst, celá sbírka je parádně čtivá.
Jsem zvědav na další pokračování.

19.03.2019 4 z 5

Hrobka Hrobka Howard Phillips Lovecraft

S HPL příliš zkušeností nemám, a tak jsem se do toho obul chronologicky. Tahle sbírka jeho prvotin je (patrně) kvůli tomu lehce rozporná a ještě poněkud nevyhraněná - zatímco část z toho jsou viktoriánské, lehce morbidní povídky, které ledasčím připomenou např. E. A. Poea, další část jsou snové výlety do různých fantazijních světů, které jsou od reality odtržené úplně. To první mi sedlo více, to druhé méně.
Celkově se to ale čte naprosto bez nesnází, dílem i proto, že povídky jsou dost krátké. Takový lehký nadprůměr a těším se na další sbírky.

01.03.2019 3 z 5

Svět na konci času Svět na konci času Frederik George Pohl Jr.

Velice solidní SF staré školy, kde se akce téměř zcela opomíjí ve prospěch zkoumání tajů vesmíru a budoucího vývoje lidské společnosti.
Knihu jsem prvně četl už někdy před lety, kdy na mě dojem udělaly hlavně bratrovražedné boje Wan-Toova druhu. Způsob, jakým tyto šarvátky ovlivní nic netušící kolonii na Newmanhome je natolik fascinující, že jsem se ve čtení nezadrhl ani nyní.

21.01.2019 5 z 5

Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Je mi líto, ale tohle je výrazně horší než P3.
Kniha je na to, kolik děje v sobě obsahuje, neúnosně dlouhá. Na rozdíl od P3, kde všechny pasáže (nebo jejich většina) nakonec zaklapnou do celkové mozaiky, tady z nich velká část vyzní úplně do ztracena - a jedná se o celé příběhové linie valné většiny postav (jejichž osud je v některých případech opravdové zklamání - třeba Pej-Chaj).
Popis budoucnosti lidstva na mě působil hrozně uměle a celkově nereálně, nebo možná jen... nevýrazně? Já nevím. Samostatné flotily byly dobrý nápad, ale civilizace na povrchu Země byla velmi... zvláštní, mírně řečeno.
Už někdy od půlky knihy jsem se proti tomuhle obrnil v naději, že mi tyhle nedostatky alespoň vynahradí závěr, jenže opět bohužel. Celá pointa Temného lesa je popsaná na posledních pár stranách, a rozhodně nemá takovou váhu jako závěr P3 - jasně, je taková sympaticky pochmurná, ale v podstatě jde zcela v souladu s P3 a až tak překvapivá mi nepřišla (plus je téměř vzápětí vyvrácena tím, že vznikne spolupráce).
Les pro mě po P3 představuje zklamání. Třetí díl mám díky svému záchvatu nadšení z P3 koupený taky, ale popravdě nevím, jak moc se mi do něj nyní chce.

12.01.2019 3 z 5

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Tahle kniha je zvláštní.
Asi tak do půlky knihy jsem moc nevěděl, co si o ní myslet. Četla se výborně, ale nějak jsem nechápal, o čem to celé je.
Když se to pak kolem té půlky začínalo splétat dohromady, začínal jsem si to užívat více - hlavně mnohými zde zavrhovanou PC hru, která mi přišla neuvěřitelně imaginativní. Když jsem pochopil, co že je to na té (parádní) knižní obálce a proč má kniha jméno, jaké má (přidruženou fyzikální úlohu znám), bylo to ještě lepší.
Pak jsem se dočetl o motivaci a příčině toho všeho a měl jsem chuť knihu zahodit. Takhle stupidně zelený a totálně nelogický důvod mi k dané osobě prostě nesedí, a to ani zdaleka.
Nicméně důsledky, které z toho vyplynuly, a které jsou náležitě popsány na závěrečné stovce stran (sofon! ještě teď se z něj rozplývám), to opět vyšvihly nahoru. A to hodně. Jakmile se po Vánocích zase otevřou obchody, jdu pro další díly.

25.12.2018 5 z 5

Vždycky a navždy Vždycky a navždy Mark Chadbourn

Závěr Věku rozvratu je ještě temnější a akčnější než jeho předchůdce, a pravděpodobně nejlepší díl série. Atmosféru napětí a nebezpečí tentokrát věřím bez problémů - Fomoriané se do toho konečně pouštějí naplno a temnota a chaos jsou všudypřítomné. Zde výtky nemám.
Hrdinové se tentokrát chovají i docela racionálně, patrně proto, že nemají moc na výběr. Novým problémem ale je, že došlo k jejich určité transformaci, která je ne vždy věrohodná - kupříkladu Ruth, která v minulém díle de facto jen čekala, až umře, je najednou doslova supermanka a z netušeného důvodu jsou její nové průpovídky pomalu protivnější než Lauřiny.
Eskalace konfliktu, doplněná o postranní motivace arogantních Dannanů i démonických Fomorianů, je opravdu působivá. Samotný závěr je takový nemastný neslaný, ale celkovému dojmu to příliš neubírá. Za mě spokojenost.

23.12.2018 4 z 5

Nejtemnější hodina Nejtemnější hodina Mark Chadbourn

Druhý díl trochu ztrácí kouzlo neznámého z dílu prvního, ale naproti tomu je o něco temnější a akčnější. Jiný kvalitativní posun tam v zásadě není: postavy se stále rozhodují s využitím logiky, ze které byste si trhali vlasy, a transformace světa z technického na mýtický stále není podaná moc uvěřitelně - většina "řadového" obyvatelstva ani neví, co se vlastně děje (přestože napříč zemí mají pobíhat nejrůznější pradávné nestvůry), jen se naučili v noci nevycházet z domu.
Stále se to ale čte dobře. Proto po jistém váhání dávám 4 * namísto původně zamýšlených tří a těším se na závěrečný kus.

13.12.2018 4 z 5

Konec světa Konec světa Mark Chadbourn

Pamatuju si, že jsem knihu už přečetl jednou, někdy snad před deseti lety, kdy jsem si ji pořídil spolu se zbytkem série. Mé důvody tehdy plně odpovídaly mému věku - líbila se mi obálka knihy. Mé dojmy ovšem zůstaly jen takové mlhavé a k dalším dílům jsem se pak ani nedostal, tak jsem se to po letech rozhodl napravit.
Není to přímo špatné, četlo se to bez nesnází, a ta základní myšlenka, že se navrací mýtický věk, aby nahradil ten dnešní technologický, se mi velmi líbí. Přesto se nemůžu ubránit dojmu, že kniha měla výrazně vyšší potenciál, než nakonec poskytuje. To prolínání obou světů je takové nemastné neslané a nekonzistentní - hrdinové v jeden okamžik utíkají před hordou nestvůr a o chvíli později shánějí hudbu do autorádia, jako by se nechumelilo.
Pak je tu navíc problém, který neodpouštím nikomu a ničemu - hlavní hrdinové se často chovají jako úplní kreténi. "Pobíhá tu kolem spousta vražedných bestií? To nevadí, jít to prozkoumat sám na vlastní pěst je určitě skvělý nápad!"
Četlo se to ale opravdu dobře. Ten námět mě bavil. I proto strhávám jen jednu hvězdu a plynule přecházím na další díl.

29.11.2018 4 z 5

Město zázraků Město zázraků Robert Jackson Bennett

Bohužel, chtěl jsem mít tuhle knihu mnohem raději, než tomu nakonec je. Nechápejte mě špatně, ona není špatná, ale její starší sourozenci jsou výrazně lepší.
Detektivní linka, která byla páteří předchozích dílů, je ta tam. Místo ní máme poměrně přímočarý příběh, kde je vesměs už od prvních stran jasně řečeno, kdo je padouch a co chce, a jedinou neznámou zůstává otázka, jak ho porazit. Děj je navíc doširoka rozprostřený po více městech, takže mi zde taky chybí kompaktnost a atmosféra předchozích dílů (a název knihy díky tomu ztrácí svůj význam). Stárnoucí Sigrud taky najednou trousí na můj vkus až příliš životních mouder, což do knihy podle mě moc nezapadá.
Tohle je ve své podstatě akční fantasy. Není špatné, ale čekal jsem prostě něco jiného.

01.11.2018 3 z 5

Věčná válka Věčná válka Joe Haldeman

Docela zajímavé, avšak rozporuplné (proti)válečné SF.
Bitevní pasáže mě moc neberou, ale na těch kniha ani moc nestaví. Kniha výborně pracuje s časovou relativitou, kdy let k nepřátelské planetě trvá celé roky, zatímco členům výsadku to připadá jako pár dní - a ve výsledku se celá válka rozprostírá v měřítku celých staletí. Co mě naopak příliš nenadchlo byly poněkud bizarní a zjevně nereálné vize lidské společnosti v těchto dobách (otázka homosexuality).
Celkově dobré, ale nic výrazného.

17.10.2018 3 z 5

Nová planeta Nová planeta Martin Vopěnka

Nedočteno (jen cca po 130. stranu). Minimálně až sem zasahuje naivně dětský děj okolo ufňukaného hlavního "hrdiny", který co chvíli přemýšlí o mamince a tatínkovi, a ti pak zase naoplátku o svém Danečkovi, až z toho všichni pláčou dojetím a láskou (ne, nepřeháním). Na mě je to příliš cukrovaté a děj samotný je úmorně zdlouhavý. Bohužel.

11.10.2018

Oceán na konci uličky Oceán na konci uličky Neil Gaiman

Temná fantasy z dětského pohledu, kdy tomu právě dětská imaginace ještě dodává na působivosti. Přečetl jsem to za jediný den, a tak dlouho mi to trvalo nejspíš jen proto, že jsem to četl v angličtině. Parádní a opravdu hezká knížka.

01.10.2018 5 z 5

Elusion Elusion Claudia Gabel

Měl jsem si v prvé řadě zjistit, že tahle kniha spíš než pod SF spadá pod Young adult. Moje chyba. Měl jsem přehnaná očekávání.
Anotaci navzdory tohle vůbec není nějaký technothriller, jak jsem si myslel. Elusion je spíš tak na pozadí toho všeho, a jelikož už po přečtení anotace víme, že je s ní problém, toto odhalení moc překvapivé není. Technická stránka celé věci je spíš humorná, neboť autorky mají zřejmě jen mlhavou představu o tom, co je to firewall a další pojmy, které napříč knihou používají. Hlavní důraz je kladen na školou povinné hlavní hrdiny, kde samozřejmě nechybí klasický milostný trojúhelník a typicky nesnesitelné pubertální chování.
Musím ale uznat, že se to četlo docela dobře, a bez problémů mi to ukrátilo dlouhou cestu vlakem. Za mě takový nenáročný průměr.

29.09.2018 3 z 5