Benjo Benjo komentáře u knih

Bible Bible neznámý - neuveden

Bible se nedá hodnotit hvězdičkami jako beletrie...a hlavně by se tak neměla číst, a neměla by se číst ani jako učebnice.
Různé příběhy se hodí k různým situacím. Ten kdo Bibli nezná by si měl nejprve vyslechnout nějaký výklad od někoho kdo se v ní vyzná a komu on sám důvěřuje.

Bible je svědectvím lidí, kteří mají s Bohem osobní zkušenost a byli jím inspirování pro její sepsání.

Mnoho věcí v Bibli je třeba chápat obrazně, jako model...Jsem věřící křesťan a Bible je pro mě zásadní autoritou, ale to neznamená, že ji chápu doslovně - například stvoření světa pro mě není svědectví o tom JAK svět vznikl, ale PROČ a díky komu.

Bible má obrovský význam pro naši společnost a můžeme v ní najít mnoho inspirací pro náš osobní život ...a ano věřím, že někdy se nám může stát Božím slovem, ale ne prvoplánově.

28.04.2013

Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Geniální mnohovrstevnaté dílo. Málokterý filosof dokáže svůj obor a zájem (v tomto případě sémiotiku) předat široké veřejnosti zábavnou formou a aniž by poučoval. (a to je jen jedna z vrstev této knihy)

18.05.2023 5 z 5

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Velmi dobře napsaná sonda do života obyčejné ženy v misogyní totalitě. Překvapivě se v příběhu moc nestane a přesto to svižně uteklo.

Dystopické varování před tím, k čemu může vést pokleslý fundamentalismus, který si vyzobe z Bible jen to, co se hodí k ovladání druhých. Fašismus může mít mnoho ideologických nátěrů a neošetřené duchovní potřeby člověka se ke zneužití nabízejí.

Vypadá to jako sci-fi, ale při pohledu na fanoušky Trumpa člověku trochu mrazí...
Oceňuji, že to není prvoplánově proti víře...naopak například parafráze Modlitby Páně, ke které se hlavní postava v jednu chvíli uchýlí, patří k nejsilnějším pasážím knihy.

02.07.2024 4 z 5

Všechny cesty vedou k válce: Příběh Ruska a Ukrajiny očima českého reportéra, 2011–2022 Všechny cesty vedou k válce: Příběh Ruska a Ukrajiny očima českého reportéra, 2011–2022 Vojtěch Boháč

Velmi důležité a velmi čtivě napsané svědectví o současné ruské vojenské agresi a o tom, co k ní vedlo. Poučná sonda do posledních 12 let těch bizarních světů dvou východních zemí a do bezmoci boje s ruskými dezinformacemi, ztráty naděje na demokratické Rusko a odvahy ukrajinských bojovníků za svobodu.

29.03.2023 5 z 5

Hobit (aneb Cesta tam a zase zpátky) Hobit (aneb Cesta tam a zase zpátky) J. R. R. Tolkien

Četl jsem nejdřív Pána prstenů a ve srovnání s ním je Hobit trochu slabší. Oceňuji humor a nenápadné narážky na reálný svět, ale vlastně se v příběhu nic moc nestane a závěr se zabitím Šmaka díky náhodnýmu ptákovi mi přišel dost random...
Ale jinak Tolkienův svět miluju a rád se do něj vracím.

02.07.2024

Cesta Cesta Cormac McCarthy

Úžasná kniha o víře v dobro ve světě zla..... o lásce ve světě nenávisti....o naději ve světě beznaděje

28.04.2013 5 z 5

Jak umírá demokracie Jak umírá demokracie Steven Levitsky

Levitsky a Ziblatt - skvělý přehled pádů i záchran demokracie a svobody v různých koutech světa a zásadní nepříznivá analýza situace v polarizovaných Spojených státech amerických.

Mnoho paralel zamrazí i v ČR. Ale i nadějně:

"kdykoli se z extremistů stanou vážní soupeři ve volbách, musejí mainstreamové strany vytvořit jednotnou frontu s cílem porazit je. (...) museji projevit ochotu spojit se s oponenty sice ideově vzdálenými, avšak odhodlanými jednat v zájmu přežití demokratického politického pořádku."

30.07.2021 5 z 5

Otčina Otčina Robert Harris

Senzační detektivka a zároveň historické svědectví - ačkoli se to odehrává v alternativní realitě, hlavní zvěstí je předání hrůznosti toho, co se skutečně stalo...
Obdivuji autorovu erudici a kreativitu. Pocitvá práce a navíc je to fakt napinavé čtení.

01.07.2023 5 z 5

Sloužím Tajnému ohni: Duchovní zdroje literární tvorby J. R. R. Tolkiena Sloužím Tajnému ohni: Duchovní zdroje literární tvorby J. R. R. Tolkiena Pavel Hošek

Skvělé uvedení do života a myšlení významného služebníka tajného ohně J.R.R. Tolkiena.

Ještě lepší jsou však veřejné přednášky autora na toto téma - doporučuji si je najít na Youtube, nebo někdy zavítat osobně.

22.11.2021 5 z 5

Schindlerův seznam Schindlerův seznam Thomas Michael Keneally

Strhující a obrovsky silný příběh ukazující jak sporné jsou naše lidské etické soudy.

Strohý styl psaní mi příliš nevyhovoval, což bylo možná způsobené i překladem. Schindlerova osobnost a dramatické události to však vyvažují. Je to zasadní dílo.

26.02.2024 4 z 5

Připraven sloužit Připraven sloužit Renata Kalenská

Velmi zajímavý vhled do života a myšlení KS. Je to opravdu výjimečný člověk, který naší zemi posloužil jako málokdo.

Nicméně kromě pokory, důrazu na odpovědnost vůči vlasti a boje za demokracii a humoru s nadhledem už nemá dnes moc co předat... Jeho vztah k ženám, bohémská světáckost a celá řada názorů patří do starého světa, který už je naštěstí na odchodu...
jeho bonmot "jsem věřící katolík, ale špatný křesťan" je upřímný, vlastně kajícný a vlastně (bohužel) přesný.

Graficky jde o moc hezky zpracované vydání, jak je u Deníku N zvykem a Renata Kalenská odvedla skvělou práci, jak je u ní zvykem.

07.09.2023 5 z 5

Audience Audience Václav Havel

Zkuste si stáhnout verzi, kde hrají Josef Abrahám a Pavel Landovský. Vyniká tam řada vtipů, kterých byste si nemuseli při čtení všimnout.
Jak sám Havel řekl, divadelní hra je celá až ve chvíli kdy se hraje.

Výborné absurdní drama o absurdní situaci v absurdní době

28.04.2013 5 z 5

Kmotr Kmotr Mario Puzo

Nesmrtelná klasika - čteno, viděno, slyšeno několikrát.

22.11.2021

Vetřelec - Probuzení Vetřelec - Probuzení Tim Lebbon

Překvapivě dobrý. Hlavně doporučuji ve formě audioknihy načtené Pavlem Rímským

12.02.2018 5 z 5

Svědectví Svědectví Margaret Atwood

První půlka byla asi ještě lepší než Příběh služebnice. Od odhalení Nikolčiny mise to jde ale dost dolů. Jak se zrychluje děj, tak se i zplošťuje vyprávění a druhé půlce bych dal spíš tři hvězdičky. Oproti prvnímu dílu je to taková obyčejnější kniha. Celkově ale prevažuje spokojenost nad povedeným příběhem a trefně vykreslenou totalitou.

01.07.2024 4 z 5

Chasidské příběhy Chasidské příběhy Pavel Hošek

Pozvání k četbě této výborné knihy:

14.12.2022 5 z 5

Ve víru Velkého tance: Duchovní zkušenost přítomná v literárním díle C. S. Lewise Ve víru Velkého tance: Duchovní zkušenost přítomná v literárním díle C. S. Lewise Pavel Hošek

Tak už vím proč Pavel Hošek při svých přednáškách tančí... :)

28.11.2021 5 z 5

Luther - Finále středověké zbožnosti Luther - Finále středověké zbožnosti Jaroslav Vokoun

Výborné představení základů Lutherova myšlení. Až na občasné podivné prupovídky autora k současnému dění (kritizující liberální přístup ke společnosti), které do celkového výkladu neseděly, to bylo velmi čtivé a zajímavé.

13.09.2018 5 z 5

Kacířské eseje o filosofii dějin Kacířské eseje o filosofii dějin Jan Patočka

Četli jsme na semináři ve škole 5. esej. - Je technická společnost úpadková, a proč?
Výborný text. Skvělé formulace, odkazy. Drsná pravda. Text z roku 1975, jehož slova se naplňují stále více.

Teď po letech jsem četl dílo celé a je to opravdu geniální filosofická práce.

18.01.2014 5 z 5

Rozmarné léto Rozmarné léto Vladislav Vančura

Moc hezky napsané, i když jsem se trochu ztrácel. Ale jazyk je to krásný! i ta pohoda, která z těch zvláštních situací plyne :-)

11.01.2014 4 z 5