Bastien581 Bastien581 komentáře u knih

Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Skvělé a hlavně napínavé.

23.02.2023 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Je to čtivé, kniha se mi líbila. Ale víc nevím, co říct.

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Skvele napsane a vtipne, clovek je rad, ze ma kniha pokracovani.

Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Podle mě je to nejlepší detektivka uplynulého roku. A víc není třeba dodávat. Přečtěte si.

Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Vztahovky, ty ja zboznuju. A tato je dobre napsana, skvele vystaveny probeh, gradace i vybrouseny styl.

18.06.2023 5 z 5

Lovci mamutů Lovci mamutů Eduard Štorch

Prvni kniha , kterou jsem precetla skoro na prvni zatah. Napinava, dojemna, dobre napsana. Nejen pro kluky. :-)

22.04.2021 5 z 5

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Krásné a poetické.

13.05.2023

Jak je důležité míti Filipa Jak je důležité míti Filipa Oscar Wilde

Plné vtipných myšlenek, ale i hluboké. Skvělá hra.

13.05.2023 5 z 5

Dášeňka čili Život štěněte Dášeňka čili Život štěněte Karel Čapek

Ta kniha má skvělé fotky, je skvěle napsaná, přesto ně nikdy nebavila. Jako dítě jsem u ní dost trpěla. Možná jsem divná, ale nikdy jsem v ní nerozpoznala děj, který by člověka vtáhnul.

22.04.2021 5 z 5

Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

Není to literatura, je to překlopený blog do tištěné podoby. Jako blog to funguje, jako kniha nikoliv. Literární hodnotu to nemá. Jako výpověď je to ale pro mnohé jistě téma.

12.07.2024 2 z 5

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Pro mne zasadni kniha, pro mnohe prazdna sdeleni mi davaji jasny vzkaz o tom, ze se mame snazit zit nejlip jak umime a obcas je fajn si to pripomenout.

Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Jsou knihy, které je lepší přenechat ženám. Kladně hodnotím český překlad, vyprávěcí styl, ale obsahově mi to připadalo příliš sladkobolné.

04.03.2022 2 z 5

Vířivka Vířivka Lucie Konečná

Tu knihu jsem koupila kvuli obalce, priznavam se, ackoliv je ti prizemni... prekvapil me ale i skvely obsah, skoda, ze jsem knihu objevila teprve nedavno

Zmizet Zmizet Petra Soukupová

Tak to uz je takova klasika, dobre napsana, mezi ceskymi autory vycnivajici.

Kodaňská Píseň písní Kodaňská Píseň písní Annette Bjergfeldt

Na knize a textu oceňuji hlavně jemnost, kterou je prodchnuta. Tematicky je mi kniha blízká, vyprávění je velkolepé, postavy jsou dosti zajímavé, aby se člověku chtělo číst dál a zjistit, kam se jejich osudy budou ubírat. Historie je v knize pomálu, jde především o lidi a jejich osudy, což oceňuji. Líbil se mi i delší časový úsek, který příběh zachycuje, kulisy - tedy místa, kde se děj odehrává. Postavy jsou navíc tak sympaticky divné, že se k nim časem budu chtít vracet.

25.02.2022

Topoly berlínské Topoly berlínské Anne Birkefeldt Ragde

Tohle byl tak úchvatný čtenářský zážitek. Důkaz, že neexistuje ženská a mužská literatura. Důkaz, že literatura dokáže pohltit každého, pokud je dobře napsaná. Předávali jsme si knihu v rodině mezi s sebou a všichni jsme se po jejím přečtení shodli, že patří mezi ty nejlepší knihy, které jsme letos četli. Kniha je to ovšem stará a někde jsme četli, že by měli být i další díly. Nezbývá tedy nic jiného, než se poohlédnout po originále.

16.09.2024 5 z 5

Není-li to nemožné...: Život sira Nicholase Wintona Není-li to nemožné...: Život sira Nicholase Wintona Barbara Winton

Dojemné a silné v každém řádku. O pravdivém velkém člověku, který pochopil, co je život a co je důležité. Nejdojemnější kniha, jakou znám.

12.07.2024 5 z 5

Opička na gumě Opička na gumě Eva Střihavková

Hlavní hrdina je spíš antihrdina a rozhodně se nejedná o klasickou love story. Je to o zvláštních lidech, dělajících zvláštní věci, místy k zamyšlení, o lese s přírodě.

17.06.2023 5 z 5

Periférie Periférie František Langer

Tohle je bezkonkurenčně nejlepší drama tohoto spisovatele. Dojemné, se skvěle vykreslenými charaktery a dialogy, které řeknou vše podstatné a zároveň víc než musí. Takhle vypadá text bez balastu.

Peníze od Hitlera Peníze od Hitlera Radka Denemarková

Z textu je evidentní, že se autorka "mazlila" s každým slovem, ale její nabubřelost z toho textu doutná, stejně jako z jejích rozhovorů. Připadá mi, že samu sebe a právě i tento text stylizuje do V. Woolfové, díky čemuž ztrácí na autenticitě. Podobným stylem u nás mnoho lidí nepíše, ale ani takhle nikdo nemluví, je proto otázka, jestli v literatuře kopírovat věci staré, včetně jazyka, nesčetněkrát použité, ale v minulosti, takže čtenář může snadno nabýt dojmu, že jde o unikátní styl, což v tomto případě není pravda.
Co se týče příběhu, je průměrný až podprůměrný a ani nevznešenější jazyk nedokáže zakrýt jeho melodramatičnost. Mnohem lépe je toto téma uchopené v podání K. Tučkové. Té se podařilo vytvořit hodnotný a čtivý text, jehož hodnota spočívá právě v tom, že je neuráží ani intelektuály ani běžné nad nikoho se nepovyšující čtenáře.
Text obstojí v čase pouze, pokud se nad nikoho nevyvyšuje, pokud je v něm použito takových jazykových prostředků, které působí, a to bez rozdílu. Peníze od Hitlera jsou experimentem a pokusem zaujmout svou "bolavostí", ale nepovedl se.

25.02.2022 1 z 5