BarboraJir BarboraJir komentáře u knih

Hrdina nebo psanec Hrdina nebo psanec Margaret Mark

Bible smysluplného marketingu pro každého copywritera.

07.12.2024 5 z 5

Bratři ze Soluně Bratři ze Soluně Antonín Polách

Četlo se to těžko, přiznám se. Dialogy strojové, postavy neuvěřitelné. Ale přečetla jsem to a nelituji. Vedle jiných autorových knih toto patří spíš pod průměr. Ale zato mi v hlavě ožila politika byzancké říše, myšlení Konstantina a Metoděje. Jako historička dávám velký palec nahoru za pochopení mentality a poctivou snahu vykreslení prostředí a myšlení lidí tak, jak to (na základě současných poznatků) bylo. Takže vřele doporučuji se tím prolouskat, i když to místy skřípe.

07.12.2024 4 z 5

Dopamin: Jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti Dopamin: Jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti Anna Lembke

Dokonalé. Skvěle a čtivě podáno to, na co by profesor adiktologie potřeboval několik semestrů a stejně bychom to nepochopili. Jen těch osobních příběhů bylo možná trochu moc, ale to je už holt americký styl.

07.12.2024

Dva lístky a poupě Dva lístky a poupě Mulk Rádž Ánand

Kdo chce poznat taje čakového průmyslu v koloniální době, tak si to musí přečíst. Jako ano, koho to vlastně napadne, že? Ale vážně, kniha je drsná, čtivá a zajímavá. Prostředí čajové kolonie je pro nás zhýčkané Evropany jako sci-fi. A čaj vám taky z četby trochu zavoní a hned si ho víc vážíte.

Odse*te se Odse*te se Gary John Bishop

Hlavní myšlenka je skvělá, s tou nelze souhlasit. Povzbudit lidi v tom, že je to na nás, že si máme přestat stěžovat a něco s životem udělat.
Ale tuto jednu větu roztáhl autor na celou knihu. A to je docela nuda...

07.12.2024 2 z 5

101 rad pro úspěšný prodej 101 rad pro úspěšný prodej Zig Ziglar

Je to starší, spíš už antik. Ziglar radí prodejcům, kteří chodí dům od domu nebo vytáčí telefonní čísla. Ale ten základ, ta myšlenka, hlavní zásady - to platí úplně stejně dnes jako tehdy. Online podstatu psychologie prodeje zase tolik nezměnil.

Islám a západní společnost Islám a západní společnost Christine Schirrmacher

Prvních několik kapitol naprosto skvělých, protože popisuje (tehdejší - 2017) situaci s Islámem v Německu. Bez nenávisti nebo naopak přikrášlování, ale tak, jak to je. Autorka taky nabízí mnoho podnětů k zamyšlení ohledně integrace a multikulturality. Na druhé straně, časem to ztratí šmrnc, protože druhá půlka knihy už nepřináší nic nového někomu, kdo se v problematice trochu orientuje. Jako úvod do problematiky to doporučit můžu, i když čtivost místy pokulhává.

07.12.2024 3 z 5

Dějiny světa v 50 psech Dějiny světa v 50 psech Mackenzi Lee

Autorčin styl psaní mi nesedl. Ty vtipy a názory tam byly příliš okaté a časté. Na druhou stranu z historického pohledu kniha přinesla dost zajímavého, neotřelý pohled a psí příběhy byly krátké a poutavé. Člověk se zasmál, poplakal si a ty ilustrace jsou nádherné. Ale, jak říkám, autorčiny "humorné" vsuvky byly opravdu otravné.

Katova smrt Katova smrt Laura Noll

Heinz Pannwitz byl zajímavou postavou, hrál zřejmě dost významnou roli nejen v kriminální službě, ale také v hrách německé rozvědky.
Kniha byla velmi zajímavá.
Na mém webu najdete recenzi knihy z pera pamětníka událostí. Vřele doporučuji.

20.11.2023

Kniha o orgasmu Kniha o orgasmu Kateřina Janouchová

Je to správná knížka. Nehodnotila bych to po literární stránce - jedná se o učebnici, návod a manuál. Jde přímo k věci a dává praktické tipy. Není tak komplexní jako třeba knihy S. Winston nebo Regeny Thompson, ale ty většinou stejně nejsou přeloženy do češtiny, takže pro českého čtenáře je tato kniha unikát. A sice není komplexní, je to spíš seznam tipů, ale o to jednoznačnějším a přímočařejším jazykem se autorka vyjadřuje. Žádná omáčka a žádná ezoterika. Takže dávám čtyři hvězdy. Asi si je i zaslouží, protože kdo chce, tak v ní najde přesně to, co potřebuje.

26.12.2022 4 z 5

Vliv - síla přesvědčování a manipulace Vliv - síla přesvědčování a manipulace Robert B. Cialdini

Čte se to trochu hůř, ale je to prostě klasika. Dnes už tyto přesvědčovací taktiky vidíme všude kolem sebe. Ale tady je ten základ.

14.11.2022 5 z 5

Jak získávat přátelé a působit na lidi ve věku digitálních technologií Jak získávat přátelé a působit na lidi ve věku digitálních technologií Dale Carnegie

Skvělé. Jen bych ráda opravila, že knihu nenapsal Carnegie, nýbrž jiný autor převyprávěl jeho myšlenky a aplikoval je na digitální prostředí. Ale je až udivující, jak jeho zásady platí také pro online svět. Jen si to lidé dnes, bohužel neuvědomují.

23.07.2022 4 z 5

Příběhy dávného času: Staré pověsti české dnes Příběhy dávného času: Staré pověsti české dnes Petr Charvát

Nebudu zastírat, že Příběhy dávného času se velmi obtížně čtou. Autorův květnatý a přitom vysoce odborný styl opravdu není pro akademické lamy. V parném létě dá zabrat i akademickým matadorům. Sama jsem četla knihu s covidem zastřenými mozkovými závity a každou větu četla dvakrát. Proto budu tak hodná a knihu pro zájemce o raný středověk shrnu.

O čem Příběhy dávného času jsou
Příběhy dávného času shrnují celoživotní bádání profesora Charváta, tolik milovaného svými studenty z pedagogické fakulty. Navzdory názvu ale dílo není vlastně ani tolik o těch starých pověstech jako o celé černočernou tmou zahalené době, ve které se měly odehrávat. Také se od vás předpokládá, že Jiráskovu knihu nebo jinou verzi starých pověstí znáte zpaměti. Třeba já zjistila, že je zdaleka tak dobře neznám. Jelikož to je pro historičku ostuda, hned jsme domů vydání odpovídající věku mých dětí pořídili.

Celá recenze zde:

22.07.2022 3 z 5

Tagesordnung. Anšlus Rakouska v šestnácti obrazech Tagesordnung. Anšlus Rakouska v šestnácti obrazech Éric Vuillard

Kniha Erica Vuillarda Tagesordnung patří k tomu nejzajímavějšímu, co jsem poslední dobou četla. Je skvělá, a přitom v kapesní velikosti. To proto, že v ní nenajdete jediné zbytečné slovo. Autorova představivost fascinuje a šokuje. Hledá spojitosti mezi událostmi tak, že by se jím měl inspirovat nejeden historik. Každá kapitola otvírá otázky spojené nejen s nacismem a druhou světovou válkou, ale s lidským bytím jako takovým...
(napsala jsem i podrobnou recenzi, koho zajímá, najdete ji na odkazu níže:)

13.07.2022 5 z 5

Sport a hry ve starověkém světě Sport a hry ve starověkém světě Věra Olivová

Nechápu to nízké hodnocení. Pravda, kniha je asi dost odborná, ale to je v souladu s žánrem. Jedná se o odbornou literaturu. Za mě se jedná o geniální propojení dobové mentality a sportu. Autorčin pohled vlastně mapuje vývoj starověkých civilizací skrze dějiny sportu, her a pojetí fyzické aktivity a lidského těla. Ano, je to interpretace. Včetně toho, že se jí příběh v tomto pojetí krásně otevírá a uzavírá. Ale příběh to je krásný a vzhledem k erudici autorky se dezinterpretací nebojím.

17.01.2022 5 z 5

Dějiny první republiky Dějiny první republiky Věra Olivová

Čtivé a přitom hutné, super.

06.01.2022 5 z 5

Paměť a projektové vyučování v dějepise Paměť a projektové vyučování v dějepise Hana Havlůjová

Skvělá příručka, který nastíní možnosti využití pamětníků či paměťových artefaktů ve výuce a problematiku rozebírá z mnoha stránek. Doplňuje mnoho praktických příkladů, jelikož je založena na několikaletém studiu. Z teoretického hlediska představuje ve stručnosti problematickou historické kolektivní paměti, zapomínání a vzpomínání. Zabývá se především rozporem mezi rodinnou či individuální pamětí a kodifikovanou faktografií a nabízí možnosti, jak tento rozpor ve výuce využít. Může posloužit nejen učitelům, ale také začínajícím badatelům jako úvod do práce s pamětníky či studentům historie jako uvedení do problematiky paměťových studií.

24.04.2021 4 z 5

Dějiny ve filmu. Film ve výuce dějepisu Dějiny ve filmu. Film ve výuce dějepisu Kamil Činátl

Jak autoři sami uvádí v doslovu, jedná se o takovou kuchařku, ke které by učitelé měli sáhnout, když začnou využívat film ve výuce dějepisu. Její přečtení ale doporučuji, protože dá představu, jak to jde a k čemu to vůbec je, když filmové médium chceme do výuky zařadit, aby to splnilo vzdělávací cíle (nejen zaplnilo mezeru v červnu, když už máme všechno probráno).

12.04.2021 5 z 5

Tyranie médií Tyranie médií Ignacio Ramonet

První polovina dokonalá až nadčasová analýz krize, do které se dostala především žurnalistika. Druhá polovina sice naznačuje (a kritizuje) směr, kterým se média (s nástupem internetu) skutečně vydala, ale éru sociálních sítí očividně autor ani předpovědět nedokázal. Chvílemi zabředá do příliš filozofických vysvětlení zcela prostých jevů. Nicméně minimálně ta první polovin rozhodně za přečtení stojí.

12.01.2021 3 z 5

O Naivním Prasátku O Naivním Prasátku Veronika Hájek Hurdová

Pár pohádek pěkných. Jiné ale naprosto otevřeně "děti učí" dost konkrétním morálním poselstvím, které autorka považuje za vhodné. Pohádky to dělají vždycky, i ty klasické, ale takto násilně... navíc mi to poselství asi taky tak úplně nesedlo.

03.01.2021 3 z 5