bob0985 bob0985 komentáře u knih

Není zač Není zač Daniel Glattauer

Kniha, kterou bych hodnotil víc, jak 3 hvězdy, ale méně než 4. Určitě mě bavila a její poselství je příjemné, ale na mě až moc snadno \"přístupné\", přímočaré, zřejmé. Mám raději knihy, ve kterých si to jejich kouzlo musím jaksi sám objevit. Škoda, že nejde dát 3,5 hvězdy. Tři hvězdy jsou málo, čtyři těsně moc.

02.02.2020 3 z 5

Bouncer Bouncer Alejandro Jodorowsky

Skvělý pocit, výborný zážitek. Bál jsem se, že se bude jednat o "jednoduchý" western a jsem rád, že moje obava byla lichá.

05.01.2020 5 z 5

Snídaně u Tiffanyho Snídaně u Tiffanyho Truman Capote

Mohu přiznat, že tuto knihu jsem četl zejména proto, abych si rozšířil svůj rozhled o další světovou klasiku. Hodnotil bych ji jako jednu představitelku beatnické literatury. Dnešníma očima bych řekl, že již překonanou, nicméně stále "klasiku".

23.06.2019 3 z 5

Hotel svět Hotel svět Ali Smith

Mám nutkavý pocit, a to vzhledem ke komentáři níže, že bych měl nejdříve napsat obhajobu, kterou vysvětlím, že jsem náročným čtenářem, a pak si mohu dovolit vysvětlit, proč mě kniha tak hrozně nebavila. Nemůžu však napsat, že jsem ji četl, protože od její polovičky jsem se v ní plácal a plácal, hodně jsem přeskakoval, což si těžko odpouštím, protože v knihách, které čtu, nepřeskakuji. Mrzí mě to, ale tady jsem musel. Měl jsem pocit, že co čtu, jsem už četl jinde a lépe napsané. Měl jsem pocit, že některé odstavce kapitol byly vytvořeny náhodným generátorem vět na jedno téma. A hlavně mám pocit, že této knize možná dlužím víc času a porozumění, které jsem ji však nedokázal od určité chvíle věnovat, a to právě z těch důvodů, které jsem shora popsal. Oceňuji její provázanost, nápad se slovem Globe, který měl možná i evokovat Shakespearovo divadlo, ve kterém jsou různé postavy, ale kniha mě prostě ne-ba-vi-la.

04.05.2019 2 z 5

Jak jsem potkal ryby Jak jsem potkal ryby Ota Pavel

Poezie psaná v próze. Četl jsem ji, když mi bylo 18 let.

27.04.2015 5 z 5

Král úletů Král úletů Philip K. Dick

Nikdy bych nevěřil, že autor této knihy je obecně znám jako autor sci-fi příběhů, kterým neholduji. Opravdu mě tato kniha velmi bavila, stejně jako způsob vyprávění příběhu z úhlu několika osob. Nejedná se o sci-fi a obsah příběhu je stále aktuální.

22.03.2015 4 z 5

Špekonomie, aneb, Freakonomics Špekonomie, aneb, Freakonomics Steven David Levitt

Tuto knihu jsem četl v anglickém originále. Název "Špekonomie" mi přijde dost špatný. Kniha poukazuje na to, že ekonomické výsledky nejsou vždy výsledkem ekonomických rozhodnutí. Ke knize existuje taktéž film, ve kterém jsou některé kapitoly rozebrány trochu jinak a dále rozpracovány, některé zcela vynechány. Určité kapitoly mohou být považovány za kontrovezní - k nim se právě vrací i zmiňovaný film.

08.03.2015 4 z 5

Příběh o lásce a tmě Příběh o lásce a tmě Amos Oz (p)

Vše podstatné asi řekl kokodaros. Já knize dávám 5 hvězd. Kniha ve mně zpočátku vyvolávala pochybnosti, avšak nakonec jsem velmi rád, že jsem ji neodložil - byla by to obrovská škoda. S touto knihou jsem se sám vracel do vlastních vzpomínek a vybavoval si své zážitky, a přitom prožíval ty autorovy. Hluboký vnitřní zážitek.

08.03.2015 5 z 5

Podnikání pod Davidovou hvězdou: Bondy - Kolben - Popper - Petschek - Löw-Beer - Auerbach - Waldes - Reich - Tugendhat Podnikání pod Davidovou hvězdou: Bondy - Kolben - Popper - Petschek - Löw-Beer - Auerbach - Waldes - Reich - Tugendhat Pavel Kosatík

Velmi čtivě a poutavě popsány osudy významných podnikatelů. Za pozornost určitě stojí, že bohatství některých z nich by v současné době bylo jen těžko dosažitelné, vzhledem ke kartelovým pravidlům. Co víc však je nutné sledovat, že nejsme národem jen hrdinů, ale pěkných banditů; u osobnosti E. Beneše si nejsem jistý, jak ho hodnotit - za mě v mnoha podstatných okamžicích bohužel selhal.

04.01.2025 5 z 5

Mít a být Mít a být Dimitri Verhulst

Velmi neotřelé a originální. Vztah ke smrti a umírání blízkých v sobě asi řeším, a tak se mi nečetlo úplně snadno a nepodléhal jsem tolik groteskně líčeným situacím jiných závisláků na životě.

22.12.2024 3.5 z 5

Život si se mnou zahrává Život si se mnou zahrává David Grossman

Kniha zajímavě přibližuje region Balkánu, o jehož historii z 2. sv. války a začátku titova režimu jsem měl jen kusé informace. Některé momenty knihy přišly jen malinko slabší. Přesto velmi dobrá kniha, kterou rád doporučím.

28.10.2024 4 z 5

Člověk bez osudu Člověk bez osudu Imre Kertész

Za sebe nemohu knihu hodnotit ani jinak. Být bez osudu znamená osvobození a svobodu, protože osud mi neurčuje trasu mého života.

09.10.2024 5 z 5

27 smrtí Tobyho Obeda 27 smrtí Tobyho Obeda Joanna Gierak-Onoszko

Skvělá reportážní kniha. Mohl bych být naštvaný na církev, ale pro naší zemi a pro nás je asi podstatnější jiné sdělení. Tím je podle mě to, že náš stát stále nepostihuje fyzické trestání dětí dostatečně razantně, když je prokázané, jaká traumata a jaké škody to páchá, a jak traumatizovaní se pak chovají ke svým potomkům.

05.07.2024 4 z 5

Tetička Julie a zneuznaný génius Tetička Julie a zneuznaný génius Mario Vargas Llosa

Od autora je to moje první kniha a už se těším na další! Velmi mě bavila.

19.04.2024 5 z 5

Noční klub Mars Noční klub Mars Rachel Kushner

Dokážu pochopit, že edice AAA od Arga není pro každého. Mně se kniha líbila. Zapůsobilo na mě, když se Conan zmínil o dobrých lidech - začal jsem příběh vnímat víc s ohledem na jednotlivé osoby, než jako nahlížení do života ve věznici. Tradičně mě zaujme, když je příběh popsán i očima jiného hrdiny.

Zaujalo mě, že někdo hodnotí knihu jako “odpad, když se přizná, že ji vlastně vůbec nečetl. Podle titulku si udělají názor na celou věc :-). To bych čekal na sociálních sítích, nikoli tady.

03.03.2024 5 z 5

Návrat do Lvova: O kořenech genocidy a zločinů proti lidskosti Návrat do Lvova: O kořenech genocidy a zločinů proti lidskosti Philippe Sands

Skvělá kniha o těžkém tématu. Velmi zajímavě propletené osudy s dostupným vysvětlením úskalí právních termínů jako je zločin proti lidskosti nebo genocida. Dobře popsaná geneze vnímání mezinárodního práva a suverenity státu a jejich hranic. Na autorovi je poznat, že je dobrý soudce, protože text je naspán skutečně tak, aby mu bylo dobře rozumět a dalo se v knize dobře orientovat. Výborně poskládané.

09.01.2024 5 z 5

Grandhotel Grandhotel Jaroslav Rudiš

Uznávám, že není fér hodnotit audioknihy. Velmi se mi líbil přednes. Ze začátku a v půlce jsem měl pocit, že se to hodně vyčerpává. Závěr však vše dohromady spojí a drží to pevně a dobře dohromady (díky Crimble jsem to tedy doposlouchal). Takže se mi to vlastně líbilo.

13.09.2023 4 z 5

Zůstanu tady Zůstanu tady Marco Balzano

Velmi pěkná kniha, psaná trochu úsporným deníkovým způsobem, tedy jazykově chudší (proto dávám 4 hvězdy), ale moc příjemný příběh zachycující část světa ve složitém období. Překvapuje mě, že zatím hodnotili jen 2 čtenáři. Zaslouží si širší pozornost, zejména od komunity lidí, kteří mají rádi Alpy a Jižní Tyrolsko.

20.05.2023 4 z 5

Kompas Kompas Mathias Énard

Velmi náročná kniha. Rozumím tomu, proč za ni autor získal nejprestižnější francouzskou cenu. Propracované, spousta údajů poskládaná do dějové linie a souvislostí. Řekl bych, že někdy velmi intelektuální, a to v oblastech, ve kterých se neorientuji (vážná hudba) - tím spíš jsem rád, že jsem nahlédl, ale nemohu říct, že bych vždy rozuměl. Pomohlo mi, že jsem byl v Istanbulu, v Iránu, Izraeli, Egyptě, že si dovedu možná představit tu atmosféru. Vysoké hodnocení však dávám právě za tu propracovanost.

Pokud kniha měla zmírnit současné rozpory mezi křesťanskou a islámskou kulturou, pak jsem toho názoru, že autor zvolil velmi složitou látku, kdy kniha je určena spíše lidem, kteří určitou toleranci k jinakosti mají a dokáží se zamyslet nad vnímáním světa z jiného úhlu pohledu. Zbytek, a to bude asi většina, odloží tuto knihu, aniž by se dostalo přes prvních 50 stran, pro její složitou nepřístupnost.

Naprosto rozumím níže uvedeným komentářům ke knize, a to jak těm pochvalným, tak i těm kritičtějším. Dokážu se ztotožnit s oběma "tábory".

23.04.2023 5 z 5

Topecká škola Topecká škola Ben Lerner

Kniha mi skvěle sedla, a to asi i proto, že v letech 1997/1998 jsem byl na high school a vývoj dění v USA sleduji a porovnávám právě s tímto obdobím. Baví mě knihy, které popisují různé úhly pohledu některé události, situací. I proto mě v doslovu potěšilo, že byla v knize uvedena reference na Franzenovu knihu Svoboda.

02.04.2023 5 z 5